Ухвала
від 20.03.2017 по справі 522/13060/15-ц
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/13060/15-ц

Провадження № 2/522/178/17

У Х В А Л А

Іменем України

20 березня 2017 року

Приморський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - судді Погрібного С.О.,

за участі секретаря судового засідання - Солодкої А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті ОСОБА_1 клопотання позивача про призначення судової лінгвістичної експертизи в цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ АРТ , Товариства з обмеженою відповідальністю РІАК-ІНФОРМ про визнання поширеної інформації недостовірною, такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію особи, зобов'язання спростувати поширену інформацію, відшкодування завданої моральної шкоди, -

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Телерадіокомпанія АРТ й Товариства з обмеженою відповідальністю Ріак-Інформ , за яким, з урахуванням заяви про зміну позовних вимог, наданої суду 13 січня 2017 року, просив:

1) визнати інформацію поширену ТОВ Телерадіокомпанія АРТ та ТОВ Ріак-Інформ в ефірі Ефірно-кабельного телеканалу 7 канал шляхом публікації відеозаписів наступного змісту:

1. Группа незаконных негосударственных формирования ворвалась на территорию бизнес-центра, устроив погром, стрельбу, массовые беспорядки и драки. С газом и оружием, взяв на себя миссию официальных органов и незаконно пытаясь вручить липовое предписание. Охранники и руководство бизнес-центра может дать достойный отпор злоумышленниками, но действует, строго соблюдая букву закона. Под соусом демократки творится бесчинство. Зло надело псевдопатриотичную обертку и решило, что останется безнаказанным. Силы украинской милиции, прокуратуры, службы безопасности и в целом страны они игнорируют и презирают. Выстраивая днем за днем подобными действиями Сомали, а не правовое государство. Превратили демократию в анархию и беззаконие. Готовы за деньги разрушать нашу ОСОБА_1 и ОСОБА_3. Девяностые не пройдут и рэкет не вернется. Вглядитесь в эти лица (зображено фото ОСОБА_2Ф.) ОСОБА_1 могут угрожать и вашей жизни. Обращайтесь в милицию если видите их на улицах родного города. Мы не должны допустить развала демократического общества. Мы должны строить и созидать. ОСОБА_4 и ОСОБА_3 ;

2. Уважаемые, предприниматели, представители малого, среднего и крупного бизнеса, если на территорию ваших офисов и бизнес-центров ворвутся эти люди с какими-либо документами, помните: это незаконные, негосударственные, неофициальные, бандитские формирования. У них нет работы и днем за днем подобными преступными действиями, они выстраивают из нашего правового государства Сомали. Вглядитесь в их лица (зображено фото ОСОБА_2Ф.). Обращайтесь в правоохранительные органы и соответствующие инстанции ;

3. Януковича в ОСОБА_3 больше нет, а люди из его шайки продолжают грабить предпринимателей. Руководитель партии Демократический альянс - ОСОБА_2 (зображено фото ОСОБА_2Ф.). Как пишет издание Откат , руководителем глубоко заказной и коммерческой партии демократический альянс, которую возглавляет небезызвестный прикормленный ОСОБА_2. Методы как всегда подлые и трусливые, используя вслепую ресурсы Демальянса пытаться привлечь внимание, придать значение несуществующей проблеме, а потом, пользуясь созданным ажиотажем выгодно продать ее решение. И как свидетельство влиятельности, травля и шумиха возле несуществующей проблемы прекращается. Вышеуказанные факты свидетельствуют об абсолютной безнравственности и постоянно растущей жажде построения схем обдиралова. Одна из таких схем шантаж и силовое воздействие с целью отобрать бизнес у других (зображено фото ОСОБА_2Ф.). На фото ОСОБА_2 на акции, которую организовал на строительной площадке жилого дома. О том, что помимо него там были и вооруженные люди ОСОБА_2 молчит на своем аккаунте в сети Фейсбук . Зато другие пользователи отметили что для давления на предпринимателя, строящего дом, использовались неоднократно судимые уголовники Бабейко. Пользователи соцсетей также сообщают, что для участия в массовках на подобных мероприятиях привлекаются пенсионеры, которым платят от 100 до 200 грн. Используется даже телевидение. Как отмечает издание Откат : пытаясь привлечь внимание, придать значение несуществующей проблеме, а потом, пользуясь созданным ажиотажем, выгодно продать ее решение. За окнами уже не девяностые, когда бандиты на улицах избивали и убивали предпринимателей. Понимая, что власть и сознание людей изменились, они используют новые грязные методы для удовлетворения своей алчности ,

4. 29 мая толпа вооруженных людей незаконно попыталась штурмовать бизнес-центр на Успенской. Кровь, выстрелы, пострадавшие. Кто все эти люди? Кто решил снова погрузить город в кровавый хаос? ОСОБА_5 Пановский - певец-неудачник. С оперной карьерой не сложилось, нашел себя в уличных беспорядках, (зображено фото ОСОБА_2Ф.). ОСОБА_6 ОСОБА_2 - продажный псевдообщественник и трус. Сам в драку не лезет, страшно. Это он привел сюда всех этих людей на деньги бывших регионалов . ОСОБА_7 Никитин - человек с лицом алкоголика, изображающий архитектурного инспектора. Рядовым боевикам даже не объяснили ради чего они сюда пришли. Вроде должны были вручить какое-то предписание, а какое никто не знает... В итоге предписание так и не вручили, оно было липовое . Подстрелили одного из охранников бизнес-центра, до полусмерти напугали девушек из офисов. Драка, кровь на стенах, крики на всю Успенскую. Пойти в армию не хватило мужества, давайте хотя бы камуфляж оденем. ;

У вказаних відеозаписах міститься інформація про те, що ОСОБА_2:

- здійснює злочинні діяння, у тому числі злочини проти громадської безпеки, злочини проти життя та здоров'я інших осіб, злочини проти власності інших осіб;

- є членом бандитського угрупування; є організатором масових заворушень;

- має відношення до підроблення документів;

- зловживає своїми повноваженнями у політичній партії ДемАльянс ;

- є аморальною людиною та вчиняє ганебні вчинки з точки зору моралі;

- здійснює шантаж і силовий вплив з метою відібрати бізнес у інших осіб;

- за гроші організовує групи людей для вчинення протиправних дій, недостовірною та такою, що порочить честь, гідність та ділову репутацію ОСОБА_2.

2) Зобов'язати ТОВ Телерадіокомпанію АРТ та ТОВ РІАК-ІНФОРМ спростувати інформацію, вказану в попередньому пункті, шляхом трансляції в ефірі Ефірно-кабельного телеканалу 7 канал відеозапису з інформацією наступного змісту:

Інформація, поширена ТОВ Телерадіокомпанія АРТ та ТОВ РІАК-ІНФОРМ в ефірі Ефірно-кабельного телеканалу 7 канал у період з травня по червень 2015 року про те, що ОСОБА_2 здійснює злочинні діяння, у тому числі злочини проти громадської безпеки, злочини проти життя та здоров'я інших осіб, злочини проти власності інших осіб; є членом бандитського угрупування; є організатором масових заворушень; має відношення до підроблення документів; зловживає своїми повноваженнями у політичній партії ДемАльянс ; є аморальною людиною та вчиняє ганебні вчинки з точки зору моралі; здійснює шантаж і силовий вплив з метою відібрати бізнес у інших осіб, за гроші організовує групи людей для вчинення протиправних дій є недостовірною та такою, що порочить честь, гідність та ділову репутацію ОСОБА_2. Даний відеозапис є офіційним спростуванням вищевказаної негативної недостовірної інформації та опубліковано за рішенням суду.

Відеозапис має транслюватись аналогічний проміжок часу та з аналогічною періодичністю порівняно з вищевказаними відеороликами та бути виконано у вигляді окремого відеоролику з текстом, що озвучений диктором.

3) Відшкодувати завдану ОСОБА_2 моральну шкоду, шляхом стягнення з ТОВ Телерадіокомпанія АРТ на користь ОСОБА_2 25 000 (двадцять п'ять тисяч) гривень та з ТОВ Ріак-Інформ на користь ОСОБА_2 25 000 (двадцять п'ять тисяч) гривень.

4) Стягнути з Відповідачів на користь ОСОБА_2 судові витрати.

Позивачем заявлено клопотання про призначення судової лінгвістичної експертизи, на вирішення якої поставити наступні запитання:

1.Чи міститься в досліджуваних відеозаписах інформація негативного характеру щодо ОСОБА_2?

2.Чи є ознаки підтекстового (або двоякого) тлумачення слів та висловлювань, які містяться в досліджуваних відеозаписах?

3.Чи формують досліджувані відеозаписи уявлення про здійснення ОСОБА_2 злочинних діянь?

4.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, не прямі), про те, що ОСОБА_2 здійснює злочини проти громадської безпеки та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

5.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 здійснює злочини проти життя та здоров'я інших осіб та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

6.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 здійснює злочини проти власності інших осіб та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

7.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 є членом бандитського угрупування та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

8.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 є організатором масових заворушень та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

9.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 має відношення до підроблення документів та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

10.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 зловживає своїми службовими повноваженнями у політичній партії ДемАльянс та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

11.Чи містять досліджувані відеозаписи обґрунтовані докази, які підтверджують достовірність інформації, що у них викладена?

12.Чи можна перевірити висловлювання, що містяться в досліджуваних відеозаписах на предмет їх відповідності дійсності?

13.Чи висловлено інформацію у досліджуваних відеозаписах у формі, що принижує честь та гідність ОСОБА_2?

14.Чи висловлено інформацію у досліджуваних відеозаписах у формі, що завдає шкоди діловій репутації ОСОБА_2?

15.Яке відношення до моральних та ділових якостей ОСОБА_2 складається під впливом інформації, що міститься в досліджуваних відеозаписах.

Представником позивача у судовому засіданні вимоги клопотання підтримано у повному обсязі, ОСОБА_1 просив їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_8 у судовому засідання проти призначення вказаного експертного дослідження заперечувала, вказуючи при цьому, що питання, які заявлені стороною позивача у цьому клопотанні не стосуються предмету спору у вказаних правовідносинах.

Заслухавши думку представників сторін, розглянувши клопотання, матеріали справи, суд вважає заявлене клопотання таким, що підлягає задоволенню з наступних причин.

Для розгляду цього спору необхідні спеціальні пізнання, тому в порядку забезпечення доказів судом призначається проведення судової експертизи. Згідно зі ст. 143 ЦПК України для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі лінгвістики, тощо суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Крім цього, суд, дотримуючись положень ч. 4 ст. 10, ст. 57 ЦПК України, має з'ясувати всі фактичні обставин справи, які мають істотне значення для правильного вирішення спору, встановити чи є викладена у відеороликах інформація оціночними судженнями, а також з'ясувати чи дотримана межа допустимої критики щодо політичного діяча у цих правовідносинах.

Вказане узгоджується з правовою позицією сформованою колегією суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 вересня 2016 року, постановленій у цій справі.

Суд має виходити з процесуального права сторони вимагати визначення тих запитань експерту, які мають отримати від нього відповіді.

В цьому, Суд має застерегти, що жодне з поставлених на вирішення судової експерта запитання не може розглядатися як таке, що вимагає відповіді з правових питань, а виключно в межах методики та заходів проведення відповідного виду судової лінгвістичної експертизи.

Враховуючи, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на період проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст. ст. 143, 144, п. 5 ст. 202 Цивільного процесуального кодексу України, СУД-

У Х В А Л И В :

Клопотання позивача про призначення судової експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільний справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ АРТ , Товариства з обмеженою відповідальністю РІАК-ІНФОРМ - судову лінгвістичну експертизу, виконання якої доручити Київському НДІ судових експертиз, поставивши на вирішення експертові такі запитання:

1.Чи міститься в досліджуваних відеозаписах інформація негативного характеру щодо ОСОБА_2?

2.Чи є ознаки підтекстового (або двоякого) тлумачення слів та висловлювань, які містяться в досліджуваних відеозаписах?

3.Чи формують досліджувані відеозаписи уявлення про здійснення ОСОБА_2 злочинних діянь?

4.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, не прямі), про те, що ОСОБА_2 здійснює злочини проти громадської безпеки та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

5.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 здійснює злочини проти життя та здоров'я інших осіб та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

6.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 здійснює злочини проти власності інших осіб та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

7.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 є членом бандитського угрупування та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

8.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 є організатором масових заворушень та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

9.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 має відношення до підроблення документів та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

10.Чи містять досліджувані відеозаписи висловлювання, в тому числі підтекстові (двоякі, непрямі), про те, що ОСОБА_2 зловживає своїми службовими повноваженнями у політичній партії ДемАльянс та чи можуть ці висловлювання бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані?

11.Чи містять досліджувані відеозаписи обґрунтовані докази, які підтверджують достовірність інформації, що у них викладена?

12.Чи можна перевірити висловлювання, що містяться в досліджуваних відеозаписах на предмет їх відповідності дійсності?

13.Чи висловлено інформацію у досліджуваних відеозаписах у формі, що принижує честь та гідність ОСОБА_2?

14.Чи висловлено інформацію у досліджуваних відеозаписах у формі, що завдає шкоди діловій репутації ОСОБА_2?

15.Яке відношення до моральних та ділових якостей ОСОБА_2 складається під впливом інформації, що міститься в досліджуваних відеозаписах.

Попередити судового експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 522/13060/15-ц.

Оплату витрат, пов'язаних з проведенням експертизи, покласти на позивача ОСОБА_2.

Провадження у справі зупинити на час проведення судової експертизи.

Апеляційна скарга в частині вирішення питання про зупинення провадження у справі на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

СУДДЯ С.О. Погрібний

20.03.2017

Дата ухвалення рішення20.03.2017
Оприлюднено27.03.2017
Номер документу65475638
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання поширеної інформації недостовірною, такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію особи, зобов'язання спростувати поширену інформацію, відшкодування завданої моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —522/13060/15-ц

Рішення від 03.09.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

Ухвала від 04.04.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

Ухвала від 20.03.2017

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Погрібний С. О.

Ухвала від 12.10.2016

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Погрібний С. О.

Ухвала від 21.09.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 07.09.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Іваненко Юлія Геннадіївна

Ухвала від 09.06.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Іваненко Юлія Геннадіївна

Ухвала від 06.06.2016

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Домусчі Л. В.

Рішення від 29.03.2016

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Домусчі Л. В.

Ухвала від 24.03.2016

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Домусчі Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні