Ухвала
від 22.03.2017 по справі 755/4203/17
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/4203/17

1-кс/755/1508/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2017 року слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва Сазонова М.Г., при секретарі Євсєй Ю.М., за участю прокурора Вигівського М.І., захисника Зініна С.В., підозрюваного ОСОБА_2, розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м.Києві клопотання слідчого Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві Вовка В.В., про відсторонення від посади ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, від посади головного державного виконавця Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві Вовк В.В., за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури №4 Вигівським М.І., звернувся до слідчого судді із клопотанням про відсторонення ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, від посади головного державного виконавця Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області строком на два місяці.

Клопотання мотивує тим, що ОСОБА_2, перебуваючи на посаді головного державного виконавця Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області, згідно наказу №2122/3 від 01.12.2016, якому, відповідно до ст. 31 Закону України Про державну службу , Порядку присвоєння рангів державних службовців, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 20.04.2016 №306 присвоєно 9 ранг державного службовця в межах категорії В посад державної служби, а також суб'єктом відповідальності за корупційне правопорушення, згідно п.п. в , ч.1 ст. 3 Закону України Про запобігання корупції - вчинив одержання службовою особою неправомірної вигоди за вчинення службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди за наступних обставин.

Так, згідно посадової інструкції, затвердженої 27.05.2016 року начальником Головного територіального управління юстиції у Київській області Шевченко О.В., головний державний виконавець Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області безпосередньо підпорядковується начальнику відділу державної виконавчої служби Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби.

Відповідно до п. 2 Завдання та обов'язки посадової інструкції головний державний виконавець зобов'язаний дотримуватись Конституції України та законів України, діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України;

- забезпечувати в межах наданих повноважень ефективне виконання завдань і функцій державних органів;

- сумлінно і професійно виконувати посадові обов'язки;

- додержуватись вимог законодавства у сфері запобігання і протидії корупції;

- головний державний виконавець зобов'язаний вживати заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно, повно вчиняти виконавчі дії;

- безпосередньо виконує покладену на нього роботу згідно з Положенням про відділ та планом роботи відділу, а також іншу роботу за дорученням начальника відділу.

Головний державний виконавець зобов'язаний виконувати обов'язки визначені ст. 8 Закону України Про державну службу , а також не допускати вчинків, несумісних із статусом державного службовця.

Відповідно до п.4.2 посадової інструкції за невиконання або неналежне виконання посадових обов'язків визначених Законом України Про державну службу та іншими нормативно-правовими актами у сфері державної служби, посадовою інструкцією, а також порушення правил етичної поведінки та інше порушення службової дисципліни старший державний виконавець притягається до дисциплінарної відповідальності у порядку, встановленому Законом України Про державну службу .

З вищевказаного слідує, що ОСОБА_2 обіймає посаду в органах державної влади пов'язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, тобто є службовою особою.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 17.02.2017 року на підставі виконавчого листа №369/2929/15-ц виданого 28.10.2016 року Києво-Святошинським районним судом Київської області про стягнення з ТОВ Бест Білоруський стандарт (ЄДРПОУ 38043543) на користь ОСОБА_7 69800 гривень на відшкодування моральної та матеріальної шкоди головним державним виконавцем Києво-Святошинським районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області ОСОБА_2 відкрито виконавче провадження ВП №53418725.

Відповідно до Закону України Про виконавче провадження в передбачені законом строки, державний виконавець повинен вчинити виконавчі дії направленні на примусове виконання рішення.

Однак, всупереч вимог закону та покладених посадових обов'язків, 20.03.2017 року приблизно о 14 год. 20 хв., головний державний виконавець ВДВС Києво-Святошинського районного відділу Головного територіального управління юстиції у Київській області ОСОБА_2, будучи службовою особою, реалізуючи свій злочинний намір направлений на отримання неправомірної вигоди шляхом вимагання, перебуваючи у службовому кабінеті № 2 Києво-Святошинського районного відділу ГТУЮ у Київській області, який розташований у буд. №86 по вул. Л. Українки у м.Вишневе Київської області, під час зустрічі з представником стягувача у виконавчому провадженні ВП №53418725 ОСОБА_8 повідомив, що останній отримає документи, які підтверджують вчинення виконавчих дій направлених на пошук та арешт майна боржника лише в тому разі, якщо йому будуть надані грошові кошти згідно попередніх домовленостей. ОСОБА_8, опинившись в ситуації, яка погіршувала становище стягувача у виконавчому провадженні та порушувала його право на відшкодування шкоди, цього ж дня, тобто 20.03.2017 року приблизно о 14 год. 20 хв. перебуваючи в службовому кабінеті ОСОБА_2, на вимогу останнього, передав в якості неправомірної вигоди грошові кошти в сумі 500 доларів США, що згідно курсу Національного банку України станом на 20.03.2017 року еквіваленті 13454 гривень 65 копійок за вчинення дій, що входять до службових повноважень державного виконавця, направлених на виявлення та арешт майна боржника у виконавчому провадженні № 53418725. У подальшому отримані ОСОБА_2 грошові кошти в сумі 500 доларів США, як неправомірна вигода, були вилучені працівниками поліції.

Перебуваючи на посаді головного державного виконавця Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області ОСОБА_2 вчинив злочин, передбачений ст. 368 ч. 3 КК України, використовуючи при цьому надану йому владу та службові повноваження за вказаною посадою.

За таких обставин, є достатні підстави вважати, що перебуваючи на посаді головного державного виконавця Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області ОСОБА_2 може незаконними засобами впливати на свідків, у тому числі, що є його колегами по роботі та на даний час у вказаному кримінальному провадженні ще не допитані, при цьому можуть надати важливі для досудового розслідування відомості, зокрема, що викривають ОСОБА_2 у вчиненні злочину. Водночас, перебуваючи на посаді головного державного виконавця Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області, ОСОБА_2 може продовжити свою злочинну діяльність, перешкоджати кримінальному провадженню, знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на заявника, свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Так, в ході досудового розслідування 20 березня 2017 року о 14 год. 27 хв. ОСОБА_2 в порядку ст.208 КПК України затримано.

21 березня 2017 року ОСОБА_2 повідомлено про підозру у скоєні злочину, передбаченого ч. 3 ст.368 КК України.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив задовольнити.

Захисник підозрюваного просив у задоволенні клопотання відмовити.

Підозрюваний поклався на розсуд суду.

Заслухавши думку прокурора, пояснення підозрюваного, його захисника, дослідивши клопотання та долучені до нього документи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Станом на 22 березня 2017 року, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, обіймає посаду головного державного виконавця Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області.

21 березня 2017 року ОСОБА_2 повідомлено про підозру у скоєні злочину, передбаченого ч. 3 ст.368 КК України.

Відповідно до ст. 154 ч. 1 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Слідчий суддя вважає, що докази, які надані прокурором в обґрунтування клопотання є достатніми для обґрунтованої підозри ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368 ч. 3 КК України та прокурор у судовому засіданні довів про достатність підстав вважати, що відсторонення ОСОБА_2 від посади необхідне для припинення кримінального правопорушення, в якому останній обґрунтовано підозрюється.

Враховуючи можливі негативні наслідки відсторонення від посади ОСОБА_2 для інших осіб, слідчий суддя вважає, що наявна обґрунтована підозра вважати, що ОСОБА_2, перебуваючи на посаді може продовжити свою злочинну діяльність, перешкоджати кримінальному провадженню, знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на заявника, свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, а також сприяти вчиненню нових кримінальних правопорушень.

В той же час, оскільки негативні наслідки відсторонення від посади ОСОБА_2, який підозрюється у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення перевищують необхідність та можливість досягнення завдань у даному кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити та відсторонити ОСОБА_2 від займаної посади строком на два місяці.

Керуючись ст.ст. 155-157, 309, 392, 395 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, українця, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 від посади головного державного виконавця Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області.

Вилучити документи, які посвідчують обіймання ОСОБА_2 посади головного державного виконавця Києво-Святошинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області, зокрема посвідчення, видане на його ім'я.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Строк дії ухвали визначити до 21 травня 2017 року.

Копію даної ухвали направити для виконання до відділу державної виконавчої служби Києво-Святошинського районного управління юстиції у Київській області.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали буде проголошено 23 березня 2017 року о 15 год. 30 хв.

Слідчий суддя М.Г.Сазонова

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.03.2017
Оприлюднено27.03.2017
Номер документу65479846
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/4203/17

Ухвала від 24.04.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 17.03.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні