Ухвала
від 27.03.2017 по справі 904/4073/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

27.03.2017 Справа № 904/4073/16

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Чус О.В.(доповідач)

суддів Кузнецова В.О., Науменка І.М.

розглянувши апеляційну скаргу Приватного підприємства "Імпорт та експорт" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 27.02.2017 року у справі № 904/4073/16

за позовом Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії АТ "Укрексімбанк" в м. Дніпропетровську

до Приватного підприємства "Імпорт та експорт", м. Дніпро

про звернення стягнення на предмет іпотеки,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 27.02.2017 року (суддя Ярошенко В.І.) позов задоволено повністю. Звернуто стягнення на предмет іпотеки за Іпотечним договором № 50113Z11 від 16.10.2013 року, посвідченим приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Мельником О.І. за реєстровим № 1808, на користь Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України", а саме на нерухоме майно, що складається з будівель, споруд, що розташовані за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, смт. Губиниха, вул. Берегового 34м, а саме Комплекс, що належить на підставі права власності Приватному підприємству "Імпорт та експорт":

Реєстраційний номер майна - 7132112232, Кадастровий(і) номер(и) земельної(их) ділянки(ок), на якій(яких) розташовані будівлі, споруди 1223255600: 02:003:0018

Літера А - Адміністративно-виробнича будівля, загальна площа 803,6 м 2 ;

Літера Б - Компресорна;

Літера В- Сторожка,

Літера Г - Склад гелькоута та смол, загальна площа 64,7 м 2 ,

Літера №9, Д Насосна станція пожежогасіння з пожежними водоймами, загальна площа, 18,9 м 2 ;

Літера Е, Навіс;

Літера І - Навіс;

Літера Л - навіс;

Літера я-я 14, оглядові колодязі;

Літера 10 - Ємність Біолайн 100;

Літера вод - водонапірна башта Рожновського

Шляхом реалізації предмету іпотеки з прилюдних торгів, за початковою ціною - 3003536 грн.

Стягнуто з Приватного підприємства "Імпорт та експорт" на користь Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" 79745 грн. 69 коп. судового збору.

Не погодившись з рішенням суду Приватне підприємство "Імпорт та експорт" звернулось з апеляційною скаргою, в якій просить зазначене рішення скасувати та прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позовних вимог. Відповідач в апеляційній скарзі посилається на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Статтею 94 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що до скарги додаються докази сплати судового збору і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Порядок і розмір сплати судового збору в Україні встановлено Законом України "Про судовий збір".

Відповідно підпункту 4 пункту 2 ч.2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання апеляційної скарги на рішення господарського суду встановлюється у розмірі 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

У відповідності з підпунктом 1 пункту 2 частини 2 ст. 4 вищевказаного Закону (в редакції чинній на момент подання позовної заяви) ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру встановлюється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 150 розмірів мінімальної заробітної плати.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" (в редакції чинній на момент подання позовної заяви) визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" з 01.01.2016 року встановлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі 1378 грн.

Виходячи з позовних вимог та положень підпункту 4 пункту 2 ч.2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання апеляційної скарги відповідач мав сплатити 87720 грн. 26 коп. (79745 грн. 69 коп. (ставка, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви) x 110%).

Щодо досліджуваної справи, то скаржником при поданні апеляційної скарги судовий збір не сплачено.

Разом з апеляційною скаргою Приватним підприємством "Імпорт та експорт" подано клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги до ухвалення рішення у справі. Зазначене клопотання мотивоване тим, що сума судового збору за подання апеляційної скарги у даній справі є дуже значною для відповідача.

Згідно ст.8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Відповідно п. 3.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 року № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

В силу ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Звертаючись до суду апеляційної інстанції із клопотанням про відстрочення сплати судового збору, скаржник не надав відповідних доказів на підтвердження неможливості сплати ним судового збору.

Враховуючи викладене, а також відсутність жодних гарантій сплати відповідачем до Державного бюджету України вищезазначеної суми, апеляційний господарський суд не вбачає підстав для задоволення клопотання Приватного підприємства "Імпорт та експорт" про відстрочення сплати судового збору.

У відповідності з п.3 ч.1 ст.97 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

З огляду на викладене, апеляційна скарга Приватного підприємства "Імпорт та експорт" підлягає поверненню.

Після усунення зазначених обставин апеляційна скарга може бути подана повторно.

Керуючись ст. 86, п. 3 ч.1 ст.97 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

Відмовити Приватному підприємству "Імпорт та експорт" у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Апеляційну скаргу Приватного підприємства "Імпорт та експорт" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 27.02.2017 року у справі № 904/4073/16 повернути заявнику.

Додаток (на адресу скаржника): апеляційна скарга та матеріали до неї всього на 9 аркушах.

Головуючий суддя О.В. Чус

Суддя В.О. Кузнецов

Суддя І.М. Науменко

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення27.03.2017
Оприлюднено29.03.2017
Номер документу65509984
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4073/16

Ухвала від 10.09.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 06.08.2018

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Новікова Рита Георгіївна

Ухвала від 01.09.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Новікова Рита Георгіївна

Ухвала від 01.09.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Новікова Рита Георгіївна

Ухвала від 21.08.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 07.08.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 27.07.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Постанова від 06.07.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Іванова Л.Б.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Іванова Л.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні