Ухвала
від 23.03.2017 по справі 379/82/17
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 379/82/17

1-кс/379/130/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.03.2017 року м.Тараща

Слідчий суддя Таращанського районного суду Київської області Василенко О.М. при секретарі Сальник О.Л., за участю старшого слідчого Таращанського ВП Миронівського відділу ГУНП в Київській області капітана поліції Бабаніна Т.В., розглянувши його клопотання, подане за матеріалами досудового розслідування № 42016111190000085, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.11.2016 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

До Таращанського районного суду Київської області надійшло дане клопотання, в обґрунтування якого слідчим зазначено, що у провадженні слідчого відділення Таращанського ВП Миронівського ВП ГУ НП в Київській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016111190000085 від 21.11.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

Також, в ході досудового розслідування надійшла інформація про можливі порушення службовими особами Головного управління Держгеокадастру в Київській області з приводу надання в оренду земельних ділянок з кадастровими номерами НОМЕР_1; НОМЕР_2; НОМЕР_3, що розташовані на території Таращанського району Київської області ОСОБА_2, жителю с. Дибинці Богуславського району Київської області. В результаті цього виникла необхідність перевірки та подальшого аналізу документів, що стосуються надання в оренду земель державної власності, що розташовані на території Таращанського району Київської області в оренду ОСОБА_2

Під час допиту в якості свідка головного спеціаліста відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення Головного управління Держгеокадастру у Київській області ОСОБА_3, встановлено, що накази про передачу в оренду земельних ділянок з кадастровими номерами: НОМЕР_1; НОМЕР_2; НОМЕР_3 ОСОБА_2 у архіві Головного управління Держгеокадастру у Київській області відсутні, а також інформація про видачу вказаних наказів відсутня у автоматизованій системі документообігу АСД ДОК ПРОФ 3.0 , хоча у вказаній системі є інформація щодо видачі наказів про надання дозволу на розробку документації із землеустрою по земельним ділянкам із відповідними кадастровими номерами. Вище вказане свідчить про те, що накази про затвердження документації із землеустрою та передачу в оренду ОСОБА_2 не видавалися.

Згідно вимог законодавства реєстраційні справи щодо укладення договорів оренди земельних ділянок з кадастровими номерами: НОМЕР_1; НОМЕР_2; НОМЕР_3 між Головним управлінням Держгеокадастру в Київській області та ОСОБА_2 мали зберігатися у Секторі державної реєстрації Таращанської районної державної адміністрації, що розташований за адресою м. Тараща вул. Героїв Чорнобиля, 1, Таращанського району Київської області тел. 045-66-5-20-81.

З метою тимчасового доступу до речей та документів, а саме щодо вищевказаних реєстраційних справ 01.03.2017 року старший слідчий СВ Таращанського ВП Миронівського ВП ГУ НП в Київській області капітан поліції Бабанін Т.В. звернувся до слідчого судді з клопотанням про здійснення тимчасового доступу до речей та документів.

02.03.2017 року клопотання слідчого було задоволено та 07.03.2017 ухвала слідчого судді Бойка М.Г. була направлена на виконання до Сектору державної реєстрації Таращанської РДА.

14.03.2017 року за № 16-07/17 від завідувача Сектору державної реєстрації Таращанської районної державної адміністрації Номіната С.Ю. отримано відповідь в якій зазначено, що оригінали реєстраційних справ, щодо земельних ділянок з кадастровими номерами, зазначеними в ухвалі суду були заведенні та проведенні реєстраційні дії Реєстраційною службою Миронівського районного управління юстиції України в Київській області. У відповідності до діючого на той час наказу Мінюсту № 111/5 від 20.01.2012 Про затвердження Порядку передачі документів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , а саме п. 3 передбачено, що документи у сфері державної реєстрації прав передаються органу державної реєстрації прав за місцем розташування нерухомого майна нарочно з описом вкладення або шляхом надсилання рекомендованого листа. Документи передаються до органу державної реєстрації прав за місцем розташування нерухомого майна у строки, визначені законодавством у сфері державної реєстрації прав. Згідно записів книги Журнал реєстрації вхідних документів РС Таращанського РУЮ на зберігання реєстраційні справи не надходили. В зв'язку з тим, що вказані реєстраційні справи у Секторі державної реєстрації Таращанської РДА ухвала слідчого судді була не виконана.

Крім того, встановлено, що згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна що суб'єкта № 79355462 від 01.02.2017 року видно, що реєстрацію договорів оренди землі із вище вказаними кадастровими номерами здійснював державний реєстратор Нежива Наталія Валеріївна Реєстраційної служби Миронівського районного управління юстиції в Київській області.

Статтею 12 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень встановлено, що державний реєстр прав містить записи про зареєстровані речові права на нерухоме майно, об'єкти незавершеного будівництва, їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав, відомості та електронні копії документів, поданих у паперовій формі, або документи в електронній формі, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення таких реєстраційних дій.

Згідно статті 17 вище вказаного Закону України Реєстраційна справа формується у паперовій та електронній формі після відкриття розділу на об'єкт нерухомого майна у Державному реєстрі прав та внесення до нього відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав та зберігається протягом всього часу існування об'єкта. Відповідно п. 2 ст.17 Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень реєстраційна справа включає документи у паперовій та електронній формі, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення таких реєстраційних дій. Документи, на підставі яких проведено реєстраційні дії та які підлягають поверненню заявнику, зберігаються у реєстраційній справі у формі електронних копій документів, виготовлених шляхом сканування під час проведення реєстраційних дій.

Згідно з ч. 6 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішенням суду.

Згідно ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться вказані речі та документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх. Тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи те, що реєстраційні справи нерухомого майна, а саме реєстраційні справи щодо укладення договорів оренди земельних ділянок з кадастровими номерами: НОМЕР_1; НОМЕР_2; НОМЕР_3, які б мали бути передані за місцем знаходження нерухомості, тобто до Сектору державної реєстрації Таращанської РДА до нього передані не були, під час досудового розслідування виникла необхідність у здійснення тимчасового доступу до речей та документів, які зберігаються у електронному вигляді у формі сканованих копій у електронній базі даних Державний реєстр прав .

У зв'язку з важливим значенням відомостей, викладених у досліджуваних документах, можливістю їх використання як доказів та з метою перевірки законності вчинених правочинів, виникла необхідність отримати доступ до реєстраційних справ щодо передачі в оренду земельних ділянок з кадастровими номерами: НОМЕР_1; НОМЕР_2; НОМЕР_3, які зберігаються у електронному вигляді у формі сканованих копій у електронній базі даних Державний реєстр прав з подальшим роздрукуванням документів, які містяться у вказаних реєстраційних справах, а саме: наказів про затвердження документації із землеустрою та передачі земельної ділянки в оренду, договорів оренди землі, договорів суборенди землі та інші.

Під час розгляду даного клопотання старший слідчий СВ Таращанського відділення поліції Миронівського відділу поліції ГУНП в Київській області капітан поліції Бабанін Т.В. його підтримав та просив задовольнити.

Представник сектору державної реєстрації Таращанської районної державної адміністрації Київської області на розгляд клопотання не прибув, належним чином повідомлений, причини неприбуття не повідомив, проте, відповідно до ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Враховуючи вищевикладене, і неможливість отримати відомості в інший спосіб, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, вважаю за необхідне задовольнити дане клопотання та надати тимчасовий доступ до відомостей, наявних у відповідних електронних реєстраційних справах та роздрукувати документи із знаходяться в них і вилучити їх для доручення до матеріалів кримінального провадження, а саме - реєстраційних справ щодо передачі в оренду земельних ділянок з кадастровими номерами: НОМЕР_1; НОМЕР_2; НОМЕР_3, які зберігаються у електронному вигляді у формі сканованих копій у електронній базі даних Державний реєстр прав з подальшим роздрукуванням документів, які містяться у вказаних реєстраційних справах, а саме: наказів про затвердження документації із землеустрою та передачі земельної ділянки в оренду, договорів оренди землі, договорів суборенди землі та інші, з подальшим вилученням роздрукованих копій, що зберігаються у Секторі державної реєстрації Таращанської районної державної адміністрації, що розташований за адресою м. Тараща вул. Героїв Чорнобиля, 1, Таращанського району Київської області тел. 045-66-5-20-81.

Керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-160, 163 - 166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого Таращанського ВП Миронівського відділу ГУНП в Київській області капітана поліції Бабаніна Тараса Васильовича, поданого за матеріалами досудового розслідування № 42016111190000085, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.11.2016 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.364 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до документів, а саме - реєстраційних справ щодо передачі в оренду земельних ділянок з кадастровими номерами: НОМЕР_1; НОМЕР_2; НОМЕР_3, які зберігаються у електронному вигляді у формі сканованих копій у електронній базі даних Державний реєстр прав з подальшим роздрукуванням документів, які містяться у вказаних реєстраційних справах, а саме: наказів про затвердження документації із землеустрою та передачі земельної ділянки в оренду, договорів оренди землі, договорів суборенди землі та інші, з подальшим вилученням роздрукованих копій, що зберігаються у Секторі державної реєстрації Таращанської районної державної адміністрації, що розташований за адресою м. Тараща вул. Героїв Чорнобиля, 1, Таращанського району Київської області тел. 045-66-5-20-81.

Зобов'язати посадових осіб Сектору державної реєстрації Таращанської РДА Київської області контактні дані: м. Тараща вул. Героїв Чорнобиля, 1, Таращанського району Київської області тел. 045-66-5-20-81, надати для вилучення старшому слідчому СВ Таращанського ВП Миронівського ВП ГУ НП в Київській області капітану поліції Бабаніну Т.В. роздруковані копії наказів про затвердження документації із землеустрою та передачі земельної ділянки в оренду, договорів оренди землі, договорів суборенди землі та інших документів, що зберігаються в електронному вигляді у формі сканованих копій в електронній базі даних Державний реєстр прав та які містять реєстраційних справ щодо передачі в оренду земельних ділянок з кадастровими номерами: НОМЕР_1; НОМЕР_2; НОМЕР_3.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення - до 24.04.2017 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:О. М. Василенко

СудТаращанський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.03.2017
Оприлюднено30.03.2017
Номер документу65520741
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —379/82/17

Ухвала від 29.03.2017

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Василенко О. М.

Ухвала від 28.03.2017

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С. А.

Ухвала від 23.03.2017

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Василенко О. М.

Ухвала від 23.03.2017

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Василенко О. М.

Ухвала від 23.03.2017

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С. А.

Ухвала від 23.03.2017

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С. А.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Василенко О. М.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Василенко О. М.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Василенко О. М.

Ухвала від 15.03.2017

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Бойко М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні