Постанова
від 27.03.2017 по справі 903/819/16
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ДОДАТКОВА)

"27" березня 2017 р. Справа № 903/819/16

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Маціщук А.В.

судді Гулова А.Г.

судді Петухов М.Г.

без виклику учасників судового розгляду

розглянувши заяву (Вх.№:5756/17) товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-торгова фірма "Агротекс" про судові витрати, понесенні відповідачем

у справі № 903/819/16

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус Проперті"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-торгова фірма "Агротекс"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "Пакко Холдинг"

про зобов'язання вчинити дії та стягнення 108500,00 грн.

в с т а н о в и в :

Відповідно до рішення Господарського суду Волинської області від 17.01.2017 р. у справі № 903/819/16 відмовлено у задоволенні позову товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус Проперті" до товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-торгова фірма "Агротекс" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "Пакко Холдинг" про зобов'язання вчинити дії та стягнення 108500,00 грн.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивач товариство з обмеженою відповідальністю "Глобус Проперті" подав апеляційну скаргу. Ухвалою Рівненського апеляційного господарського суду від 08.02.2017 р. у справі № 903/819/16 прийнято до провадження та призначено до розгляду апеляційну скаргу позивача товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус Проперті".

02.03.2017 р. товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-торгова фірма "Агротекс" подало до Рівненського апеляційного господарського суду заяву про відшкодування судових витрат, які понесенні відповідачем та просить стягнути з позивача/скаржника витрати на оплату послуг адвоката, пов`язані із представництвом його інтересів при розгляді апеляційної скарги на рішення Господарського суду Волинської області від 17.01.2017 р. у справі № 903/819/16 в сумі 2000,00 грн.

За результатом розгляду апеляційної скарги Рівненський апеляційний господарський суд постановою від 21.03.2017 р. апеляційну скаргу позивача товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус Проперті" залишив без задоволення, рішення Господарського суду Волинської області від 17.01.2017 р. у справі № 903/819/16 залишив без змін.

Прийняття додаткової постанови обумовлено тим, що апеляційним судом не вирішено питання про розподіл судових витрат, в т.ч. на оплату послуг адвоката.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 88 Господарського процесуального кодексу України господарський суд має право за заявою сторони, прокурора, який брав участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою прийняти додаткове рішення, ухвалу, якщо не вирішено питання про розподіл судових витрат.

Отже, враховуючи результат вирішення спору, колегія суддів покладає судові витрати за розгляд апеляційної скарги на скаржника/позивача відповідно до норм ч.1 ст.49 ГПК України.

Відповідно до ч.1 ст. 44 ГПК України до складу судових витрат входить, зокрема, оплата послуг адвоката.

Відповідно до ч. 3 ст. 48 ГПК України витрати, що підлягають сплаті за послуги адвокати, визначаються у порядку, встановленому Законом України "Про адвокатуру".

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Згідно зі ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту є гонорар. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Відповідно до п. 6.3 постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" від 21.02.2013 р. № 7 витрати позивачів та відповідачів, третіх осіб, пов'язані з оплатою ними послуг адвокатів, адвокатських бюро, колегій, фірм, контор та інших адвокатських об'єднань з надання правової допомоги щодо ведення справи в господарському суді, розподіляються між сторонами на загальних підставах, визначених частиною п'ятою статті 49 ГПК. Відшкодування цих витрат здійснюється господарським судом шляхом зазначення про це у рішенні, ухвалі, постанові за наявності документального підтвердження витрат, як-от: угоди про надання послуг щодо ведення справи у суді та/або належно оформленої довіреності, виданої стороною представникові її інтересів у суді, платіжного доручення або іншого документа, який підтверджує сплату відповідних послуг, а також копії свідоцтва адвоката, який представляв інтереси відповідної сторони, або оригіналу ордера адвоката, виданого відповідним адвокатським об'єднанням, з доданням до нього витягу з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій. За змістом частини третьої статті 48 та частини п'ятої статті 49 ГПК у їх сукупності можливе покладення на сторони у справі як судових витрат тільки тих сум, які були сплачені стороною за отримання послуг саме адвоката (у розумінні пункту 1 статті 1 та частини першої статті 6 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"), а не будь-якої особи, яка надавала правову допомогу стороні у справі.

На підтвердження витрат в сумі 2000,00 грн., пов'язаних з оплатою правової допомоги, відповідачем товариством з обмеженою відповідальністю "Виробничо-торгова фірма "Агротекс" до матеріалів справи додано додаткову угоду № 2 від 20.02.2017 р. до договору б/н про надання правової допомоги від 29.12.2016 р., укладену товариством з обмеженою відповідальністю "Виробничо-торгова фірма "Агротекс"/клієнт та ОСОБА_1Г./адвокат про надання адвокатських послуг /а.с. 230/; копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю серії ВЛ № 834, виданого на підставі рішення Ради адвокатів Волинської області від 25.03.2016 року № 1/47-3 на ім'я ОСОБА_1 /оригінал пред'явлений і оглянутий судом в судовому засіданні, копія на а.с. 75/; копію акту виконаних робіт (наданих послуг) № 2 від 27.02.2017 р. /а.с. 231/; копію квитанції до прибуткового касового ордеру № 4 від 27.02.2017 р. /а.с. 232/. Подані документи відповідають вимогам ст.ст.33, 34, 36 ГПК України.

Згідно з актом виконаних робіт (наданих послуг) № 2 від 27.02.2017 р. сторони погодили, що адвокатом надані послуги з написання проекту відзиву на апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус Проперті" на рішення Господарського суду Волинської області від 17.01.2017 р. у справі № 903/819/16 та юридичного супроводу адвокатом клієнта в Рівненському апеляційному господарському суді. Вартість таких послуг визначена сторонами відповідно 800,00 грн. і 1200,00 грн. /а.с. 231/. Акт виконаних робіт підписаний клієнтом та адвокатом.

Відповідно до квитанції до прибуткового касового ордеру № 4 від 27.02.2017 р. товариством з обмеженою відповідальністю "Виробничо-торгова фірма "Агротекс" /клієнтом/ перераховано на рахунок адвоката ОСОБА_1 2000,00 грн. /а.с. 232/.

Колегія суддів вважає, що належною до відшкодування в порядку ст.49 ГПК України є є сума 1000 грн. судових витрат (витрат на оплату послуг адвоката) з урахуванням такого.

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (ч.2,3 ст.30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"). Закон не містить іншого порядку визначення розміру коштів за послуги адвоката.

Колегія суддів визначає розмір відшкодування витрат на оплату послуг адвоката, враховуючи конкретні обставини справи у розумній співрозмірності до заявленої до стягнення суми витрат на правову допомогу - не є значним обсяг матеріалів та нормативних актів у даній справі, які потребували вивчення та застосування адвокатом; участь в судовому засіданні Рівненського апеляційного господарського суду не потребувала значних затрат часу. Тому колегія суддів дійшла до висновку про обмеження розміру витрат, які підлягають відшкодуванню відповідачеві товариству з обмеженою відповідальністю "Виробничо-торгова фірма "Агротекс" за рахунок позивача, сумою 1000,00 грн.

Керуючись статтями 44, 49, 88, 99, 101, 105, 122 Господарського процесуального кодексу України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус Проперті" (Волинська обл., м.Луцьк, вул. Макарова, 5, код ЄДРПОУ 37940368) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-торгова фірма "Агротекс"", м.Луцьк, вул. Ковельська, 63, код ЄДРПОУ 02807273) 2000,00 грн. витрат на послуги адвоката.

Господарському суду Волинської області видати наказ на виконання цієї додаткової постанови.

Головуючий суддя Маціщук А.В.

Суддя Гулова А.Г.

Суддя Петухов М.Г.

Дата ухвалення рішення27.03.2017
Оприлюднено30.03.2017
Номер документу65536982
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/819/16

Ухвала від 25.09.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 12.09.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 22.08.2017

Господарське

Верховний Суд України

Жайворонок Т.Є.

Ухвала від 08.08.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 02.08.2017

Господарське

Верховний Суд України

Жайворонок Т.Є.

Ухвала від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Постанова від 29.06.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Ухвала від 08.06.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Судовий наказ від 06.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Бондарєв Сергій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні