Ухвала
від 28.03.2017 по справі 923/1393/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про призначення судової експертизи

та зупинення провадження у справі

28 березня 2017 року Справа № 923/1393/16

Господарський суд Херсонської області у складі судді Гридасова Ю.В. при секретарі Головльовій Є.С., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: ОСОБА_1, м. Херсон,

до: Приватного підприємства "СКАЛА", с. Львове, Бериславського району Херсонської області,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Відділу державної реєстрації Бериславської РДА Херсонської області, м. Берислав Херсонської області,

про визнання недійсними рішення та зміни до установчих документів,

за участю представників:

позивача - ОСОБА_2, адвокат, ордер серії ХС №89411 від 28.03.17р.;

відповідача - не прибув;

третьої соби - не прибув.

Позивач звернувся до господарського суду Херсонської області з позовною заявою у якій просить:

- визнати недійсним рішення загальних зборів учасників ПП "СКАЛА" яким виключено зі складу засновників ПП "СКАЛА" ОСОБА_1 та на підставі якого проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ПП "СКАЛА" державним реєстратором відділу державної реєстрації Бериславської РДА від 12.07.2016 за номереом №14811050020000179, щодо зміни складу або інформації про засновників;

- визнати недійсними зміни до установчих документів ПП "СКАЛА", державна реєстрація яких проведена державним реєстратором відділу державної реєстрації Бериславської РДА від 12.07.2016 за номереом №14811050020000179, щодо зміни складу або інформації про засновників.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивачка ніколи не заявляла про намір виходу з числа засновників/учасників ПП СКАЛА та не відчужувала своєї частки в статутному капіталі, підпис на відповідній заяві, в порушення вимог закону, виконано не нею, а іншою особою. Після ознайомлення із витребуваною судом заявою від 10.06.2016 року ОСОБА_1 про вихід зі складу засновників ПП СКАЛА позивачка заявляє про те, що в цей час вона знаходилася поза межами України.

Представник позивача у судовому засіданні 28.03.17 подав письмове клопотання про призначення по справі судово-почеркознавчої експертизи, з метою вирішення питання щодо справжності підпису ОСОБА_1 на заяві про вихід зі складу засновників приватного підприємства Скала .

Відповідач, належним чином повідомлений про час, дату і місце проведеня судового засідання, на засідання суду не прибув, надіславши клопотання про припинення провадження по справі на підставі пункту 1 статті 80 Господарського процесуального кодексу України, оскільки даний спір не підлягає розгляду у порядку господарського судочинства. В обґрунтування клопотання відповідач посилається на те, що предметом спору в даному процесі є відносини між учасниками приватного підприємства. Як зазначає відповідач, роз'яснення з цього приводу дав Пленум Верховного Суду України у своїй постанові № 13 від 24 жовтня 2008 р. Про практику розгляду судами корпоративних спорів . Так, у п. 3 цього документа зазначено, що не підлягають_розгляду в порядку господарського судочинства справи, пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності інших суб'єктів господарювання, які не є господарськими товариствами (... приватні... підприємства), якщо стороною у справі є фізична особа. До того ж норма п. 4. ч. 1 ст. 12 ГПК через її імперативний характер не підлягає застосуванню за аналогією щодо спорів, пов'язаних із діяльністю інших суб'єктів господарювання . В даному випадку, як стверджує відповідач у клопотанні, учасниками процесу є саме фізична особа та приватне підприємство. Будь-які посилання позивача, що за своєю суттю дане підприємство носить характер господарського товариства, на думку відповідача, є безпідставними, оскільки воно має іншу організаційно-правову форму, а відповідно є суб'єктом господарської діяльності, яке не є господарським товариством.

Вказане клопотання відповідача по справі залишається судом без задоволення за наступних обставин.

Відповідно до п. 1.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2016 № 4 Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин (Із змінами і доповненнями, внесеними постановою пленуму Вищого господарського суду України від 14 липня 2016 року № 7): Господарським судам підвідомчі справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, пов'язаними 1 із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності такої особи, крім трудових спорів. При визначенні підвідомчості справ цієї категорії судам слід враховувати, що з огляду на системний аналіз положень статті 84 ЦК України, частини п'ятої статті 63, частин першої та третьої статті 167 ГК України, Закону України "Про господарські товариства", Закону України "Про акціонерні товариства", статей 1, 19 і частин першої, шостої статті 20 Закону України "Про фермерське господарство", статей 6, 8, 19 та 21 Закону України "Про кооперацію" корпоративні відносини виникають, зокрема, у господарських товариствах, виробничих кооперативах, фермерських господарствах, приватних підприємствах, заснованих на власності двох або більше осіб.

Відповідно до статті 84 Цивільного кодексу України: Товариства, які здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку та наступного його розподілу між учасниками (підприємницькі товариства), можуть бути створені лише як господарські товариства (повне товариство, командитне товариство, товариство з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерне товариство) або виробничі кооперативи.

Відповідно до частини п'ятої статті 63 Господарського кодексу України: Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а також інші підприємства, в тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб.

Відповідно до частин першої та третьої статті 167 ГК України: Корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

Відповідно до статуту відповідача по справі - Приватного підприємства "СКАЛА" останнє створене чотирма засновниками за їх спільним рішенням та відповідно до законодавства України, зокрема відповідно до Господарського кодексу України, підприємство діє на основі об'єднання майна, зокрема грошових та матеріальних внесків засновників (пункт 7.2. Статуту), їх спільного управління справами (відповідно до пунктів 5.1. та 5.2. Статуту збори засновників є вищим органом управління), на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються (відповідно до пункту 5.7. Статуту кожен із засновників має кількість голосів пропорційно обсягу його частки у статутному капіталі - по 25% у кожного), участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства (відповіднео до п. 7.9 Статуту залишок чистого прибутку підприємства залишається в розпорядженні засновників).

Отже, відповідно до приписів статті 63 Господарського кодексу України приватне підприємство Скала є корпоративним підприємсвтвом, заснованим на приватній власності чотирьох осіб.

Третя особа на стороні відповідача, належним чином повідомлена про час, дату і місце проведення засідання суду, не скористалась своїм правом на участь у судовому засіданні.

Відповідно до правової позиції, викладеної у ч. 1 п. 8 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23 березня 2012 року № 4 "Про деякі питання практики призначення судової експертизи" (із змінами і доповненнями, внесеними постановами пленуму Вищого господарського суду України від 16 січня 2013 року № 3, від 10 липня 2014 року № 6) визначаючись з експертною установою, яка проводитиме судову експертизу, господарський суд має враховувати положення пункту 1.5. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 30.12.2004 № 144/5), згідно з якими експертизи проводяться, як правило, за зонами регіонального обслуговування. Цим же пунктом передбачено, що за наявності обставин, які зумовлюють неможливість або недоцільність проведення експертизи за зоною обслуговування, особа або орган, які призначають експертизу, зазначивши відповідні мотиви, можуть доручити її виконання експертам іншої установи. З урахуванням наведеного, а також припису пункту 3 частини другої статті 86 ГПК, у разі призначення господарським судом судової експертизи не за зоною регіонального обслуговування мотиви такого призначення мають бути зазначені в ухвалі про призначення експертизи.

Враховуючи, що клопотання позивача про призначення судової експертизи направлене на встановлення обставин, на які позивач посилається в обґрунтування позовних вимог, вказане клопотання позивача підлягає задоволенню, з призначенням відповідної судової експертизи за зоною регіонального обслуговування.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 79 ГПК України: "господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадках призначення господарським судом судової експертизи."

За вказаних обставин, з метою всебічного, повного та об'єктивного вирішення спору, роз'яснення питань, що виникли і потребують спеціальних знань, відповідно до ст. 41, п. 1, ч. 2, ст. 79 Господарського процесуального кодексу України, виникла необхідність призначення у справі судово - почеркознавчої експертизи та зупинення провадження по справі.

Особа чи особи, які безпосередньо проводитимуть судову експертизу, несуть відповідальність, передбачену статтями 384 і 385 Кримінального кодексу України (2002-05) за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову дати висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов'язків.

Керуючись ст. ст. 41, 79, 86 Господарського процесуального кодексу України, пунктами 1.7, 3.1, 3.2, 3.3. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України N 53/5 від 08.10.98 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 3 листопада 1998 р. за N 705/3145), суд

у х в а л и в :

1. Призначити судово - почеркознавчу експертизу, доручивши її проведення експертам Херсонського відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз (73005, м. Херсон, вул. 28 Армії, 6).

2. Обов'язок по оплаті витрат на проведення судово - почеркознавчої експертизи покласти на позивача, після отримання відповідних рахунків від експертної установи.

3. На вирішення експертам поставити наступні питання:

А/ Чи належать підписи на заяві від 10.06.16 про вихід зі складу засновників приватного підприємства Скала ОСОБА_3 або іншій особі ?

4. Зупинити провадження у справі.

5. Зобов'язати учасників судового процесу:

позивача, у строк до 17.04.17р., представити через канцелярію господарського суду Херсонської області вільні (достовірно виконані до порушення господарської справи і не пов'язані з її обставинами) та умовно-вільні (виконані до виникнення справи, але пов'язані з обставинами цієї справи, або виконані після виникнення справи, але не в зв'язку з її обставинами) зразки підпису ОСОБА_3 не менше ніж на 15 оригіналах документах, для подальшого направлення судом до експертної установи;

відповідача та третю особу на стороні відповідача - Відділ державної реєстрації Бериславської РДА Херсонської області, у строк до 17.04.17р., представити через канцелярію господарського суду Херсонської області оригінал заяви ОСОБА_3 від 10.06.16 про вихід зі складу засновників приватного підприємства Скала , який буде повернуто судом після проведення судово-почеркознавчої експертизи та набранням рішенням по справі законної сили.

6. Зобов'язати експертну установу (експертів) надіслати копії експертного висновку сторонам у справі відповідно до вимог частини першої статті 42 ГПК України.

7. Справу разом з ухвалою направити до експертної установи після отримання від учасників судового процесу зазначених у пункті 5 резолютивної частини ухвали матеріалів.

Суддя Ю.В. Гридасов

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення28.03.2017
Оприлюднено31.03.2017
Номер документу65580745
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1393/16

Ухвала від 16.08.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 11.08.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Рішення від 25.07.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 12.07.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 03.05.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 28.03.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 07.03.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 23.12.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні