Ухвала
від 05.04.2017 по справі 2а/0570/896/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

05 квітня 2017 р. Справа №2а/0570/896/2011

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Голошивця І.О., при секретарі Шташаліс О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області про розірвання мирової угоди та стягнення коштів по адміністративній справі № 2а/0570/896/2011 за позовною заявою Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області до Державного підприємства Добропіллявугілля в особі Відокремленого підрозділу Шахта Новодонецька про стягнення суми пені по страховим внескам у розмірі 578 402,12 грн., -

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1 - за довіреністю,

представника відповідача - ОСОБА_2 - за довіреністю.

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Державного підприємства Добропіллявугілля в особі Відокремленого підрозділу Шахта Новодонецька про стягнення суми пені по страховим внескам у розмірі 578 402,12 грн., -

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 18 лютого 2011 року позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області до Державного підприємства Добропіллявугілля в особі Відокремленого підрозділу Шахта Новодонецька про стягнення суми пені по страховим внескам у розмірі 578 402,12 грн. задоволено.

Стягнуто з Державного підприємства Добропіллявугілля в особі Відокремленого підрозділу Шахта Новодонецька на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області заборгованість суми пені по страховим внескам у розмірі 578 402,12 грн.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 10 червня 2014 року затверджено мирову угоду, укладену 19 березня 2014 року між відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Добропіллі Донецької області та державним підприємством Добропіллявугілля виконавчого провадження ВП № 28407367 шляхом розстрочення сум боргу в розмірі 539 188,40 грн. на 59 місяців, починаючи з червня 2014 року з щомісячною сплатою боржником по 9138,79 грн., а у квітні 2019 року - 9 138,58 грн.

05 грудня 2016 до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області про поновлення провадження по адміністративній справі № 2а/0570/896/2011, за позовною заявою Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області до Державного підприємства Добропіллявугілля в особі Відокремленого підрозділу Шахта Новодонецька про стягнення суми пені по страховим внескам у розмірі 578 402,12 грн.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 08 грудня 2016 року відкрито провадження з відновлення втраченого судового провадження по справі № 2а/0570/896/2011.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 06 лютого 2017 року було частково відновлено втрачене судове провадження в адміністративній справі № 2а/0570/896/2011 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області до Державного підприємства Добропіллявугілля в особі Відокремленого підрозділу Шахта Новодонецька про стягнення суми пені по страховим внескам у розмірі 578 402,12 грн., в частині наступних документів, а саме: ухвала Донецького окружного адміністративного суду від 21 січня 2011 року про залишення позовної заяви без руху; ухвала Донецького окружного адміністративного суду від 02 лютого 2011 року про відкриття провадження в адміністративній справі; постанова Донецького окружного адміністративного суду від 18 лютого 2011 року; ухвала Донецького окружного адміністративного суду від 17 лютого 2012 року про прийняття заяви до розгляду; ухвала Донецького окружного адміністративного суду від 29 лютого 2012 року про заміну сторони виконавчого провадження; ухвала Донецького окружного адміністративного суду від 10 червня 2014 року про залишення без розгляду заяви про розстрочення виконання судового рішення; ухвала Донецького окружного адміністративного суду від 10 червня 2014 року про затвердження мирової угоди.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 06 лютого 2017 року заяву Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області про поновлення провадження по адміністративній справі № 2а/0570/896/2011 про стягнення недоїмки зі страхових внесків, за позовною заявою Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області до Державного підприємства Добропіллявугілля в особі Відокремленого підрозділу Шахта Новодонецька про стягнення суми пені по страховим внескам у розмірі 578 402,12 грн., залишено без розгляду.

07 лютого 2017 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі про розірвання мирової угоди, укладеної між стягувачем і боржником виконавчого провадження, затверджену ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 10 червня 2014 року, та стягнення з Державного підприємства Добропіллявугілля в особі Відокремленого підрозділу Шахта Новодонецька на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області заборгованості в сумі 310 718,65 грн., яка утворилась у зв'язку з невиконанням мирової угоди.

В обґрунтування зазначеної заяви відділення посилається на те, що 10 червня 2014 року Донецький окружний адміністративний суд ухвалою визнав мирову угоду, укладену 19 березня 2014 року між Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі (далі по тексту - стягувач) та Державного підприємства Добропіллявугілля в особі Відокремленого підрозділу Шахта Новодонецька (далі по тексту - боржник), на умовах розстрочення виконання зобов'язань в розмірі 539 188,40 грн. на 59 місяців (з червня 2014 року по квітень 2019 року).

На виконання даної мирової угоди, здійснювалось перерахування грошових коштів за встановленим графіком на рахунок стягувача у період з червня 2014 року по липень 2016 року. Починаючи з серпня 2016 року перерахування коштів припинилось. Станом на 01 серпня 2016 року боржник забезпечив виконання мирової угоди на суму 228 469,75 грн., залишок заборгованості за мировою угодою станом на 01 січня 2017 року становить 310 718,65 грн.

Також, позивач зазначив, що ухвалою суду від 10 червня 2014 року передбачено, що стягувач у випадку належного виконання не матиме жодних майнових претензій до боржника з приводу заборгованості, погашення якої є предметом цієї мирової угоди. Однак має місце неналежне виконання боржником мирової угоди, що є підставою для її розірвання та стягнення з боржника залишку заборгованості, яка утворилася у зв'язку з невиконанням мирової угоди в розмірі 310 718,65 грн.

Представник позивача у судовому засідання підтримав обставини викладені у заяві про розірвання мирової угоди та просив суд задовольнити заяву в повному обсязі.

Представник відповідача заперечував проти задоволення заяви та просив суд відмовити у задоволенні зазначеної заяви.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, суд дійшов висновку про наступне.

Приписами статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України мирова угода, укладена між сторонами в адміністративній справі, подається в письмовій формі до суду, який ухвалив рішення у справі. Мирова угода, укладена між сторонами виконавчого провадження, або заява стягувача про відмову від примусового виконання в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її до суду за місцем виконання рішення. Мирова угода може стосуватися лише прав, свобод, інтересів та обов'язків сторін і предмета адміністративного позову.

Суд розглядає мирову угоду або заяву стягувача про відмову від примусового виконання в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає судовому розгляду.

За результатами розгляду мирової угоди або заяви стягувача про відмову від примусового виконання суд може постановити ухвалу про визнання мирової угоди між сторонами у справі, між стягувачем і боржником або про прийняття відмови стягувача від примусового виконання і про закінчення виконавчого провадження.

Суд не визнає мирову угоду або не приймає відмову стягувача від примусового виконання, якщо це суперечить закону або порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Ухвалу суду за результатами розгляду мирової угоди або заяви стягувача про відмову від примусового виконання може бути оскаржено в загальному порядку.

Частиною другою ст. 5 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Приписами Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено повноважень адміністративного суду щодо розірвання мирової угоди.

Верховний Суд України у постанові від 23 вересня 2015 року № 6-274цс15 зазначив, що у разі невиконання однією зі сторін зобов'язань за умовами мирової угоди інша сторона угоди не позбавлена можливості звернутися до суду з позовом про спонукання до виконання мирової угоди.

Вказані висновки викладені у цивільній справі та суд не застосовує такі висновки у порядку ч. 2 ст. 161 та ч. 1 ст. 244-2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Проте, суд вважає, що саме такий підхід може бути застосований до спірних в цій справі правовідносин.

На підставі вищевикладеного суд зазначає, що приписами Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено повноважень адміністративного суду щодо розірвання мирової угоди.

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що заява Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області про розірвання мирової угоди, укладеної між стягувачем і боржником виконавчого провадження, затвердженуухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 10 червня 2014 року, та стягнення з Державного підприємства Добропіллявугілля в особі Відокремленого підрозділу Шахта Новодонецька на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області заборгованості в сумі 310 718,65 грн., яка утворилась у зв'язку з невиконанням мирової угоди, задоволенню не підлягає.

Повний текст ухвали складено та підписано 10 квітня 2017 року.

Керуючись ст. ст. 160, 165, 185, 186, 254, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Добропіллі Донецької області про розірвання мирової угоди та стягнення коштів - відмовити.

Вступна та резолютивна частини постанови проголошені у судовому засіданні 05 квітня 2017 року за участю сторін.

Повний текст постанови складається у відповідності до ст. 160 КАС України.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Голошивець І.О.

Дата ухвалення рішення05.04.2017
Оприлюднено14.04.2017
Номер документу65903192
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/896/2011

Ухвала від 23.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 23.02.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 12.06.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Головчук С.В.

Ухвала від 17.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Міронова Галина Михайлівна

Ухвала від 17.05.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Міронова Галина Михайлівна

Ухвала від 21.04.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Міронова Галина Михайлівна

Ухвала від 21.04.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Міронова Галина Михайлівна

Ухвала від 05.04.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голошивець І.О.

Ухвала від 21.03.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голошивець І.О.

Ухвала від 02.03.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голошивець І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні