Ухвала
від 21.04.2017 по справі 331/2696/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/2696/17

Провадження № 2/331/889/17

УХВАЛА

21 квітня 2017 року суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя Жукова О.Є., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний , Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради про визнання недійсними рішень загальних зборів членів обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний та скасування реєстраційної дії ,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом , в якому просив визнати недійсними рішення загальних зборів членів обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний від 27 березня 2010 року, оформленого протоколом № 9 загальних зборів членів обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний від 27.03.2010 року та від 10.12.2016 року, оформленого протоколом № 3 загальних зборів членів обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний ; скасувати реєстраційні дії: внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо виділу ; 28.12.2010 11031220005020995; ОСОБА_2; Виконавчий комітет Заорізької міської ради та Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи; 20.12.2016 11031050012020995; ОСОБА_3; Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради .

Позивач по справі, у належним чином оформленій заяві, яка надійшла до суду 21 квітня 2017 року , просить суд забезпечити позов шляхом заборони державним реєстраторам та нотаріусам проводити будь-які реєстраційні дії відносно Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний , зобов язати Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради внести запис до ЄДРПОУ щодо заборони проведення реєстраційних дій , з тих підстав, що невжиття заходів забезпечення позову можить ускладнити , або зробити неможливим виконання рішення суду.

Вказана заява відповідно до ч.1 ст. 153 ЦПК України розглянута в день її надходження без повідомлення відповідача та інших осіб, що беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, суддя п риходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 151 ЦПК України забезпечення позову за заявою осіб, які беруть участь у справі, допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

У відповідності до вимог п. 4 ППВСУ №9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з ясувати обсяг позовних вимог; дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Відповідно до ч. 1 статті 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації.

Згідно з п. 2 ч. 1 статті 27 вказаного Закону, підставою для зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації, є невідповідність документів вимогам, установленим статтею 15 цього Закону.

Водночас, відповідно до п. 6 ч. 1 статті 15 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству.

Наведене свідчить про існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача ОСОБА_1 до ухвалення рішення у справі, оскільки позивачем надані докази того, що існує небезпека проведення загальних зборів кооперативу за відсутності позивача, на яких може бути прийняте рішення щодо зміни керівника кооперативу, прийняття нових редакцій статутів, чим може бути порушено його право на управління кооперативом , що в подальшому може ускладнити виконання рішення суду.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань визначений екстериторіальний характер вчинення реєстраційних дій, що свідчить про можливість їх вчинення будь-яким визначеним у законі державним реєстратором безвідносно до місця реєстрації товариства. Крім того, наведений Закон визначає перелік осіб та органів, які виконують функцію державних реєстраторів.

Відтак, необхідним є заборонити всім державним реєстраторам, в розумінні вимог Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , вчиняти реєстраційні дії щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостей стосовно Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний .

На переконання суду, наведений спосіб забезпечення цивільного позову відповідає його предмету та, водночас, вжиття таких заходів не зумовлює фактичного вирішення спору по суті, а спрямоване лише на збереження існуючого становища до розгляду справи по суті.

Разом з тим, суд вважає, що наведений позивачем спосіб забезпечення позову щодо зобов язання Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради внести запис до ЄДРПОУ щодо заборони проведення реєстраційних дій є зайвим , оскільки ухвала суду про забезпечення позову шляхом заборони вчинення реєстраційної дії є підставою відповідно до ч. 1 статті 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для відмови у її проведенні.

Керуючись статтями 150-153 ЦПК України , суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову задовольнити частково.

Заборонити всім державним реєстраторам, в розумінні вимог Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ,зокрема, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради та нотаріусам вчиняти реєстраційні дії щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостей стосовно Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний (ідентифікаційний код юридичної особи 19272965 , 69050, Запорізька обл., м. Запоріжжя, Комунарський район, Оріхівське шосе, будинок 3 В) до набрання рішення у даній справі законної сили.

В іншій частині заяву залишити без задоволення .

Ухвала діє до вирішення справи по суті та набрання рішенням по справі законної сили.

Стягувач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Боржник: Обслуговуючий гаражний кооперативв Мирний , ідентифікаційний код юридичної особи 19272965 , 69050, Запорізька обл., м. Запоріжжя, Комунарський район, Оріхівське шосе, будинок 3 В

Ухвала підлягає негайному виконанню, оскарження ухвали не зупиняє її виконання та не перешкоджає розгляду справи.

Ухвалу направити для виконання сторонам у справі.

Ухвала може бути пред'явлена до виконання в порядку Закону України Про виконавче провадження до 21.04.2020 року.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Запорізької області через суд першої інстанції шляхом подачі в 5-ти денний строк з дня отримання ухвали апеляційної скарги.

Суддя О.Є. Жукова

21.04.2017

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення21.04.2017
Оприлюднено25.04.2017
Номер документу66095258
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —331/2696/17

Ухвала від 27.09.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Постанова від 15.05.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Постанова від 15.05.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кримська О. М.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 21.02.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 21.02.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні