Постанова
від 21.05.2007 по справі 18/40
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/40

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

          "21" травня 2007 р.       Справа №  18/40

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В. при секретарі судового засідання Горлової М.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні  справу № 18/40

за позовом: Прокурора  Кіровського району м.Кіровограда в інтересах  держави в особі  якої  виступає Кіровоградське обласне відділення Фонду   соціального страхування   з тимчасової   втрати працездатності, м. Кіровоград   

до відповідача:  Товариства з обмеженою відповідальністю  Агропромислова фірма "Кар-мен",   м. Кіровоград        

про стягнення 749, 53  грн.

 

ПРЕДСТАВНИКИ:

від прокуратури - старший прокурор відділу представництва Олаг О.С., посвідчення №352;  

від позивача - Безушко Л.М., довіреність №01-53-30 від 13.09.2005р.;

від відповідача - Васюра О.А., керівник.  

Прокурором Кіровського району м.Кіровограда подано позов  в інтересах  держави, в особі  якої  виступає Кіровоградське  обласне відділення Фонду   соціального страхування  з тимчасової   втрати працездатності,  до товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова фірма "Кар-мен" про стягнення  заборгованості по страхових внесках в розмірі  749,53 грн.

В судовому засіданні прокурор та представник позивача визнали позов у повному обсязі, відповідач позов не заперечив.

Дослідивши матеріали справи, подані докази, заслухавши пояснення представників сторін,  господарський суд

                                            ВСТАНОВИВ :

Статтею 121 Конституції України  на прокуратуру  покладено представництво держави в суді у випадках, визначених чинним законодавством.

Держава реалізує свою політику загальнообов'язкового державного соціального страхування в тому числі і через Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а тому прокурор вправі подати позов в інтересах держави в особі відповідних органів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у відповідності до частини 2 статті 60 Кодексу адміністративного судочинства України. Крім того, в позовній заяві прокурором визначено, що несплата або несвоєчасна сплата страхових внесків до Фонду завдає шкоду  економічним та соціальним інтересам держави.

Відповідно до ст. 9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне  страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими народженням та похованням" (далі - Закон), Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, проводить збір та акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, що гарантуються державою (допомога по тимчасовій втраті працездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомога по вагітності і пологах, допомога при народженні дитини, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога на поховання, забезпечення оздоровчих заходів), та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

У відповідності з Положенням про відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.09.2001р. №42  (далі - Положення), обласне відділення Фонду діє як регіональна структура Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і є юридичною особою.

Згідно частини 5 статті 10 Закону робочими органами виконавчої дирекції Фонду та його відділень є виконавчі дирекції  відділень в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі.

Основними напрямами діяльності відділення Фонду та його робочих органів є, зокрема, збір і акумуляція страхових внесків  та інших коштів, призначених для  фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, що надаються Фондом (пункт 2.1. Положення).

Відповідно до статті 22 Закону платниками страхових внесків  на загальнообов"язкове  державне соціальне страхування у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності  та витратами, зумовленими народженням та похованням, є страхувальники та застраховані особи. Пунктом 2 частини 2 статті 27 Закону  передбачено, що страхувальник зобов'язаний нараховувати та сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до статті 23 Закону страхувальники-роботодавці  сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками - роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банків коштів на оплату праці за відповідний період. Днем сплати страхових внесків вважається: у разі перерахування за безготівковими  розрахунками -  день подання до установи банку розрахункових документів на перерахування страхових внесків на рахунок Фонду;  у разі сплати готівкою - день внесення коштів до банківської установи чи відділення зв"язку для перерахування на рахунок Фонду.

Як вбачається з матерілів справи, за товариством з обмеженою відповідальністю Агропромислова фірма "Кар-мен" існує заборгованість  зі сплати страхових внесків,  строк сплати яких настав, у розмірі  749, 53 грн.

Дана  заборговансість самостійно узгоджена  відповідачем  і відображена у звіті Ф4 -ФССз ТВП   про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язанні із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за І квартал 2007 року (а.с.7) та підтверджена актом взаємної звірки, проведеної між сторонами 19 квітня 2007 р. (а.с.8).

Враховуючи відсутність в матеріалах справи доказів сплати відповідачем заявленої до стягнення заборгованості, позовні вимоги є обґрунтованими та  підлягають задоволенню повністю.

За приписами частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України  у справах, в яких позивачем є суб"єкт владних повноважень, а  відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. 71, частиною 4 ст. 94, частинами 1-3 ст. 160, ст. ст. 162, 163, 167, 254, пунктом 6 "Прикінцевих та перехідних положень" Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

                                              ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова фірма "Кар-мен"  (м. Кіровоград,  вул.Володарського, 68,   р/р 26009301331979 в ТВБВ №5 Промінвестбанк, МФО 323301, код ЄДРПОУ 13755295) на користь Кіровоградського  обласного відділення Фонду  соціального  страхування  з  тимчасової    втрати   працездатності    ( м. Кіровоград,   вул. Преображенська,  4,   р/р 37176021002267 в УДК в Кіровоградській області, МФО 832016, код 22217622) заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 749,53грн.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили  після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова не набрала законної сили.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства - з дня складення в повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом  двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до адміністративного  суду апеляційної інстанції через господарський суд Кіровоградської області.

 

Суддя

 

Дата ухвалення рішення21.05.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу661460
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/40

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 08.01.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 05.01.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 11.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 18.02.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 09.01.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 30.10.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 11.01.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 24.07.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні