Ухвала
від 04.05.2017 по справі 2а-1870/5105/12
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" травня 2017 р. Справа № 2a-1870/5105/12

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гелети С.М., суддів Павлічек В.О., Осіпової О.О.,

за участю секретаря судового засідання - Мороз Т.М.,

представника позивача Афанасьєв О.Ю.,

розглянувши в приміщенні суду в м. Суми заяву Державної служби України з надзвичайних ситуацій про заміну сторін по адміністративній справі за позовом Міністерства надзвичайних ситуацій України до Путивльського бюро технічної інвентаризації та проектування, третя особа - Путивльська міська рада про зобов'язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Постановою Сумського окружного адміністративного суду від 22.10.2012 року частково задоволено позовні вимоги Міністерства надзвичайних ситуацій України до Путивльського бюро технічної інвентаризації та проектування, третя особа - Путивльська міська рада про зобов'язання вчинити дії.

24.04.2017 року до суду надійшло клопотання Державної служби України з надзвичайних ситуацій про заміну сторін по справі, а саме Міністерства надзвичайних ситуацій України його правонаступником - Державною службою України з надзвичайних ситуацій та Путивльського бюро технічної інвентаризації та проектування на реєстраційний відділ Виконавчого комітету Путивльської міської ради.

Клопотання мотивоване тим, що указом Президента України від 24.12.2012 року № 726 "Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади" утворено Державну службу України з надзвичайних ситуацій шляхом реорганізації Міністерства надзвичайних ситуацій України та Державної інспекції техногенної безпеки України. Крім того, на думку позивача, Путивльське бюро технічної інвентаризації та проектування повинно бути замінено правонаступником - реєстраційним відділом Виконавчого комітету Путивльської міської ради, оскільки відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" функцію реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від органів БТІ до державних реєстраторів передано 01.01.2013 року.

Представник позивача в судовому засіданні клопотання підтримав, просив суд замінити сторін їх правонаступниками. Представники відповідача та третьої особи в судове засідання не з'явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд частково задовольняє подане клопотання, виходячи із наступного.

Так, постановою Сумського окружного адміністративного суду від 22.10.2012 року частково задоволено позовні вимоги Міністерства надзвичайних ситуацій України до Путивльського бюро технічної інвентаризації та проектування, третя особа - Путивльська міська рада про зобов'язання вчинити дії.

Вказаним рішенням суду Путивльське бюро технічної інвентаризації та проектування зобов'язано внести запис про скасування державної реєстрації права власності на квартири: № № 50, 53, 54, 55, 57, які знаходяться за адресою: вул. Ковпака, 7 у м. Путивль, Сумська область, та були зареєстровані за Путивльською міською радою Сумської області. Крім того, відповідача зобов'язано здійснити державну реєстрацію права власності на квартири № № 50, 53, 54, 55, 57, які знаходяться за адресою: вул. Ковпака, 7, у м. Путивль, Сумська область за Міністерством надзвичайних ситуацій України.

В частині визнання протиправними дій Путивльського бюро технічної інвентаризації та проектування, щодо відмови у здійсненні державної реєстрації права власності на квартири № № 50, 53, 54, 55, 57 за адресою: вул. Ковпака, 7 у м. Путивль, Сумської області, яку викладено у листі від 09.12.2011 року № 397 - відмовлено (а.с.94-96).

Згідно з ч. 1 ст. 55 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Так, пунктом 1 указу Президента України від 24.12.2012 року № 726 "Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади" постановлено утворити Державну службу України з надзвичайних ситуацій, реорганізувавши Міністерство надзвичайних ситуацій України та Державну інспекцію техногенної безпеки України.

Згідно з копією повідомлення державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації від 30.08.2016 року, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис № 10741120006039013 про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - Міністерства надзвичайних ситуацій України (а.с.127).

Враховуючи те, що Міністерство надзвичайних ситуацій України реорганізовано, а його правонаступником є Державна служба України з надзвичайних ситуацій, суд задовольняє клопотання позивача в цій частині та вважає за необхідне замінити Міністерство надзвичайних ситуацій України його правонаступником.

При цьому суд відмовляє в задоволенні клопотання позивача про заміну Путивльського бюро технічної інвентаризації та проектування на реєстраційний відділ Виконавчого комітету Путивльської міської ради з огляду на таке.

Обґрунтовуючи необхідність заміни відповідача по даній справі його правонаступником - реєстраційним відділом Виконавчого комітету Путивльської міської ради, позивач посилається на окремі норми Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

При цьому суд зазначає, що Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, і спрямований на забезпечення визнання та захисту державою таких прав.

Стаття 6 вказаного Закону визначає, що організаційну систему державної реєстрації прав становлять:

1) Міністерство юстиції України та його територіальні органи;

2) суб'єкти державної реєстрації прав:

виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації;

акредитовані суб'єкти;

3) державні реєстратори прав на нерухоме майно (далі - державні реєстратори).

При цьому частина 2 вказаної статті передбачає, що виконавчі органи сільських, селищних та міських рад (крім міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення) набувають повноважень у сфері державної реєстрації прав відповідно до цього Закону у разі прийняття відповідною радою такого рішення.

При цьому Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" не передбачено переходу прав та обов'язків від органів БТІ до виконавчих органів сільських, селищних та міських рад.

Крім того, судом у Державної служби України з надзвичайних ситуацій запитувались докази в обґрунтування того, що правонаступником Путивльського бюро технічної інвентаризації та проектування є реєстраційний відділ Виконавчого комітету Путивльської міської ради.

Однак такі докази надані суду не були, а представником позивача в судовому засіданні не обґрунтовано передачі до реєстраційного відділу Виконавчого комітету Путивльської міської ради прав та обов'язків Путивльського бюро технічної інвентаризації та проектування і не обґрунтовано в зв'язку із чим визначено саме зазначену юридичну особу як правонаступника відповідача по даній справі.

Тобто в межах даної справи відсутні докази правонаступництва від Путивльського бюро технічної інвентаризації та проектування саме до реєстраційного відділу Виконавчого комітету Путивльської міської ради відсутні. Посилання позивача на те, що на даний час реєстраційний відділ Виконавчого комітету Путивльської міської ради здійснює реєстраційні дії судом визнається безпідставним, оскільки даний факт не підтверджує правонаступництво. Крім того, реєстраційні дії законодавством делеговані також і іншим суб'єктам владних повноважень.

Таким чином суд відмовляє в задоволенні клопотання в частині заміни відповідача по справі, а саме Путивльського бюро технічної інвентаризації та проектування на реєстраційний відділ Виконавчого комітету Путивльської міської ради.

Керуючись ст. ст. 55, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання Державної служби України з надзвичайних ситуацій про заміну сторони правонаступником - задовольнити частково.

Замінити позивача по даній справі з Міністерства надзвичайних ситуацій України (і.к.37535001) на його правонаступника - Державну службу України з надзвичайних ситуацій (і.к. 38516849).

В задоволенні іншої частини клопотання - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в п'ятиденний строк з дня отримання копії повного тексту ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст ухвали складено 05.05.2017 року.

Головуючий суддя С.М. Гелета

Судді В.О. Павлічек

О.О. Осіпова

Дата ухвалення рішення04.05.2017
Оприлюднено11.05.2017
Номер документу66351526
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —2а-1870/5105/12

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 04.12.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 08.08.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 24.07.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 24.07.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 04.05.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Ухвала від 04.05.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Ухвала від 26.04.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Постанова від 22.10.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Постанова від 22.10.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні