Постанова
від 28.04.2017 по справі 522/3744/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

28.04.2017

№ 522/3744/17

№ 1-«кс»/7611/17

УХВАЛА

Іменем України

28 квітня 2017 року м.Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

за участю слідчого ОСОБА_3

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про арешт майна, у кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016160000000140 від 19.10.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді із клопотанням погодженим з прокурором, про арешт майна, а саме грошових коштів які знаходяться на банківських рахунках:

-ТОВ"ЛОФТБУД" (код за ЄДРПОУ 41075596) відкриті рахунки: № НОМЕР_1 (українська гривня) в АТ"ТАСКОМБАНК" (МФО 339500),

-ТОВ"АРКОМ БІО ОЙЛ" (код за ЄДРПОУ 41047024) відкриті рахунки: № НОМЕР_2 (українська гривня) в АТ"ТАСКОМБАНК" (МФО 339500).

В обґрунтування поданого клопотання стороною кримінального провадження зазначено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №32016160000000140 від 19.10.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Службові особи ТОВ «ГУТ» в період 01.01.2016 31.05.2016, шляхом приховування фактичних об`ємів реалізованої продукції ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 1905326 грн. та податку на прибуток в сумі 1976285, що є особливо великим розміром.

Проведеними оперативними заходами та аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ «ГУТ.» встановлено, що підприємство здійсню реалізацію цукру на оптових ФОП або підприємствам реального сектору економіки, які в подальшому збувають цукор на ринках, а у бухгалтерському та податковому обліку відображають реалізацію на юридичні особи з ознаками «фіктивності».

В ході оперативного відпрацювання ТОВ «ГУТ.» встановлено, що вказане підприємство реалізують за готівкові кошти частину власної продукції фізичним або юридичним особам Одеської області та іншим регіонам без відображення таких операцій в бухгалтерському та податковому обліку. В подальшому отриману готівку останні віддають за певний відсоток на підприємства з ознаками «фіктивності» та відображають нібито проведені фінансово-господарські операції, при цьому оформлюються документи прикриття з використанням реквізитів СГД, що мають ознаки «фіктивності» по значно нижчій ціни від ціни фактичної реалізації ТМЦ.

В ході досудового розслідування встановлено, коло осіб причетних до створення групи підприємств з ознаками «фіктивності», котрі надають послуги з обготівкування грошових коштів та безпідставного формування «штучного» податкового кредиту з податку на додану вартість, а також безпідставне віднесення цих операцій до складу валових витрат, в результаті чого діяльність підприємств направлена на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. На території міст Дніпра, Одеси та Києва впродовж 2014 - 2017 років створено стійке злочинне угрупування, діяльність якого спрямована на «тіньовий сектор» економки та пов`язана насамперед з наданням послуг підприємствам реального сектору економіки щодо мінімізації податків та конвертації грошових коштів шляхом переведення безготівкових коштів у готівку, заниження податкових зобов`язань та податку на прибуток, оформлення безтоварних операцій використовуючи реквізити підприємства, зареєстрованих без мети здійснення підприємницької діяльності.

З цією метою, учасниками злочинної групи було створено та продовжують створюватися підконтрольні підприємства, у тому числі ті, які мають явні ознаки фіктивності, або зареєстровані на осіб, які не мають наміру здійснювати підприємницьку діяльність.

Використовуючи створенні підконтрольні ризикові підприємства, відкриваючи для забезпечення злочинної діяльності та в подальшому використовуючи банківські рахунки в банківських установах, члени злочинної групи щоденно отримують готівкові кошти, які передають представникам реального сектору економіки. Для прикриття незаконної діяльності формуються та реєструються видаткові та податкові накладні, по відображенню фіктивних оборудок, тобто до офіційних документів вносяться завідомо неправдиві данні про нібито проведенні фінансово-господарські операції. Тим самим створюються документи «прикриття», що в подальшому приводить до штучного завищення податкового кредиту та валових витрат, з метою умисного ухилення від сплати податків.

Співробітниками ВОВЕЗ ОУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області встановлено коло підприємств, котрі використовуються злочинним угрупуванням з метою прикриття незаконної діяльності та ухилення від сплати податків: ТОВ "ЕКСОН КОМПАНІ" (код за ЄДРПОУ 41070273), ТОВ"ЛОФТБУД" (код за ЄДРПОУ 41075596), ТОВ"АРКОМ БІО ОЙЛ" (код за ЄДРПОУ 41047024).

Також встановлено, що підконтрольні злочинному угрупуванню ризикові підприємства у своїй податковій звітності в період з 2014 року по теперішній час, відображали та відображають придбання ТМЦ (робіт, послуг) від підприємств-виробників реального сектору економіки, які зареєстровані в Дніпропетровській, Запорізькій та інших областях України

Шляхом використання документів та розрахункових рахунків підприємств, зареєстрованих на «підставних» осіб, учасники злочинного угрупування надають послуги підприємствам реального сектору економіки, які пов`язані із незаконним переводом безготівкових коштів в готівку, що в подальшому приводить до штучного завищення податкового кредиту та валових витрат, з метою умисного ухилення від сплати податків та розкрадання бюджетних коштів, у тому числі шляхом відшкодування ПДВ з держбюджету та подальшої легалізації (відмивання) грошових коштів.

Під час досудового розслідування встановлено:

-ТОВ"ЛОФТБУД" (код за ЄДРПОУ 41075596) відкриті рахунки: № НОМЕР_1 (українська гривня) в АТ"ТАСКОМБАНК" (МФО 339500),

-ТОВ"АРКОМ БІО ОЙЛ" (код за ЄДРПОУ 41047024) відкриті рахунки: № НОМЕР_2 (українська гривня) в АТ"ТАСКОМБАНК" (МФО 339500).

Наявність відкритих рахунків із зазначеними розрахунковими номерами у відповідних банківських установах підтверджується витягом із бази даних ГУ ДФС в Одеській області.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав повністю, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив задовольнити.

На підставі ч. 2ст. 172 КПК Українирозгляд клопотання здійснено без повідомлення власника майна, оскільки це необхідно з метою забезпечення арешту майна.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя надходить до наступних висновків.

Як визначено ч. 1ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Частиною 2ст. 170 КПК Українивизначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно ч. 3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України, визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10ст. 170 КПК Україниарешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Враховуючи що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що ТОВ"ЛОФТБУД" (код за ЄДРПОУ 41075596), ТОВ"АРКОМ БІО ОЙЛ" (код за ЄДРПОУ 41047024), використовуються злочинним угрупуванням з метою прикриття незаконної діяльності та ухилення від сплати податків та те, що наявні достатні підстави вважати, що кошти, які знаходяться на рахунках вказаних підприємств набуті кримінально протиаправним шляхом та відповідають критеріям, зазначеним уст. 98 КПК України, зокрема використані як засоби вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, та є обєктом кримінально протиправних дій, тобто є доказом злочину, та можють бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, слідчий суддя вважає наявними підстави для накладення арешту на вищевказані кошти, шляхом заборони будь - яких видаткових операцій по рахунку, за виключенням видаткових операцій щодо сплати заробітної плати та обов`язкових платежів до державного бюджету зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), з можливістю зарахування грошових коштів на рахунок, оскільки слідчим доведено, що у разі незастосування такого заходу забезпечення існують ризики приховування, зникнення речових доказів.

Також слідчий суддя вважає, що в даному випадку таке обмеження права власності є розумним та співмірним завданням кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.171, 172, 173 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про арешт майна, у кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016160000000140 від 19.10.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, - задовольнити.

Накласти у кримінальному провадженні №32016160000000140 арешт на кошти, які знаходяться на рахунках, шляхом заборони будь - яких видаткових операцій по рахункам, за виключенням видаткових операцій щодо сплати заробітної плати та обов`язкових платежів до державного бюджету зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), з можливістю зарахування грошових коштів на рахунки, а саме :

-ТОВ"ЛОФТБУД" (код за ЄДРПОУ 41075596) відкриті рахунки: № НОМЕР_1 (українська гривня) в АТ"ТАСКОМБАНК" (МФО 339500),

-ТОВ"АРКОМ БІО ОЙЛ" (код за ЄДРПОУ 41047024) відкриті рахунки: № НОМЕР_2 (українська гривня) в АТ"ТАСКОМБАНК" (МФО 339500).

Зобов`язати співробітників АТ"ТАСКОМБАНК" (МФО 339500) негайно надати слідчому або іншій особі, яка буде оголошувати ухвалу, довідку щодо балансу грошових коштів ТОВ"ЛОФТБУД" (код за ЄДРПОУ 41075596), ТОВ"АРКОМ БІО ОЙЛ" (код за ЄДРПОУ 41047024), на рахунках, відкритих в АТ"ТАСКОМБАНК" (МФО 339500) станом на момент оголошення ухвали про арешт майна.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим, прокурором.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення28.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66537586
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/3744/17

Ухвала від 07.05.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 09.01.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 29.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 07.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Постанова від 21.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 21.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 21.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 21.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 21.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні