Ухвала
від 15.05.2017 по справі 522/18975/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/18975/16-к

Провадження по справі за № 1-«кс»/ 522/8270/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 травня 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю прокурора Одеської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_2 , про надання тимчасового доступу, -

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Одеської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_2 , звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів, тобто можливості оглянути та вилучити фінансово-господарську та іншу документацію внутрішньо-господарської діяльності (бухгалтерської документації) МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , в якому, згідно інформації з ІНФОРМАЦІЯ_2 , знаходиться офіс ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період часу 01.01.2014 по 10.05.2017.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на наступне.

У провадженні слідчого відділу Приморського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області перебувають матеріали кримінального провадження №12014160330001088 відомості про яке 31.10.14 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, ст. 356 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що 19.12.14 до чергової частини Комінтернівського РВ ГУМВС України в Одеській області, надійшло колективне звернення від інвесторів ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_3 », щодо шахрайських дій з боку забудовників в особі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » у будівництві 3 та 4 корпусів ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яке розташоване за адресою АДРЕСА_2 .

Так, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в односторонньому порядку припинили виконання своїх зобов`язань щодо будівництва 3 та 4 корпусів ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » по АДРЕСА_2 . Вказані дії службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » призвели до прострочення строків здачі об`єктів в експлуатацію та передачу їх у власність інвесторів.

В ході проведення досудового розслідування та проведення допиту інвесторів, які стали потерпілими, стало відомо, що приблизно, починаючи з 2009-2010 років на території Фонтанської сільської ради Одеської області, було почато будівництво нового житлового комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », будівельна адреса якого: АДРЕСА_2 . Проект будівництва передбачав будівництво чотирьох багатоквартирних будинків. Замовником забудови виступало Дочірнє підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_3 , тел./факс НОМЕР_3 ).

Для здійснення, будівництва об`єктів ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » залучало кошти інвесторів із числа фізичних осіб. Відповідно до умов укладених Договорів купівлі-продажу майнових прав, по завершенню будівництва кожен мав отримати у власність нерухоме майно - а саме визначену договором квартиру.

Відповідно до умов п. 3.3. Договору, плановий строк закінчення будівництва Об`єкта будівництва та введення в експлуатацію встановлюється: 4-ий квартал 2013 року.

Інвестора виконали свої зобов`язання за Договором в повному обсязі та сплатили на рахунок відповідача визначену Договором суму грошових коштів в повному обсязі, що підтверджується відповідними квитанціями Банку та довідкою ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » про сплату грошових коштів

На сьогоднішній день, як вбачається із відкритих джерел інформації, зокрема із офіційного веб-сайту ІНФОРМАЦІЯ_6 (http://asdev.com.ua) Дочірнім підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_5 » подані, ІНФОРМАЦІЯ_7 зареєстровані декларації про готовність об`єкта до експлуатації, при цьому підкреслюємо, що станом на сьогоднішній день роботи, обумовлені інвестиційними договорами не завершені в повному обсязі, а будинки не придатні для передачі їх у власність інвесторів. Залишаються не виконаними роботи з газо -, водопостачання та водовідведення, благоустрою прибудинкової території, а також деякі інші роботи, які можуть бути виконані підрядником й після здачі об`єкту в експлуатацію. Проте, не зважаючи на викладене, забудовник в односторонньому порядку припинив виконання своїх зобов`язань за Договорами та починаючи з травня і по даний час на об`єкті будівництва не проводиться жодних робіт, охорона з об`єкту будівництва знята, а представники забудовника фактично зникли та не виходять на зв`язок.

Перелічені вище особи залучили грошові кошти інвесторів на протязі тривалого періоду часу, для нібито здійснення будівельних робіт на об`єкті будівництва. Кошти залучались в тому розмірі, який дозволяв забудовникові закінчити почате будівництво у визначені умовами Договорів строки та здійснити таке будівництво належної якості та у повному обсязі, згідно умов Договору. Проте, отримавши кошти від інвесторів зокрема, керівництво ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », не пояснюючи причин, припинивши виходити на зв`язок, згорнуло проведення усіх робіт, залишивши будинки ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в недобудованому стані. Таким чином, інвестора вважають, що кошти, які були передані інвесторами забудовникові, не були використані ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в повному обсязі за цільовим призначенням та їх решта, яка не була використана в процесі будівництва, була ймовірно незаконно привласнена посадовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », чим зазначені посадові особи завдали інвесторам значної майнової шкоди, так як об`єкт будівництва кинутий забудовником в недобудованому стані та фактично не переданий інвесторам у власність, відповідно до умов Договору. Ймовірно, бажаючи скрити сліди злочину, посадові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », здали зазначені об`єкти в експлуатацію, проте припинили здійснювати будівництво.

Таким чином, зазначені особи, на думку інвесторів, перебуваючи у змові, здійснили збір коштів, шляхом введення в оману фізичних осіб, для будівництва житлового комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_3 », та досягнувши своєї мети (збір коштів), припинили здійснювати будівництво об`єкту і залишили його в недобудованому стані та на даний час, уникаючи спілкування із інвесторами, ймовірно намагаються зникнути із території України про що свідчить факти припинення роботи офісу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », звільнення працівників з роботи, зупинка проведення робіт, відсутність на будівельному майданчику будь-яких працівників та будівельної техніки, відсутність охорони на об`єкті будівництва та знаходження засновника постійно поза межами території України.

В ході досудового розслідування встановлено, що інвестори здійснювали оплату грошових коштів на рахунок ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , номер рахунку на який надходили грошові кошти № НОМЕР_4 відкритий в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » МФО НОМЕР_5 .

Крім того, відповідно даних про банківські рахунки ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » відкрито рахунок № НОМЕР_6 відкритий в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » МФО НОМЕР_7 . З якого відповідно до руху коштів перераховано Малому підприємству у виді ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 рахунок НОМЕР_8 відкритий у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » МФО НОМЕР_9 перераховано кошти у розмірі 1 млн. 133 тис. грн. у період коли будівельні роботи не виконувались.

Враховуючи викладене, 03.04.2017 Одеською місцевою прокуратурою № 3 на адресу директора МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 направлено листа з вимогою надати інформацію про те чи здійснювалась підприємством МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 господарська діяльність на даний час та чи здійснювалась у період 2015-2016 років. Крім того, крім того, поставлено питання про надання до Одеської місцевої прокуратури №3 наявної бухгалтерської документація за період 2014 року і дотеперішнього часу. В разі її наявності необхідно вказати місце її зберігання. В разі відсутності бухгалтерської документації необхідно вказати причини її відсутності (вилучення) та можливе місцезнаходження.

Проте, 19.04.2017 на лист Одеської місцевої прокуратури №3 від 03.04.2017 №10-1088-14 надано відповідь про те, що всі необхідні документи пов`язані зі здійсненням фінансово-господарської та іншої документації внутрішньо-господарської діяльності (бухгалтерську документацію) МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 надасть лише на підставі ухвали слідчого судді про надання тимчасового доступу до речей та документів.

Отже, з метою повного всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, та беручи до уваги, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи пов`язані зі здійсненням фінансово-господарської та іншої документації внутрішньо-господарської діяльності (бухгалтерська документація) МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 (як електронні так і письмові) мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, існує обґрунтована необхідність здійснити тимчасовий доступ до документів пов`язаних зі здійсненням фінансово-господарської та іншої документації внутрішньо-господарської діяльності МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , а також до комп`ютерної техніки, на якій зберігаються вищевказані документи господарської діяльності, з можливістю здійснити їх вилучення (виїмку), у зв`язку з тим, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення інформації, документів пов`язаних зі здійсненням фінансово-господарської та іншої документації внутрішньо-господарської діяльності (бухгалтерської документації) МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », посадовими особами МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

У зв`язку з викладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до вищевказаних речей та документів, та можливості їх вилучення.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити в повному обсязі.

Заслухавши прокурора, а також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинні бути зазначені підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають чи можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що речі та документи, які перебувають у зазначеному в клопотанні приміщенні мають значення для кримінального провадження, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_2 задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до речей та документів, а саме можливості оглянути та вилучити фінансово-господарську та іншу документацію внутрішньо-господарської діяльності (бухгалтерської документації) МП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , в якому, згідно інформації з ІНФОРМАЦІЯ_2 , знаходиться офіс ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період часу 01.01.2014 по 10.05.2017 року.

Відповідальні особи зобов`язані надати доступ та можливість вилучення прокурорам Одеської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 або за їх дорученням слідчим та оперативному працівникам Приморського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області зазначених речей та документів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

15.05.2017

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення15.05.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу66633792
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/18975/16-к

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 15.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 15.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 18.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Прібилов В. М.

Ухвала від 18.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Кадегроб А. І.

Ухвала від 15.05.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 07.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Терзі І. Г.

Ухвала від 07.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Терзі І. Г.

Ухвала від 07.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Терзі І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні