Ухвала
від 25.05.2017 по справі 4/68-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

ОКРЕМА УХВАЛА

"25" травня 2017 р. Справа № 4/68-Б.

Господарський суд Житомирської області у складі:

Судді: Костриці О.О.

За заявою : Публічного акціонерного товариства "Корнинський цукровий завод" (смт. Корнин Попільнянського району Житомирської області)

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Житомирської області знаходиться справа №4/68-Б про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Корнинський цукровий завод" (смт. Корнин Попільнянського району Житомирської області)

Ухвалами суду від 21.02.2017, від 28.03.2017 та від 20.04.2017, зокрема, було зобов'язано Корнинську селищну раду Попільнянського району Житомирської області надіслати суду належним чином завірені копії актів приймання-передачі від 17.02.2017 про прийняття в комунальну власність територіальної громади селищної ради об'єктів соціальної сфери від ПАТ "Корнинський цукровий завод", а саме, будинку (гуртожитку) за адресою: смт. Корнин, вул. Богдана Хмельницького, будинок 24; будівлю стадіону (роздягальні та вбиральні) за адресою: смт. Корнин, вул. Богдана Хмельницького, будинок 30; будівлі дитячого садка та хліва за адресою: смт.Корнин, вул. Мічуріна, будинок 6.

Разом з тим, вимоги вищезазначених ухвал суду не були виконані, незважаючи на те, що дані ухвали суду були отримані уповноваженими особами Корнинської селищної ради Попільнянського району Житомирської області, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення, які долучені до матеріалів справи.

На підставі вищевикладеного, суд прийшов до висновку, що невиконання Корнинською селищною радою Попільнянського району Житомирської області вимог ухвал суду свідчить про неналежну організацію роботу ради та допущені недоліки в її діяльності.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч.2 ст.4-1 Господарського процесуального кодексу України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

У відповідності до п.1 ст.5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч.3 ст. 4-3 ГПК України господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

Згідно з ч.4 ст.65 ГПК України в цілях забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору, суддя зобов'язує сторони, державні і інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії, витребує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору.

Відповідно до ст.4-5 ГПК України господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов. Рішення і постанови господарських судів приймаються іменем України. Невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами України. Усі судові рішення викладаються у письмовій формі.

Відповідно до ч.5 ст.124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими для виконання на всій території України.

Обов'язковість судових рішень (до яких належать і ухвали суду) визначена ч.3 ст.129 Конституції України як одна з основних засад судочинства.

Статтею 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, зокрема, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України; невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, установлену законом.

Згідно ст. 115 ГПК України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України.

У разі відмови підприємства чи організації у наданні документів і матеріалів, необхідних для вирішення спору господарський суд може реагувати, зокрема, таким чином:

- якщо підприємство чи організація, яка допустила порушення, є стороною у справі - на підставі п.5 ст.83 ГПК вирішити питання про стягнення з неї в доход Державного бюджету України штрафу в розмірі, передбаченому цією нормою;

- незалежно від участі зазначеного підприємства чи організації у справі:

- відповідно до ч.4 ст.90 ГПК надіслати належним органам повідомлення про виявлення в діяльності працівників підприємства чи організації порушення законності, що міститься ознаки дії, переслідуваної в кримінальному порядку, а саме - порушення, передбаченого ст.382 Кримінального кодексу України, у вигляді невиконання службовою особою, зокрема, ухвали суду;

- згідно з приписами ч.ч.1, 2 ст.90 ГПК України винести і надіслати відповідну окрему ухвалу, маючи при цьому на увазі, що невжиття заходів щодо окремої ухвали суду тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену статтею 185-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

При цьому, притягнення певної фізичної та/або юридичної особи до встановленої законом відповідальності не звільняє підприємство чи організацію від обов'язку виконати ухвалу господарського суду, в тому числі про витребування необхідних документів і матеріалів.

Вищевказана позиція підтверджується, зокрема, листом Вищого господарського суду України від 13.08.2008р. №01-8/482 "Про деякі питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2008 року".

Слід зазначити, що в матеріалах справи відсутні докази виконання Корнинською селищною радою Попільнянського району Житомирської області вимог суду.

Дана бездіяльність Корнинської селищної ради Попільнянського району Житомирської області порушує норми ст.124 Конституції України, ст.4-5 Господарського процесуального кодексу України та створює перешкоди суду у здійсненні правосуддя.

Основним завданням судочинства в господарських судах є захист економічних прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських відносин, сприяння зміцненню законності у цій сфері та розгляду справи у встановлені строки незалежним та незацікавленим судом. Необґрунтоване затягування процесу перешкоджає своєчасному здійсненню правосуддя, що не узгоджується із засадами господарського судочинства.

Невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену Господарським процесуальним кодексом України та іншими законами України.

Неподання або несвоєчасне подання стороною у справі, іншим учасником судового процесу доказів з неповажних причин, спрямоване на затягування судового процесу, має розцінюватися господарським судом як зловживання процесуальними правами.

Відповідні дії або бездіяльність з урахуванням конкретних обставин справи можуть тягти за собою, зокрема, винесення у встановленому порядку окремих ухвал (стаття 90 ГПК), про що наголошується в п.3.13 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції".

При цьому господарський суд не обмежений колом ні учасників судового процесу у конкретній справі, ані загалом осіб, зазначених у статті 1 ГПК України.

За таких обставин процесуальні дії Корнинської селищної ради Попільнянського району Житомирської області, що виражались у невиконанні вимог суду та наданні витребуваних судом документів, розцінюються судом як зловживання.

Відповідно до статті 90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу.

Окрема ухвала надсилається відповідним підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд прийшов до висновку про надіслання окремої ухвали Корнинській селищній раді Попільнянського району Житомирської області з метою виявлення причин неналежного виконання вимог ухвал суду, їх усунення та недопущення подібних порушень в подальшому.

Керуючись ст.ст. 86, 90 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Голові Корнинської селищної ради Попільнянського району Житомирської області вжити заходів, щодо виявлення причин неналежного виконання вимог ухвал суду, їх усунення та недопущення подібних порушень у подальшому.

2. Зобов'язати Корнинськоу селищну раду Попільнянського району Житомирської області повідомити Господарський суд Житомирської області у місячний строк про результати розгляду окремої ухвали.

3. Попередити голову Корнинської селищної ради Попільнянського району Житомирської області про адміністративну відповідальність за невиконання вимог окремої ухвали суду відповідно до ст.185-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення та кримінальну відповідальність згідно ст. 382 Кримінального кодексу України.

Суддя Костриця О.О.

1- у справу

2 - Корнинська селищна рада Попільнянського району Житомирської області - вул. Соборна, буд. 19, смт. Корнин, Попільнянський р-н, Житомирська область, 13514 ( рек. з пов.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення25.05.2017
Оприлюднено31.05.2017
Номер документу66746268
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/68-б

Ухвала від 27.07.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 22.06.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 25.05.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 25.05.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 20.04.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 28.03.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 23.03.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 21.02.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні