Ухвала
від 16.05.2017 по справі 646/3451/17
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/3451/17

№ провадження 1-кс/646/2586/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.05.2017 року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Харкові клопотання старшого слідчого другого слідчого відділу прокуратури Харківської області юриста 1 класу ОСОБА_4 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження №42017220000000308 від 07.04.2017р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий другого слідчого відділу прокуратури Харківської області юрист 1 класу ОСОБА_4 звернулась до суду з клопотанням, погодженим з процесуальним керівником- прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_5 , про проведення обшуку у будівлях та приміщеннях, розташованих за місцем знаходження ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» за адресою: Харківська область, Балаклійський район, м. Балаклія, вулиця Буровиків, будинок 11 з метою відшукання та вилучення документації, що стосується фінансово-господарської діяльності ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» за період з 01.01.2015р. по теперішній час.

Слідчий у клопотанні вказує, що досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Дочірнього підприємства Національної акціонерної компанії «Надра України» «Агрогеофізика» (код ЄДРПОУ 30039257), зловживаючи своїм службовим становищем для власного збагачення та в інтересах третіх осіб за участю працівників органів ДФС у Харківській області та Балаклійської райдержадміністрації, використовують державні земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Зловживаючи своїм службовим становищем та використовуючи його усупереч інтересам служби, працівники органів ДФС у Харківській області отримують неправомірну вигоду за сприяння у незаконній діяльності ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» та безперешкодне ухилення від сплати податків.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_6 показав, що службові особи ДП НАК«Надра України» «Агрогеофізика» використовують державні земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею близько 1,7 тисяч гектарів, що розташовані у с. Вовчий Яр. Корупційна схема незаконного збагачення за рахунок користування державним майном полягає у тому, що керівництво ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» разом із сільгоспвиробниками, підконтрольними посадовим особам ДПІ у Балаклійському районі та керівникам Балаклійської райдержадміністрації, використовують державні землі у власних інтересах у такий спосіб, що дозволяє ухилятися від вимог, передбачених Законом України «Про здійснення державних закупівель» та «Порядком укладення державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном», затвердженим постановою КМУ від 11.04.2012 №296.

Так, з метою уникнення проведення передбаченої ЗУ «Про здійснення державних закупівель» відповідної процедури закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти між ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» та сільгоспвиробниками протягом 2014-2017 укладаються «договори підряду на виконання сільськогосподарських робіт», де Дочірнє підприємство виступає в ролі замовника робіт, а сільгосппідприємства підрядником, а «роботи» представляють собою посів сільськогосподарських культур та збір їх врожаю силами замовника та засобами підрядника. Вартість цих «робіт» щорічно за відповідними договорами офіційно складає близько 500 тисяч гривень, що дає можливість систематично уникати проведення необхідних процедур закупівель, адже вимоги ЗУ «Про здійснення державних закупівель» застосовуються до всіх замовників та закупівель товарів, робіт та послуг за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт 1 мільйон 500 тисяч гривень. Однак за своєю цивільно-правовою природою посів сільськогосподарських культур та збір їх врожаю є послугою.

Також вказані «договори підряду на виконання сільськогосподарських робіт», укладені між Дочірнім підприємством НАК «Надра України» «Агрогеофізика» та сільгосппідприємства дають можливість уникнути вимог «Порядку укладення державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном», затвердженого постановою КМУ від 11.04.2012 №296. Адже за своїм змістом співпраця між ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» та сільгоспвиробниками є спільною діяльністю, оскільки у Дочірнього підприємства відсутня матеріально-технічна база, трудові ресурси для посіву сільськогосподарських культур та збору їх врожаю, але є земельні ділянки. Сільгоспвиробник навпаки має відповідні ресурси для посіву сільськогосподарських культур та збору їх врожаю, використовуючи земельні ділянки ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика». Вищевказані «договори підряду на виконання сільськогосподарських робіт» затверджуються головою правління ПАТ «Національна акціонерна компанія «Надра України» ОСОБА_7 , який систематично отримує неправомірну вигоду від директора ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» в якості данини.

В результаті роботи такої схеми всупереч інтересам держави та статуту ПАТ «Національна акціонерна компанія «Надра України» прибуток отримує не державна компанія в особі Дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Агрогеофізика», а голова правління ПАТ «Національна акціонерна компанія «Надра України», керівництво ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», працівники органів ДФС у Харківській області та Балаклійскої районної державної адміністрації, бо значна частина зібраного врожаю щорічно реалізується за готівкові кошти, які в подальшому привласнюються учасниками злочинної схеми.

Одним із доказів протиправних дій службових осіб Дочірнього підприємства Національної акціонерної компанії «Надра України» «Агрогеофізика» (код ЄДРПОУ 30039257) є первинні бухгалтерські, облікові, звітні та інші документи, чорнові записи, носії електронної інформації та комп`ютерна техніка, які відображають обсяги, хронологію та інші дані про фактичні фінансово-господарські операції, що є об`єктами оподаткування, реєстраційні та засновницькі документи вказаного підприємства.

Крім того, ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» здійснює закупівлю посівного матеріалу, паливно-мастильних матеріалів, пестицидів, агрохімікатів та засобів захисту рослин, а також збирає готовий врожай. Все зазначене може зберігатись в складських приміщеннях вказаного підприємства або ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» може користуватись відповідними послугами зберігання, у зв`язку з чим документи, які свідчать про вказану діяльність, підлягають вилученню.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» розташоване за адресою: Харківська область, Балаклійський район, м. Балаклія, вул. Буровиків, 11.

Відповідно до інформаційної довідки №86926227 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно нежитлова будівля, яка розташована за адресою: Харківська область, Балаклійський район, м. Балаклія, вулиця Буровиків, будинок 11 на праві державної корпоративної власності належить Дочірньому підприємству національної акціонерної компанії «Надра України» «Агрогеофізика».

З огляду на вищевикладене у органу досудового розслідування виникла необхідність в проведенні обшуку за місцемзнаходження Дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Агрогеофізика» з метою відшукання та вилучення первинних документів бухгалтерського, податкового та складського обліку по фінансово-господарській діяльності Дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Агрогеофізика» за період з 01.01.2015 по теперішній час, чорнових записів, які містять відомості про фактичну діяльність ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», документів, що підтверджують отримання грошових коштів (інших активів) від засновників та виплати засновникам у вищевказаний період часу, реєстраційних, засновницьких та кадрових документів ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації флеш накопичувачів, жорстких дисків, що характеризують фактичну діяльність ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», печаток та штампів інших суб`єктів господарювання, товарно-матеріальних цінностей, що належать ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», банківських карток, грошових коштів, інших предметів і документів, які можуть свідчити про фактичні грошові потоки при здійсненні фінансово-господарської діяльності ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», які знаходяться за вказаною адресою, а також грошові кошти, банківські картки, майно, речі і цінності, здобуті внаслідок вчинення кримінального правопорушення, мобільні телефони, за допомогою яких підтримувався зв`язок зі службовими особами органів ДФС у Харківській області та Балаклійської районної державної адміністрації, причетними до вчинення кримінального правопорушення, записні книжки, зошити чи блокноти, комп`ютерну техніку (комп`ютер, ноутбук, планшет та інше) з даними про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, приходжу до наступного.

Відповідно до положень статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Слідчим суддею встановлено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені дані про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, що підтверджується витягом з кримінального провадження №42017220000000308 від 07.04.2017р за фактом зловживання директором ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» своїм службовим становищем та використання ним державних земельних ділянок сільськогосподарського призначення за для власного збагачення та в інтересах третіх осіб за участю посадових осіб ДПІ у балаклійськолму районі та керівників райдержадміністрації.

Відповідно до вимогст.235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Слідчий суддя вважає, що для повного та всебічного розслідування кримінальної провадження, отримання доказів по провадженню, з метою відшукання і вилучення речей та документів, що можуть бути доказами вчинення кримінального правопорушення, необхідне проведення обшуку у будівлях та приміщеннях, розташованих за місцем знаходження ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» за адресою: Харківська область, Балаклійський район, м. Балаклія, вулиця Буровиків, будинок 11

Згідно положень ст.309 КПК України, ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадженні в суді.

Фіксування процесу технічними засобами відповідно до положень статті 107 КПК України не здійснювалось.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст.223,234,235,309 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого другого слідчого відділу прокуратури Харківської області юриста 1 класу ОСОБА_4 задовольнити.

Надати старшому слідчому другого слідчого відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 та прокурору у кримінальному провадженні ОСОБА_8 дозвіл на проведення обшуку у будівлях та приміщеннях, розташованих за місцем знаходження ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» за адресою: Харківська область, Балаклійський район, м. Балаклія, вулиця Буровиків, будинок 11, з метою з метою відшукання та вилучення первинних документів бухгалтерського, податкового та складського обліку щодо фінансово-господарської діяльності Дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Агрогеофізика» за період з 01.01.2015 по теперішній час, чорнових записів, які містять відомості про фактичну діяльність ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», документів, що підтверджують отримання грошових коштів (інших активів) від засновників та виплати засновникам у вищевказаний період часу, реєстраційних, засновницьких та кадрових документів ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», а також інших документів, що можуть свідчити про фактичні грошові потоки при здійсненні фінансово-господарської діяльності ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», електронних носіїв інформації-флеш накопичувачів, записних книжок, зошитів чи блокнотів, мобільних телефонів, за допомогою яких підтримувався зв`язок зі службовими особами органів ДФС у Харківській області та Балаклійської районної державної адміністрації, а також вилучення інформації з комп`ютерної техніки та жорстких дисків, що характеризують фактичну діяльність ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика».

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення16.05.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу66752590
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/3451/17

Ухвала від 29.08.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 26.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 26.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 13.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 13.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 13.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 16.05.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні