Ухвала
від 26.07.2017 по справі 646/3451/17
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/3451/17

№ провадження 1-кс/646/3744/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.07.2017 року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017220000000308, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

В С Т А Н О В И В :

26 липня 2017 в провадження слідчого судді Червонозаводського районного суду м. Харкова надійшло зазначене клопотання.

З клопотання вбачається, що службові особи Дочірнього підприємства Національної акціонерної компанії «Надра України» «Агрогеофізика» (код ЄДРПОУ 30039257), зловживаючи своїм службовим становищем, для власного збагачення та в інтересах третіх осіб, за участю працівників органів ДФС у Харківській області та Балаклійської райдержадміністрації використовує державні земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Зловживаючи своїм службовим становищем та використовуючи його усупереч інтересам служби, працівники органів ДФС у Харківській області отримують неправомірну вигоду за сприяння у незаконній діяльності ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» та безперешкодне ухилення від сплати податків.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_5 показав, що службові особи Дочірнього підприємства Національної акціонерної компанії «Надра України» «Агрогеофізика» використовують державні земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею близько 1,7 тисяч гектарів, що розташовані у с. Вовчий Яр. Корупційна схема незаконного збагачення за рахунок користування державним майном полягає у тому, що керівництво ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» разом із сільгоспвиробниками, підконтрольними посадовим особам ДПІ у Балаклійському районі та керівникам Балаклійської райдержадміністрації, використовують державні землі у власних інтересах у такий спосіб, що дозволяє ухилятися від вимог, передбачених Законом України «Про здійснення державних закупівель» та «Порядком укладення державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном», затвердженим постановою КМУ від 11.04.2012 №296.

Так, з метою уникнення проведення передбаченої ЗУ «Про здійснення державних закупівель» відповідної процедури закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти між ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» та підконтрольними посадовим особам ДПІ у Балаклійському районі та керівникам Балаклійської райдержадміністрації сільгоспвиробниками протягом 2014-2017 укладаються «договори підряду на виконання сільськогосподарських робіт», де Дочірнє підприємство виступає в ролі замовника робіт, а сільгосппідприємства підрядником, а «роботи» представляють собою посів сільськогосподарських культур та збір їх врожаю замовника силами та засобами підрядника. Вартість цих «робіт» щорічно за відповідними договорами офіційно складає близько 500 тисяч гривень, що дає можливість систематично уникати проведення необхідних процедур закупівель, адже вимоги ЗУ «Про здійснення державних закупівель» застосовуються до всіх замовників та закупівель товарів, робіт та послуг за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт 1 мільйон 500 тисяч гривень. Однак за своєю цивільно-правовою природою посів сільськогосподарських культур та збір їх врожаю є послугою.

Також вказані «договори підряду на виконання сільськогосподарських робіт», укладені між Дочірнім підприємством НАК «Надра України» «Агрогеофізика» та сільгосппідприємства дають можливість уникнути вимог «Порядку укладення державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном», затвердженого постановою КМУ від 11.04.2012 №296. Адже за своїм змістом співпраця між ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» та сільгоспвиробниками є спільною діяльністю, оскільки у Дочірнього підприємства відсутня матеріально-технічна база, трудові ресурси для посіву сільськогосподарських культур та збору їх врожаю, але є земельні ділянки. Сільгоспвиробник навпаки має відповідні ресурси для посіву сільськогосподарських культур та збору їх врожаю, використовуючи земельні ділянки ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика». Вищевказані «договори підряду на виконання сільськогосподарських робіт» затверджуються головою правління ПАТ «Національна акціонерна компанія «Надра України» ОСОБА_6 , який систематично отримує неправомірну вигоду від директора ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» в якості данини.

В результаті роботи такої схеми всупереч інтересам держави та статуту ПАТ «Національна акціонерна компанія «Надра України» прибуток отримує не державна компанія в особі Дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Агрогеофізика», а голова правління ПАТ «Національна акціонерна компанія «Надра України», керівництво ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», працівники органів ДФС у Харківській області та Балаклійскої районної державної адміністрації, бо значна частина зібраного врожаю щорічно реалізується за готівкові кошти, які в подальшому привласнюються учасниками злочинної схеми.

Одним із доказів протиправних дій службових осіб Дочірнього підприємства Національної акціонерної компанії «Надра України» «Агрогеофізика» (код ЄДРПОУ 30039257) є первинні бухгалтерські, облікові, звітні та інші документи, чорнові записи, носії електронної інформації та комп`ютерна техніка, які відображають обсяги, хронологію та інші дані про фактичні фінансово-господарські операції, що є об`єктами оподаткування, реєстраційні та засновницькі документи вказаного підприємства.

Крім того, ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» здійснює закупівлю посівного матеріалу, паливно-мастильних матеріалів, пестицидів, агрохімікатів та засобів захисту рослин, а також збирає готовий врожай. Все зазначене може зберігатись в складських приміщеннях вказаного підприємства або ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» може користуватись відповідними послугами зберігання, у зв`язку з чим документи, які свідчать про вказану діяльність, підлягають вилученню.

Досудове слідство вважає за необхідне виявити та вилучити зазначені документи та предмети шляхом проведення обшуку з метою попередження можливості їх знищення або зміни змісту та цілісності щодо відображеної інформації, підписів посадовців та відбитків печаток.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» розташоване за адресою: Харківська область, Балаклійський район, м. Балаклія, вул. Буровиків, 11.

Водночас установлено, що ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» фактично розташоване за адресою: вулиця Соборна, 46, квартира 37, м. Балаклія.

При цьому частина документації знаходиться за місцем проживання головного бухгалтера ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформаційної довідки №89352647 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно квартира, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , належить Державній іпотечній установі на праві державної власності.

Водночас, відповідно до інформаційної довідки №89352760 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, відомості щодо реєстрації речових прав або прав власності на нерухоме майно за ОСОБА_7 відсутні.

Прокурор підтримав клопотання, вважаючи наявність законних підстав для його задоволення.

Слідчий суддя, вислухавши прокурора, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, прийшов до наступного.

Відповідно до ст. 234 КПК України, 1 Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. 2 Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. 3. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. Клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Як вбачається із клопотання та доданих до нього матеріалів, відомості до ЄРДР за №42017220000000308 за ч. 2 ст. 364 КК України.

Крім того, викладені обставини підтверджені наданими до клопотання доказами.

За таких обставин, слідчий суддя дійшов висновку, що є законні підстави для задоволення клопотання слідчого і надання дозволу на проведення обшуку у приміщеннях квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Фіксування процесу технічними засобами відповідно до положень статті 107 КПК України не здійснювалось.

Виходячи з викладеного, керуючись статтями 223, 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Харківської області ОСОБА_4 задовольнити.

Надати дозвіл проведення обшуку у приміщеннях квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить Державній іпотечній установі на праві державної власності, в якій фактично проживає головний бухгалтер ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика» ОСОБА_7 , з метою знаходження та вилучення первинних документів бухгалтерського, податкового та складського обліку по фінансово-господарській діяльності Дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Агрогеофізика» за період з 01.01.2015 по теперішній час, чорнових записів, які містять відомості про фактичну діяльність ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», документів, що підтверджують отримання грошових коштів (інших активів) від засновників та виплати засновникам у вищевказаний період часу, реєстраційних, засновницьких та кадрових документів ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», а також інших документів, які можуть свідчити про фактичні грошові потоки при здійсненні фінансово-господарської діяльності ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», електронних носіїв інформації-флеш накопичувачів, жорстких дисків, інформації з комп`ютерної техніки, що характеризують фактичну діяльність ДП НАК «Надра України» «Агрогеофізика», записних книжок, зошитів чи блокнотів, мобільних телефонів, за допомогою яких підтримувався зв`язок зі службовими особами органів ДФС у Харківській області та Балаклійської районної державної адміністрації, причетними до вчинення кримінального правопорушення.

Виконання ухвали доручити слідчому другого слідчого відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 та прокурору у кримінальному провадженні ОСОБА_8 .

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68084413
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017220000000308, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —646/3451/17

Ухвала від 29.08.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 26.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 26.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 13.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 13.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 13.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 16.05.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні