Рішення
від 26.05.2017 по справі 323/595/17
ОРІХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 323/595/17

Провадження 2/323/305/17

РІШЕННЯ

іменем УКРАЇНИ

26.05.2017 м. Оріхів

Оріхівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Смоковича М.В.,

при секретарі судового засідання Безштанківській О.Д.,

за участю представника позивача ОСОБА_1,

відповідача ОСОБА_2,

представника відповідача ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Таврійського державного агротехнологічного університету в особі відокремленого структурного підрозділу Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету до ОСОБА_2 про переселення до іншого житлового приміщення, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Таврійський державний агротехнологічний університет в особі відокремленого структурного підрозділу Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету , звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про переселення до іншого житлового приміщення. Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що керуючись ОСОБА_4 аграрної політики та продовольства України від 18 серпня 2014 року Про зменшення бюджетних асигнувань , у зв'язку з скороченням обсягів поставки природного газу, підвищенням вартості енергоносіїв та з метою економії бюджетних коштів, позивачем здійснено консервацію належної йому будівлі студентського гуртожитку №2, розташованої по вул. Йогана Янцена, 78 в м. Оріхові Запорізької області. Враховуючи рекомендації ОСОБА_4 аграрної політики та продовольства України щодо консервації будівель, стан електрообладнання та потребу в ремонті приміщення гуртожитку, всім студентам та тимчасовим мешканцям цього гуртожитку в травні 2014 року було запропоновано переселитися до іншого студентського гуртожитку № 1, що розташований по вул. Йогана Янцена, 82 в м. Оріхові Запорізької області. На їх пропозицію, всі студенти та інші мешканці студентського гуртожитку №2, розташованого по вул. Йогана Янцена, 78 в м. Оріхові Запорізької області переселилися до студентського гуртожитку № 1, що розташований по вул. Йогана Янцена, 82 в м. Оріхові Запорізької області та уклали з коледжем, як з власником, договори аренди жилого приміщення в гуртожитку, окрім мешканки кімнати №25 гуртожитку №2, ОСОБА_2, яка категорично відмовилася від переселення. Позивач неодноразово у письмовій формі звертався до ОСОБА_2 про переселення до іншого аналогічного гуртожитку, та останній звернувся 11 січня 2017 року, на що 05.02.2017 року ОСОБА_2 надала відповідь щодо своєї незгоди на дане переселення. Враховуючи те, що позивачем вжито всіх необхідних заходів з метою досудового врегулювання спору, він змушений звернутися до суду.

Позивач просить суд: ухвалити рішення про переселення ОСОБА_2 з кімнати № 25 студентського гуртожитку, розташованого по вул. Йогана Янцена, 78 в м. Оріхові Запорізької області до вільної, аналогічної займаній, кімнати (з належними умовами) студентського гуртожитку, розташованого по вул. Йогана Янцена, 82 в м. Оріхові Запорізької області; зобов'язати ОСОБА_2 укласти з позивачем договір оренди жилого приміщення (кімнати) у гуртожитку, розташованому по вул. Йогана Янцена, 82 в м. Оріхові Запорізької області; стягнути з ОСОБА_2 на користь позивача судовий збір у розмірі 1600 гривень.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити.

Відповідач та її представник проти задоволення позову заперечували та просили у його задоволенні відмовити у повному обсязі.

Суд, заслухавши представника позивача, відповідача та її представника, показання допитаних у судовому засіданні свідків ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, дослідивши докази по справі, вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Щодо задоволення позовних вимог в частині переселення відповідача до іншого житлового приміщення суд виходить з наступного.

ОСОБА_2 з 1996 року зареєстрована та проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 (до перейменування - ОСОБА_9), буд. 78, кімната 25, що підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов від 16.03.2017 року, копією паспорта громадянина України серії СА 219271, виданого Оріхівським РВ УМВС України в Запорізькій області 29 серпня 1996 року.

Судом встановлено, що на підставі листа ОСОБА_4 аграрної політики та продовольства України від 18 серпня 2014 року № 37-18-1-13/12529 Про зменшення бюджетних асигнувань , у зв'язку з скороченням обсягів поставки природного газу, підвищенням вартості енергоносіїв та з метою економії бюджетних коштів, позивачем, Таврійським державним агротехнологічним університетом в особі відокремленого структурного підрозділу Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету , здійснено консервацію належної йому будівлі - студентського гуртожитку № 2 (розташованого за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Йогана Янцена, 78). До будівлі частково було припинено електропостачання та водопостачання. Враховуючи рекомендації ОСОБА_4 аграрної політики та продовольства України щодо консервації будівель, а також стан електрообладнання та потребу в ремонті гуртожитку, всім студентам та тимчасовим мешканцям гуртожитку № 2 (розташованого за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Йогана Янцена, 78) було запропоновано переселитися до студентського гуртожитку № 1 (розташованого за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Йогана Янцена, 82). На пропозицію позивача, всі студенти та тимчасові мешканці гуртожитку № 2 переселилися до студентського гуртожитку № 1 та уклали з позивачем, як власником даної будівлі, договори оренди жилого приміщення в гуртожитку. Проте мешканка кімнати № 25 студентського гуртожитку № 2 ОСОБА_2 (відповідачка по даній справі) категорично відмовилася від переселення.

10 січня 2017 року завідувач гуртожитками ОСОБА_7 у службовому листі до директора ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ ОСОБА_6 доповідала про незадовільний стан мереж і конструкцій будівлі гуртожитку №2, електромережі знаходяться в незадовільному, аварійному стані, користування електромережами гуртожитку є небезпечним і може призвести до ураження людей струмом, існує велика ймовірність замикання проводки і виникнення пожежі та просила вжити заходів щодо переселення ОСОБА_2 до гуртожитку №1.

11 січня 2017 року директором Відокремленого структурного підрозділу Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету (надалі по тексту - ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ ) ОСОБА_6 було направлено на адресу відповідача, ОСОБА_2, лист, в якому він просить її переселитися з займаної кімнати № 25 студентського гуртожитку № 2 до вільної, аналогічної займаній, кімнати (з належними умовами) студентського гуртожитку №1, у зв'язку з тим, що керуючись листом ОСОБА_4 аграрної політики та продовольства України від 18 серпня 2014 року № 37-18-1-13/12529 Про зменшення бюджетних асигнувань , у зв'язку з скороченням обсягів поставки природного газу, підвищенням вартості енергоносіїв та з метою економії бюджетних коштів ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ здійснено консервацію належної йому будівлі - студентського гуртожитку № 2 (розташованого за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Йогана Янцена, 78), було припинено електропостачання та водопостачання, а також у зв'язку з тим, що у даному гуртожитку електропроводка перебуває у аварійному стані і за умови використання електрообладнання виникне ризик можливого загорання, що несе потенційну загрозу для життя та здоров'я людей, які перебуватимуть в приміщенні гуртожитку та запропоновано надати відповідь на пропозицію протягом 5 календарних днів з моменту отримання листа.

16 січня 2017 року листом повідомила директора ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ ОСОБА_6, що лист № 16 від 11.01.2017 року отримала особисто, але у зв'язку із хворобою не взмозі письмово надати відповідь протягом 5 календарних днів з моменту його отримання.

27 січня 2017 року директором ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ ОСОБА_6 повторно направлено лист на ім'я ОСОБА_2, в якому він просить її повідомити щодо того, чи згодна вона на умови, які були викладені у листі від 11 січня 2017 року.

05 лютого 2017 року від ОСОБА_2 надійшла відповідь на лист від 11 січня 2017 року, в якій вона фактично відмовилася від запропонованого керівництвом коледжу переселення до іншого гуртожитку, посилаючись на те, що в інших кімнатах гуртожитку №2 практично завжди проживають особи, користуються електроприладами та іншими побутовими послугами, цілодобово працюють чергові, до її кімнати (кімнати №25) від електрощитка окремо проведено кабель електропостачання, який вмонтовано в стіну, а отже за умови використання електрообладнання не виникне ризик можливого загорання та загрози для життя та здоров'я.

Відповідно до наказу директора ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ ОСОБА_6 № 9од від 16 січня 2017 року створено постійно діючу комісію з контролю та спостереження за технічним станом будівель і споруд коледжу під час їх експлуатації, до складу якої увійшли: голова комісії - ОСОБА_10 - заступник директора з АГЧ, члени комісії - ОСОБА_11 - завідувач навчально-виробничої практики, провідний інженер, ОСОБА_12 - викладач, інженер з охорони праці, ОСОБА_13 - завідувач навчально-дослідним підрозділом, ОСОБА_7 - завідувач гуртожитків, ОСОБА_14 - завідувач відділенням механізації сільського господарства та управління, ОСОБА_15 - заступник головного бухгалтера, ОСОБА_16 - завідувач господарством.

Згідно наказу ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ ОСОБА_6 № 10од від 17 січня 2017 року постійно діючій комісії з контролю та спостереження за технічним станом будівель і споруд наказано здійснити позачергову перевірку технічного стану будівлі студентського гуртожитку №2, розташованого за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Йогана Янцена, 78 на предмет придатності (або непридатності) до експлуатації, за результатами якої скласти Акт обстеження та голові комісії ОСОБА_10 доповісти керівництву щодо технічного стану будівлі гуртожитку та придатності (або непридатності) до експлуатації шляхом складання і подачі службової записки.

За результатами обстеження гуртожитку № 2, який розташований за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Йогана Янцена, 78 було складено Акт обстеження будівлі №1 від 18 січня 2017 року, в якому члени комісії засвідчили наступне: 1) будівля гуртожитку потребує заміни покрівлі даху та ремонту електричних мереж; 2) проживання у вказаному гуртожитку є небезпечним для життя та здоров'я людей; 3) експлуатація будівлі за існуючих умов неможлива.

18 січня 2017 року у своїй доповідній записці голова постійно діючої комісії з контролю та спостереження за технічним станом будівель і споруд повідом директора ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ ОСОБА_6 про те, що комісією було здійснено перевірку (обстеження) технічного стану будівлі гуртожитку №2, під час якої встановлено, що стан мереж і конструкцій будівлі гуртожитку є незадовільним - існує нагальна потреба в проведенні ремонтних робіт та з метою детального, висококваліфікованого обстеження електромереж гуртожитку та задля вирішення питання щодо їх подальшої експлуатації просить залучити до обстеження спеціалізоване підприємство - ТОВ Орпроменерго .

Листом №35 від 18 січня 2017 року до керівника ТОВ Орпроменерго ОСОБА_8 директор ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ ОСОБА_6 прохав здійснити детальне обстеження електромереж в будівлі студентського гуртожитку № 2, розташованого за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Йогана Янцена, 78, на предмет несправності та потенційної загрози враження струмом людей, за результатами якого надати обґрунтований висновок щодо стану електромереж в будівлі гуртожитку та можливості (умов) їх подальшого використання.

За результатами обстеження стану електромереж в будівлі студентського гуртожитку № 2, яки розташований за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Йогана Янцена, 78, ТОВ Орпроменерго складено висновок №1 від 23 січня 2017 року, в якому зазначено наступне: електромережі в будівлі гуртожитку потребують ремонту; використання їх за існуючих умов може бути небезпечним для життя і здоров'я людей через ймовірність ураження струмом та самозаймання. Для надання об'ємного та детального висновку, з усіма подробицями, потрібне більш ретельне обстеження.

У судовому засіданні, допитаний в якості свідка директор ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ ОСОБА_6 пояснив, що дійсно керівництво коледжу зверталося до ОСОБА_2 з приводу переселення її з кімнати №25 гуртожитку №2 до вільної, аналогічної займаній, кімнати гуртожитку №1, на що остання відмовилася. Також він пояснив, що наразі в гуртожитку №2, розташованого за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Йогана Янцена, 78, із осіб, які постійно проживають у даному гуртожитку залишилася лише ОСОБА_2, інші особи, які раніше там проживали були переселені до сусіднього гуртожитку №1 та з ними були заключні договори оренди жилого приміщення в гуртожитку. Також, він пояснив, що дійсно з ОСОБА_2 раніше було укладено договір найму житлового приміщення, який у 2015 році був розірваний та будь-яких інших договорів найму або оренди житлового приміщення між ОСОБА_2 та ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ не укладалося. Стосовно тверджень відповідача та її представника щодо поселення та проживання інших осіб у даному гуртожитку, свідок пояснив, що дійсно періодично до гуртожитку №2 тимчасово поселяються люди, але вони поселяються виключно у кімнати, які знаходяться на першому поверсі гуртожитку та у яких відбувся поточний ремонт та у яких було проведено заміну електромереж. Також він пояснив це тим, що тимчасове поселення мешканців до гуртожитку №2 зумовлено й тим, що студентський гуртожиток перебуває на госпрозрахунку та для хоча б частково погашення збитків на його утримання, коледж змушений періодично поселяти людей. Для того щоб гуртожиток функціонував та не приносив збитків коледжу він повинен бути майже повністю заселений, а для цього необхідно провести його капітальний ремонт.

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_8, який є керівником ТОВ Орпроменерго пояснив, що стан електромереж у гуртожитку № 2 не відповідає сучасним вимогам електробезпеки, вони мають зношення на 90% та потребують ремонту.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_7, яка є завідувачем гуртожитків №1,2,3 пояснила, що дійсно до гуртожитку № 2 тимчасово заселяються люди, але вони заселяються лише на перший поверх гуртожитку, без надання їм можливості користування сучасними електронними приладами та електроплитами та що це зумовлено тим, що гуртожиток знаходиться на госпрозрахунку і їм потрібні кошти для його обслуговування. Також свідок пояснила, що дійсно у будівлі гуртожитку №2 на час проведення місцевих виборів у період часу з 15.04.2017 року по 05.05.2017 року розміщувалася дільнична виборча комісія, проте їм було виділено приміщення актового залу, куди окремо від гуртожитку проведено електро- та водопостачання.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_5, яка раніше працювала у гуртожитку № 2 черговою пояснила, що дійсно до кімнати ОСОБА_2 від електрощитка окремо проведено кабель електропостачання. Також свідок пояснила, що у будівлі даху гуртожитку є протікання.

Відповідно до ч. 1 ст. 127 Житлового кодексу України для проживання робітників, службовців, студентів, учнів, а також інших громадян у період роботи або навчання можуть використовуватись гуртожитки. Для тимчасового проживання осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк і потребують поліпшення житлових умов або жила площа яких тимчасово заселена чи яким повернути колишнє жиле приміщення немає можливості, а також осіб, які потребують медичної допомоги у зв'язку із захворюванням на туберкульоз, використовуються спеціальні гуртожитки. Під гуртожитки надаються спеціально споруджені або переобладнані для цієї мети жилі будинки.

Згідно ч. 1 ст. 129 Житлового кодексу України на підставі рішення про надання жилої площі в гуртожитку адміністрація підприємства, установи, організації видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення на надану жилу площу.

Відповідно до пункту 1 розділу ІІ Положення про гуртожитки, затвердженого Наказ ОСОБА_4 регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 27.04.2015 № 84 вселення до гуртожитків проводиться власником гуртожитку або уповноваженою ним особою на підставі ордера, форма якого наведена в додатку до цього Положення, виданого відповідно до статті 129 Житлового кодексу України, з одночасним укладенням договору найму жилого приміщення в гуртожитку.

Судом встановлено, ордер на жилу площу у гуртожитку ОСОБА_2 не видавався.

Між тим, 26.12.2011 року між Оріхівським сільськогосподарським технікумом та відповідачем ОСОБА_2 був укладений Договір № 516 найму житлового приміщення (надалі - Договір найму), згідно якого відповідачу було надане у користування житлове приміщення, а саме кімната № 25 площею 48,7 кв. м за адресою Запорізька область, м. Оріхів, вул. Карла Маркса, б. 78.

Факт укладення цього Договору найму встановлений Рішенням апеляційного суду Запорізької області від 15.07.2015 року у справі № 323/3195/14-ц за позовом Відокремленого структурного підрозділу Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету до ОСОБА_2 про виселення.

Даний Договір найму припинив свою дію 27.12.2015 року, тобто з моменту його розірвання, інших договорів найму або оренди жилого приміщення між ОСОБА_2 та ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ не укладалося.

Відповідно до ч. 2 ст. 114 Житлового кодексу України надаване громадянам у зв'язку з виселенням інше жиле приміщення повинно знаходитись у межах даного населеного пункту і відповідати встановленим санітарним і технічним вимогам.

Судом встановлено, що гуртожиток №1, до якого керівництвом ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ запропоновано переселитися громадянці ОСОБА_2 знаходиться за адресою: Запорізька область, м. Оріхів, вул. Йогана Янцена, 82, тобто поряд з гуртожитком № 2, у якому наразі вона проживає, тому її права не будуть порушені у зв'язку із переселенням.

Враховуючи зазначене, позовні

Щодо позовних вимог в частині зобов'язання укласти договір оренди жилого приміщення (кімнати) у гуртожитку суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 208 ЦК України правочин між фізичною і юридичною особами належить вчиняти у письмовій формі, за виключенням випадків, передбачених ч. 1 ст. 206 цього Кодексу.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору (ч. 1 ст. 638 ЦК України). Інші випадки визнання договору укладеним зазначені у ст. ст. 642 - 643 ЦК України.

Частина 1 ст. 628 ЦК України передбачає, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Розкриваючи зміст засади свободи договору у ст. ст. 6, 627, ЦК України визначає, що свобода договору полягає в праві сторін вільно вирішувати питання при укладенні договору, виборі контрагентів та погодженні умов договору.

Враховуючи те, що сторони є вільними при укладенні договору, суд не може зобов'язувати сторони до укладення договору, тому у задоволенні позовних вимог у цій частині слід відмовити.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві - пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

Виходячи із положень ст..88 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 800,00 грн.

Керуючись ст.ст.10,11,15,27,31,60,209,212-215,292,294ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов Таврійського державного агротехнологічного університету в особі відокремленого структурного підрозділу Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету до ОСОБА_2 про переселення до іншого житлового приміщення - задовольнити частково.

Переселити ОСОБА_2 з кімнати № 25 студентського гуртожитку, розташованого по вул. Йогана Янцена, 78 в м. Оріхові Запорізької області до вільної, аналогічної займаній, кімнати (з належними умовами) студентського гуртожитку, розташованого по вул. Йогана Янцена, 82 в м. Оріхові Запорізької області.

Стягнути з ОСОБА_2, 09.12.1962 року (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, паспорт серії СА № 219271, виданий Оріхівським РВ УМВС України в Запорізькій області 29.08.1996 року) на користь Таврійського державного агротехнологічного університету в особі відокремленого структурного підрозділу Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету (реквізити для сплати - одержувач: ВСП Оріхівський коледж ТДАТУ ; ЄДРПОУ 39186862; банк: ДКСУ м. Київ; МФО 820172; р/р 35224286088288) судовий збір в розмірі 800,00 грн.

В іншій частині позовних вимог - відмовити.

Повний текст рішення виготовлений 31.05.2017 року.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку. Апеляційна скарга подається до апеляційного суду Запорізької області через Оріхівський районний суд Запорізької області протягом десяти днів з дня його проголошення, а у разі, якщо рішення було ухвалене без участі особи, яка його оскаржує,- протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя Оріхівського районного суду

Запорізької області ОСОБА_17

Дата ухвалення рішення26.05.2017
Оприлюднено02.06.2017
Номер документу66824282
СудочинствоЦивільне
Сутьпереселення до іншого житлового приміщення

Судовий реєстр по справі —323/595/17

Ухвала від 17.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Кухар С. В.

Ухвала від 22.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Кухар С. В.

Ухвала від 22.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Кухар С. В.

Ухвала від 14.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Кухар С. В.

Рішення від 26.05.2017

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

Ухвала від 25.05.2017

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

Рішення від 26.05.2017

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

Ухвала від 22.05.2017

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

Ухвала від 22.05.2017

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

Ухвала від 11.04.2017

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні