Ухвала
від 02.04.2013 по справі 237/1495/13-ц
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№2/237/954/2013

УХВАЛА

Іменем України

02 квітня 2013р. Мар'їнський районний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Ліпчанського С.М.

при секретарі - Бахтіяровій Н.В.

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтаваекопродукт-2» про забезпечення позову, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ПОЛТАВАЕКОПРОДУКТ-2» звернувся до суду з позовом до відповідачів по справі про визнання недійсними договорів оренди, які укладені між відповідачами - фізичними особами та відповідачем - ТОВ «ОКТАН» , про зобов'язання Реєстраційну службу Зіньківського районного управління юстиції в Полтавській області здійснити державну реєстрацію припинення речового права оренди земельної ділянки, яке виникло на підставі договорів оренди укладених між відповідачами - фізичними особами та відповідачем - ТОВ «ОКТАН» ; про зобов'язання Реєстраційну службу Зіньківського районного управління юстиції в Полтавській області здійснити державну реєстрацію речового права оренди земельної ділянки, яке виникло на підставі договорів оренди укладених між ТОВ «ПОЛТАВАЕКОПРОДУКТ-2» та відповідачами - фізичними особами

Позивач - ТОВ «Полтаваекопродукт-2» звернулося з заявою про забезпечення позову шляхом заборони до вирішення спору по суті ТОВ «ОКТАН» та будь-яким іншим особам здійснювати господарську діяльність, зокрема займати, охороняти, обробляти, засівати, збирати врожай, на земельних ділянках сільськогосподарського призначення, що перебувають в оренді ТОВ «Полтаваекопродукт-2» за переліченими в заяві кадастровими номерами, посилаючись на те, що відповідачами були скоєні дії щодо протиправного укладання договорів оренди земельних ділянок з відповідачем ТОВ «ОКТАН» , та відповідно протиправного здійснення Повторних (Позивач вже здійснив ті ж самі роботи) осінньо - польових робіт у 2012, що підтверджується, бухгалтерською документацією та здійснення ТОВ «ОКТАН» самозахоплення зазначених земельних ділянок та проведення на них польових робіт.

Таким чином, позивач зазначає, що відповідач ТОВ «ОКТАН» і надалі має намір на весні провести весняно-польові роботи та здійснити на спірних земельних ділянках посівні роботи, що зробить неможливим для позивача скористатися своїми правами орендаря, та відповідно зробить перепони для здійснення всіх необхідних сільськогосподарських робіт що призведе до спричинення збитків та похилення фінансового стану позивача.

З позовної заяви позивача вбачається, що на час розгляду справи склалася ситуація, коли право орендного користування на одні й ті ж земельні ділянки має як позивач - ТОВ «ПОЛТАВАЕКОПРОДУКТ-2» право орендного користування земельними ділянками не закінчувалось, відповідно Ухвали Вищій спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 28.11.2012 року у справі № 6-28525св12, а також і відповідач - ТОВ «ОКТАН» , яке набуло право орендного користування зазначеними земельними ділянками під час не закінченого судового провадження між відповідачами фізичними особами за цією справою та позивачем.

Відповідно до ст.204 Цивільного кодексу України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Положеннями ст.25 ЗУ «Про оренду землі» та ст.95 Земельного кодексу України передбачено що тільки орендар правомірно має право самостійно господарювати на землі та отримувати продукцію і доходи з земельних ділянок.

Позовні вимоги позивача, а саме предмет спору спрямований на встановлення в законному порядку правомірності договорів оренди на земельні вищезазначені ділянки, які одночасно є укладеними відповідачами - фізичними особами, як з позивачем так і з відповідачем ТОВ «ОКТАН» , тобто предметом спору є встановлення факт наявності права законного продовження дії договорів оренди, тобто виявлення законного орендаря, саме який наділений правом оренди, у тому числі і правом на ведення сільськогосподарських земельних робіт.

Статтею 157 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до погодних умов термін циклу по вирощуванню сільськогосподарської продукції складається в межах шести - восьми місяців, та складається з обробки землі, засіяння, обробки посівів, вбирання врожаю, обробка землі після збору врожаю.

Таким чином, з урахуванням того, що, у разі засіву на земельних ділянках відповідачами, або іншими особами сільськогосподарських культур, буде прийняте судове рішення про визнання недійсними договорів оренди одного з орендаторів цих земельних ділянок, відповідно чого в судовому порядку буде встановлений законний орендатор, до числа якого може увійти позивач по справі, то останній на підставі ст.95 Земельного кодексу України буде мати право розпоряджатися посівами і насадженнями та виробленою продукцією на цих земельних ділянках, відповідно чого між позивачем та відповідачами виникне конфлікт майнових інтересів та можуть бути спричинені збитки як позивачеві так і відповідачам від проведених сільськогосподарських робіт.

Відповідно до ч.3 ст.151 ЦПК України забезпечення позову допускається на будь якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення позову може ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

За ст.ст. 151, 152 ЦПК України суд, за заявою заінтересованої особи, може забезпечити позов, а одним з видів забезпечення - є заборона відповідачеві вчиняти певні дії.

Відповідно до п.4 Постанови Пленуму ВСУ від 22.12.2006р. №9 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження свої вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам. При встановленні зазначеної відповідності слід врахувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів. Наприклад, обмеження можливості господарюючого суб'єкта користуватися та розпоряджатися власним майном іноді приводить до незворотних наслідків.

Суд, вивчивши заяву про забезпечення позову та матеріали справи, вважає, що вона підлягає задоволенню

Законом України «Про оренду землі» статтею 25 зазначено що орендар має право самостійно господарювати на землі та отримувати продукцію і доходи з земельних ділянок.

Статтею 95 Земельного кодексу України надано право землекористувачам самостійно господарювати на землі, надано право власності на посіви і насадження сільськогосподарських та інших культур, на вироблену продукцію.

Цивільним кодексом України статтею 395 передбачено види речових прав на чуже майно, серед яких є право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис).

Відповідно до статті 396 Цивільного кодексу України особа, яка має речове право на чуже майно, має право на захист цього права, у тому числі і від власника майна.

Статтею 398 Цивільного кодексу України зазначено, що право володіння виникає на підставі договору з власником або особою, якій майно було передане власником, а також на інших підставах, встановлених законом.

З позовної заяви позивача вбачається, що відповідачами - фізичними особами за цією справою, з різницею у часі були передані позивачу та відповідачу - ТОВ «ОКТАН» в орендне користування земельні ділянки для сільськогосподарської діяльності, на яких як позивачем так і відповідачем - ТОВ «ОКТАН» було виконано ряд сільськогосподарських робіт.

З урахування особливостей ведення сільськогосподарської діяльності, на землі виконуються весняні та осінньо - польові роботи до завершення сільськогосподарського циклу проведення таких робіт.

Позовні вимоги позивача спрямовані на визнання недійсними договорів оренди між відповідачами - фізичними особами та відповідачем - ТОВ «ОКТАН» , що собою у разі задоволення позовних вимог позивача за цією справою стане підставою для відміни підстав використання відповідачем - ТОВ «ОКТАН» зазначених земельних ділянок, та відповідно підставою для подальшого використання землі з боку позивача, і навпаки.

Згідно з ч.5 ст.126 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону, або договором оренди землі та договором відчуження права оренди землі, зареєстрованими відповідно до закону.

Відповідно до матеріалів справи , позивач на день подання позову не втратив право орендного користування на зазначені земельні ділянки . Тобто з прийняттям Полтавським апеляційним судом постанови від 20.06.2012р. у справі 22ц-1690/2044/2012р, якою залишено без змін рішення Зінківського районного суду Полтавської області від 25.04.2012 р. та прийняття Вищім спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ ухвали від 28.11.2012 року у справі № 6-28525св12, між сторонами по справі виникли відносини стосовно права оренди на вищезазначені земельні ділянки які відповідно до ч.5 ст.126 Земельного кодексу України підлягають реєстрації відповідно до закону.

З урахуванням того, що у разі задоволення позову, правовідносини відповідачів, які виникли на підставі укладених між відповідачами - фізичними особами та відповідачем - ТОВ «ОКТАН» , набудуть статусу неправомірної реєстрації орендних взаємовідносин між останніми, то до моменту розгляду цієї справи, відповідачі - фізичні особи та відповідач - ТОВ «ОКТАН» , наділені правом реалізувати своє оскаржуване за цією справою право іншим способом, у тому числі відносинами суборенди, шляхом укладання договорів оренди з третіми особами.

Таким чином суд дійшов висновку необхідності застосування заходів забезпечення позову, та здійснення заборони Держземагенству проводити реєстрацію договорів відносно земельних ділянок, відносно оренди яких розглядається ця справа.

Згідно Постанови КМУ від 09.09.2009 № 1021 «Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі» , Поземельна книга у паперовому вигляді зберігається у територіальному органі Держземагентства за місцем розташування земельної ділянки.

Таким чином, з вищезазначених норм законодавства вбачається, що державна реєстрація договорів оренди земельної ділянки здійснюється територіальним органом Держземагенства за її місцезнаходженням, а саме відділом Держземагентства у Зіньківському районі Полтавської області

Відповідно до ст.5 Цивільного процесуального кодексу України здійснення правосуддя відбувається на засадах поваги до честі і гідності, рівності перед законом і судом, тобто суд зобов*язаний поважати честь і гідність усіх учасників цивільного процесу і здійснювати правосуддя на засадах їх рівності перед законом і судом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак.

Цивільним процесуальним кодексом України статтею 4 встановлено, що суд здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Таким чином, суд дійшов висновку, що застосування заходів забезпечення спору, відбудеться захист майнових інтересів як позивача так і відповідачів по справі, у вигляді недопущення неправомірного використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення та відповідно недопущення завдання збитків від такої діяльності.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4, 5, 151-153, 154 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтаваекопродукт-2» про забезпечення позову задовольнити.

Заборонити Товариству з обмеженою відповідальністю «ОКТАН» (код ЄДРПОУ: 31739789, місцезнаходження: 38100, Полтавська обл., Зіньківський район, місто Зіньків, вул. Леніна, буд. 26) та будь-яким іншим особам здійснювати господарську діяльність, зокрема займати, охороняти, обробляти, засівати, збирати врожай, на земельних ділянках сільськогосподарського призначення, що перебувають в оренді ТОВ «Полтаваекопродукт-2» кадастрові номери: 5321310100:00:022:0015; 5321310100:00:016:0020; 5321310100:00:014:0004; 5321310100:00:014:0007; 5321310100:00:030:0003; 5321310100:00:018:0002; 5321310100:00:018:0001; 5321310100:00:013:0015; 5321310100:00:017:0011; 5321310100:00:029:0005; 5321310100:00:030:0013; 5321310100:00:010:0020; 5321310100:00:017:0009; 5321310100:00:027:0006; 5321310100:00:010:0001; 5321310100:00:003:0010; 5321310100:00:003:0036; 5321310100:00:003:0035; 5321310100:00:022:0014; 5321310100:00:029:0001; 5321310100:00:015:0002; 5321310100:00:006:0015; 5321310100:00:006:0014; 5321310100:00:013:0017; 5321310100:00:031:0010; 5321310100:00:015:0008; 5321310100:00:030:0015; 5321310100:00:023:0024; 5321310100:00:032:0004; 5321310100:00:012:0016; 5321310100:00:007:0005; 5321310100:00:030:0018; 5321310100:00:030:0017; 5321310100:00:021:0001; 5321310100:00:031:0002; 5321310100:00:033:0010; 5321310100:00:031:0005; 5321310100:00:017:0004; 5321310100:00:003:0001; 5321310100:00:003:0002; 5321310100:00:031:0006; 5321310100:00:021:0003; 5321310100:00:024:0014; 5321310100:00:024:0015; 5321310100:00:010:0004; 5321310100:00:032:0011; 5321310100:00:023:0023; 5321310100:00:013:0019; 5321310100:00:013:0020; 5321310100:00:013:0018; 5321310100:00:026:0002; 5321310100:00:024:0006; 5321310100:00:011:0035; 5321310100:00:008:0006; 5321310100:00:003:0038; 5321310100:00:033:0011; 5321310100:00:016:0018; 5321310100:00:015:0001; 5321310100:00:031:0012; 5321310100:00:016:0017; 5321310100:00:006:0007; 5321310100:00:019:0006; 5321310100:00:019:0007; 5321310100:00:035:0009; 5321310100:00:008:0031; 5321310100:00:024:0003; 5321310100:00:025:0003; 5321310100:00:025:0004; 5321310100:00:032:0022; 5321310100:00:008:0007; 5321310100:00:031:0007.

Заборонити відділу Реєстраційної служби Зіньківського районного управління юстиції в Полтавській області (38100, Полтавська обл., м.Зіньків, вул. Леніна, 67, код ЄДРПОУ 25718106) та Відділу Держземагентства у Зіньківському районі Полтавської області (38100, Полтавська обл., м.Зіньків, вул. Леніна, 64, код ЄДРПОУ 38429608), провадити будь - які реєстраційні дії щодо права оренди на підставі договорів оренди укладених між ТОВ «ОКТАН» та:

-ОСОБА_1, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:029:0038; -ОСОБА_2, кадастровий номер земельної ділянки 5321384000:00:022:0037; -ОСОБА_3, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:007:0027; -ОСОБА_4, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:021:0001; -ОСОБА_5, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:003:0010; -ОСОБА_6, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:003:0035; -ОСОБА_7, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:003:0036; -ОСОБА_8, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:003:0038; -ОСОБА_9, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:006:0007; -ОСОБА_10, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:006:0014; -ОСОБА_11, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:006:0015; -ОСОБА_12, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:007:0005; -ОСОБА_13, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:008:0006; -ОСОБА_14, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:008:0007; -ОСОБА_15, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:008:0031; -ОСОБА_16, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:010:0001; -ОСОБА_17, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:010:0004; -ОСОБА_18, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:010:0020; -ОСОБА_19, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:011:0036; -ОСОБА_20, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:012:0016; кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:012:0015; -ОСОБА_21 кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:013:0020; -ОСОБА_22, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:013:0018; -ОСОБА_23, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:013:0019; -ОСОБА_24, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:013:0017; -ОСОБА_25, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:013:0015; -ОСОБА_26, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:022:0014; -ОСОБА_27, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:014:0007; -ОСОБА_28, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:019:0006; -ОСОБА_29, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:019:0007; -ОСОБА_30 д.в.в., кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:018:0001; -ОСОБА_31, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:018:0002; -ОСОБА_32, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:017:0004; -ОСОБА_33, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:017:0009; кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:017:0010; -ОСОБА_34, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:017:0011; -ОСОБА_35, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:016:0018; -ОСОБА_36, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:016:0017; -ОСОБА_37, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:016:0020; -ОСОБА_38, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:026:0001; кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:026:0002; -ОСОБА_39, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:025:0003; -ОСОБА_40, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:025:0004; -ОСОБА_41, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:027:0006; -ОСОБА_42, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:024:0006; -ОСОБА_43, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:024:0003; -ОСОБА_44, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:024:0014; -ОСОБА_45, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:024:0015; -ОСОБА_46, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:023:0023; -ОСОБА_47, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:023:0024; -ОСОБА_48, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:029:0001; -ОСОБА_49, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:029:0005; -ОСОБА_50, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:035:0009; -ОСОБА_51, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:030:0003; -ОСОБА_52, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:030:0015; -ОСОБА_53, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:030:00134 -ОСОБА_54, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:030:0016; кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:030:0017; -ОСОБА_55, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:030:0018; -ОСОБА_56, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:031:0002; -ОСОБА_57, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:031:0005; -ОСОБА_58 ( помер), кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:031:0006; -ОСОБА_59, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:031:0012; -ОСОБА_60, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:031:0010; -ОСОБА_61, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:031:0007; -ОСОБА_62, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:033:0010; -ОСОБА_63, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:033:0011; -ОСОБА_64, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:022:0015; -ОСОБА_65, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:021:0003; -ОСОБА_66, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:032:0004; -ОСОБА_67, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:032:0011; -ОСОБА_68, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:032:0022; -ОСОБА_69, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:015:0001; -ОСОБА_70, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:015:0002; -ОСОБА_71, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:015:0008; -ОСОБА_72, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:003:0001; -ОСОБА_73, кадастровий номер земельної ділянки 5321310100:00:003:0002.

Ухвалу надіслати до Реєстраційної служби Зіньківського районного управління юстиції в Полтавській області (38100, Полтавська обл., м.Зіньків, вул. Леніна, 67, код ЄДРПОУ 25718106) та до Відділу Держземагентства у Зіньківському районі Полтавської області (38100, Полтавська обл., м.Зіньків, вул. Леніна, 64, код ЄДРПОУ 38429608), Відділу державної виконавчої служби Зінківського районного управління юстиції (38100, Полтавська обл., м.Зіньків, вул. Леніна, 64).

Ухвала є виконавчим документом та підлягає негайному виконанню

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана в Апеляційний суд Донецької області через Мар'їнський районний суд Донецької області.

Суддя: С.М. Ліпчанський

Дата документу 02.04.2013

СудМар`їнський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення02.04.2013
Оприлюднено06.06.2017
Номер документу66835382
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —237/1495/13-ц

Ухвала від 02.04.2013

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 02.04.2013

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 01.06.2013

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 08.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Безрученко Ю.О.

Ухвала від 08.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Безрученко Ю.О.

Ухвала від 18.04.2013

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Безрученко Ю.О.

Ухвала від 27.03.2013

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні