Постанова
від 22.05.2007 по справі а-18/28
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А-18/28

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

22 травня 2007 р.   Справа номер А-18/28   

Господарський суд Івано-Франківської області  у складі:

Судді  Б.П.Гриняка

При секретарі судового засідання   А.С. Томашевській

За позовом: Торгово-виробничого підприємства “ Кутилісторг”, смт. Кути, вул.  Вижницька. Буд. 56, Косівський район, Івано-Франківська область.

До відповідача :  Кутської селищної ради Косівського району Івано-Франківської області, 285254, смт. Кути, вул. Вічевий  майдан, 4.

                                                                                                                                    

Представники:     

Від позивача:  Чепига М.П. ( директор згідно протоколу загальних зборів від 27.10.05 р. );

                          Лукинів М.П. ( довіреність №4 від 20.03.07 р. ) - адвокат;

                           Галицька М.П. ( довіреність  №3 від 20.03.07 р. ) - представник;

Від відповідача:   Томащук Д.М. ( посвідчення №1 ) - сільський голова;

      

Суть спору:  визнання протиправним та скасування Рішення  Кутської селищної ради від 10-14 серпня  “ Про комунальне  приміщення по вул. Вижницька буд. 56 в смт. Кути”.

          Ухвалою від 23.02.07 р. відкрито провадження в адміністративній справі №А-18/28.

          22 березня 2007 р. закінчено підготовче засідання, справу призначено  до судового розгляду на 17.04.07 р.

          17 квітня 2007 р. розгляд справи відкладався до 22.05.07 р.

          Представник позивача в судовому засіданні  підтримав вимоги, з підстав викладених у  позовній заяві .

          Представник відповідача  позовні вимоги заперечує, мотивуючи їх безпідставністю та необгрунтованістю.          

          Розглянувши матеріали справи, з'ясувавши її фактичні  обставини, об'єктивно оцінивши докази, що  мають юридичне значення для розгляду позовної заяви і вирішення справи по суті, суд, -

                                                                ВСТАНОВИВ:                                                  

          В результаті реорганізації  ДТВП “ Кутилісторг”, пайових внесків членів трудового колективу і викуплено державного майна в процесі  приватизації,  відповідно до договору купівлі продажу з регіональним відділенням фонду державного майна України по Івано-Франківській області від 26 липня 1994 р., який посвідчений державним нотаріусом Косівської державної нотаріальної  контори та зареєстрований в реєстрі  №1851-Д , створено торгово- виробниче підприємство “ Кутилісторг”.

          Свідоцтво про державну реєстрацію суб”єкта підприємницької діяльності №13655272  видане Виконавчим  комітетом  Косівської ради 05.12.1994 р..

          В судовому засіданні представник позивача пояснив, що для обслуговування адміністративно-господарських будівель торгово-виробничого підприємства “Кутилісторг” рішенням  п”ятої сесії 22-го скликання  Кутської селищної ради від 28 жовтня 1994 р. у постійне  користування в межах згідно плану землекористування, надано 1,30 га. землі, про що свідчить Державний Акт на право  постійного користування землею №08-02-4/000108 від 18.10.1996 р., та зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 108.

          На земельній ділянці, яка виділена відповідно  Державного Акта на право  постійного користування землею ТВП “Кутилісторг” в аварійному стані, не  придатному для експлуатації знаходилось приміщення контори та прибудова  до нього, яке належало Кутській селищній раді. На  підставі звернення  адміністрації ТВП “ Кутлісторг” рішенням Кутської селищної  ради №2/5 від  30 січня 1996 р. вирішено зняти з балансу Кутської селищної ради  приміщення контори ТВП “ Кутилісторг” з існуючими до нього  добудовами і  дозволено знести дані об”єкти. Будівельні матеріали,  придатні для повторного призначення, після знесення приміщень  оцінено в 200 ( двісті)  млн. крб., що  відповідно довідки Центрального Косівського відділення Івано-Франківської  ОДАППБ “ Аваль” № 046 від 16 жовтня  2006 р.  по курсу Національного банку  України станом на 30 січня 1996 р. по відношенню  до української гривні  складає 100000,00 купонокарбованців з 1 гривню.  Вказану  суму перерахувати  на  рахунок селищної ради.  На місці старих  знесених  приміщень ТВП “ Кутилісторг” дозволено  будівництво нових після  виготовлення відповідної  технічної документації.          

          Свої зобов”язання, що виникли на підставі рішення №2/5 від 30 січня  1996 р. Кутської селищної  ради, ТВП “ Кутилісторг” відповідно до умов, виконало належним  чином, про що свідчать докази, а саме повторне платіжне  доручення № 9201 від 18.10.2006 р. про сплату  2000,00  грн. на  розрахунковий рахунок Кутської селищної ради. Строк виконання  обов”язку, рішенням ради визначений не був.

          Позивач стверджує,  що всупереч законодавству України щодо захисту цивільних прав  та інтересів ТВП “ Кутилісторг”, Кутська селищна рада як орган місцевого  самоврядування   на неодноразові його звернення, належно не прийняла  виконання зобов”язання, рішення №2/5 від 30 січня 1996 р. Кутської селищної  ради як законний правовий акт, який не суперечить актам  цивільного законодавства і не порушує цивільні права та обов”язки ніким  не скасований, не визнає. Відповідно до  рішеннявід 10-14  серпня 2006 р. відповідач зобов”язує ТВП “ Кутилісторг” здати приміщення, що  знаходиться по вул.  Вижницькій буд. №56 в селищі Кути, селищній  раді.  Відповідач на неодноразові звернення  позивача відмовляється присвоїти вуличні  номери на будівлі  а саме склад  №1 ( продтовари), склад №2 ( продтовари),  овочесховище, автогараж, які  належать ТВП

“ Кутилісторг” відповідно  договору купівлі-продажу державного майна від 26.07. 1994р., що перешкоджає виготовленню на вказані  приміщення відповідної технічної  документації на право  власності.

          Відповідач в судовому засіданні пояснив, що згідно  рішення  виконавчого комітету Кутської  селищної ради №2/5 від  30.01.1996 р. ТВП “ Кутилістор” повинно було  б знести  орендоване приміщення і за  будівельні  матеріали перерахувати на рахунок селищної  ради 200 млн. карбованців, однак дане зобов”язання  позивач не виконав.

          При винесенні даного рішення виконавчий комітет Кутської селищної  ради  допустив ряд порушень, а саме:

1.          Немаючи повноваження сесії Кутської селищної ради  на вирішення  даного питання  виконавчий комітет  приймає рішення ( питання  обліку  власності  об”єктів громади вирішує тільки селищна рада, тобто,  сесія селищної ради), тому і не знято з  балансу селищної ради  комунальне приміщення по вул. Вижницікій, 56, так як  рішення   виконкому не правомірне.

2.          Відсутній  експертний  оціночний акт  даного приміщення.

3.          Відсутній акт обстеження комісією про визнання непригідності  для  експлуатації орендованого приміщення.

4.          Відсутній акт передачі даного приміщення ТВП “ Кутилісторг”  і  зняття з балансу селищної ради.

          Виправляючи свою помилку депутати  Кутської селищної ради  тодішнього  скликання та посадові  особи   в тому ж 1996 році 15 лютого на сесійному  засіданні селищної  ради  розглядають питання, що стосується зміни нумерації  деяких об”єктів комунальної власності, затверджують їх і за №44  значиться  комунальне приміщення, що є в оренді ТВП

“ Кутилісторг” і знаходиться  по вул. Вижницька, 56.

          Комунальне приміщення №56  по вул.  Вижницька  дійсно старе, але воно   придатне  і сьогодні до експлуатації –існує  цех  по виготовленню  м”яких  меблів, про що свідчить акт складений  комісією селищної ради від  13.03.2007 р. та фотофакти, чим самим  підтверджується, що ТВП “ Кутилісторг” не виконує  рішення Кутської  селищної ради від 10-14.08.2006 р.

          Розглянувши  документи і матеріали, подані сторонами, заслухавши пояснення сторін, всебічно і  повно з”ясувавши всі обставини, суд, вважає за правильне позов задоволити,  а рішення другої сесії  п”ятого  демократичного скликання  Кутської сільської  ради  - скасувати .

          Судовий збір стягнути з відповідача на користь позивача.

          При цьому суд виходить з наступного:

          Відповідно до п. 10 ст. 59 Закону України “ Про місцеве  самоврядування”, акти органів місцевого самоврядування,  з мотивів їхнього невідповідності Конституції України або Законам України визнаються незаконними  в судовому порядку.

          Рішення виконавчого комітету  Кутської селищної ради №2/5 від 30.01.1996 р. ніким не скасоване, не оскаржене, не виконане і не визнане нечинним в установленому порядку.

          Даним рішенням виконавчий комітет вирішив зняти з балансу у Кутської селищної ради спірне приміщення, однак цього не зробив.

          ТВП “ Кутилісторг” зареєстроване  Розпорядженням виконкому Косівської районної ради №109 від 05.12.94 р. і  видано свідоцтво №13655272 про  державну реєстрацію.

          Позивач ствердив , що на виконання  п.2 рішення № 2/5 від 30.01.06 р. він оплатив 200 млн. крб. в касу  відповідача, однак  доказіи у нього та у відповідача не збереглись. Вдруге оплатив селищній  раді 2000 грн. платіжним дорученням  №9201 від 18.10.2006 р.  

          Рішенням другої сесії п”ятого  демократичного скликання Кутської  селищної ради від 10-14 серпня 2006 р. вказується, що з 1996 р. після ліквідації “Кутилісторг”  утворилось МП ТВК “ Кути” зобов”язано  громадянина ( ку) Чепига М.П. здати приміщення  селищній раді, що знаходиться  по вул.  Вижницькій , 56  до  15.09.2006 р. з урахуванням орендної плати за  період користування приміщенням  після ліквідації підприємства  “ Кутилісторг”.

          Дане рішення по формі  і змісту не відповідає  вимогам Закону.  Із нього вбачається, що  невідоме МП ТКВ  “Кути” користувалось спірним приміщенням без  оплати, а сесія  зобов”язала     гр. Чепига М.П. здати приміщення    селищній раді.

              На підставі  наведеного, керуючись ст. 8, 124 Конституції України, ст. 158-167, 186 Кодексу адміністративного судочинства України,  суд-

                                                         

                                                    П О С Т А Н О В И В:          

          Позов задоволити.

          Рішення другої сесії п”ятого демократичного скликання Кутської селищної ради від 10-14 серпня 2006 року “ Про комунальне приміщення по вул.  Вижинська буд 56 в смт. Кути” - скасувати.

          Стягнути з Кутської селищної ради Косівського району Івано-Франківської області, 285254, смт. Кути, вул. Вічевий  майдан, 4,  на користь Торгово-виробничого підприємства

“ Кутилісторг”, смт. Кути, вул.  Вижницька. буд. 56, Косівський район, Івано-Франківська область, ( код ЄДРПОУ 13655272)     3,40 грн. - судового збору.

          Постанова набирає законної сили після строку подання заяви про апеляційне оскарження.

          Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається  протягом десяти днів з дня її проголошення ; апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне  оскарження.

       СУДДЯ                                                                                                           Б.П.ГРИНЯК

 

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


Дейчаківська Ольга Степанівна  

Дата ухвалення рішення22.05.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу668493
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а-18/28

Ухвала від 02.10.2007

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бим М.Є.

Постанова від 22.05.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б.П.

Ухвала від 07.08.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.В.

Постанова від 27.06.2006

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні