Ухвала
від 15.03.2017 по справі 760/8195/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ 760/8195/16-к

№ 1-кс/760/1512/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15. 03. 2017 року слідчий суддя Солом'янського районного суду м. Києва Бобровник О. В., при секретарі Яковенко Н. К., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду в м. Києві скаргу ОСОБА_1, на бездіяльність слідчого, щодо неповернення тимчасово вилученого майна,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Солом'янського районного суду м. Києва надійшла скарга ОСОБА_1, на бездіяльність слідчого, щодо неповернення тимчасово вилученого майна.

Подана скарга обґрунтована тим, що майно вилучене слідчим під час проведення обшуку утримується слідчим без достатньої на те правової підстави, оскільки арешт на тимчасово вилучене майно накладено не було, а тому на думку скаржника, майно підлягає поверненню володільцю.

В зв'язку із зазначеним скаржник просив слідчого суддю зобов'язати старшого слідчого з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київської області капітана податкової міліції Касяненко В.О. повернути тимчасово вилучене у квартир 39 ОСОБА_1 (що по АДРЕСА_2.) майно, що належить ОСОБА_3, 2008 р.н. - (сину ОСОБА_1.), а саме: нетбук (ноутбук) темно-чорного кольору марки ASUS на якому міститься напис ASUS Х201Е .

Представник скаржника в судовому засіданні подану скаргу підтримав з підстав зазначених у скарзі та просив слідчого суддю про задоволення скарги.

Слідчий в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Заслухавши пояснення представника скаржника, вивчивши та дослідивши матеріали скарги та додані до неї документи слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Встановлено, що 30 червня 2016 року старшим слідчим з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області капітаном податкової міліції Касяненко В.О. у межах кримінального провадження №32015110130000019 від 28.07.2015 року на підставі ухвали слідчого судді Солом'янського районного суду м. Києва від 25 червня 2016 року по справі № 760/10158/16-к, проведено обшук в житловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1.

За результатами проведеного обшуку, складено Протокол обшуку від 30.06.2016 р. Відповідно до зазначеного протоколу, під час проведеного обшуку, слідчим на дитячому місці виявлено та вилучено нетбук (ноутбук) темно-чорного кольору марки ASUS на якому міститься напис ASUS Х201Е , та поміщено до поліетиленового пакету чорного кольору .

Скаржник при зверненні до слідчого судді з даною скаргою посилався на те, що нетбук (ноутбук) марки ASUS належить сину ОСОБА_1 - ОСОБА_3 2008 р.н. та немає жодного відношення до кримінального провадження в межах якого було здійснено обшук, в зв'язку з чим на думу скаржника підлягає поверненню володільцю, в зв'язку із зазначеним скаржник просив слідчого суддю про задоволення скарги, на що слід зазначити наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 7 ст. 236 КПК України встановлено, що при обшуку слідчий, прокурор має право, зокрема, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Згідно ч. 1 ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення осіб, у володінні яких перебуває зазначене майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Згідно ч.2 ст.168 КПК України, тимчасове вилучення майна може здійснюватися під час обшуку.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 КПК України , а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов'язаний вчинити у визначений КПК України строк - заявником, володільцем тимчасово вилученого майна.

Згідно до п.3 ч.1 ст.169 КПК України тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено у випадках передбачених ч.5 ст.171, ч.6 ст.173 КПК України .

Відповідно ч.5 ст.171 КПК України клопотання слідчого, чи прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі у якої його було вилучено.

Відповідно до ст. 306 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 КПК України, з урахуванням положень цієї глави. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги, крім скарг на рішення про закриття кримінального провадження, які розглядаються не пізніше п'яти днів з моменту надходження скарги. Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов'язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Відповідно до ст. 307 КПК України слідчим суддею за наслідками розгляду скарги на дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора останній може зобов'язати слідчого вчинити певну дію.

Отже, відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 236 КПК України, вилучені речі та документи, які не входять до переліку щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Згідно положень ч. 1 та ч. 5 ст. 171 КПК України, слідчий, прокурор не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна мають подати до слідчого судді клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої воно вилучено.

Отже, після проведення обшуку, в ході якого слідчим були відшукані і вилучені документи, речі та предмети, які не були прямо зазначені в ухвалі слідчого судді про надання дозволу на обшук, слідчий, відповідно до вимог ч. 5 ст. 171 КПК України, повинен був не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, звернутися до слідчого судді з клопотанням про арешт майна, яке не було перераховано в ухвалі про надання дозволу на обшук, або повернути його особі, у якої воно було вилучено.

Даних про те, що слідчим суддею накладено арешт на вищезазначене тимчасово вилучене майно, в судовому засіданні не здобуто.

З огляду на наведене, слідчий суддя приймаючи до уваги, що слідчий з клопотанням про арешт вищезазначеного тимчасово вилученого майна до суду у строки, визначені КПК України не звернувся, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що вищевказане тимчасово вилучене майно утримується органом досудового розслідування без належної на те правової підстави, а відтак права власника майна є порушеними і підлягають поновленню відповідно до ст. 169 КПК України.

З огляду на викладене, вищезазначене майно підлягає поверненню його законному володільцю, а скарга підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 167, 168, 171, 236, 303-308 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Скаргу задовольнити.

Зобов'язати старшого слідчого з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київської області капітана податкової міліції Касяненко В.О. повернути тимчасово вилучене у квартир 39 ОСОБА_1 (що по АДРЕСА_1.) майно, що належить ОСОБА_3, 2008 р.н. - (сину ОСОБА_1.), а саме: нетбук (ноутбук) темно-чорного кольору марки ASUS на якому міститься напис ASUS Х201Е .

Ухвала є остаточною й оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя О. В. Бобровник

Дата ухвалення рішення15.03.2017
Оприлюднено07.06.2017

Судовий реєстр по справі —760/8195/16-к

Ухвала від 29.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 13.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 15.03.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 15.03.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 26.05.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 26.05.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 26.05.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні