Рішення
від 22.05.2017 по справі 910/5645/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.05.2017Справа № 910/5645/17

Суддя Плотницька Н.Б., розглянувши

позовну заяву Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Софія 488"

про стягнення 15 486 грн 64 коп.

Представники сторін:

від позивача: Жаборовська І.М., за довіреністю;

від відповідача: не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

05.04.2017 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Софія 488" про стягнення 15 486 грн 64 коп. заборгованості за договором про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду № 490-1 від 10.11.2015, в тому числі: 12 976 грн 27 коп. заборгованість з орендної плати, 1 765 грн 54 коп. заборгованість з компенсації витрат за користування земельною ділянкою, 62 грн 11 коп. 3 % річних, 155 грн 34 коп. інфляційних втрат та 527 грн 38 коп. пені.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач в порушення норм чинного законодавства України та укладеного між сторонами договору про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду № 490-1 від 10.11.2015 не виконав зобов'язання з оплати виконаних робіт, у зв'язку з чим в останнього виникла заборгованість з орендної плати у розмірі 12 976 грн 27 коп., заборгованість з компенсації витрат за користування земельною ділянкою у розмірі 1 765 грн 54 коп., а також у зв'язку з невиконанням зобов'язань за договором позивачем нараховано 62 грн 11 коп. 3 % річних, 155 грн 34 коп. Інфляційних втрат та 527 грн 38 коп. пені.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 10.04.2017 було порушено провадження у справі № 910/5645/17, розгляд справи призначено на 22.05.2017.

22.05.2017 представник позивача через відділ діловодства господарського суду міста Києва подав документи для долучення до матеріалів справи.

Представник відповідача у судове засідання 22.05.2017 не з'явились, клопотання про відкладення розгляду справи не подав, вимоги суду не виконав, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином за адресою, за адресою, зазначеною на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України за адресою https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch .

У судове засідання 22.05.2017 з'явився представник позивача та надав пояснення по суті справи, відповідно до яких в повному обсязі підтримав заявлені позовні вимоги в повному обсязі та просить суд їх задовольнити.

Зважаючи на достатність в матеріалах справи доказів, необхідних для повного та об'єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувається з урахуванням положень статті 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

У судовому засіданні 22.05.2017 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши надані суду докази та матеріали справи, суд

ВСТАНОВИВ:

10.07.2012 між Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі - третя особа, орендодавець), Закритим акціонерним товариством Софія-488 (організаційно-правову форму змінено на товариство з обмеженою відповідальністю , далі - відповідач, орендар) та Комунальним підприємством Київжитлоспецексплуатація (далі - підприємство, позивач) було укладено Договір про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду № 490 (далі - Договір), відповідно до умов якого орендодавець на підставі рішень Київської міської ради від 22.09.2011 № 34/6250 Про затвердження Положення про оренду майна територіальної громади міста Києва та протоколу засідання Постійної комісії Київської міської ради з питань власності від 12.06.2012 № 121 передає, а орендар приймає в оренду нерухоме майно (нежитлові приміщення), що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва; далі - об'єкт оренди, яке знаходиться за адресою: вул. Ломоносова, буд. № 73 літера Б для надання побутових послуг.

Відповідно до п. 2.1 Договору об'єктом оренди є: нежиле приміщення, загальною площею: 174,70 кв.м., в т.ч. 1 поверх - 174,70 кв.м., згідно з викопіюванням з по поверхового плану, що складає невід'ємну частину цього Договору.

Згідно з п. п. 3.1, 3.2, 3.3 та 3.6 Договору за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендну плату, розрахунок якої здійснюється н підставі Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади м. Києва, затвердженою рішенням Київради від 22.09.2011 № 34/6250. Розмір орендної плати згідно з розрахунком орендної плати, що є невід'ємною частиною цього Договору за квітень 2012 становить: 16,69 грн за 1 кв.м. орендованої площі, що складає 2916,61 грн. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за попередній місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за попередній місяць, опублікованому у поточному місяці. Крім орендної плати орендар сплачує: компенсацію витрат підприємства за користування земельною ділянкою, на якій розташований об'єкт оренди, яка за квітень 2012 складає: 605,24 грн на місяць.

Орендна плата та компенсація витрат підприємства сплачується орендарем на рахунок підприємства, за яким закріплене майно на праві господарського відання чи оперативного управління (балансоутримувача) КП Київжитлоспецексплуатація , починаючи з дати підписання акта приймання-передачі. Останнім днем сплати орендної плати та компенсації витрат підприємства є дата підписання сторонами акта приймання-передачі при поверненні об'єкта оренди орендодавцеві.

Позивач зазначає суду про те, що відповідач не виконував своїх зобов'язань за Договором по сплаті орендних платежів та компенсації витрат підприємства за користування земельною ділянкою належним чином, внаслідок чого утворилась заборгованість в загальному розмірі 12 976,27 грн (орендні платежі), 1 765,54 грн (компенсація витрат підприємства за користування земельною ділянкою).

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України Про оренду державного та комунального майна орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Частиною 1 ст. 12 Закону України Про оренду державного та комунального майна визначено, що договір оренди вважається укладеним з моменту досягнення домовленості з усіх істотних умов і підписання сторонами тексту договору.

Орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються у договорі. (ч. ч. 1, 3 ст. 19 Закону України Про оренду державного та комунального майна )

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 1 ст. 610 Цивільного кодексу України встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 2 ст. 615 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов'язання.

Частиною 1 ст. 626 Цивільного кодексу України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно з ч. 1 ст. 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Частиною 1 ст. 762 Цивільного кодексу України передбачено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази на підтвердження наявності у відповідача заборгованості, суд встановив, що у відповідача перед позивачем обліковується заборгованість по орендній платі в розмірі 12 976,27 грн та по компенсації витрат підприємства за користування земельною ділянкою в розмірі 1 765,54 грн, що вбачається з наданих позивачем довідок заборгованості відповідача, акту звірки взаєморозрахунків та розрахунків орендної плати та земельного податку.

Відповідно до статей 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

В свою чергу відповідачем не подано жодного доказу на підтвердження належного виконання умов Договору, та відповідно відсутності заборгованості по орендній платі та компенсації витрат підприємства за користування земельною ділянкою.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази на підтвердження наявності у відповідача заборгованості, суд встановив, що у відповідача перед позивачем обліковується заборгованість по орендній платі в розмірі 12 976,27 грн та по компенсації витрат підприємства за користування земельною ділянкою в розмірі 1 765,54 грн, що вбачається з наданих позивачем довідок заборгованості відповідача, акту звірки взаєморозрахунків та розрахунків орендної плати та земельного податку.

Крім основної заборгованості, позивач просить суд стягнути з відповідача 155,34 грн інфляційної складової боргу, 62,11 грн трьох відсотків річних та 527,38 грн. пені.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Судом здійснено перерахунок заявлених до стягнення з відповідача сум 3% річних та інфляційних втрат та встановлено, що позивачем вірно розраховано зазначені показники, а тому з відповідача на користь позивача підлягають стягненню 3 % річних в розмірі 527,38 грн та інфляційні втрати в розмірі 62,11 грн.

Згідно п. 6.2 Договору, за несвоєчасну сплату орендних платежів орендар сплачує на користь підприємства пеню в розмірі 0,5% від розміру несплачених орендних платежів за кожний день прострочення, але не більше розміру, встановленого законодавством України.

Статтею 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Згідно з частиною 1 статті 546 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Частина 2 статті 551 Цивільного кодексу України визначає, що якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Згідно з Законом України Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань розмір пені не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період за який нараховується пеня.

Судом здійснено перерахунок заявленої до стягнення з відповідача суми пені та встановлено, що позивачем вірно розраховано зазначений показник, а тому з відповідача на користь позивача підлягає стягненню пеня в розмірі 527,38 грн.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про те, що заявлені позивачем вимоги про стягнення з відповідача заборгованості за Договором з урахуванням 3 % річних, інфляційних втрат та пені в загальному розмірі 15 486,64 грн підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. 43, ч. 1 ст. 49, ст.ст. 82, 82-1, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Софія 488" (03022, м. Київ, вул. Ломоносова, будинок 73; ідентифікаційний код: 16307054) на користь Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" (01001, м. Київ, вул. Володимирська, будинок 51-А; ідентифікаційний код: 03366500) заборгованість по орендним платежам в розмірі 12 976 (дванадцять тисяч дев'ятсот сімдесят шість) грн 27 коп., заборгованість по компенсації витрат підприємства за користування земельною ділянкою в розмірі 1 765 (одна тисяча сімсот шістдесят п'ять) грн 54 коп., 3 % річних в розмірі 62 (шістдесят дві) грн 11 коп., інфляційні втрати в розмірі 155 (сто п'ятдесят п'ять) грн 34 коп., пеню в розмірі 527 (п'ятсот двадцять сім) грн 38 коп. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 600 (одна тисяча шістсот) грн 00 коп.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Відповідно до частини 5 статті 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду шляхом подання, протягом 10 днів з дня складання повного рішення, апеляційної скарги через Господарський суд міста Києва.

Повне рішення складено 06.06.2017.

Суддя Н.Б. Плотницька

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.05.2017
Оприлюднено09.06.2017
Номер документу66926036
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/5645/17

Постанова від 20.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Ухвала від 22.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Постанова від 22.11.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 02.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 04.09.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Рішення від 22.05.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 10.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні