Ухвала
від 09.06.2017 по справі 326/703/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія Справа № 326/703/17

Провадження № 2-а/326/33/2017

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

09 червня 2017 року суддя Приморського районного суду Запорізької області Чапланова О.М., розглянувши матеріали справи № 326/703/17 за адміністративним позовом ОСОБА_1, яка діє в своїх інтересах та в інтересах малолітньої дитини - ОСОБА_2, до Виконавчого комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області, Приморського міського голови - ОСОБА_3, треті особи: Орган опіки та піклування Приморської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_4, про визнання дій протиправними, зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Виконавчого комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області, Приморського міського голови - ОСОБА_3, треті особи: Орган опіки та піклування Приморської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_4, про визнання дій протиправними, зобов'язання вчинити певні дії. Свої вимоги обґрунтовує тим, що 19 січня 2017 року відповідачі по справі прийняли рішення про зняття її з реєстрації місця проживання в ІНФОРМАЦІЯ_1.

Вважає дії відповідачів неправомірними, виходячи з того, що з 1992 року вона постійно проживала в ІНФОРМАЦІЯ_2, як член сім'ї колишнього власника будинку ОСОБА_5, була в цьому будинку зареєстрована.

У липні 2008 року у неї народилася дочка ОСОБА_6, яка стала проживати разом із нею в будинку № 10 по вул. Шевченко в м. Приморськ.

Враховуючи, що до 02.03.2016 року окрема самостійна реєстрація місця проживання фізичних осіб, що не досягли десятирічного віку, не вимагалася, та відповідно до ч. 4 ст. 29 ЦК України місцем проживання такої особи являлося місце проживання його батьків або одного з них, з ким особа проживає.

Таким чином, її дочка ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, також придбала право користування житлом в будинку № 10 по вул. Шевченко в м. Приморськ і ніхто її у встановленому законом порядку такого права не позбавляв.

Зняття з реєстрації місця проживання її та її малолітньої дочки за заявою нового власника житла ОСОБА_4 без висновку органу опіки і опікування напряму зачіпає житлові права її малолітньої дочки, що є ще одним порушенням закону.

Протиправні дії відповідачів полягають в тому, що відповідачами без їхньої згоди, без рішення суду, що набрало законної сили, про визнання її та її малолітньої дочки такими, що втратили право користування житлом в будинку № 10 по вулиці Шевченко в місті Приморськ, без висновку органу опіки і опікування, за наявності судової суперечки в суді про визнання договору дарування вказаного будинку недійсним, були зняті з реєстрації місця проживання у вказаному будинку вона та її малолітня дочка ОСОБА_6.

Просить визнати протиправними дії виконавчого комітету Приморської міської ради Запорізької області і Приморського міського голови ОСОБА_3, що зняли 19 січня 2017 року з реєстрації місця проживання в ІНФОРМАЦІЯ_4 її та її дочку - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5, без їхньої згоди, без рішення суду про визнання їх такими, що втратили право користування житлом у названому будинку, без висновку органу опіки і опікування, за наявності судової суперечки про визнання договору дарування вказаного будинку недійсним; зобов'язати виконавчий комітет Приморської міської ради Запорізької області і Приморського міського голову ОСОБА_3 відновити реєстрацію місця проживання в ІНФОРМАЦІЯ_4 її та її дочки - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 107 КАС України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим ст. 106 цього Кодексу.

Позовна заява, яка надійшла, не може бути прийнята судом, оскільки не в повному обсязі відповідає вимогам закону.

Відповідно до п.п 3, 4 ч. 1 та ч. 2 ст. 106 КАС України у позовній заяві зазначаються: 3) ім'я (найменування) відповідача, посада і місце служби посадової чи службової особи, поштова адреса, а також номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі відомі; 4) зміст позовних вимог згідно з частинами четвертою і п'ятою статті 105 цього Кодексу і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів, - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

На підтвердження обставин, якими обґрунтовуються позовні вимоги, позивач надає докази, а в разі неможливості - зазначає докази, які не може самостійно надати, із зазначенням причин неможливості подання таких доказів.

З матеріалів справи вбачається, що зміст позовних вимог позивача не відповідає викладеним у позовній заяві обставинам справи. Відповідно до норм Кодексу адміністративного судочинства, під змістом позовних вимог розуміється визначення способу захисту свого права, свободи чи інтересу, який має формулюватися максимально чітко і зрозуміло.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру від 02.03.2016 № 207 , яка набрала чинності 05.04.2016 року, реєстрація/ зняття з реєстрації місця проживання/ перебування здійснюється виконавчим органом сільської, селищної або міської ради, сільським головою (у разі коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено) (далі - орган реєстрації) на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради.

Відповідно до ст. 3 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні визначено, що орган реєстрації - виконавчий орган сільської, селищної або міської ради, сільський голова (у разі якщо відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено), що здійснює реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради.

Зі змісту адміністративного позову вбачається, що позивач оскаржує дії Приморського міського голови ОСОБА_3 щодо зняття з реєстрації місця проживання позивачки та її дочки, порушення ст. 7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання , при цьому не вказує чому саме Приморського міського голову ОСОБА_3 визначено відповідачем у справі, не вказуючи при цьому, з яких конкретних підстав позивач вважає, що Приморський міський голова ОСОБА_3 виконувала дії щодо зняття з реєстрації місця проживання позивачки та її дочки та що ці дії є протиправними, що слід зазначити з посиланням на належні докази.

Також позивач, посилаючись у позовній заяві на те, що в Приморському районному суді Запорізької області знаходиться на розгляді цивільна справа про визнання недійсним договору дарування, укладеного між колишнім власником житлового будинку № 10, розташованого за адресою: Запорізька область, м. Приморськ, вул. Шевченко, та ОСОБА_4, доказів у підтвердження цього не зазначила.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

01 листопада 2011 року набрав чинності Закон України Про судовий збір від 08.07.2011 року №3674-VІ.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 цього Закону зі змінами, внесеними Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України від 06.12.2016 року № 1774-VІІІ, який набрав чинності з 01.01.2017 року, судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.п. 1 п. 3 ч. 2 ст. 4 зазначеного Закону, за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано фізичною особою, ставка судового збору складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на теперішній час складає 640 грн. 00 коп.

Відповідно до абзацу другого ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір у разі, коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

З позовної заяви вбачається, що в ній об'єднано дві вимоги немайнового характеру, проте сплачено судовий збір лише за одну вимогу (а.с.1).

Таким чином, позивачу при подачі адміністративного позову необхідно було сплатити судовий збір за кожну вимогу немайнового характеру, що становить: 1280 грн. 00 коп. (1600 грн. х 0,4 = 640 грн. х 2 = 1280 грн.).

Тому позивачу необхідно доплатити судовий збір в розмірі 640 грн. 00 коп. (1280 грн. - 640 грн. = 640 грн.).

В теперішній час діють наступні реквізити для оплати судового збору: Код ЄДРПОУ- 37917236, пункт _____ (вказувати пункт таблиці ставок судового збору, за яким визначено розмір судового збору); отримувач коштів - УДКСУ у Приморському районі - 22030001; № рахунку - 31212206700276; МФО - 813015; Код ЄДРПОУ суду - 37306836; КД 22030001 - судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050).

Позивачу необхідно сплатити судовий збір у належному розмірі та надати суду документ, що підтверджує сплату судового збору, якщо позивача звільнено від сплати судового збору, то надати документ чим це підтверджується.

Відповідно до ч. 1 ст. 108 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

Оскільки позовна заява подана з недоліками, їх необхідно усунути, тому позивачу необхідно надати строк для їх усунення, залишивши позов без руху.

Керуючись: ст.ст. 106, 108 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Адміністративну позовну заяву ОСОБА_1, яка діє в своїх інтересах та в інтересах малолітньої дитини - ОСОБА_2, до Виконавчого комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області, Приморського міського голови - ОСОБА_3, треті особи: Орган опіки та піклування Приморської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_4, про визнання дій протиправними, зобов'язання вчинити певні дії - залишити без руху.

Надати позивачу строк до 26 червня 2017 року для усунення недоліків.

Залишення позовної заяви без руху або її повернення не позбавляють права повторного звернення до суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або згідно з частиною 3 ст. 160 КАС України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Апеляційна скарга подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Приморський районний суд Запорізької області. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя: підпис ОСОБА_7

З оригіналом згідно: суддя О.М. Чапланова

09.06.2017

Дата ухвалення рішення09.06.2017
Оприлюднено13.06.2017
Номер документу67018360
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —326/703/17

Ухвала від 18.05.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Рішення від 11.04.2018

Адміністративне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

Рішення від 11.04.2018

Адміністративне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

Ухвала від 20.07.2017

Адміністративне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

Ухвала від 20.07.2017

Адміністративне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

Ухвала від 26.06.2017

Адміністративне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

Ухвала від 09.06.2017

Адміністративне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні