Ухвала
від 06.06.2017 по справі 2/37
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

06 червня 2017 року Справа № 2/37

За позовом Управління Пенсійного фонду України в Бережанському районі Тернопільської області, м. Бережани Тернопільської області

до Дочірнього підприємства "Шахта "Черкаська" Державної холдингової компанії "Луганськвугілля", м. Зимогір'я Слов'яносербського району

про стягнення 4 224 грн. 23 коп.

Суддя господарського суду Луганської області Рябцева О.В.

без виклику представників сторін

Управління Пенсійного фонду України в Бережанському районі Тернопільської області у 2003 році звернулось до господарського суду Луганської області з позовною заявою до Дочірнього підприємства "Шахта "Черкаська" Державної холдингової компанії "Луганськвугілля" про відшкодування у порядку регресу 4 224 грн. 23 коп., витрачених на пенсійне забезпечення громадянина ОСОБА_1, який став інвалідом внаслідок виробничої травми.

Рішенням господарського суду Луганської області від 04.03.2003 позовні вимоги задоволено частково, стягнуто з Дочірнього підприємства "Шахта "Черкаська" Державної холдингової компанії "Луганськвугілля" на користь Управління Пенсійного фонду України в Бережанському районі Тернопільської області заборгованість в сумі 4 004 грн. 74 коп., провадження у справі в частині стягнення боргу в сумі 219 грн. 49 коп. припинено.

На виконання вказаного рішення Управлінню Пенсійного фонду України в Бережанському районі Тернопільської області видано наказ від 14.03.2003 № 2/37.

Бережанське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області 30.05.2017 (згідно поштового штемпеля) звернулось до господарського суду Луганської області відповідно до ст.ст. 25, 119, 120 ГПК України із заявами від 29.05.2017:

- № 1739 про видачу дубліката наказу;

- № 1740 про відновлення пропущеного строку для пред'явлення наказу від 14.03.2003 № 2/37 до виконання;

- № 1741 про заміну сторони (кредитора) Управління Пенсійного фонду України в Бережанському районі на правонаступника Бережанське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області.

На обґрунтування вимог за заявами Бережанське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області посилається на те, що на виконання рішення господарського суду Луганської області від 04.03.2003 Управлінню Пенсійного фонду України в Бережанському районі видано наказ від 14.03.2003 № 2/37, який пред'явлений до виконання до Ленінського відділу державної виконавчої служби міста Луганськ Головного територіального управління юстиції у Луганській області та постановою від 28.11.2003 державним виконавцем винесено постанову № 8-1431 про відкриття виконавчого провадження. У зв'язку з проведенням антитерористичної операції на території Луганської області та відповідно до наказу Головного управління юстиції у Луганській області від 25.11.2014 № 46-В "Про переміщення органів та установ юстиції Луганської області" Ленінський відділ державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області переміщено за адресою: м. Сєвєродонецьк, проспект Хіміків, 68. Згідно листа Ленінського відділу державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області від 03.05.2017 № б/н наказ господарського суду Луганської області від 14.03.2003 № 2/37 у відділ на виконанні не перебуває, тому заявник просить поновити пропущений строк для пред'явлення наказу до виконання та видати дублікат наказу.

Що стосується заяви про заміну сторони (кредитора) правонаступником заявник зазначає, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1055 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" 29.03.2016 шляхом злиття Управління Пенсійного фонду України в Бережанському районі та Управління Пенсійного фонду України в Підгаєцькому районі утворено і зареєстровано Бережанське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області.

У зв'язку з проведенням на території м. Луганська антитерористичної операції матеріали господарської справи № 2/37, в межах якої підлягають розгляду вищевказані заяви, втрачені.

Пунктом 7.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" (зі змінами і доповненнями, внесеними постановою пленуму Вищого господарського суду України від 24.11.2014 № 2) передбачено, що втрачена (у тому числі частково, - наприклад, окремі томи) справа може бути відновлена за заявою особи (осіб), що була учасником відповідного судового процесу і звернулася до того місцевого господарського суду, який розглянув справу по суті або припинив провадження в ній чи залишив позов без розгляду, а також зазначеним господарським судом з своєї ініціативи.

Відновлення втраченої справи здійснюється місцевим господарським судом, незалежно від того, на якій стадії розгляду (в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанцій) вона перебувала (абзац 2 пункту 7.2 постанови Вищого господарського суду України № 18).

У разі якщо за змістом поданої до суду заяви або скарги для її розгляду достатньо лише деяких матеріалів справи, то втрачена справа може відновлюватися тільки в частині, необхідній для такого розгляду, а не повністю (абзац 3 пункт 7.7 постанови Вищого господарського суду України № 18).

Повний текст втрачених документів у справі № 2/37 відсутній в комп'ютерній програмі "Діловодство спеціалізованого суду", у зв'язку з чим суд не має можливості відновити матеріали справи в частині, необхідній для розгляду заяв.

Оскільки заявником - Бережанським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Тернопільської області до заяви про видачу дублікату наказу долучені наступні документи: копія рішення господарського суду Луганської області від 04.03.2003 у справі № 2/37, копія наказу від 14.03.2003 № 2/37, суд вважає їх достатніми для розгляду заяв, поданих Бережанським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Тернопільської області.

Розглянувши заяви, суд вважає необхідним прийняти їх до розгляду і призначити до слухання з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 25 ГПК України в разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Згідно ст. 119 ГПК України у разі пропуску строку для пред'явлення наказу до виконання з причин, визнаних господарським судом поважними, пропущений строк може бути відновлено. Заява про відновлення пропущеного строку подається до господарського суду, який прийняв судове рішення. Заява розглядається у засіданні господарського суду , про час і місце якого повідомляються ухвалою стягувач і боржник. Неявка боржника і стягувача у судове засідання не є перешкодою для розгляду заяви.

Статтею 120 ГПК України передбачено, що у разі втрати наказу господарський суд може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред'явлення наказу до виконання. До заяви про видачу дубліката наказу має бути додана довідка державного виконавця про втрату наказу .

Заявником - Бережанським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Тернопільської області до заяви про видачу дубліката наказу не додано довідку державного виконавця Ленінського відділу державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області про втрату наказу. Лист виконуючого обов'язки начальника Ленінського відділу державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області від 03.05.2017 № б/н про відсутність у відділі на виконанні наказу від 14.03.2003 № 2/37 не є належним доказом втрати судового наказу. Із листа Ленінського відділу державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області вбачається, що відповідь надана стосовно перебування на виконанні наказу господарського суду Луганської області про стягнення боргу з Відокремленого підрозділу "Шахта "Черкаська" ДП "Луганськвугілля", в той час як наказ виданий стосовно Дочірнього підприємства "Шахта "Черкаська" Державної холдингової компанії "Луганськвугілля".

Крім того, згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Ленінський відділ державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області припинено за рішенням засновників та 26.04.2017 внесено запис № 13831120015003582 про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті реорганізації.

Із інформації, яка розміщена на офіційному сайті Головного територіального управління юстиції у Луганській області, вбачається, що відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 29.11.2016 "Про утворення Луганського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області" проведено реорганізацію Артемівського відділу державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області, Жовтневого відділу державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області, Кам'янобрідського відділу державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області, Ленінського відділу державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області, на підставі чого було утворено Луганський міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області. Новоутворений відділ є правонаступником відповідних реорганізованих шляхом злиття відділів державної виконавчої служби. Знаходиться Луганський міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області за адресою: м. Сєвєродонецьк, проспект Хіміків, 68.

Таким чином, для розгляду поданих заяв, суд вважає необхідним залучити до їх розгляду Луганський міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області та витребувати довідку про втрату наказу господарського суду Луганської області від 14.03.2003 № 2/37 безпосередньо у Луганського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області.

Також, із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що на даний час боржник - ОСОБА_2 підприємство "Луганськвугілля" і його відокремлені підрозділи, у тому числі: Відокремлений підрозділ "Шахта "Черкаська" зареєстровані за адресою: 03680, м. Київ, провулок Приладний, 2а.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 25, 86, 119, 120 ГПК України, суд

у х в а л и в:

1.Заяви Бережанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області від 29.05.2017 № 1739, № 1740, № 1741 про видачу дублікату наказу, відновлення пропущеного строку для пред'явлення наказу до виконання та заміну сторони (кредитора) на правонаступника прийняти до розгляду.

2.Розгляд заяв призначити на 04.07.2017 о 12 год. 00 хв.

3.Зобов'язати заявника - Бережанське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області - надіслати копію заяви про відновлення пропущеного строку для пред'явлення наказу до виконання відповідачу, докази надіслання надати суду, письмово обґрунтувати поважність причин для відновлення пропущеного строку для пред'явлення наказу до виконання, звернення від 01.04.2017 № 1312/10 до Ленінського відділу державної виконавчої служби міста Луганська Головного територіального управління юстиції у Луганській області, надати документальне підтвердження проведеної реорганізації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1055 (Положення про об'єднане управління, накази Пенсійного Фонду України, Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області тощо, в яких зазначено про правонаступництво, приймання-передачу дебіторської заборгованості).

4.Зобов'язати відповідача ОСОБА_2 підприємство "Луганськвугілля" - надати документальне підтвердження реорганізації внаслідок якої виникли зміни статусу Дочірнього підприємства "Шахта "Черкаська" на Відокремлений підрозділ "Шахта "Черкаська", пояснення щодо прийняття відповідних судових рішень (ухвал) щодо правонаступництва у спірних правовідносинах, надати пояснення щодо виконання наказу господарського суду Луганської області від 14.03.2003 № 2/37, у разі наявності - надати належним чином засвідчені копії постанов, прийнятих в межах виконавчого провадження з виконання вказаного наказу.

5.Зобов'язати Луганський міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області - надати довідку про втрату наказу господарського суду Луганської області від 14.03.2003 № 2/37 про стягнення з Дочірнього підприємства "Шахта "Черкаська" Державної холдингової компанії "Луганськвугілля" на користь Управління Пенсійного фонду України в Бережанському районі Тернопільської області заборгованості в сумі 4 004 грн. 74 коп. або пояснення стосовно стану виконання, надати документальне підтвердження проведеної реорганізації відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 29.11.2016 (наказ від 29.11.2016, Положення про відділ, наказ Головного територіального управління юстиції у Луганській області тощо), пояснення чи передавалось виконавче провадження або зведене виконавче провадження до іншого органу Державної виконавчої служби.

6.Представники учасників судового процесу повинні мати паспорт, довіреність (оригінал - для огляду, копію - для залучення в матеріали справи), а в необхідних випадках - документ, що посвідчує службове становище.

Суддя О.В.Рябцева

Дата ухвалення рішення06.06.2017
Оприлюднено13.06.2017
Номер документу67036286
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування у порядку регресу 4 224 грн. 23 коп., витрачених на пенсійне забезпечення громадянина ОСОБА_1, який став інвалідом внаслідок виробничої травми

Судовий реєстр по справі —2/37

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

Ухвала від 28.04.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

Ухвала від 17.10.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 08.10.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 07.08.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Рябцева О.В.

Ухвала від 27.07.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 20.07.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Рябцева О.В.

Ухвала від 04.07.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Рябцева О.В.

Ухвала від 06.06.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Рябцева О.В.

Ухвала від 28.05.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Такмаков Ю.В.*

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні