Ухвала
від 19.06.2017 по справі 428/3420/17
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

6.2.1

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

19 червня 2017 року СєвєродонецькСправа № 428/3420/17

Луганський окружний адміністративний суд

у складі головуючого судді Чернявської Т.І.,

за участю

секретаря судового засідання Бутенко К.В.,

позивача - ОСОБА_1

та

представників сторін:

від І, ІІ відповідачів - не прибули

від ІІІ відповідача - Яровий Є.В. (довіреність від 15.06.2017 б/н)

від третьої особи - не прибув

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про процесуальне правонаступництво відповідача у справі за адміністративним позовом

ОСОБА_1

до Сєвєродонецької міської ради, управління Держгеокадастру у м. Сєвєродонецьку Луганської області, комунального підприємства Землевпорядник Сєвєродонецької міської ради,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Луганській області,

про зобов'язання вчинити певні дії та скасування рішень,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 06 червня 2017 року прийнято до провадження передану на розгляд Луганському окружному адміністративному суду ухвалою Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 19 травня 2017 року адміністративну справу № 428/3420/17 за позовом ОСОБА_1 до Сєвєродонецької міської ради, управління Держгеокадастру у м. Сєвєродонецьку Луганської області, комунального підприємства Землевпорядник Сєвєродонецької міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Луганській області, в якому позивач просить:

- зобов'язати управління Держгеокадастру у м. Сєвєродонецьку Луганської області внести зміни до умов відведення земельної ділянки від 13.05.2008 № 1234, а саме визначити функціональне використання земельної ділянки під 8/10000 частки комплексу будівель та споруд за адресою: АДРЕСА_1, як земель транспорту, замість земель комерційного використання;

- зобов'язати комунальне підприємство Землевпорядник Сєвєродонецької міської ради внести зміни до проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під 8/10000 частки комплексу будівель та споруд за адресою: АДРЕСА_1, в частині цільового призначення землі - з земель комерційного використання на землі транспорту;

- скасувати рішення Сєвєродонецької міської ради від 18.06.2009 № 3265 Про переоформлення в оренду земельної ділянки гр. ОСОБА_1. в частині визначення функціонального використання земельної ділянки - землі комерційного використання ;

- зобов'язати управління Держгеокадастру у м. Сєвєродонецьку Луганської області внести зміни до технічного завдання на виконання землевпорядних робіт по оформленню правовстановлюючих документів на земельну ділянку від 28.09.2010 № 3872, а саме: визначити функціональне використання земельної ділянки під 8/10000 частки комплексу будівель та споруд за адресою: АДРЕСА_2, як земель транспорту, замість земель комерційного використання;

- зобов'язати комунальне підприємство Землевпорядник Сєвєродонецької міської ради внести зміни до технічної документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки під 8/10000 частки комплексу будівель та споруд за адресою: АДРЕСА_2, в частині цільового призначення землі - з земель комерційного використання на землі транспорту;

- скасувати рішення Сєвєродонецької міської ради від 22.12.2011 № 1212 Про переоформлення в оренду земельної ділянки гр. ОСОБА_1. в частині визначення функціонального використання земельної ділянки - землі комерційного використання ;

- зобов'язати управління Держгеокадастру у м. Сєвєродонецьку Луганської області здійснити нормативну грошову оцінку земельної ділянки під 8/10000 частки комплексу будівель та споруд за адресою: АДРЕСА_2, станом на 27.01.2012, виходячи з коефіцієнту функціональності 1,0.

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2016 року № 581 Про реформування територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру і Державного агентства земельних ресурсів за переліком згідно з додатком та погоджені пропозиції Міністерства аграрної політики та продовольства і Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру стосовно того, що міжрегіональне та міськрайонні управління Служби, управління (відділи) Служби у районі, містах є структурними підрозділами відповідних головних управлінь Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (арк. спр. 126).

Згідно із додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2016 року № 581 Перелік територіальних органів Держгеокадастру і Держземагентства, що ліквідовуються у Луганській області ліквідується, зокрема, управління Держгеокадастру у м. Сєвєродонецьку (арк. спр. 126 зв.).

На підставі постанови Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2016 року № 581 Про реформування територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру винесла наказ від 07 листопада 2016 року № 296 Про ліквідацію територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру у Луганській області (арк. спр. 127).

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 06 червня 2017 року за № 1002658295 державна реєстрація припинення управління Держгеокадастру у м. Сєвєродонецьку Луганської області (ідентифікаційний код 39876470) в результаті ліквідації проведена 19 травня 2017 року (арк. спр. 89-91).

Згідно із пунктом 9 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 06 березня 2008 року № 2 Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ відповідно до статті 55 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) в разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи правонаступником.

При визначенні процесуального правонаступництва судам слід виходити з того, хто є правонаступником у спірних правовідносинах, та враховувати, що якщо під час розгляду адміністративної справи буде встановлено, що орган державної влади, орган місцевого самоврядування, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржуються, припинили свою діяльність, то в такому випадку суду необхідно залучити до участі у справі їх правонаступників. У випадку ж відсутності правонаступників суду необхідно залучити до участі у справі орган, до компетенції якого належить вирішення питання про усунення порушень прав, свобод чи інтересів позивача.

У разі зменшення обсягу компетенції суб'єкта владних повноважень, не пов'язаного з припиненням його діяльності, до участі у справі як другий відповідач судом залучається інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого передані або належать функції чи повноваження щодо вирішення питання про відновлення порушених прав, свобод чи інтересів позивача.

Виходячи з положень статей 55, 56 Конституції України у будь-якому разі в названих вище випадках спірні правовідносини допускають правонаступництво, а тому суди повинні враховувати, що відмова у відкритті або закриття провадження у такій справі з підстав ліквідації (припинення діяльності, позбавлення частини повноважень, звільнення з посади, скорочення посади) суб'єкта владних повноважень є неприпустимими.

Враховуючи, що пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2016 року № 581 Про реформування територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру регламентовано, що після ліквідації територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру і Державного агентства земельних ресурсів за переліком згідно з додатком як юридичних осіб публічного права міжрегіональне та міськрайонні управління Служби, управління (відділи) Служби у районі, містах є структурними підрозділами відповідних головних управлінь Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, суд приходить до висновку, що правонаступником ліквідованого управління Держгеокадастру у м. Сєвєродонецьку Луганської області у спірних правовідносинах є головне управління Держгеокадастру у Луганській області.

Статтею 55 КАС України визначено, що у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

Враховуючи вищевикладене та на підставі вимог статті 55 КАС України, суд вважає за необхідне допустити заміну відповідача - управління Держгеокадастру у м. Сєвєродонецьку Луганської області, його правонаступником - головним управлінням Держгеокадастру у Луганській області.

На підставі частин третьої та сьомої статті 160 КАС України у судовому засіданні 19 червня 2017 року проголошено вступну та резолютивну частини ухвали. Складення ухвали у повному обсязі відкладено до 21 червня 2017 року, про що згідно вимог частини другої статті 167 КАС України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин ухвали у судовому засіданні.

Керуючись статтями 55, 158, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Здійснити процесуальне правонаступництво відповідача, змінивши управління Держгеокадастру у м. Сєвєродонецьку Луганської області на головне управління Держгеокадастру у Луганській області (ідентифікаційний код 39771244, місцезнаходження: 93404, Луганська область, місто Сєвєродонецьк, проспект Центральний, будинок 17, корпус 2).

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає.

Відповідно до частини другої статті 185 КАС України заперечення на ухвали суду першої інстанції, які не можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від постанови суду, можуть бути викладені в апеляційній скарзі на постанову суду першої інстанції.

Згідно з частинами третьою та сьомою статті 160 КАС України ухвала складена у повному обсязі 21 червня 2017 року.

Суддя Т.І. Чернявська

Дата ухвалення рішення19.06.2017
Оприлюднено23.06.2017
Номер документу67280345
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —428/3420/17

Постанова від 31.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 30.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 17.08.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз Л.Л.

Ухвала від 18.07.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 10.07.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 10.07.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 10.07.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 19.06.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 19.06.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 19.06.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні