Ухвала
від 23.06.2017 по справі 521/7867/17
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/7867/17

Номер провадження:1-кс/521/2439/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.06.2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Малиновського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 про арешт майна, за матеріалами досудового розслідування внесеного до ЄРДР за № 12013170020000491 від 04.07.2013 року за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 190 ч.4, 364 ч.2, 358 ч.3 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

З клопотання вбачається, що в період часу з вересня 2009 р. по квітень 2010 р., невстановлені слідством особи, діючи за попередньою змовою між собою, шляхом обману та використання підроблених документів, заволоділи майном ЗАТ «Одесакондитер», ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» та правом на 90% акцій вказаних підприємств, чим завдали шкоди власникам в особливо великих розмірах.

Крім того, в рамках зазначеного провадження здійснюється досудове розслідування відносно окремих службових осіб Одеського територіального управління ДКЦПФР, внаслідок неправомірних дій яких за дорученням начальника Одеського територіального управління ДКЦПФР ОСОБА_4 від 26.10.2009 р. була проведена перевірка та складено акт, яким засвідчено виявлення у ТОВ «Фондова компанія «Гарант» факту відсутності документів систем реєстрів власників іменних цінних паперів (акцій) ЗАТ «Одесакондитер», ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький», внаслідок чого 20.01.2010 р. винесено постанову №20-ОД про накладення санкцій за порушення на ринку цінних паперів, згідно якої без участі нового реєстратора ТОВ «Комекс-Реєстратор», систему реєстрів власників іменних цінних паперів ЗАТ «Одесакондитер» та ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» визнано втраченими без можливості відновлення. Однак, 10.08.2010 р. за наслідком розгляду протесту Генеральної прокуратури України, постанова №29-ОД про накладення санкцій за порушення на ринку цінних паперів скасовано, як таку, що винесена з порушеннями вимог діючого законодавства та призвело до утворення подвійних реєстру власників іменних цінних паперів (акцій) ЗАТ «Одесакондитер», ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький», що призвело у подальшому до створення та ведення подвійних реєстрів власників іменних цінних паперів вказаних акціонерних товариств.

В ході досудового розслідування встановлено, що у квітні 2010 р. посадовими особами ЗАТ «Одесакондитер» та ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» були укладені договори з ТОВ «Одеський реєстраторський центр «ДЮК» та надані документи для складання та ведення системи реєстрів акцій акціонерів вказаних підприємств.

У подальшому, під час складання ТОВ ««Одеський реєстраторський центр «ДЮК» системи реєстрів акцій ЗАТ «Одесакондитер» та ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький», посадовими особами цих підприємств було повідомлено ТОВ «Одеський реєстраторський центр «ДЮК» про зміну реєстратора на ТОВ «Регіональний реєстротримач». Після чого, у квітні 2010 р. від ТОВ «Одеський реєстраторський центр «ДЮК» були передані документи для складання та ведення системи реєстрів акцій ЗАТ «Одесакондитер» та ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький».

З квітня 2010 р. по жовтень 2013 р. ТОВ «Регіональний реєстротримач» здійснювало ведення системи реєстрів акцій акціонерів «Одесакондитер» та ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький», після чого посадовими особами цих підприємств було повідомлено ТОВ «Регіональний реєстротримач» про розірвання договорів, після чого документи були повернені до хранителя ЗАТ ПРДКЦ «Фондовий банк» та емітентів.

Таким чином, реєстри власників іменних цінних паперів ЗАТ «Одесакондитер», ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» з 2010 року велись та ведуться паралельно наступними установами:

1) реєстр, за яким власником контрольного пакету акцій є офшорна компанія «Antex Іnvestments, LLC», - спочатку зараховано на зберігання до зберігача ЗАТ ПРДКЦ «Фондовий банк», потім передано для ведення ТОВ «Одеський реєстраторський центр «ДЮК» (з 24.03.2010 по 29.04.2010), у подальшому ТОВ «Регіональний реєстротримач» (з 29.04.2010 по жовтень 2013), після чого знову повернуто до зберігача ЗАТ ПРДКЦ «Фондовий банк»;

2) реєстр, за яким власником контрольного пакету акцій є офшорна компанія «Джастера Лімітед» - ВАТ «Комекс-Реєстратор», який у подальшому реорганізовано у ТОВ «Комекс-Фінанс» (з 01.10.2010 до цього часу).

21.02.2017 представником потерпілого у кримінальному провадженні офшорної компанії «Джастера Лімітед» в особи захисника адвоката ОСОБА_5 була подана заява про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, оскільки невстановлені слідством особи вчиняють цілеспрямовані протиправні дії на відчуження нерухомого майна ЗАТ «Одесакондитер», та вжиття у зв`язку з цим невідкладних слідчих дій, а саме: накладання арешту на нерухоме майно ЗАТ «Одесакондитер».

Згідно інформаційної довідки Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно №79208430 від 31.01.2017, яку долучено до заяви ОСОБА_5 , за ЗАТ «Одесакондитер» 09.06.2004 зареєстровано право власності на нежилі будівлі дитячого оздоровчого табору «Космос», загальною площею 1659,6 кв.м., за адресою: Одеська область, місто Одеса, вулиця Авдєєва-Чорноморського,7, про що виконавчим комітетом Одеської міської ради 07.06.2004 видано свідоцтво про право власності, серії НОМЕР_1 .

Разом з тим, відповідно до інформаційної довідки Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно №87262172 від 17.05.2017, право власності на нежилі будівлі дитячого оздоровчого табору «Космос», загальною площею 1659,6 кв.м., за адресою: Одеська область, місто Одеса, вулиця Авдєєва-Чорноморського,7, зареєстровано за ТОВ «АМБЕРЛІТБУД» (ЕДРПОУ 41143173, м. Одеса, вул. Авдєєва-Чорноморського,7) шляхом внесення ЗАТ «Одесакондитер» частки до статутного фонду створеного товариства. Реєстрацію права власності вчинено 09.03.2017 приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_6 на підставі протоколу загальних зборів засновників ТОВ «АМБЕРЛІТБУД» від 08.02.2017.

Таким чином, під час досудового розслідування достовірно встановлено, що невстановлені особи вчиняють умисні дії щодо відчуження майна ЗАТ «Одесакондитер», чим порушуються права потерпілої сторони у зазначеному кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Враховуючи наведені обставини, з метою збереження майна підприємства щодо якого наразі триває розслідування у межах кримінального провадження, існує гостра необхідність застосування заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді накладання арешту на нерухоме майно підприємства та вчинення інших невідкладних слідчих дій в межах кримінального провадження.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання, та вважав, за необхідне його задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України, розгляд зазначеного клопотання провести без виклику представника ТОВ «Амберлітбуд», оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна з підстав, зазначених в мотивувальній частині клопотання.

Щодо суті клопотання слідчим суддею встановлено наступне.

Стаття 170 КПК України регулює підстави для арешту майна, та зазначає яке саме майно може бути арештовано.

Пунктами 1, 3, 4 частини 2 статті 167 КПК України, встановлено, що тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; є предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з їх незаконним обігом; набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду /ч. 2 ст. 168 КК України/.

При вирішені питання про арешт майна слідчий суддя враховує: правову підставу для арешту майна; достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та можливого цивільного позову; наслідки арешту майна для інших осіб; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Слідчий суддя вважає, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права власника майна, оскільки без застосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження не можливо виконати завдання кримінального провадження.

Керуючись ст. 132, 167, 168, 170, 172, 173, 175 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури № 2 про арешт майна, за матеріалами досудового розслідування внесеного до ЄРДР за № 12013170020000491 від 04.07.2013 року за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 190 ч.4, 364 ч.2, 358 ч.3 КК України задовольнити.

Накласти арешт на нежилі будівлі дитячого оздоровчого табору «Космос», загальною площею 1659,6 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на які даний час зареєстровано за ТОВ «АМБЕРЛІТБУД» (ЕДРПОУ 41143173, м. Одеса, вул. Авдєєва-Чорноморського,7).

Заборонити користуватися та розпоряджатися зазначеним майном.

Виконання ухвали про арешт майна негайно доручити слідчому та прокурору.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана, безпосередньо до суду апеляційної інстанції, протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.06.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67331983
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна, за матеріалами досудового розслідування внесеного до ЄРДР за № 12013170020000491 від 04.07.2013 року за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 190 ч.4, 364 ч.2, 358 ч.3 КК України

Судовий реєстр по справі —521/7867/17

Ухвала від 19.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 13.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 13.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 23.06.2017

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Журик С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні