Ухвала
від 21.06.2017 по справі 910/7909/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

21.06.2017Справа № 910/7909/17

Суддя Смирнова Ю.М., розглянувши

зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Андей Лізинг"

до Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк"

про визнання зобов'язань частково виконаними.

у справі №910/7909/17

За позовомПублічного акціонерного товариства "Дельта Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" Кадирова Владислава Володимировича до Товариства з обмеженою відповідальністю "Андей Лізинг" простягнення 268 492,25 грн.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" Кадирова Владислава Володимировича звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Андей Лізинг" 268 492,25 грн. заборгованості за кредитним договором №11365098000 від 26.06.2008.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.05.2017 за вказаним позовом порушено провадження у справі №910/7909/17, розгляд справи призначено на 21.06.2017.

21.06.2017 до суду надійшла зустрічна позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Андей Лізинг" до Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк", в якій позивач просить визнати, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Андей Лізинг" частково виконало зобов'язання на суму 63 000 грн. станом на 25.08.2016. .

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Господарського процесуального кодексу України відповідач має право до початку розгляду господарським судом справи по суті подати до позивача зустрічний позов для спільного розгляду з первісним позовом. Зустрічний позов повинен бути взаємно пов'язаний з первісним.

За приписами ч. 2 ст. 60 Господарського процесуального кодексу України подання зустрічного позову провадиться за загальними правилами подання позовів.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Згідно зі ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" станом на 01.01.2017 прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1600,00 грн.

У відповідності до п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а позовних заяв немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Тобто, за подання даної зустрічної позовної заяви підлягає сплаті судовий збір у розмірі 1600 грн.

Однак, будь-яких доказів сплати судового збору за подання зустрічного позову Товариством з обмеженою відповідальністю "Андей Лізинг" не надано.

Неподання доказів сплати судового збору у встановленому розмірі є підставою для повернення зустрічної позовної заяви без розгляду на підставі п. 4 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.

Також суд відзначає, що у відповідності до ч. 1 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

Докази відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів повинні додаватись до позовної заяви (п. 2 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України).

Отримання зустрічної позовної заяви усіма учасниками процесу є обов'язковою передумовою розгляду справи судом.

Проте, жодних доказів направлення на адресу Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" копії зустрічної позовної заяви з доданими до неї документами заявником не надано.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Крім того, суд звертає увагу позивача за зустрічним позовом, на те що ст.16 Цивільного кодексу України передбачено, що способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Також, відповідно до ст.20 Господарського кодексу України права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; присудження до виконання обов'язку в натурі; відшкодування збитків; застосування штрафних санкцій; застосування оперативно-господарських санкцій; застосування адміністративно-господарських санкцій; установлення, зміни і припинення господарських правовідносин; іншими способами, передбаченими законом.

Одночасно, обґрунтовуючи зустрічний позов заявник посилається на часткове виконання зобов'язань Товариства з обмеженою відповідальністю "Андей Лізинг" перед Товариство з обмеженою відповідальністю "Андей Лізинг" (тобто припинення правовідносин), а в прохальній частині позивач за зустрічним позовом просить суд визнати, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Андей Лізинг" частково виконало свої зобов'язання перед Публічним акціонерним товариством "Дельта Банк", тобто вимоги позивача зводяться до встановлення факту, що не узгоджується з положеннями ст.16 Цивільного кодексу України та ст.20 Господарського кодексу України.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст.60, п.п. 4, 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

Зустрічну позовну заяву та додані до неї матеріали повернути без розгляду.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата ухвалення рішення21.06.2017
Оприлюднено29.06.2017
Номер документу67348378
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/7909/17

Ухвала від 14.08.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 02.08.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 31.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Постанова від 03.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Ухвала від 07.09.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Рішення від 07.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 06.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 21.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 21.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні