Постанова
від 23.05.2007 по справі ап-17/102
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АП-17/102

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2007 р.   Справа № АП-17/102   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовської Л.М., при секретарі судового засідання Нестеренко А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу       

за позовом:Прокурора Верховинського району, Івано-Франківськолї області в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції в Верховинському районі, Івано-Франківської області, смт. Верховина, Івано-Франківської області, вул.Жаб"євська, 57.

до відповідача:                                 про                                                                                                                                          Державного підприємства центральної районної аптеки № 42, смт. Верховина, Івано-Франківської області, вул. Франка, 33.стягнення 879 грн.

за участю представників:

від позивача:Яцків В.М. - завідувач юридичним сектором (довіреність №360/я/10-08  від 10.09.2006 року ).

від відповідача:Йосипчук В.М. - завідувач (розпорядження №82-р від 29.09.2006 року).

встановив: подано позов про стягнення  податкового боргу в сумі 1072 грн. 22 коп. за рахунок активів відповідача.      

          Керуючись ст. 51 Кодексу адміністративного судочинства України представник позивача  в судовому засіданні 11.05.2007 р.  подав заяву про зменшення розміру позовних вимог та просить стягнути 879 грн.

          Відповідно до ст. 137 Кодексу адміністративного судочинства України   позивач може змінити позовні вимоги протягом усього часу судового розгляду, подавши письмову заяву, яка приєднується до справи.    Заява про зменшення розміру позовних вимог прийнята судом.         

Позивач  підтримав позовні вимоги з  урахуванням заяви зміну позовних вимог.

          Відповідач визнав позов.

          Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників сторін, суд встановив наступне.

          Державне підприємство центральної районної аптеки № 42 зареєстроване як платник  податків. Як вбачається з матеріалів справи,  довідки-розрахунку Державної податкової інспекції у Верховинському районі, декларацій відповідача, податковий борг відповідача  зі сплати єдиного податку  становить 879 грн.

          Згідно зі ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

          Відповідно до п.2 Указу Президента України „Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва” №727/98 від 03.07.98р., суб'єкти малого підприємництва - фізичні особи мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку.

          Згідно п.5 Указу, суб'єкти  підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування несуть  відповідальність  за правильність обчислення, своєчасність подання розрахунків та сплати сум єдиного податку згідно із законодавством України.

          Відповідно до ст.4, п.3 ст. 9 Закону України “Про внесення змін і доповнень до Закону України “Про систему оподаткування” платники податків зобов'язані сплачувати належні суми податків та зборів (обов'язкові платежі) у встановлені законодавством строки.        

          Органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу є виключно податкові органи, а також державні виконавці у межах їх компетенції (підпункт 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону України N 2181-III від 21.12.2000 року).

          Право податкових органів на звернення до суду з позовом про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами передбачене пунктом 11 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу".

          Відповідно до підпункту 5.4.1 пункту 5.4 статті 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у встановлені строки, визнається сумою податкового боргу платника податку.

          Відповідно до ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування" платники податків і зборів зобов'язані сплачувати відповідну суму податків  і  зборів  в  установлені законом строки.

          Згідно пункту 1.2 статті 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами" податковим зобов'язанням є зобов'язання платника податку сплатити до бюджету відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Податковим боргом  в розумінні п. п. 1.3 ст.1 Закону України „ Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»є податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному або судовому порядку, але не сплачене  у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

          Відповідно до пп. 6.2.1 ст. 6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені законом строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

          Судом встановлено, що відповідно до пп. 6.2.1 - 6.2.3 цього Закону Державна податкова інспекція у Верховинському районі, Івано-Франківської області направляла відповідачу першу та другу податкові вимоги на суму податкового зобов'язання №1/12 від 01.02.2007 р. та № 2//40 від 02.03.2007 р. на суму податкового зобов"язання, зазначену у позові.

          Відповідно до п.3.1.ст.3  Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкових зобов»язань виключно за рішенням суду. Активами платника податків в розумінні п.1.7. ст.1 вказаного закону є  -  кошти,  матеріальні  та нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізичній особі за правом власності або повного господарського відання.

          Доказів, які б свідчили про виконання відповідачем зобов'язання щодо сплати податкового боргу в сумі позову, або ж спростували доводи позивача про наявність такої заборгованості  суду не подані.

За наведених обставин, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а тому позов підлягає задоволенню.

        На  підставі  викладеного  та керуючись ст.124 Конституції України, Законом України  «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»,  п.4. ст.94, ст.ст.158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

                                                            постановив :

позов задоволити.

          Стягнути за рахунок активів  Державного підприємства центральної районної аптеки № 42, смт. Верховина Івано-Франківської області, вул. Франка, 33   (ідентифікаційний код 01977694) в дохід бюджету 879 грн., про що в порядку встановленому ст.258                                                                                                                                                                                                                                                                             Кодексу  адміністративного судочинства України, видати виконавчий лист після набрання постановою законної сили

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. Заява  про  апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її складення у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.          

        Суддя                                                                                         Неверовська Л.М.

Постанова виготовлена в повному обсязі та підписана  29.05.2007 р.

Документ виготовлено в АС "Діловодство суду"

Дата ухвалення рішення23.05.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу674894
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —ап-17/102

Постанова від 23.05.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л.М.

Ухвала від 19.09.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрутовський П.Д.

Ухвала від 17.07.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрутовський П.Д.

Ухвала від 18.07.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрутовський П.Д.

Ухвала від 19.07.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрутовський П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні