Постанова
від 05.07.2017 по справі 813/19/17
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2017 рокуЛьвів№ 876/4434/17

Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду в складі:

головуючого судді Кушнерика М.П.

суддів Мікули О.І., Курильця А.Р.

з участю секретаря судового засідання Лемцьо І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові апеляційні скарги Львівської обласної державної адміністрації та Релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату с.Подорожнє Стрийського району Львівської області на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 10 березня 2017р. по справі за позовом Консисторії Львівської Єпархії Української Автокефальної Православної Церкви до Львівської обласної державної адміністрації, третя особа Релігійна громада Української Православної Церкви Київського Патріархату в с.Подорожнє Стрийського району Львівської області про визнання неправомірним і скасування розпорядження, -

В С Т А Н О В И Л А:

03.01.2017р. Консисторія Львівської Єпархії Української Автокефальної Православної церкви звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати протиправним та скасувати розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації №853/0/5-16 від 04.11.2016 року Про статут релігійної громади .

Позовні вимоги мотивує тим, що оспорюваним рішенням було зареєстровано в новій редакції статут Релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату в с. Подорожнє Стрийського району Львівської області (код ЄДРПОУ 34903524). Вважає, що заява на реєстрацію змін до статуту подана всупереч вимог самого Статуту Релігійної громади Української Автокефальної Православної церкви с.Подорожнє Стрийського району Львівської області та ст. 14 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації . Збори релігійної громади, на яких прийнято рішення про зміну конфесійної належності та прийняття статуту в новій редакції відбулись без участі настоятеля храму, всупереч вимог Статуту які регулюють таку процедуру внесення змін. Також вважає, що відповідачем при прийнятті оскаржуваного розпорядження безпідставно взято до уваги подані списки мешканців, які висловлювали свою думку щодо конфесійної належності, оскільки такі списки збирались невідомими особами, та до таких списків включено думку жителів с. Лани Соколівські, які мають свою релігійну громаду, зареєстровану у встановленому порядку.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 10 березня 2017р. позов задоволено.

Відповідач та третя особа оскаржили дану постанову, з підстав неповного з'ясування обставин справи, порушення норм матеріального права.

Вимоги апеляційної скарги відповідача обґрунтовані тим, що саме рішення парафіяльних зборів є правомірною підставою для внесення змін чи доповнень до статуту релігійної громади.

За перехід громади у підпорядкування Українській Православній Церкві Київського Патріархату є 73% мешканців с. Подорожнє Стрийського району Львівської області, вірних місцевої православної громади не підтримали 27%, з врахуванням позиції мешканців с. Лани- Соколівські, які відвідують храм в с. Подорожнє співвідношення становить 80,3% за і 19,7% проти , що дає підставу для реєстрації зміни до статуту релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви у с. Подорожнє, виклавши його як статут релігійної організації Релігійна громада Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Богоявлення Господнього у с. Подорожнє Стрийського району Львівської області.

Відмова у реєстрації статуту релігійної організації, відповідно й змін і доповнень до нього, можлива виключно у випадках: статут такої релігійної організації суперечить чинному законодавству або діяльність релігійної організації суперечить чинному законодавству.

Релігійна громада вимоги апеляційної скарги обґрунтовує тим, що судом не взято до уваги той факт, що у 1992 р. відбулось об єднання Української Православної Церкви з Українською Автокефальною Православною Церквою і утворилась Українська Православна Церква Київського патріархату, яка діє на статуті УАПЦ. Всі парафії зобов язані були привести свої Статути у відповідність до новоутвореної Церкви.

Вважає, що судом не в повній мірі з ясовано факт зміни конфесійної приналежності у листопаді 2016 року.

Просять скасувати постанову та прийняти нову, якою в задоволенні позову відмовити.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, представників позивача, які просять залишити без змін рішення суду першої інстанції, представника відповідача та представника третьої особи, які просять задоволити їх апеляційні скарги, розглянувши та обговоривши доводи апеляційних скарг, перевіривши матеріали справи, колегія суддів, вважає, що апеляційні скарги підлягають до задоволення з таких підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що 2 листопада 1991 року була створена парафія (релігійна громада) Української Автокефальної православної Церкви (УАПЦ) у с. Подорожнє Стрийського району Львівської області, що підтверджується відповідним Статутом згаданої парафії УАПЦ с. Подорожнє Стрийського району Львівської області від 02.11.1991 р., який був затверджений керуючим Львівсько-Галицькою Митрополією Української Автокефальної Православної Церкви 14.11.1991 р. та зареєстрований Виконавчим комітетом Львівської обласної ради народних депутатів 27.12.1991 р., що підтверджується Свідоцтвом про реєстрацію релігійної громади №733/206 від 27.12.1991р.

До 22 серпня 2016 року настоятелем храму Богоявлення Господнього с. Подорожнє Стрийського деканату Львівської єпархії УАПЦ був митрофорний протоієрей ОСОБА_2.

Указом керуючого Львівської єпархії УАПЦ від 22 серпня 2016 року о. ОСОБА_2, настоятеля храму Богоявлення Господнього с. Подорожнє Стрийського деканату Львівської єпархії УАПЦ, за порушення Статуту УАПЦ, було звільнено від обов'язків настоятеля вищевказаного храму, заборонено у священнослужінні до повного розкаяння та виведено за штат Української Автокефальної Православної Церкви.

Указом Львівської єпархії УАПЦ від 09 вересня 2016 року митрофорний протоієрей ОСОБА_3 призначений тимчасово виконуючим обов'язки настоятеля церкви Богоявлення Господнього с. Подорожнє Стрийського деканату Львівської єпархії УАПЦ.

До Львівської обласної державної адміністрації звернулися представники Релігійної організації Релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Богоявлення Господнього у с. Подорожнє Стрийського району Львівської області із заявою від 3 жовтня 2016 року десять осіб - членів громади, які досягли 18 років, як передбачено ст. 14 Закону України Про свободу совісті та релігійні організації , що утворили релігійну організацію "Релігійну громаду Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Богоявлення Господнього у с. Подорожнє Стрийського району Львівської області та подають на реєстрацію статут релігійної організації "Релігійна громада Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Богоявлення Господнього у с. Подорожнє Стрийського району Львівської області" у новій редакції, прийнятий 25 вересня 2016 року на загальних зборах релігійної громади парафії Богоявлення Господнього у с. Подорожнє Стрийського району Львівської області у зв'язку із зміною конфесійної належності релігійної громади з Української Автокефальної Православної Церкви на Українську Православну Церкву Київського Патріархату.

Згідно зі ст. 14 Закону України Про свободу совісті та релігійні організації , враховуючи документи, подані релігійною громадою, 04.11.2016 року головою Львівської обласної державної адміністрації було прийнято розпорядження № 853/о/5-16 Про статут релігійної громади .

Згідно з п.1 цього розпорядження, вирішено зареєструвати зміни до статуту Релігійної громади Української Автокефальної Православної церкви с.Подорожнє Стрийського району Львівської області (статут зареєстровано рішенням виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів від 27 грудня 1991 року № 733), виклавши статут у новій редакції як статут Української Православної церкви Київського Патріархату парафії Богоявлення Господнього у с. Подорожнє Стрийського району Львівської області.

Зокрема, доповнено статут релігійної громади пунктом 1.1 наступного змісту: "Релігійна організація "Релігійна громада Української православної Церкви Київського патріархату парафії Богоявлення Господнього у с. Подорожнє Стрийського району Львівської області" є релігійною організацією добровільно об'єднаних громадян Православного віросповідання, мета якої - задоволення своїх духовних потреб. Парафія є первинною складовою частиною Дрогобицько-Самбірської єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату".

Колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції, що оскаржуване розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації є протиправним та підлягає скасуванню, виходячи з наступного:

Статтею 14 Закону України Про свободу совісті та релігійні організації визначено порядок реєстрації статутів (положень) релігійних організацій.

Для реєстрації статуту (положення) релігійної громади громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досяглії 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а в Автономній Республіці Крим - до Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

Зміни і доповнення статутів (положень) релігійних організацій підлягають реєстрації в тому ж порядку і в ті ж терміни, що і реєстрація статутів (положень).

Статтею 12 зазначеного Закону передбачено, що статут (положення) релігійної організації, який відповідно до цивільного законодавства визначає її правоздатність, підлягає реєстрації у порядку, встановленому статтею 14 цього Закону.

Статут (положення) релігійної організації приймається на загальних зборах віруючих громадян або на релігійних з'їздах, конференціях.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що відповідно до п. 6.1. статуту Релігійної громади Української автокефальної православної Церкви с. Подорожнє Стрийського району, зареєстрованого рішенням Виконавчого комітету Львівської обласної ради № 733 від 27.12.1991, у новій редакції зареєстровано розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації від 04.11.2016 року № 583/0/5-16, а тому право внесення змін і доповнень до даного статуту мають парафіяльні збори в тому ж порядку і в той же термін.

Колегія суддів погоджується з твердженням представника відповідача, що рішення Релігійної громади Української автокефальної православної Церкви с. Подорожнє Стрийського району про внесення змін до статуту прийнято відповідними парафіяльними зборами, які відбулися 25.09.2016 року і таке стверджується протоколом зборів.

Колегія суддів також вважає опискою зазначення в найменуванні протоколу від 25.09.2016 року Релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Богоявлення господнього у с. Подорожнє Стрийського району Львівської області, замість Релігійної громади Української Автокефальної православної Церкви с. Подорожнє Стрийського району Львівської області, оскільки зі змісту протоколу вбачається, що він був прийнятим органом управління саме Релігійної громади Української Автокефальної православної церкви с. Подорожнє Стрийського району Львівської області.

Щодо покликання суду на те, то що рішення парафіяльних зборів про внесення змін до Статуту релігійної громади не могло прийматися на таких зборах, оскільки такі проведені всупереч вимог Статуту релігійної громади УАПЦ с. Подорожнє Стрийського району Львівської області, колегія суддів приймає до уваги твердження представника відповідача, що відповідно листа Департаменту № 04/1888 від 19.10.2016 до представників групи вірних православної громади у с. Подорожнє, які бажали переходу релігійної громади у підпорядкування УПЦ КП та до т.в.о. настоятеля - священика УАПЦ цієї громади надано відповідні документи, а саме надані списки, де за перехід громади у підпорядкування Українській Православній Церкві Київського Патріархату є 73% мешканців с. Подорожнє Стрийського району Львівської області, вірних місцевої православної громади не підтримали 27%, з врахуванням позиції мешканців с. Лани- Соколівські співвідношення становить 80,3% за і 19,7% проти , що дає підставу для реєстрації зміни до статуту релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви у с. Подорожнє, виклавши його як статут релігійної організації Релігійна громада Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Богоявлення Господнього у с. Подорожнє Стрийського району Львівської області.

Зокрема, колегія суддів погоджується з твердженням апелянтів щодо правомірності врахування голосів частини мешканців с.Лани Соколівські Стрийського району Львівської області, які вважають себе прихожанами парафії церкви Богоявлення Господнього у с.Подорожнє Стрийського району Львівської області.

Кожному громадянину в Україні гарантується право на свободу совісті. Це право включає свободу мати, приймати і змінювати релігію або переконання за своїм вибором і свободу одноособово чи разом з іншими сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, відправляти релігійні культи, відкрито виражати і вільно поширювати свої релігійні або атеїстичні переконання. Ніхто не може встановлювати обов'язкових переконань і світогляду - ст.2 згаданого вище Закону.

Також, колегія суддів аналізуючи матеріали справи (а.с.33, 34, 45-62, 186-200 т.1) вважає, що збори релігійної громади проведені з дотриманням гласності та добровільного волевиявлення осіб більшість яких вирішили перейти в іншу конфесію, чим спростовує твердження представників позивача щодо недотримання засад статуту Релігійної громади про проведення зборів відповідно як до процедури так і до кількості осіб, які приймали участь в зборах.

Таким чином, враховуючи вимоги ч.1 ст.30 Закону України Про свободу совісті та релігійні організації , якою передбачено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, забезпечує проведення державної політики щодо релігій і церкви шляхом: здійснення реєстрації статутів (положень) релігійних організацій, зазначених у частині другій статті 14 цього Закону, а також змін і доповнень до них, відповідач діяв в межах наданих повноважень. Саме рішення парафіяльних зборів є правомірною підставою для внесення змін чи доповнень до статуту релігійної громади.

Держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій - ч.4 ст.5 Закону України Про свободу совісті та релігійні організації .

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України - кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до ст.71 ч.2 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів вважає, що постанова суду підлягає скасуванню з прийняттям нової про відмову в задоволенні позову, що узгоджується з положеннями п.3 ст.2 КАС України.

Керуючись ст.ст.160 ч.3, 195, 196, п.3 ч.1 ст.198, п.1, 4 ст.202, 205, 207, 254 КАС України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційні скарги Львівської обласної державної адміністрації та Релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату с.Подорожнє Стрийського району Львівської області - задоволити.

Постанову Львівського окружного адміністративного суду від 10 березня 2017р. по справі №813/19/17 - скасувати та прийняти нову, якою в задоволенні позову відмовити.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання постановою законної сили, а у разі складення постанови в повному обсязі відповідно до ст.160 КАС України - з дня складення постанови в повному обсязі.

Головуючий суддя М. П. Кушнерик судді О. І. Мікула А. Р. Курилець Повний текст судового рішення виготовлено 07.07.2017

Дата ухвалення рішення05.07.2017
Оприлюднено09.07.2017
Номер документу67618107
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/19/17

Постанова від 11.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 10.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 21.12.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 22.11.2018

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Постанова від 15.11.2018

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 25.09.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 25.09.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

Ухвала від 06.09.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська Зоряна Мирославівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні