Ухвала
від 12.04.2017 по справі 368/640/15-ц
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

УХВАЛА

12 квітня 2017 рокум. Київ Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

ХоптиС.Ф., Журавель В.І., Штелик С.П.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні справу за позовом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Переможець до ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, сектору державної реєстрації відділу адміністративних послуг Кагарлицької районної державної адміністрації, фізичної особи-підприємця ОСОБА_7 про визнання договорів оренди землі недійсними та скасування державної реєстрації права оренди; за зустрічним позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Переможець , сектору державної реєстрації відділу адміністративних послуг Кагарлицької районної державної адміністрації про визнання договорів оренди земельних ділянок недійсними та скасування державної реєстрації права оренди за касаційною скаргою ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, подану представником - ОСОБА_8, на рішення апеляційного суду Київської області від 8 листопада 2016 року,

в с т а н о в и л а:

Рішенням Кагарлицького районного суду Київської області від 03 жовтня 2016 року у задоволенні позовів сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Переможець відмовлено.

Зустрічні позови ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 задоволено.

Визнано недійсним договір оренди від 10 березня 2009 року між сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Переможець та ОСОБА_4 земельної ділянки площею 5,3445 га, яка розташована на території Кадомської сільської ради Кагарлицького району Київської області для товарного сільськогосподарського виробництва, скасувавши держану реєстрацію договору оренди.

Визнано недійсним договір оренди від 10 березня 2009 року між Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Переможець та ОСОБА_5 земельної ділянки площею 3,5628 га, яка розташована на території Кадомської сільської ради Кагарлицького району Київської області для товарного сільськогосподарського виробництва, скасувавши державну реєстрацію договору оренди.

Визнано недійсним договір оренди від 10 березня 2009 року між Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Переможець та ОСОБА_6 земельної ділянки площею 1,7815 га, яка розташована на території Кадомської сільської ради Кагарлицького району Київської області для товарного сільськогосподарського виробництва, скасувавши державну реєстрацію договору оренди.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Рішенням апеляційного суду Київської області від 8 листопада 2016 року рішення Кагарлицького районного суду Київської області від 03 жовтня 2016 року скасовано та ухвалено нове рішення.

Позови сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Переможець задоволено.

Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки, укладений 10 березня 2015 року між ОСОБА_6 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7, площею 1,7815 га, кадастровий номер НОМЕР_1, право власності на яку посвідчується державним актом на право власності на землю серія НОМЕР_2.

Ухвалено скасувати державну реєстрацію права оренди, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 20 березня 2015 року, яке виникло на підставі договору оренди земельної ділянки, укладений 10 березня 2015 року між ОСОБА_6 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7, площею 1,7815 га кадастровий номер НОМЕР_1, право власності на яку посвідчується державним актом на право власності на землю серія НОМЕР_2.

Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки, укладений 10 березня 2015 року між ОСОБА_4 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7, площею 5,3445 га, кадастровий номер НОМЕР_3, право власності на яку посвідчується державним актом на право власності на землю серія НОМЕР_4.

Ухвалено скасувати державну реєстрацію права оренди, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 20 березня 2015 року, яке виникло на підставі договору оренди земельної ділянки, укладений 10 березня 2015 року між ОСОБА_4 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7, площею 5,3445 га, кадастровий номер НОМЕР_3, право власності на яку посвідчується державним актом на право власності на землю серія НОМЕР_4.

Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки, укладений 10 березня 2015 року між ОСОБА_5 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7, площею 3,5628 га, кадастровий номер НОМЕР_5, право власності на яку посвідчується державним актом на право власності на землю серія НОМЕР_6.

Ухвалено скасувати державну реєстрацію права оренди, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 19 березня 2015 року, яке виникло на підставі договору оренди земельної ділянки укладений 10 березня 2015 року між ОСОБА_5 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7, площею 3,5611 га, кадастровий номер НОМЕР_5, право власності на яку посвідчується державним актом на право власності на землю серія НОМЕР_7.

У задоволенні зустрічних позовних заяв ОСОБА_6, ОСОБА_5, ОСОБА_4 відмовлено.

У касаційній скарзі ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, в особі предчставника - ОСОБА_8, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просять скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Відповідно до п. 6 розд. XII Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII Про судоустрій і статус суддів Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.

У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України від 18 березня 2004 року.

Згідно з частиною 2 статті 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки доводи касаційної скарги дають підстави вважати, що судом допущено порушення норм матеріального та процесуального права, що може бути підставою для скасування оскаржуваного судового рішення.

Керуючись ч. 5 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Справу за позовом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Переможець до ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, сектору державної реєстрації відділу адміністративних послуг Кагарлицької районної державної адміністрації, фізичної особи-підприємця ОСОБА_7 про визнання договорів оренди землі недійсними та скасування державної реєстрації права оренди; за зустрічним позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Переможець , сектору державної реєстрації відділу адміністративних послуг Кагарлицької районної державної адміністрації про визнання договорів оренди земельних ділянок недійсними та скасування державної реєстрації права оренди призначити до судового розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: С.Ф. Хопта

В.І.Журавель

С.П.Штелик

СудВищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Дата ухвалення рішення12.04.2017
Оприлюднено14.07.2017
Номер документу67725583
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —368/640/15-ц

Постанова від 28.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Висоцька Валентина Степанівна

Ухвала від 21.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Висоцька Валентина Степанівна

Ухвала від 12.04.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 13.01.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 05.12.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Хопта Сергій Федорович

Рішення від 08.11.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

Ухвала від 21.10.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

Ухвала від 21.10.2016

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Іванова І. В.

Рішення від 03.10.2016

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Кириченко В. І.

Рішення від 03.10.2016

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Кириченко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні