Рішення
від 11.07.2017 по справі 909/439/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 липня 2017 р. Справа № 909/439/17

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Фрич М.М., секретар судового засідання Вакалюк А.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Заступника військового прокурора Тернопільського гарнізону

вул. Новий світ, 41, м. Тернопіль, 46000, а/с 7

в інтересах держави в особі: Державної екологічної інспекції у Тернопільській області

вул. Шашкевича, 3, м. Тернопіль, 46008

до відповідача: Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліпромкомбінат"

вул. Ребета, 6, м. Івано-Франківськ, 76014

про стягнення збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу внаслідок засмічення земельної ділянки побутовими відходами в сумі 295 425,00 грн.

за участю:

від прокуратури: ОСОБА_1 - прокурор військової прокурори, (службове посвідчення №033485 від 18.05.2015 р.);

від позивача: не з'явився;

від відповідача: ОСОБА_2 - представник, (довіреність №383 від 22.05.2017 р.)

ВСТАНОВИВ:

Заступник військового прокурора Тернопільського гарнізону в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Тернопільській області подав позов до Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліпромкомбінат" про стягнення збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу внаслідок засмічення земельної ділянки побутовими відходами в сумі 295 425,00 грн.

Ухвалою суду від 16.05.2017 року порушено провадження у справ і призначено розгляд справи на 01.06.2017 року. Ухвалою суду від 01.06.2017 року відкладено розгляд справи на 22.06.2017 року. Ухвалою суду від 22.06.2017 року відкладено розгляд справи на 04.07.2017 року. В судовому засіданні 04.07.2017 року судом оголошено перерву у розгляді справи до 11.07.2017 року, про що представники сторін були повідомлені.

В судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримав в повному обсязі, представник відповідача проти позову заперечив. Представник позивача Державної екологічної інспекції в судове засідання не з'явився.

Відповідно до підпункту 3.9.2. постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 року "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

За таких обставин, згідно ст. 75 ГПК України та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд вважає за можливе розглянути справу без участі повноважного представника позивача Державної екологічної інспекції в Тернопільській області за наявними в ній матеріалами, запобігаючи, одночасно, безпідставному затягуванню розгляду спору.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та представника відповідача, суд встановив таке.

01.09.2016 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області здійснено обстеження земельних ділянок, на яких, як стверджує позивач, здійснює діяльність Тернопільське управління виробничо-технічної комплектації державного підприємства "Івано-Франківський військовий лісокомбінат" та перебуває в користуванні державного підприємства "Івано-Франківський військовий лісокомбінат" і за наслідками якого посадовими особами було складено акти обстеження засміченої земельної ділянки.

Позивач стверджує, що актом обстеження земельної ділянки №3 встановлено засмічення земельної ділянки виробничими відходами площею 0, 006 га та об'ємом 30 куб. м.

Як вбачається з позовної заяви, в подальшому на підставі ОСОБА_3 визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 27.10.1997 року №171, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області здійснено розрахунок розміру збитків, завданих навколишньому природному середовищу внаслідок засмічення відходами, які становлять 295 425 грн.

За словами прокурора, ДП "Івано-Франківський військовий лісокомбінат" не забезпечило захист земель від засмічення, внаслідок чого заподіяно шкоду навколишньому природному середовищу у вигляді збитків у розмірі 295 425 грн.

Відповідач з позовними вимогами не погоджується, подав суду відзив на позовну заяву №11-10 від 29.05.2017 року (вх.№8607/17 від 29.05.2017 року). У своєму відзиві відповідач вказує на те, що в ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" відсутні правовстановлюючі документи на земельну ділянку. За словами відповідача, Тернопільським УВТК на час виявлення правопорушення жодної виробничої діяльності не проводилось, а тому будівельні та виробничі відходи не могли бути залишені відповідачем. Разом з тим, відповідач вказав, що приміщення цеху, які знаходяться на земельній ділянці площею 2,7638 га на лежать ТОВ "ТедБуд" і були придбані 09.09.2004 року на підставі договору купівлі-продажу майна Тернопільського УВТК ДП МО України "Івано-Франківський ЛПК", яке знаходилось в податковій заставі.

З огляду на викладене, відповідача просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог.

Виходячи з матеріалів справи /в тому числі враховуючи письмові пояснення прокуратури вх.№9802/17 від 19.06.2017 та вх.№10497/17 від 04.07.2017/ та керуючись вимогами діючого законодавства, суд дійшов в спірному випадку висновків про задоволення позовних вимог з огляду на таке.

Статтею 40 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" встановлено, що використання природних ресурсів громадянами, підприємствами, установами та організаціями здійснюється з додержанням обов'язкових екологічних вимог: здійснення заходів щодо запобігання псуванню, забрудненню, виснаженню природних ресурсів, негативному впливу на стан навколишнього природного середовища.

Відповідно до ст. 1 Земельного кодексу України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Використання власності на землю не може завдавати шкоди правам і свободам громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

Статтею 96 Земельного кодексу України передбачено, що землекористувачі зобов'язані: забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком випадків незаконної зміни рельєфу не власником такої земельної ділянки; додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля.

Відповідно до ст.2 Закону України "Про охорону земель" об'єктом особливої охорони держави є всі землі в межах території України.

Відповідно до ст.35 Закону України "Про охорону земель" власники і землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов'язані: дотримуватися вимог земельного та природоохоронного законодавства України; проводити на земельних ділянках господарську діяльність способами, які не завдають шкідливого впливу на стан земель та родючість ґрунтів; забезпечувати захист земель від ерозії, виснаження, забруднення, засмічення, засолення, осолонцювання, підкислення, перезволоження, підтоплення, заростання бур'янами, чагарниками і дрібноліссям; уживати заходів щодо запобігання негативному і екологонебезпечному впливу на земельні ділянки та ліквідації наслідків цього впливу.

Як вбачається з матеріалі справи відповідно до Акту №1 обстеження засмічення, забруднення земельної ділянки від 01.09.2016 року, Акту №2 обстеження засмічення, забруднення земельної ділянки від 01.09.2016 року, Акту №3 обстеження засмічення, забруднення земельної ділянки від 01.09.2016 року встановлено: засмічення земельних ділянок площею 0, 0133 га, 0, 016 га, 0,006 га /за адресою:м. Тернопіль, вул. Лозовецька, 34/ побутовими та будівельними відходами, а також відходами деревини. Відповідно до вказаних актів земельна ділянка загальною площею 2, 7638 га належить ДП "Івано-Франківський військовий ліпромкомбінат".

Вказані акти підписано держінспектором з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області ОСОБА_3., прокурором військової прокуратури Тернопільського гарнізону ОСОБА_4 та начальником Тернопільського УВТК ДП "Івано-Франківський ліспромкомбінат" ОСОБА_5

Відповідно до Припису №3-2/3195 від 09.09.2016 року старшого держінспектора з охорони навколишнього природного середовища вказано привести земельну ділянку площею 2, 768 га у відповідність шляхом ліквідації стихійних сміттєзвалищ, що знаходиться у м. Тернопіль , вул. Лозовецька, 34 в термін до 25.11.2016 року.

Відповідно до Припису №3-2/4380 від 13.12.2016 року державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища вказано завершити роботи по ліквідації стихійних сміттєзвалищ по вул. Лозовецька, 34 м. Тернопіль до 12.01.2017 року.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про відходи" відходи - будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Відповідно до ст.55 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" суб'єкти права власності на відходи повинні вживати ефективних заходів для зменшення обсягів утворення відходів, а також для їх утилізації, знешкодження або розміщення.

Відповідно до ст.33 Закону України "Про відходи" зберігання та видалення відходів здійснюються відповідно до вимог екологічної безпеки та способами, що забезпечують максимальне використання відходів чи передачу їх іншим споживачам (за винятком захоронення).

Забороняється несанкціоноване скидання і розміщення відходів, у тому числі побутових, у підземних горизонтах, на території міст та інших населених пунктів, на територіях природно-заповідного фонду, на землях природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення, в межах водоохоронних зон та зон санітарної охорони водних об'єктів, в інших місцях, що може створювати небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров'я людини.

Відповідно до ст.68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

Відповідно до ст.56 Закону України "Про охорону земель" юридичні і фізичні особи, винні в порушенні законодавства України про охорону земель, несуть відповідальність згідно із законом. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства України про охорону земель, підлягає відшкодуванню в повному обсязі.

Відповідно до ст.43 Закону України "Про відходи" підприємства, установи, організації та громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про відходи, в порядку і розмірах, встановлених законодавством України.

Відповідно до Рішення Тернопільської міської ради від 17.08.2000 року затверджено матеріали інвентаризації та видано акти на право постійного користування землею - Державному підприємству Івано-Франківського ліспромкомбінату на земельну ділянку структурного підрозділу Тернопільського управління виробничо-технічної комплектації площею 2, 763832 га для обслуговування приміщень Тернопільського цеху залізобетонних виробів за адресою вул. Лозовецька, 34.

Відповідно до інформації Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області №10-19-0.61-17792/2-16 від 12.12.2016 року земельна ділянка площею 2, 7638 га станом на 01.01.2016 року знаходиться в користуванні ДП Івано-Франківський лісопромисловий комбінат МО України, правовстановлюючі документи - відсутні (обліковується земельна ділянка на підставі рішення сесії Тернопільської міської ради від 17.08.2000 року).

Відповідно до ст.1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правом фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Для застосування такої міри відповідальності, як відшкодування шкоди, потрібна наявність усіх елементів складу цивільного правопорушення: 1) протиправної поведінки; 2) шкоди;3) причинного зв'язку між протиправною поведінкою заподіювача та шкодою; 4) вини.

В спірному випадку, матеріалами справи доведено, що відповідач як землекористувач не вжив заходів, спрямованих на захист земель від засмічення, внаслідок чого спричинено шкоду навколишньому природному середовищу, яка відповідно до розрахунку розміру збитків становить 295 425 грн. Відповідач вказаного перед судом не спростував. Крім того, в суду відсутні докази щодо недійсності актів на підставі яких встановлено забруднення земельної ділянки.

Разом з тим, судом взято до уваги Протокол №000988 про адміністративне правопорушення від 13.12.2016 року, складений державний інспектором з охорони навколишнього природного середовища про те, що начальник Тернопільського УВТК ДП "Івано-Франківський військовий ліпромкомбінат" не виконав припис №3-2/3195 від 09.09.2016 року в термін до 25.11.2016 року в повній мірі щодо ліквідації сміттєзвалища, внаслідок чого 13.12.2016 року державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища було винесено постанову №56 про накладення адміністративного стягнення в розмірі 255 грн.

За таких обставин суд, дослідивши подані позивачем докази і на підставі цих доказів з урахуванням обставин по справі та діючого законодавства дійшов до висновку про обґрунтованість вимог позивача.

Заперечення відповідача про те, що Тернопільське управління виробничо-технічної комплектації Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" не є користувачем земельної ділянки площею 2, 7638 га в м. Тернопіль, вул. Лозовецька, 34 не можуть прийматися судом до уваги, оскільки спростовується доказами, які містяться в матеріалах справи, а саме: Рішенням Тернопільської міської ради від 17.08.2000 року відповідно до якого затверджено матеріали інвентаризації та видано акти на право постійного користування землею - Державному підприємству Івано-Франківського ліспромкомбінату на земельну ділянку структурного підрозділу Тернопільського управління виробничо-технічної комплектації площею 2, 763832 га для обслуговування приміщень Тернопільського цеху залізобетонних виробів за адресою вул. Лозовецька, 34, а також листом Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області №10-19-0.61-17792/2-16 від 12.12.2016 року відповідно до якого земельна ділянка площею 2, 7638 га станом на 01.01.2016 року знаходиться в користуванні ДП Івано-Франківський лісопромисловий комбінат МО України і обліковується земельна ділянка на підставі рішення сесії Тернопільської міської ради від 17.08.2000 року.

Крім того, судом взято до уваги лист /який є відповіддю на припис державного інспектора №3-2/3195 від 09.09.2016 року/ начальника Тернопільського УВТК ОСОБА_5 №101 від 24.11.2016 року відповідно до якого стихійне сміттєзвалище прибрано, а відповідно до листа /який є відповіддю на припис №3-2/4380 від 13.12.2016 року/ за підписом начальника Тернопільського УВТК ОСОБА_5 ліквідацію сміттєзвалища завершено. Вказане дає підстави вважати, що відповідач не заперечує факт користування земельною ділянкою в м. Тернопіль по вул. Лозовецька, 34 та свою вину в завданні шкоди навколишньому природному середовищу.

Разом з тим подане відповідачем пояснення ОСОБА_5 (вх.№10884/17 від 11.07.2017) щодо його підпису в актах обстеження, якими встановлено засмічення земельної ділянки не може братися судом до уваги, оскільки таке пояснення спростовується матеріалами справи.

Згідно зі ст. 32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Статтею 43 ГПК України встановлено, що господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Згідно ст. 44 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору, сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг перекладача, адвоката та інших витрат, пов'язаних з розглядом справи.

В силу статті 49 ГПК України, судові витрати слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. 1166 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 96 Земельного кодексу України, ст.ст. 40, 55, 68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", ст.ст. 2, 35, 56 Закону України "Про охорону земель", ст.ст. 1, 33, 43 Закону України "Про відходи", ст.ст. 32, 43, 44, 49, 82 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Стягнути з Державного Підприємства "Івано-Франківський ліспромкомбінат" /76014, м. Івано-Франківськ, вул. Ребета, 6, код 08033772/ на користь Державної екологічної інспекції в Тернопільській області /46008, м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3/ 295 425 грн. (двісті дев'яносто п'ять тисяч чотириста двадцять п'ять гривень) збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу внаслідок засмічення земельної ділянки побутовими відходами в наступних розмірах: 30 %, що становить 88 627, 5 грн. (вісімдесят вісім тисяч шістсот двадцять сім гривень 50 коп.) - в доход спеціального фонду Державного бюджету України, 50 %, що становить 147 712, 5 грн. (сто сорок сім тисяч сімсот дванадцять гривень 50 коп.) - в доход спеціального фонду місцевого бюджету Тернопільської міської ради, 20%, що становить 59 085 грн. (п'ятдесят дев'ять тисяч вісімдесят п'ять гривень) - в доход спеціального фонду місцевого бюджету Тернопільської обласної ради на р/р 33115331700317, код бюджету 24062100, ідентифікаційний код одержувача 37766394 в ГУДКСУ в Тернопільській області, МФО 838012.

Видати наказ після вступу рішення в законну силу.

Стягнути з Державного Підприємства "Івано-Франківський ліспромкомбінат" /76014, м. Івано-Франківськ, вул. Ребета, 6, код 08033772/ на користь Військової прокуратури Західного регіону України /79007, м. Львів, вул. Клепарівська, 20, код 38326057, банк платника: державна казначейська служба України, м. Київ, код банку:820172, рахунок: 35210081082783/ судовий збір в розмірі 4431,38 грн. (чотири тисячі чотириста тридцять одна гривня 38 коп.).

Видати наказ після вступу рішення в законну силу.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 14.07.17

Суддя Фрич М.М.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення11.07.2017
Оприлюднено16.07.2017
Номер документу67748165
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/439/17

Постанова від 17.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Постанова від 04.10.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Леся Семенівна

Ухвала від 13.09.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Л.С.

Ухвала від 16.08.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Л.С.

Ухвала від 02.08.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Л.С.

Рішення від 11.07.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

Ухвала від 22.06.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 16.05.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні