Ухвала
від 11.07.2017 по справі 922/4895/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан ОСОБА_1, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"11" липня 2017 р. Справа № 922/4895/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

при секретарі судового засідання Лук'янчук О.І.

розглянувши заявуЦентральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області, м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "ТВО Східбуд", м. Харків , код ЄДРПОУ 34859198 за участю сторін:

ліквідатор - ОСОБА_2;

пр-к Центральної ОДПІ м. Харкова - ОСОБА_3 (дов. від 30.06.17 р.);

пр-к ПАТ КБ "ПриватБанк" - ОСОБА_4 (дов. від 11.01.17 р.)

ВСТАНОВИВ:

Постановою суду від 14.04.2016 р. ТОВ "ТВО Східбуд" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором по справі призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2, зобов'язавши його виконати ліквідаційну процедуру.

Ухвалою господарського суду від 23.05.17 р. затверджено звіт ліквідатора про здійснення та відшкодування витрат, пов'язаних з ліквідаційною процедурою в сумі 311,70 грн та про нарахування та виплату грошової винагороди ліквідатору за період з 14.04.16 р. по 28.02.17 р. в сумі 31461,73 грн; призначено повний звіт ліквідатора до розгляду в судовому засіданні.

Ліквідатор в судовому засіданні підтримав свій звіт ліквідатора, просив суд його затвердити, ліквідувати юридичну особу ТОВ "ТВО "Східбуд" та припинити провадження по справі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши звіт ліквідатора на предмет його повноти, суд дійшов висновку про наступне.

Поданий 29.03.17 р. звіт ліквідатора не містить всього спектру дій щодо виявлення майна банкрута та щодо обов'язкових додатків до нього.

Відповідно до ч. 1 ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство) ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс з відомостями щодо активу та пасиву боржника на початок та кінець звітного періодів, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Постановою господарського суду Харківської області від 14.04.2016 р. ТОВ "ТВО Східбуд" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором по справі призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2, зобов'язавши його виконати ліквідаційну процедуру у відповідності до приписів ст.ст. 37-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство). Цією ж постановою (п. 5) суд зобов'язав ліквідатора відповідно до ст. 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» прийняти до свого відання майно боржника та забезпечити його збереження, виконувати функції з управління та розпорядження майном банкрута, проводити інвентаризацію та оцінку майна банкрута, здійснювати аналіз фінансового становища банкрута, повідомляти працівників банкрута про звільнення та здійснити його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута або отриманого для цієї мети кредиту, вживати заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, передати в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню, здійснити продаж майна банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом, повідомити про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надавати державному органу з питань банкрутства відповідну інформацію для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, пред'являти до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості, закрити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника.

Крім того, зобов'язано ліквідатора не рідше ніж один раз на місяць надавати комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Згідно ст. 41 Закону про банкрутство ліквідатор з дня свого призначення вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходитья у третіх осіб.

З наданого до суду звіту ліквідатора вбачається, що ліквідатор направив запити до установ з метою виявлення майна банкрута, проте деякі відповіді, отримані ліквідатором на свої запити не містять взагалі ніякої інформації щодо запитуваної інформації. Зокрема, відповіді з Укрпатент від 13.06.16 р., Державіаслужби від 08.07.16 р., Держгеокадастр у Харківській області від 04.11.16 р., Інспекції архітектурно-будівельного контролю від 03.11.16 р. тощо.

Крім того, суд зазначає, що у відповіді Інспекції архітектурно-будівельного контролю від 03.11.16 р., Інспекція звертає увагу ліквідатора на те, що вона почала здійснювати контроль на території міста Харкова лише з 11.04.2016 р. Отже, ліквідатору необхідно з'ясувати орган, який здійснював такий контроль до цього та направити відповідний запит, оскільки в наявних матеріалах справи міститься інформація, що підприємство-банкрут здійснював діяльність, пов'язану з будівництвом (т. 2 а.с. 82).

Також в матеріалах справи є заявки, зроблені ТОВ "ТВО "Східбуд" на гарантовані платежі, серед яких заявка від 18.03.14 р. на сплату 467165,64 грн по договору цесії №1703-Ц від 17.03.2014 р. (т.2 а.с. 125-126).

Відповідно до приписів діючого законодавства, цесія - це уступка, на платній основі, кредитором (цедент) свого права вимагати гроші чи інші цінності, на користь третьої особи (цесіонарій), до якої за договором про відступлення права вимоги (договір цесії) переходить визначений таким договором обсяг прав вимагати від дебітора виконання ним свого боргового зобовязання перед цесіонарієм, яке виникло в нього перед первісним кредитором (цедентом). Отже, на думку суду, ліквідатору необхідно вжити заходів з метою встановлення предмету договору цесії №1703-Ц від 17.03.14 р. та з'ясувати, яких прав набуло ТОВ "ТВО "Східбуд".

Ліквідатором надано до суду клопотання про долучення до матеріалів справи акт знищення печатки банкрута. Проте, з наданого звіту ліквідатора взагалі не вбачається, яким чином ліквідатор отримав зазначену печатку. Крім того, враховуючи відсутність статутних документів, штампів та інших фінансових документів, ліквідатор не надав суду доказів здійснення публікації в органах ЗМІ про визнання їх недійсними.

Як свідчать матеріали справи, податковий орган при зверненні до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство надав довідку про наявність розрахункових рахунків за ТОВ "ТВО "Східбуд" (т. 1 а.с. 21), яка містить інформацію про рахунки у семи банківських установах. В подальшому ліквідатором було надано довідку з Центральної ОДПІ м. Харкова про наявність рахунків лише у трьох банках (т. 3 а.с. 140-141). Разом з тим, Центральна ОДПІ м. Харкова в тексті довідки зазначає, що не може гарантувати повноту та достовірність цієї інформації.

Отже, ліквідатору необхідно було вжити заходів з метою з'ясування фактичної наявності або відсутності рахунків банкрута, які були зазначені ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова у заяві про порушення справи про банкрутство.

Також кредитор до заяви про порушення справи про банкрутство надав суду копію листа Відділу ДАІ з обслуговування Дзержинського району м. Харкова про те, що за ТОВ "ТВО "Східбуд" 01.11.2012 р. зареєстровано напівпричіп "Trailer S32" держ.номер АХ3024ХР, 2012 р.в. Проте, ліквідатором не було надано достеменних доказів про відсутність напівпричепу у банкрута, оскільки не з'ясовано, на яких підставах та коли саме він був знятий з обліку за ТОВ "ТВО "Східбуд".

Отже, наданий суду звіт ліквідатора не містить повного спектру дій ліквідатора, які необхідно вжити ліквідатору для завершення ліквідаційної процедури, в зв'язку з чим суд доходить висновку про відмову у затвердженні звіту ліквідатора станом на 28.03.17 р. та відкладенню розгляду справи, зобов'язавши ліквідатора вжити заходи з метою завершення ліквідаційної процедури по банкруту, скласти повний звіт та надати суду його на затвердження.

У відповідності до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 37-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 77, 86 ГПК України,

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд звіту ліквідатора на "17" серпня 2017 р. о(об) 10:00 год., за адресою: м. Харків, пл. Свободи 5 Держпром 8-й під'їзд, зал № 111.

2. Зобов'язати ліквідатора вжити заходів щодо завершення ліквідаційної процедури у відповідності до приписів ст.ст. 37-48, 115 Закону про банкрутство, скласти повний звіт та надати суду його на затвердження.

3. Попередити ліквідатора про відповідальність за неналежне виконання своїх обов'язків.

4. Явку в судове засідання ліквідатора визнати обов'язковою.

5. Ухвалу направити ліквідатору, кредиторам згідно реєстру, банкруту.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.07.2017
Оприлюднено16.07.2017
Номер документу67748935
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом ТОВ "ТВО Східбуд", м. Харків , код ЄДРПОУ 34859198

Судовий реєстр по справі —922/4895/15

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 24.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні