Ухвала
від 19.07.2017 по справі 4/121
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

19.07.2017 р. Справа№ 4/121

Головуючий суддя - Березяк Н.Є.

суддя - Запотічняк О.Д.

суддя - Юркевич М.В.

при секретарі Кравець О.І.

Розглянувши матеріали заяви : Державного територіально-галузевого об'єднання Львівська залізниця , м. Львів

про заміну сторони у виконавчому провадженні

у справі № 4/121

за позовом: Державного територіально-галузевого об'єднання Львівська залізниця , м.Львів

до відповідача: Державного підприємства Екотрансенерго , с. Новий Яр

про: стягнення заборгованості.

В судове засідання з'явились:

від заявника: не з'явився

від відповідача : не з'явився

На розгляд Господарського суду Львівської області Державним територіально-галузевим об'єднання Львівська залізниця подано заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі № 4/121 за позовом: Державного територіально-галузевого об'єднання Львівська залізниц до відповідача: Державного підприємства Екотрансенерго про стягнення заборгованості.

12.07.2017 р. автоматизованим розподілом судових між суддями дану заяву розподілено у складі колегії судів, а саме: головуючого судді Березяк Н.Є. та суддів Коссака С.М., Манюка П.Т.

У зв'язку з перебуванням судді Манюка П.Т. у відпустці та закінченням повноважень судді Коссака С.М., 12.07.2017 р. змінено склад колегії суддів та замінено суддів КоссакаС.М., ОСОБА_1 на ОСОБА_2, ОСОБА_3

Ухвалою суду від 14.07.2017 р. заяву Державного територіально-галузевого об'єднання Львівська залізниця прийнято до розгляду, судове засідання призначено на 19.07.2017 р.

Представник прокуратури 19.07.2017 р. заявлені вимоги підтримав повністю та просив задоволити з підстав викладених у поданій заяві та наданих поясненнях.

В судове засідання 19.07.2017 року заявник та відповідач явки повноважних представників не забезпечили, хоча належним чином були повідомлені про дату час та місце розгляду справи.

Розглянувши матеріали справи, судом встановлено:

Рішенням Господарського суду Львівської області від 25.04.2016 у справі №4/121 частково задоволений позов ДТГО "Львівська залізниця" до ДП "Екотрансенерго" про стягнення заборгованості за надані послуги та відмовлено в задоволенні зустрічних позовних вимог ДП "Екотрансенерго" до ДТГО "Львіська залізниця" про стягнення завданих збитків.

Дане рішення ДП "Екотрансенерго" оскаржувалось, однак, за результатами їх розгляду вищими інстанціями залишене без змін, а саме постановою Львівського апеляційного господарського суду від 02.08.2016. та постановою від 20.12.2016 Вищого господарського суду України.

25.06.2014 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 200 Про утворення публічного акціонерного товариства Українська залізниця , відповідно до якої постановлено утворити публічне акціонерне товариство Українська залізниця , 100 відсотків акцій якого закріплюються в державній власності, на базі Державної адміністрації залізничного транспорту (коц згідно з ЄДРПОУ 00034045), підприємств та установ залізничного транспорту загального користування згідно з додатком № 1, у якому міститься перелік підприємств та установ залізничного транспорту загального користування, на базі яких утворюється публічне акціонерне товариство Українська залізниця , серед яких є Державне територіально-галузеве обєднання Львівська залізниця .

Постановою Кабінету Міністрів України № 735 від 02.09.2015 року затверджено Статут Публічного акціонерного товариства Українська залізниця .

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 року № 732 Питання публічного акціонерного товариства Українська залізниця 21.10.2015 року проведена державна реєстрація Публічного акціонерного товариства Українська залізниця (ПАТ Укрзалізниця ) (код згідно з ЄДРПОУ 40075815) номер запису 1 070 134 0000 060039.

Пунктом 6 ст. 2 Закону України Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування (№4442-УІ, від 23.02.2012) передбачено, що ПАТ Укрзалізниця є правонаступником всіх прав і обов'язків Державної адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниці) а також підприємств і установ залізничного транспорту, реорганізованих шляхом злиття відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.06.2014 №200 Про утворення публічного акціонерного товариства Українська залізниця . У переліку підприємств та установ, правонаступником яких є ПАТ Укрзалізниця і який наведено в додатку 1 до зазначеної вище постанови № 200, зазначено також Державне територіально-галузеве об'єднання Львівська залізниця .

16.11.2015 додатком № 1 до протоколу № 5 засідання правління ПАТ Укрзалізниця затверджено положення про регіональну філію Львівська залізниця Публічного акціонерного товариства Українська залізниця , згідно з яким остання володіє та користується майном, яким наділило її товариство для досягнення мети діяльності Філії згідно із законодавством, статутом товариства та вказаним Положенням, а також майном, яке придбавається та/або набувається для цілей забезпечення діяльності Філії.

03.08.2015 підписано передавальний акт, відповідно до якого правонаступництво щодо всього майна, усіх прав та обов'язків ДТГО Львівська залізниця переходить до Публічного акціонерного товариства Українська залізниця .

Наказом ПАТ Укрзалізниця № 047 від 01.12.2015 року регіональну філію Львівська залізниця Публічного акціонерного товариства Українська залізниця наділено майном та земельними ділянками.

Таким чином Державне територіально-галузеве об'єднання Львівська залізниця реорганізовано шляхом злиття в Регіональну філію Львівська залізниця Публічного акціонерного товариства Українська залізниця , яка має статус відокремленого підрозділу без права юридичної особи.

Відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань проведена державна реєстрація припинення юридичної особи - Державного територіально-галузевого об'єднання Львівська залізниця .

Вище зазначене стало підставою для звернення заявника з вимогою замінити сторону у виконавчому провадженні на правонаступника для належного виконання рішення суду у даній справі.

Розглянувши подану заяву та дослідивши додані заявником документи, а також наявні у справі на момент розгляду заяви документи, суд прийшов до висновку, що вона підлягає до задоволення з огляду на наступне:

Відповідно до ст. 115 ГПК України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження» .

З огляду на те, що виконання рішення суду є невід'ємною стадією процесу правосуддя, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному ГПК України та Законом України "Про виконавче провадження", який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до приписів ч. 5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Порядок процесуального правонаступництва врегульований ст. 25 ГПК України, яка передбачає, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу (ч. 3 ст. 25 ГПК України).

З урахуванням наведених законодавчих приписів заміна однієї з сторін у виконавчому провадження її правонаступником здійснюється господарським судом шляхом винесення відповідної ухвали, новий наказ при цьому не видається.

Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, у наслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов'язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

В абзаці 3 п. 1.4 Постанови від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" Пленум Вищого господарського суду України роз'яснив, що статтею 25 ГПК передбачено процесуальне правонаступництво у зв'язку не лише зі смертю (оголошенням померлою) фізичної особи та реорганізацією суб'єкта господарювання, а й в інших передбачених законом випадках, у тому числі заміни кредитора або боржника у зобов'язанні (статті відповідно 512 і 520 Цивільного кодексу України ). У разі заміни кредитора в зобов'язанні не в повному обсязі (у подільному зобов'язанні; в разі передачі новому кредитору права на стягнення неустойки окремо від передачі прав вимоги за основним зобов'язанням тощо) новий кредитор є правонаступником первісного кредитора лише в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу відповідних прав якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 514 Цивільного кодексу України ); при цьому якщо правонаступником заявляються відповідні вимоги, то вважається, що позов подано кількома позивачами (стаття 23 ГПК ). Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 25 ГПК допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення, і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом певних обставин, але з повідомленням сторін, оскільки інше суперечило б приписам частини другої статті 22 ГПК стосовно прав сторін у судовому процесі.

У поданій заяві як підставу заміни сторони у виконавчому провадженні заявник вказує на те, що Публічне акціонерне товариство Українська залізниця є правонаступником всіх прав та обов'язків Державного територіально-галузевого об'єднання Львівська залізниця , оскільки 25.06.2014 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №200 Про утворення публічного акціонерного товариства Українська залізниця , відповідно до Постанови КМУ від 02.09.2015 р. № 732 Питання публічного акціонерного товариства Українська залізниця проведена його державна реєстрація в результаті чого Державно територіально-галузеве об'єднання Львівська залізниця реорганізовано шляхом злиття в Регіональну філію Львівська залізниця Публічного акціонерного товариства Українська залізниця , яка має статус відокремленого підрозділу без права юридичної особи.

З аналізу вищенаведених норм, дана заяви підлягає до задоволення.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.ст. 25, 86 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Державного територіально-галузевого об'єднання Львівська залізниця про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі № 4/121 за позовом Державного територіально-галузевого об'єднання Львівська залізниця до відповідача Державного підприємства Екотрансенерго про стягнення заборгованості - задоволити.

2. Замінити сторону у виконавчому провадженні по справі № 4/121, а саме: Державне територіально - галузеве об'єднання Львівська залізниця (79007, м. Львів, вул. Гоголя, 1) її правонаступником Публічним акціонерним товариством Українська залізниця (03680, м.Київ, Печерський район, вул. Тверська, 5, код ЄДРПОУ 40075815) в особі регіональної філії Львівська залізниця (79000, м. Львів, вул. Гоголя, 1, код ЄДРПОУ 40081195).

Головуючий суддя Березяк Н.Є.

Суддя Запотічняк О.Д.

Суддя Юркевич М.В.

Дата ухвалення рішення19.07.2017
Оприлюднено20.07.2017
Номер документу67835222
СудочинствоГосподарське
Сутьдату час та місце розгляду справи. Розглянувши матеріали справи, судом встановлено

Судовий реєстр по справі —4/121

Ухвала від 19.07.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 14.07.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 03.07.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Пазичев В.М.

Ухвала від 26.06.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Пазичев В.М.

Постанова від 20.12.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 12.12.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 25.10.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Постанова від 02.08.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 11.07.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 04.07.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні