Рішення
від 21.07.2017 по справі 636/4329/16-ц
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 636 / 4329 / 16-ц

2 / 636 / 273 / 2017

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 липня 2017 року Чугуївський міський суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Ковригіна О.С.

при секретарі - Фатєєвої С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3, про визначення частки у спільній сумісній власності та визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі - ОСОБА_1 та ОСОБА_2, звернулися до Чугуївського міського суду Харківської області з позовом до ОСОБА_3, про визначення частки у спільній сумісній власності та визнання права власності в порядку спадкування за законом, в якому враховуючи уточнені позовні вимоги просили суд визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на 3/8 частини житлового будинку АДРЕСА_1, з відповідною частиною господарських будівель та споруд, який належав ОСОБА_4 на підставі договору дарування частки житлового будинку серії НОМЕР_3, посвідченого Чугуївською держнотконторою 26.11.2004, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року. Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, право власності на 3/8 частини житлового будинку АДРЕСА_1, з відповідною частиною господарських будівель та споруд, який належав ОСОБА_4 на підставі договору дарування частки житлового будинку серії НОМЕР_3, посвідченого Чугуївською держнотконторою 26.11.2004, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року. Визначити частку земельної ділянки, що належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_4 та ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4, кадастровий № НОМЕР_5, площею 0,1000 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1, з цільовим призначенням земельної ділянки - для будівництва та обслуговування жилого будинку та господарських споруд, у розмірі ? частини - ОСОБА_4, припинивши право спільної сумісної власності на неї. Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на 3/8 частини земельної ділянки, кадастровий НОМЕР_6, площею 0,1000 га, цільове призначення для будівництва та обслуговування жилого будинку та господарських споруд за адресою: АДРЕСА_1, яка належала ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року. Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, право власності на 3/8 частини земельної ділянки, кадастровий НОМЕР_6, площею 0,1000 га, цільове призначення для будівництва та обслуговування жилого будинку та господарських споруд за адресою: АДРЕСА_1, яка належала ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

В обґрунтування позовних вимог Позивачі зазначили, що ІНФОРМАЦІЯ_3 року помер їхній батько ОСОБА_4.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина до складу якою входить: земельна ділянка, площею 0,1000 га, кадастровий НОМЕР_6, розташована за адресою: АДРЕСА_1, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель та ? частини житлового будинку АДРЕСА_1.

Спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_4 стали Позивачі. Земельна ділянка розміром 0,1000 га, кадастровий номер НОМЕР_5, цільове призначення для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд належала спадкодавцю на праві спільної сумісної власності. В державному акті зазначено, що співвласником даної земельної ділянки є відповідач по справі - ОСОБА_3, але конкретний розмір часток співвласників в акті не зазначений.

У передбачений законом строк позивачі звернулись до нотаріуса з метою оформлення спадкових прав та отримання свідоцтв про право на спадщину за законом, однак отримали відмову через відсутність визначеної частки у праві власності на спадкове майно спадкодавця.

Позивач 1 - ОСОБА_1, в судове засідання не з'явилася, належним чином була повідомлена про час і місце розгляду справи, через канцелярію суду надала заяву про слухання справи без її участі, позовні вимоги підтримала, та просила суд позов задовольнити (а.с. 30) .

Представник Позивача 1 - ОСОБА_5, діючий за довіреністю від 18.01.2017 року (а.с. 39) в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд задовольнити їх в повному обсязі.

Позивач 2 - ОСОБА_2, в судове засідання не з'явилася, належним чином була повідомлена про час і місце розгляду справи, через канцелярію суду надала заяву про слухання справи без її участі, позовні вимоги підтримала, та просила суд позов задовольнити (а.с. 32).

Відповідач в судове засідання не з'явилася, причини неявки суду не повідомила, про місце та час судового розгляду повідомлялася своєчасно та належним чином, про що свідчать повідомлення про вручення поштових відправлень (а.с. 31, 64), заяв про відкладення розгляду справи, або розгляд справи без її участі не подавала, однак подала до суду заперечення в яких просила суд в задоволенні позову про визначення часток у спільній власності - відмовити, а у частині визнання права власності на будинок - закрити провадження.

Суд відповідно до ст. 169 ЦПК України вважає за можливе розглядати справу у відсутності не з'явившихся осіб за наявними доказами справи.

Дослідивши та перевіривши письмові докази по справі, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_3 року помер ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_7 (а.с. 19).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина до складу якою входить: ? частини житлового будинку АДРЕСА_1, який належав спадкодавцю на підставі договору дарування частки житлового будинку серії НОМЕР_3, посвідченого Чугуївською держнотконторою від 26.11.2004 р. (а.с. 21). Земельна ділянка, площею 0,1000 га, кадастровий НОМЕР_6, розташована за адресою: АДРЕСА_1, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель, яка належала спадкодавцю на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4, виданого на підставі рішення XLІ сесії V скликання Чугуївської міської ради від 02.04.2008 №1312- V (а.с. 20), співвласником якої є Відповідач ОСОБА_3.

Згідно статті 1261 ЦК України: у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Позивачі по справі, являються дітьми померлого і відповідно єдиними спадкоємцями першої черги, які прийняли спадщину після ОСОБА_4 у відповідності до ст.ст. 1261, 1268, 1269 ЦК України.

ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_8 (а.с. 15). Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_9 ОСОБА_1 18 листопада 1982 року уклала шлюб із ОСОБА_7 та їй було присвоєно прізвище ОСОБА_1 (а.с. 17).

ОСОБА_2 є донькою ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_11 (а.с. 16). Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_10 ОСОБА_8 14 серпня 1976 року уклала шлюб із ОСОБА_9 та їй було присвоєно прізвище ОСОБА_2 (а.с. 18).

Земельна ділянка розміром 0,1000 га, кадастровий номер НОМЕР_5, цільове призначення для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд належала спадкодавцю на праві спільної сумісної власності згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4. В державному акті зазначено, що співвласником даної земельної ділянки є відповідач по справі - ОСОБА_3, але конкретний розмір часток співвласників в акті не зазначений.

ОСОБА_3, відповідачу по справі, належить на праві власності ? частина будинку АДРЕСА_1, який на ? належав спадкодавцю ОСОБА_4, що підтверджується довідкою - характеристикою КП Чугуївське міжміське бюро технічної інвентаризації №2445 від 05.11.2016 року (а.с. 22).

У передбачений законом строк позивачі звернулись до нотаріуса з метою оформлення спадкових прав та отримання свідоцтв про право на спадщину за законом, однак отримали відмову через відсутність визначеної частки у праві власності на спадкове майно спадкодавця.

Згідно п.23 роз'яснень Постанови Пленуму ВСУ від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, - до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення; до спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені.

Відповідно до ст. 89 ЗК України земельна ділянка може належати на праві спільної сумісної власності лише громадянам; у спільній сумісній власності перебувають земельні ділянки співвласників жилого будинку; поділ земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визначення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом.

Згідно зі ст. 1226 ЦК України частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах.

Відповідно до п. 3.4 Листа ВСС України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року Про практику розгляду судами цивільних справ про спадкування у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину спадкоємці учасника спільної сумісної власності мають право звернутись з позовом про визначення частки майна, належної померлому на праві спільної сумісної власності.

У відповідності до ст. 355 ЦК України майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно; майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності; право спільної власності виникає з підстав, не заборонених законом, спільна власність вважається частковою, якщо договором або законом не встановлена спільна сумісна власність на майно.

ОСОБА_4 набув право власності на 3/4 частини будинку 26.11.2004 року. Згідно ч.4 ст. 120 ЗКУ (в редакції, чинній на час укладення договору дарування) при переході права власності на будівлю та споруду до кількох осіб право на земельну ділянку визначається пропорційно часткам осіб у вартості будівлі та споруди, якщо інше не передбачено у договорі відчуження будівлі і споруди.

За змістом ч.2 ст. 377 ЦКУ якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

В рішенні ВСУ від 12 жовтня 2016 року по справі № 6-2225цс16 зазначено наступне: Згідно статті 120 ЗК України при переході права власності на будівлю і споруду право власності на земельну ділянку або її частину може переходити на підставі цивільно-правових угод, а право користування - на підставі договору оренди. При переході права власності на будівлю та споруду до кількох осіб право на земельну ділянку визначається пропорційно часткам осіб у вартості будівлі та споруди, якщо інше не передбачено у договорі відчуження будівлі і споруди. Зазначена норма закріплює загальний принцип цілісності об'єкту нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об'єкт розташований. За цією нормою визначення правового режиму земельної ділянки перебуває у прямій залежності від права власності на будівлю і споруду та передбачається механізм роздільного правового регулювання нормами цивільного законодавства майнових відносин, що виникають при укладенні правочинів щодо набуття права власності на нерухомість, і правового регулювання нормами земельного і цивільного законодавства відносин при переході прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухомість.

Враховуючи вищевикладені обставини суд приходить до висновку, що ОСОБА_4 при переході права власності на 3/4 частини будинку перейшло й право користування 3/4 частинами земельної ділянки.

В подальшому Відповідачем було придбано 1/4 частину будинку за договором купівлі-продажу, та в 2008 році ОСОБА_4 та Відповідачем було приватизовано земельну ділянку, та кожен з них користувався частиною земельної ділянки, яка була необхідна для обслуговування відповідних належних на праві власності частин будинку.

В рішенні ВСУ по справі №6-59370сво10 зазначено: …Наступні зміни в розмірі часток у спільній власності на будинок, які сталися у зв'язку з прибудовою, надбудовою або перебудовою, НЕ тягнуть за собою змін встановленого порядку користування ділянкою.

Також, згідно Витягу з ухвали Судової палати з цивільних справ ВСУ від 24.04.2002 року - зміни в розмірі часток у спільній власності на жилий будинок, що сталися у зв'язку з прибудовою, перебудовою або надбудовою, не тягнуть за собою змін установленого порядку користування та розпоряджання земельною ділянкою, а якщо цей порядок не визначався, то при його визначенні суду слід виходити з розміру часток на будинок, які були у сторін при первісному виникненні права спільної часткової власності на будинок.

Отже, у зв'язку із тим, що ОСОБА_4 належить право власності на ? частини житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1, а Відповідачу ? частина вказаного будинку, суд вважає доцільним поділити між співвласниками земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_5, площею 0,1000 га, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування жилого будинку та господарських споруд за адресою: АДРЕСА_1, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4, пропорційно часток у праві власності будинку.

На підставі викладеного, керуючись: ст.ст. 86, 120 ЗК України, ст.ст.16, 328, 355, 357, 367, 1261, 1268, 1269, 1297, 1298 ЦК України, ст. ст. 3, 4, 8, 10, 11, 15, 60, 169, 209, 213, 214, 215, 223 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

ОСОБА_10 Вікторівни, ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , про визначення частки у спільній сумісній власності та визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на 3/8 частини житлового будинку АДРЕСА_1, з відповідною частиною господарських будівель та споруд, який належав ОСОБА_4 на підставі договору дарування частки житлового будинку серії НОМЕР_3, посвідченого Чугуївською держнотконторою 26.11.2004, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, право власності на 3/8 частини житлового будинку АДРЕСА_1, з відповідною частиною господарських будівель та споруд, який належав ОСОБА_4 на підставі договору дарування частки житлового будинку серії НОМЕР_3, посвідченого Чугуївською держнотконторою 26.11.2004, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

Визначити частку земельної ділянки, що належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_4 та ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4, кадастровий № НОМЕР_5, площею 0,1000 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1, з цільовим призначенням земельної ділянки - для будівництва та обслуговування жилого будинку та господарських споруд, у розмірі ? частини - ОСОБА_4, припинивши право спільної сумісної власності на неї.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на 3/8 частини земельної ділянки, кадастровий НОМЕР_6, площею 0,1000 га, цільове призначення для будівництва та обслуговування жилого будинку та господарських споруд за адресою: АДРЕСА_1, яка належала ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, право власності на 3/8 частини земельної ділянки, кадастровий НОМЕР_6, площею 0,1000 га, цільове призначення для будівництва та обслуговування жилого будинку та господарських споруд за адресою: АДРЕСА_1, яка належала ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через міський суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня його проголошення.

Суддя -

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення21.07.2017
Оприлюднено25.07.2017
Номер документу67872060
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —636/4329/16-ц

Постанова від 26.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 11.05.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Постанова від 27.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

Постанова від 27.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

Ухвала від 07.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

Ухвала від 14.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

Ухвала від 21.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

Рішення від 21.07.2017

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Ухвала від 05.12.2016

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні