Постанова
від 27.02.2018 по справі 636/4329/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Провадження № 22-ц-/790/369/18 Головуючий І інстанції: Ковригін О.С.

Справа № 636/4329/16-ц Доповідач: Сащенко І.С.

Категорія: спадкові

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2018 року апеляційний суд Харківської області в складі судової колегії судової палати з цивільних справ:

Головуючого - Сащенко І.С.

суддів - Коваленко І.С., Овсяннікової А.І.,

за участю секретаря - Бойко А. О.,

представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2,

розглянув у відкритому судовому засіданні в місті Харкові цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_3 на рішення Чугуївського міського суду Харківської області від 21 липня 2017 року по справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_4 до ОСОБА_3, про визначення частки у спільній сумісній власності та визнання права власності в порядку спадкування за законом,-

в с т а н о в и в:

У грудні 2016 року ОСОБА_1 та ОСОБА_4, звернулися до суду і з позовом до ОСОБА_3, в якому з урахванням уточнених позовних вимог просили суд:

-визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_4 право власності за кожною на 3/8 частини житлового будинку АДРЕСА_1, з відповідною частиною господарських будівель та споруд, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року;

- визначити частку земельної ділянки, що належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_5 та ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, площею 0,1000 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1, у розмірі 3/4 частини - ОСОБА_5, припинивши право спільної сумісної власності на неї;

- визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_4 право власності по 3/8 частини земельної ділянки за кожною, кадастровий НОМЕР_2, площею 0,1000 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5

В обґрунтування позовних вимог зазначали, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року помер їх батько - ОСОБА_5, після його смерті відкрилась спадщина до складу якої входить: земельна ділянка, площею 0,1000 га, розташована за адресою: АДРЕСА_1, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель та житловий будинок НОМЕР_3, який розташований за цією ж адресою.

Спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_5 є позивачі. Земельна ділянка розміром 0,1000 га, належала спадкодавцю на праві спільної сумісної власності з ОСОБА_3, але конкретний розмір часток співвласників в акті не зазначено. У передбачений законом строк позивачі звернулись до нотаріуса з метою оформлення спадкових прав та отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, однак отримали відмову через відсутність визначеної частки у праві власності на спадкове майно спадкодавця.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Позивач ОСОБА_4та відповідач в судове засідання не з'явилися.

Рішенням Чугуївського міського суду Харківської області від 21.07.2017 року позов задоволено. Постановлено визнати за ОСОБА_1 право власності на 3/8 частини житлового будинку АДРЕСА_1, з відповідною частиною господарських будівель та споруд, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року.

Визнати за ОСОБА_4 право власності на 3/8 частини житлового будинку АДРЕСА_1, з відповідною частиною господарських будівель та споруд, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5

Визначити частку земельної ділянки, що належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_5 та ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, площею 0,1000 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1, у розмірі ? частини - ОСОБА_5, припинивши право спільної сумісної власності на неї.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 3/8 частини земельної ділянки, кадастровий НОМЕР_2, площею 0,1000 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5

Визнати за ОСОБА_4 право власності на 3/8 частини земельної ділянки, кадастровий НОМЕР_2, площею 0,1000 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5

В апеляційній скарзі ОСОБА_3 просить рішення скасувати та ухвалити нове, яким в задоводені позовних вимог відмовити. При цьому посилається на неповне з`ясування судом обставин справи, що мають значення для справи; порушення норм матеріального та процесуального права. Зазначає, що спору між сторонами щодо спадкового майна немає. Крім того, визнання за позивачами права власності на прибудову А4 суперечить вимогам закону, оскільки ця прибудова є самочинною.

Колегія суддів, вислухавши суддю доповідача, пояснення осіб, що з'явилися, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги вважає, що скарга підлягає задоволенню.

Згідно ч. 1 ст. 367 ЦПК України , суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_4 та ОСОБА_1 суд першої інстанції виходив з того, що позивачі є спадкоємцями померлого ОСОБА_5, проте отримати право власності в іншому порядку, окрім як на підставі судового рішення вони не можуть.

Погодитись з таким висновком суду не можна.

Встановлено, що ОСОБА_6 на підставі договору дарування від 26.11.2004 року належить ? частини житлового будинку АДРЕСА_1, з відповідною частиною господарських будівель та споруд ( а.с. 21 ).

Також, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_4 йому спільно з ОСОБА_3 належить земельна ділянка кадастровий НОМЕР_2, площею 0,1000 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ( а.с. 20 ).

ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року ( а.с. 19 ).

ОСОБА_4 та ОСОБА_1 є доньками ОСОБА_5 ( а.с. 15 - 18 ).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України ).

Згідно ст.ст. 1217 , 1258 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу .

Для здійснення права на спадкування спадкоємець за заповітом чи за законом має прийняти спадщину.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має особисто подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини (ч.ч. 1, 2 ст. 1269 ЦК України ).

Згідно роз'яснень, які містяться у п.24 постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування при розгляді даної категорії справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у

вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Також, Главою 86 ЦК , а також спеціальним законодавством, зокрема, Законом України "Про нотаріат" , підзаконними нормативними актами, визначено нотаріальний порядок оформлення права на спадщину, що відповідає встановленій законодавством сукупності функцій притаманній юрисдикційній діяльності судів та нотаріусів. Отже, у разі якщо відсутність умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину не підтверджена належними доказами, а саме відмовою нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину, це може бути підставою для відмови у позові.

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України , кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом .

Згідно ч.1 ст.77 ЦПК України , належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Матеріали справи не містять жодного документа на підтвердження того, чи зверталися позивачі до нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини, рішення нотаріуса з цього приводу. Крім того, відсутні дані про те, чи заводилася нотаріусом спадкова справа.

Судом першої інстанції не встановлено коло спадкоємців після смерті ОСОБА_5 - чи немає інших спадкоємців, які звернулися з заявами про прийняття спадщини після його смерті.

За таких обставин рішення суду підлягає скасуванню з ухваленням нового про відмову у задоволенні позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 367 , 368 , п.2 ч.1 ст. 374 , п. 3, 4 ч.1 ст. 376 , ст. 381 , ст.ст. 382 , 383 , 384 ЦПК України , -

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 - задовольнити.

Рішення Чугуївського міського суду Харківської області від 21 липня 2017 року - скасувати.

Ухвалити нове рішення, яким позов ОСОБА_1, ОСОБА_4 до ОСОБА_3, про визначення частки у спільній сумісній власності та визнання права власності в порядку спадкування за законом - залишити без задоволення.

Стягнути з ОСОБА_1, ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 сплачений судовий збір за подання апеляційної скарги по 303,16 грн. з кожної.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття але може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складений 02 березня 2018 року.

Головуючий суддя Сащенко І.С.

Судді

Коваленко І.П.

Овсяннікова А.І.

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення27.02.2018
Оприлюднено03.03.2018
Номер документу72529833
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —636/4329/16-ц

Постанова від 26.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 11.05.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Постанова від 27.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

Постанова від 27.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

Ухвала від 07.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

Ухвала від 14.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

Ухвала від 21.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Сащенко І. С.

Рішення від 21.07.2017

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Ухвала від 05.12.2016

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні