Рішення
від 01.11.2010 по справі 15/200д/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.11.10 Справа № 15/200д/09

Суддя Горохов І.С.

За позовом Українсько -іспанського товариства з обмеженою відповідальністю "Харвест Індустріалес, С.Л.", 69057, м. Запоріжжя, вул.. Антенна, 11

до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Північазовбуд", 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул.. Червона, 70

до відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Бердянське будівельно -монтажне управління", 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул.. Червона, 70

за участі Прокуратури Запорізької області

про визнання недійсною третейської угоди від 12.01.2007р.

третя особа, яка заявляє самостійні позовні вимоги на предмет спору -Бердянська об'єднана державна податкова інспекція Запорізької області, 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, пр.. Праці, 20

до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Бердянське будівельно -монтажне управління", 71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Червона, 70

до відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Північазовбуд", Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Червона, 70

про визнання недійсною третейської угоди від 12.01.2007р.

Суддя І.С. Горохов

Представники:

від позивача - Орловський С.О., представник довіреність від 03.01.2010р.

від відповідача 1. Межуєв С.М., представник довіреність №49 від 18.08.2010р.

від відповідача 2. не з`явився

від третьої особи Калініченко В.В., представник довіреність від 11.01.2010р. №41/8/10-017

від прокуратури Тронь Г.М. прокурор відділу облпрокуратури посвідчення №84 від 30.04.2010р.

Суть спору:

Розглядається позовна заява Українсько -іспанського товариства з обмеженою відповідальністю "Харвест Індустріалес, С.Л." до відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю "Північазовбуд" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Бердянське будівельно -монтажне управління" про визнання недійсною третейської угоди за участі Прокуратури Запорізької області, та позовна заява третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору - Бердянська Об'єднана податкова інспекція Запорізької області до відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю "Бердянське будівельно -монтажне управління" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Північазовбуд" про визнання недійсною третейської угоди від 12.01.2007.

Ухвалою господарського суду від 30.10.2009 порушено провадження у справі, її розгляд призначено на 25.11.2009. Провадження у справі зупинялось внаслідок оскарження ухвали господарського суду від 30.10.2009. Розгляд справи відкладався.

В судовому засіданні 01.11.2010р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Позовні вимоги Українсько -іспанського товариства з обмеженою відповідальністю Харвест Індустріалес, С.Л. , м. Запоріжжя заявлені з наступних підстав: зміст оскаржуваної третейської угоди суперечить ст. ст. 12, 83, 90 Земельного кодексу України, ст. 376 Цивільного кодексу України, що має наслідком визнання її недійсною за позовом заінтересованої сторони на підставі ч. 1 ст. 215 Цивільного кодексу України. За своїми ознаками недобудоване нерухоме майно, що знаходиться за адресою вул. Червона 15, м. Бердянськ, спори щодо якого за оскаржуваною третейською угодою передані на вирішення третейського суду є самочинним будівництвом. Укладення третейської угоди щодо вирішення права власності, користування, володіння, розпорядження нерухомим майном, що розташоване на земельній ділянці по вул. Червона, можливе лише за умови отримання згоди власника (користувача) земельної ділянки. Оскільки такої згоди власником земельної ділянки не надавалось, укладення такої угоди порушує право комунальної власності на цю земельну ділянку, яке від імені територіальної громади здійснює Бердянська міська рада. Враховуючи, що належною стороною третейської угоди мала б бути Бердянська міська рада, оскільки без волевиявлення власника земельної ділянки неможливо визначити долю самочинного будівництва, її зміст суперечить п. 6 ч. 1 ст. 6 Закону України Про третейські суди , згідно якої третейським судам не підвідомчі спори зі справ, однією із сторін в яких є орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа.

Оскаржуваною третейською угодою вирішено питання власності на нерухоме майно, що знаходиться на земельній ділянці, належній позивачеві на умовах користування (договір оренди від 26.11.2007р.), що перешкоджає УІ ТОВ Харвест Індустріалес, С.Л. використовувати земельну ділянку за цільовим та функціональним призначення. Просить позов задовольнити.

Бердянською об'єднаною державною податковою інспекцією третьою особою, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору заявлено позовні вимоги з наступних підстав: податкова інспекція вважає, що оскаржуваної третейської угодою вирішено питання про права Бердянської ОДПІ щодо власності на майно, яке взято нею на облік з ознаками безхазяйного. Оскаржувана третейська угода укладена всупереч встановленої компетенції третейського суду та нею вирішене питання про права та законні інтереси осію щодо майна, визначеного угодою, які не є сторонами третейської угоди. Оскаржуваною третейською угодою вирішено питання власності на нерухоме майно, що належить державі в особі Бердянської ОДПІ. Податковою інспекцією 14.07.2006р. було надіслано до Бердянської міської ради заяву про знахідку щодо описаного майна згідно з Актом опису і попередньої оцінки майна з ознаками безхазяйного від 13.07.2006р. №11, а тому право власності на описане майно перейшло до держави у особі Бердянської ОДПІ 17.01.2007р. Не зважаючи на це ТОВ Північазовбуд шляхом укладення третейської угоди та отримання рішення третейського суду неправомірно оформило право власності на самочинне будівництво. Просить позов задовольнити.

Представник позивача проти заявлених позовних вимог заперечив з наступних підстав: земельна ділянка по вул. Червоній 15 в м. Бердянськ не перебуває у користуванні УІ ТОВ Харвест Індустріалес, С.Л. , оскільки рішенням господарського суду Запорізької області від 18.09.2008р. у справі № 10/547/08 (залишено в силі судами апеляційної та касаційної інстанції) визнано недійсним п. 15 рішення Бердянської міської рад №13 від 17.05.2007р. та п. 3.8 рішення Бердянської міської ради. Також рішенням господарського суду Запорізької області від 02.03.2009р. у справі №6/40д/09 (залишено в силі судами апеляційної та касаційної інстанції) визнано недійсним договір від 26.11.2007р. оренди земельної ділянки по вул.. Червоній 15 у м. Бердянськ. 14.05.2010 господарським судом Запорізької області винесено рішення у справі за позовом УІ ТОВ Харвест Індустріалес С.Л. до КПТІ Бердянської міської ради, треті особи Бердянська ОДПІ, Бердянська міська рада, ТОВ Північазовбуд за участю прокуратури Запорізької області про скасування державної реєстрації, яким в позові відмовлено. Державна реєстрація права власності на об'єкт незавершеного будівництва по вул. Червоній 15 у м. Бердянську відбулась 26.08.2008р. тоді як укладення третейської угоди відбулося 12.01.2007р.

Щодо вимог Бердянської ОДПІ зазначив, що податковою інспекцією не надано доказів визнання права власності за нею. Реєстрація права власності відбулась на підставі рішення третейського суду від 23.01.2007р., а не третейської угоди. Позовні вимоги Бердянської ОДПІ не відповідають фактичним обставинам справи. Щодо участі прокуратури в даній справі зазначив, що дана справ не стосується оскарження рішення третейського суду, в даному випадку розглядається спір щодо вимог дійсності угоди між господарюючими суб'єктами. Бердянська міська рада не позбавлена права сама звернутися до суду із відповідним позовом. Просить в задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Представник від відповідача 2 в судові засідання не з`явився, витребувані судом документи не надав, про причини неявки не повідомив.

Заявлене усне клопотання представника ТОВ Півніазовбуд щодо винесення окремої ухвали відносно посадових осіб Бердянської ОДПІ за зазначення недостовірних даних в позовній заяві про те, що саме податкова інспекція є власником майна за адресою: м. Бердянськ, вул.. Червона 15 судом відхилено, оскільки зазначення такої інформації є лише доводами викладеними в обґрунтування позовних вимог, а не доказами які подаються до суду та оцінюються ним для встановлення фактичних обставин справи.

Клопотання представника ТОВ Півніазовбуд про зупинення провадження у справі до розгляду по суті справи №11/347/07-АП за позовом Бердянської ОДПІ до ТОВ ББМУ , ТОВ ББМП , ТОВ Північазовбуд , ЗАТ УДЖС про визнання права власності на майно, яке описано Бердянською ОДПІ в актах опису і попередньої оцінки від 13.07.2006р. №11 та від 20.07.2006р. №12 судом відхилено, оскільки право власності на майно по вул.. Червона 15 у м. Бердянськ було визнано за ТОВ Північазовбуд на підставі рішення третейського суду, а не на підставі спірної третейської угоди. Доказів оскарження на час розгляду спору в суді рішення третейського суду сторонами у справі не надано.

За клопотанням представника ТОВ Північазовбуд розгляд справи здійснювався із застосуванням технічних засобів фіксації судового процесу.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши представників сторін суд встановив наступне.

Представником відповідача 1 в обґрунтування своїх заперечень на позовні вимоги надано акт Державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництва об'єкта -першої черги житлового будинку по вул.. Червона 15 на 17 квартир (житлова частина) та свідоцтво про право власності на житловий будинок І черга м. Бердянськ від 18.05.1999р. на об'єкт -житловий будинок А , який розташований у м. Бердянськ на вул. Червоній №15 належить Товариству з обмеженою відповідальністю Північазовбуд на праві колективної власності.

13.07.2006р. за участі представників Бердянської об'єднаної державної податкової інспекції у Запорізькій області -Білокінь О.М., представника УІ ТОВ Харвест Індустріалес, С.Л. юрисконсульта Смолянського І.М., у присутності голови правління Товариства співвласників багатоквартирного будинку Сусіди - Ячменьова К.М. складено акт опису і попередньої оцінки майна з ознаками безхазяйного №11, зокрема, у п. 24 вказаного акту зазначено майно -фундамент частково зруйнований, що складається із залізобетонних блоків, плит перекриття та цегли.

20.07.2006р. за участю представників Бердянської об'єднаної державної податкової інспекції у Запорізькій області -Білокінь О.М., представника ЗАТ Бердянська міська стоматологічна поліклініка - Страшного В.Я., у присутності голови правління Товариства співвласників багатоквартирного будинку Сусіди - Ячменьова К.М. складено акт опису і попередньої оцінки майна з ознаками безхазяйного №12.

05.10.2006р. постановою господарського суду Запорізької області у справі №28/168/06-АП відмовлено в задоволенні позову Закритого акціонерного товариства Уренгойська дирекція житлового будівництва , Росія, Тюменська область, м. новий Уренгой до Бердянської міської ради Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю Північазовбуд , м. Бердянськ про визнання нечинним рішення №49 від 25.11.2005р. Про припинення права користування земельним ділянками Орендного підприємства Уренгойська дирекція житлового будівництва .

12.12.2006р. ухвалою Запорізького апеляційного господарського суду постанову господарського суду Запорізької області від 05.10.2006р. у справі №28/168/06-Ап залишено без змін.

20.08.2007р. ухвалою Вищого адміністративного суду України постанову господарського суду Запорізької області та ухвалу Запорізького апеляційного господарського суду від 12.12.2006р. залишено без змін.

12.01.2007р. між Товариством з обмеженою відповідальністю Північазовбуд та Товариством з обмеженою відповідальністю Бердянське будівельно -монтажне управління укладено третейську угоду про наступне:

1. Усі спори, розбіжності, вимоги або претензії, що виникають з права власності, користування, володіння, розпорядження недобудованим нерухомим майном, а саме: мансардним житловим поверхом другої черги житлового будинку № 15 по вул. Червона в м. Бердянську, вбудовано-прибудованим приміщенням охорони здоров'я першого поверху другої черги житлового будинку № 15 по вул. Червона в М.Бердянську, приміщенням електрощитової на 1-му поверху другої черги житлового будинку № 15 по вул. Червона в м .Бердянську, прибудованими гаражами другої черги житлового будинку № 15 по вул. Червона в м. Бердянську: літ. Б площею 43,8 кв. м; літ. В площею 118,6 кв. м. та прибудовані приміщення охорони: літ. а площею 10,4 кв. м., літ. аі площею 10,6 кв. м., фундамент другої черги житлового будинку № 15 по вул. Червона в м. Бердянську в осях 1У-У1, фундамент гаражів другої черги житлового будинку №15 по вул. "Червона в м. Бердянську з розмірами в осях 6м х 28,8м, у зв'язку з ними, або витікають з них, підлягають остаточному вирішенню у Постійно діючому третейському суді при Всеукраїнській громадській організації Український правовий союз у відповідності з Регламентом цього третейського суду. Сторони домовились, що розгляд їх спору у Постійно діючому третейському суді при Всеукраїнській громадській організації Український правовий союз буде проходити тільки на підставі письмових матеріалів наданих сторонами, без проведення усного слухання і виклику сторін, з покладенням витрат, пов'язаних з вирішенням спору третейським судом на Позивача.

2. Третейський суд складається з одного третейського судді.

3. Ця угода набирає чинності з моменту її підписання сторонами та діє до 31 грудня 2007 р.

4. Ця угода складена у трьох екземплярах, кожен з яких має однакову силу, по одному для кожної із сторін та для постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації Український правовий союз .

23.01.2007р. рішенням постійно діючого третейського суду при Всеукраїнський громадський організації Український правовий союз визнано за Товариством з обмеженою відповідальністю Північазовбуд 71100, м. Бердянськ, вул.. Червона 70, код ЄДРПОУ 22126316 право власності на недобудоване нерухоме майно -мансардний житловий поверх другої черги житлового будинку №15 по вул. Червона в м. Бердянську, вбудовано -прибудоване приміщення охорони здоров`я першого поверху другої черги житлового будинку №15 по вул.. Червона в м. Бердянську, приміщення електрощитової на 1-му поверху другої черги житлового будинку №15 по вул. Червона в м. Бердянську, прибудовані гаражі другої черги житлового будинку №15 по вул.. Червона в м. Бердянську: літ. Б площею 43,8 кв. м., літ. В площею 118,6 кв. м. та прибудовані приміщення охорони: літ. а площею 10,4 кв. м., літ. а1 площею 10,6 кв. м. фундамент другої черги житлового будинку №15 по вул.. Червона в м. Бердянську в осях IV-VI, фундамент гаражів другої черги житлового будинку №15 по вул. Червона в м. Бердянськ з розмірами в осях 6м х 28,8 м.

13.02.2007р. ухвалою постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації Український правовий союз справа №40/29 виправлено описку в резолютивній частині рішення від 23.01.2007р. та зазначено вважати вірним:

недобудоване нерухоме майно -мансардний житловий поверх в осях І-ІІІ над прийнятими до експлуатації квартирами житлового будинку по вул.. Червона в м. Бердянську, вбудовано -прибудоване приміщення охорони здоров`я першого поверху в осях І-ІІІ житлового будинку №15 по вул.. Червона в м. Бердянську приміщення електощитової на 1-му поверху в осях Б-В та 4-ІІІ житлового будинку по вул.. Червона в м. Бердянську, прибудовані гаражі в осях І-ІІІ житлового будинку по вул.. Червона в м. Бердянську: літ. Б площею 43,8 кв. м. літ. В площею 118,6 кв. м. прибудовані приміщення охорони: літ. а площею 10,4 кв. м. літ. а1 площею 10,6 кв. м. фундамент житлового будинку №15 по вул.. Червона в м. Бердянську в осях IV-VI фундамент гаражів житлового будинку №15 по вул.. Червона в м. Бердянську з розмірами в осях 6м х 28,8 м. .

26.11.2007р. між Бердянською міською радою (орендодавець) та Українсько -Іспанським товариством з обмеженою відповідальністю Харвест Індустріалес, С.Л. договір оренди землі.

Відповідно до п. 1 договору, орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне володіння та користування земельну ділянку для житлової забудови і громадського призначення, яка знаходиться у місті Бердянськ, Запорізької області, по вул.. Червона (в районі житлового будинку №15).

В п. 2 та 3 договору зазначено, що передається земельна ділянка загальною площею 0,2000 га. На земельній ділянці знаходиться об'єкти нерухомого майна: вільна.

Підставою для укладення договору оренди земельної ділянки є: рішення Бердянської міської ради №9 від 01.11.2007р.

26.11.2007р. земельну ділянку передано за актом приймання -передачі.

Рішенням господарського суду Запорізької області від 18.09.2008р. у справі №10/547/08 задоволено позов Товариства з обмеженою відповідальністю Північазовбуд , м. Бердянськ Запорізької області до Бердянської міської ради Запорізької області, м. Бердянськ Запорізька область, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Українсько -Іспанське товариство з обмеженою відповідальністю Харвест Індустріалес С.Л. , м. Запоріжжя та визнано недійсним п. 15 рішення Бердянської міської ради Запорізької області №13 від 17.05.2007р.; п. п. 3.8 рішення Бердянської міської ради Запорізької області №9 від 01.11.2007р.

Рішенням Бердянської міської ради Запорізької області №13 від 17.05.2007р. було погоджено місце розташування та надано дозвіл УІ ТОВ Харвест Індустіралес С.Л. на розроблення проекту відведення земельної ділянки орієнтованою площею 0,2 га, розташовану за адресою: вул.. Червона 15, м. Бердянськ, Запорізька область для будівництва багатоповерхового будинку при умові вирішення питання відповідно до діючого законодавства щодо звільнення території вказаної ділянки за рахунок заявника від будівельних матеріалів, тимчасових споруд, будівельного баштового крану. фундаментів багатоповерхового будинку, частини стін першого поверху, або отримання підтвердження права власності на них.

01.11.2007р. Бердянською міською радою прийнято рішення №9 Про передачу в оренду земельних ділянок , відповідно до а. 3, п. п. 3.8 якого УІ ТОВ Харвест Індустіралес С.Л. затверджено проект відведення земельної ділянки, площею 0.2 га, розташованої по вул. Червоній №15 м. Бердянськ, Запорізька область для будівництва багатоповерхового житлового будинку строком до 01.11.2012 р.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 14.05.2009р. у справі №10/547/08 роз'яснено рішення господарського суду Запорізької області від 18.09.2008р. у справі №10/547/08 із зазначенням наступного:

п. 15 рішення Бердянської міської ради №13 від 17.05.2007р.; п. п. 3.8 рішення Бердянської міської ради №9 від 01.11.2007р. визнаний недійсними з моменту їх прийняття Бердянською міською радою Запорізької області.

20.11.2008р. постановою Запорізького апеляційного господарського суду у справі №10/547/08 рішення господарського суду Запорізької області від 18.09.2008р. по справі №10/547/08 залишено без змін.

16.06.2009р. постановою Вищого господарського суду України постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 20.11.2008 у справі № 10/547/08 залишено без змін, а касаційну скаргу ТОВ Харвест Індустріалес С.Л. без задоволення.

01.10.2009р. ухвалою Верховного суду України відмовлено в порушенні провадження з перегляду в касаційному порядку постанови ВГСУ від 16.06.2009р. у справі №10/547/08.

02.03.2009р. рішенням господарського суду Запорізької області у справі №6/40д/09 задоволено позов Товариства з обмеженою відповідальністю Північазовбуд м. Бердянськ Запорізька область до Бердянської міської ради м. Бердянськ Запорізької області, Українсько -Іспанського товариства з обмеженою відповідальністю Харвест Індустріалес , С.Л. м. Запоріжжя, визнано недійсним, укладений між Бердянською міською радою Запорізької області м. Бердянськ та Українсько-Іспанським товариством з обмеженою відповідальністю Харвест - Індустріалес, С.Л. м. Запоріжжя, договір оренди землі від 26.11.2007р.

21.05.2009р. Постановою Запорізького апеляційного господарського суду рішення господарського суду Запорізької області від 02.03.2009р. у справі №6/40д/09 залишено без змін.

01.10.2009р. постановою Вищого господарського суду України залишено в силі постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 21.05.2009р. у справі №6/40д/09 без змін.

14.05.2010р. рішенням господарського суду Запорізької області у справі №09-07/2134-11/117/10 в задоволенні позову Українсько - іспанського товариства з обмеженою відповідальністю Харвест Індустріалес, С.Л. , м. Запоріжжя до відповідача Комунального підприємства з технічної інвентаризації Бердянської міської ради, м. Бердянськ Запорізька область, треті особи, як не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Бердянська об'єднана державна податкова інспекція Запорізької області, м. Бердянськ Запорізька область, Бердянська міська рада Запорізької області, м. Бердянськ Запорізька область, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю Північазовбуд , м. Бердянськ, Запорізька область, Прокурор Запорізької області про скасування державної реєстрації права власності.

В рішенні зазначено, що відповідно до довідки Бердянського районного відділу ДП Центр ДЗК від 26.10.2009р. вих.. №903/001 державну реєстрацію договору оренди від Бердянською радою та УІ ТОВ Харвест Індустріалес С.Л. на земельну ділянку, яка розташована за адресою м. Бердянськ, вул. Червона 15, площею 0,2000 га, та зареєстровано у книзі реєстрації за номером 040826500081 від 20.02.2008р. скасовано.

25.08.2010р. постановою Запорізького апеляційного господарського суду рішення господарського суду Запорізької області від 14.05.2010р. у справі №09-07/2134-11/117/10 залишено без змін.

Відповідно до ч. 2 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України, факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори), за винятком встановлених рішенням третейського суду, під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно із ч. 1 п. 2 ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання правочину недійсним.

Відповідно до ст.. 215 Цивільного кодексу України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою -третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах встановлених законом, такий право чин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Згідно із ч. 1-3, 5, 6 ст. 203 Цивільного кодексу України, зміст правочину не може суперечити актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Правочин має вчиняться у формі, встановленій законом.

Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Правочин, що вчинюється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їх малолітніх, неповнолітніх та непрацездатних дітей.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох чи більше осіб, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно зі ст. 627 Цивільного кодексу України, відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 5 Закону України "Про третейські суди" юридичні та/або фізичні особи мають право передати на розгляд третейського суду будь-який спір, який виникає з цивільних чи господарських правовідносин, крім випадків, передбачених законом. Спір може бути переданий на розгляд третейського суду за наявності між сторонами третейської угоди, яка відповідає вимогам цього Закону.

Відповідно до ст. 6 Закону України Про третейські суди (в редакції станом на 14.04.2006р. до 10.01.2008р.) третейські суди в порядку, передбаченому цим Законом, можуть розглядати будь-які справи, що виникають із цивільних та господарських правовідносин. Застереження щодо неможливості розгляду третейськими судами справ щодо визнання права власності на нерухоме майно на день укладення третейської угоди від 12.01.2007р. у вказаній статті Закону були відсутні.

З урахуванням вимог ст. 12 Закону України Про третейські суд від 11.05.2004р. №1701-ІV третейська угода може бути укладена у вигляді третейського застереження в договорі, контракті або у вигляді окремої письмової угоди.

Якщо сторони не домовилися про інше при передачі спору до постійно діючого третейського суду, а також при вказівці у третейській угоді на конкретний постійно діючий третейський суд регламент третейського суду розглядається як невід'ємна частина третейської угоди.

За будь-яких обставин у разі суперечності третейської угоди регламенту третейського суду застосовуються положення регламенту.

Третейська угода укладається у письмовій формі. Третейська угода вважається укладеною, якщо вона підписана сторонами чи укладена шляхом обміну листами, повідомленнями по телетайпу, телеграфу або з використанням засобів електронного чин іншого зв'язку, що забезпечує фіксацію такої угоди, або шляхом направлення відзиву на позов, в якому одна із сторін підтверджує наявність угоди, а інша сторона проти цього не заперечує.

Третейська угода має містити відомості про найменування сторін та їх місцезнаходження, предмет спору, місце і дату укладання угоди.

Посилання у договорі, контракті на документ, який містить умову про третейський розгляд спору, є третейською угодою за умови, що договір укладений у письмовій формі і це посилання є таким, що робить третейську угоду частиною договору.

У разі недодержання правил, передбачених цією статтею, третейська угода є недійсною.

Недійсність окремих положень договору, контракту, що містить третейське застереження, не тягне за собою недійсність такого третейського застереження.

Третейська угода може містити як вказівку про конкретно визначений третейський суд, так і просте посилання на вирішення відповідних спорів між сторонами третейським судом.

Дослідивши третейську угоду від 12.01.2007р. суд вважає, що сторонами третейської угоди при її укладенні додержано правила, передбачені вимогам ст. 12 Закону України Про третейські суди .

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Господарського процесуального кодексу України, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі -підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ч. 2 ст. 21 Господарського процесуального кодексу України, позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

У УІ ТОВ Харвест Індустріалес, С.Л. відсутнє право користування земельною ділянкою по вул. Червона №15 у м. Бердянську з урахуванням визнання договору оренди земельної ділянки від 26.11.2007р. укладеного між УІ ТОВ Харвест Індустіралес, С.Л. та Бердянською міською радою, а також державна реєстрація вказаного договору оренди зареєстрованого в книзі реєстрації за номером 040826500081 від 20.02.2008р. скасована.

УІ ТОВ Харвест Індустріалес, С.Л. не доведено порушення або оспорювання його прав і охоронюваних законом інтересів спірною третейською угодою.

За викладених вище обставин та вимог чинного законодавства України, суд вважає, що позовні вимоги УІ ТОВ Харвест Індустріалес, С.Л. задоволенню не підлягає.

Відносно вимог Бердянської об'єднаної державної податкової інспекції щодо визнання спірної третейської угоди недійсною необхідно зазначити наступне.

Згідно з витягом з реєстру права власності на нерухоме майно КПТІ Бердянської міської ради №20009567 від 26.08.2008р. за ТОВ Півніазовбуд зареєстровано право власності на об'єкт незавершеного будівництва за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул.. Червона буд. 15 про що зроблено запис №1135 в книзі 1.

Бердянська ОДПІ посилається на те, що нерухоме майно, що знаходиться на земельній ділянці по вул. Червона 15 у м. Бердянськ перебуває на обліку Бердянської ОДПІ як безхазяйне в підтвердження зазначених тверджень посилається на акти опису і попередньої оцінки майна з ознаками безхазяйного №11 від 13.07.2006р. та №12 від 20.07.2006р.

Відповідно до вимог ст. 335 Цивільного кодексу України, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Безхазяйні рухомі речі можуть набуватися у власність за набувальною давністю, крім випадків, встановлених статтями 336, 338, 341 і 343 цього Кодексу.

Доказів визнання права власності за Бердянською ОДПІ відповідно до вимог ст. 335 Цивільного кодексу України податковою інспекцією не надано.

Крім того, оскарження як УІ ТОВ Харвест Індустріалес, Л.С. так і Бердянською ОДПІ третейської угоди від 12.01.2007р. укладеної між ТОВ Північазовбуд та ТОВ Бердянське будівельно-монтажне управління не призведе до захисту або відновлення порушених чи оспорюваних їх прав, оскільки реєстрація права власності на недобудоване нерухоме майно за адресою: м. Бердянськ, вул. Червона буд. 15 відбулася на підставі рішення постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації Український правовий союз від 23.01.2007р. справа №40/29.

За викладених вище обставин, суд вважає, що позовні вимоги Бердянської ОДПІ задоволенню не підлягають.

В задоволенні позовних вимог Українсько -іспанського товариства з обмеженою відповідальністю Харвест Індустріалес, С.Л. та третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору Бердянської об'єднаної державної податкової інспекції відмовляється.

Судові витрати покладаються на позивача.

Керуючись ст. ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

Вирішив:

1. В задоволенні позову Українсько -іспанського товариства з обмеженою відповідальністю "Харвест Індустріалес С.Л.", м. Запоріжжя відмовити.

2. В задоволенні позову Бердянської об'єднаної державної податкової інспекції Запорізької області, м. Бердянськ Запорізька область відмовити.

Суддя І.С. Горохов

Рішення оформлено та підписано відповідно до вимог ст. 84 Господарського процесуального кодексу України 03.11.2010р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення01.11.2010
Оприлюднено26.07.2017
Номер документу67888856
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/200д/09

Рішення від 01.11.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 29.09.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Постанова від 13.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 29.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Постанова від 09.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 15.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні