Ухвала
від 25.07.2017 по справі 913/512/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про порушення провадження у справі

25 липня 2017 року Справа № 913/512/17

Провадження №34/913/512/17

Господарський суд Луганської області у складі:

суддя Іванов А.В.

при секретарі судового засідання - помічнику судді Головко А.І.

розглянувши матеріали справи

за позовом заступника керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі позивача ОСОБА_1 районної ради Луганської області , смт.Мілове Міловського району Луганської області

до 1 - го відповідача: Комунальної установи «ОСОБА_1 районний центр «Спорт для всіх» , смт.Мілове Міловського району Луганської області

2 - го відповідача: Приватного підприємства «Воронянські ковбаси» , м.Лисичанськ Луганської області,

про визнання договору оренди недійсним та повернення приміщення

У судовому засіданні брали участь :

від органу прокуратури ОСОБА_2В прокурор відділу прокуратури Харківської області, посвідчення №042342 від 29.03.2016;

від позивача - представник не прибув;

від відповідача - представник не прибув.

ВСТАНОВИВ :

Позивач - заступник керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі ОСОБА_1 районної ради Луганської області звернувся до господарського суду Луганської області з позовом від 22.06.2017№04/104-726 вих-17 про визнання договору оренди нежитлового приміщення недійсним та повернення приміщення.

У відповідності до вимог ст. 2 1 Господарського процесуального кодексу України 29.06.2017 року здійснено автоматичний розподіл в автоматизованій системі документообігу суду та справу передано на розгляд судді Іванову А.В.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 29.06.2017 було призначено розгляд питання щодо підтвердження підстав представництва заступника керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області інтересів держави в особі ОСОБА_1 районної ради Луганської області з позовними вимогами на 25.07.2017 о 15 год. 10 хв.

17.07.2017 від відповідача 1 - КП ОСОБА_1 районний центр Спорт для всіх на адресу суду надійшла заява №44 від 12.07.2017 про розгляд справи без участі його представника, так як позов відповідач 1 визнає в повному обсязі. Цю заяву суд розглянув та залучив до матеріалів справи.

Представники позивача та відповідачів в призначене судове засідання не з'явилися.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для представництва заступником прокурора Старобільської місцевої прокуратури Луганської області інтересів держави в особі ОСОБА_1 районної ради Луганської області з наведеними позовними вимогами, господарський суд виходить з наступного.

Згідно з ч.1 ст.29 Господарського процесуального кодексу України прокурор бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, порушену за позовом інших осіб, на будь-якій стадії її розгляду для представництва інтересів громадянина або держави. З метою вступу у справу прокурор може подати апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд рішення Верховним Судом України, про перегляд рішення за нововиявленими обставинами або повідомити суд і взяти участь у розгляді справи, порушеної за позовом інших осіб. При цьому прокурор для представництва інтересів громадянина або держави в господарському суді (незалежно від форми, в якій здійснюється представництво) повинен обґрунтувати наявність підстав для здійснення такого представництва, передбачених частинами другою або третьою статті 25 Закону України «Про прокуратуру» . Для представництва інтересів громадянина в господарському суді прокурор також повинен надати документи, що підтверджують недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність відповідного громадянина, та письмову згоду законного представника або органу, якому законом надано право захищати права, свободи та інтереси відповідної особи, на здійснення представництва. Невиконання прокурором вимог щодо надання господарському суду обґрунтування наявності підстав для здійснення представництва інтересів громадянина або держави в господарському суді має наслідком повернення поданої ним позовної заяви (заяви, скарги) у порядку, встановленому статтею 63 цього Кодексу.

За змістом ч.3 ст.23 Закону України «Про прокуратуру» прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також уразі відсутності такого органу.

Частиною 4 ст.23 Закону України «Про прокуратуру» передбачено, що наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов'язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб'єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб'єктом владних повноважень.

Позовні вимоги заявника обгрунтовані тим, що договір оренди нежитлових приміщень №2 від 25.06.2015, укладений між КП ОСОБА_1 районний центр Спорт для всіх в особи і директора в особи директора ОСОБА_3 та ПП Воронянські ковбаси в особи директора ОСОБА_4, укладений з порушенням вимог ст. 9 та ч. 1 ст. 10 Закону України Про оренду державного та комунального майна та п.п. 12, 13. Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої Постановою КМУ №786 від 04.01.1995.

Прокурор в позовній заяві зазначив, що позов пред'явлено в інтересах держави в особі ОСОБА_1 районної ради Луганської області, яка діє від імені територіальної громади, не вживає заходів щодо захисту інтересів територіальної громади, які постраждали внаслідок не дотримання вимог чинного законодавства при передачі об'єкта комунальної власності в оренду.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні право комунальної власності - право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Згідно з ч. 2 ст. 10 цього ж Закону обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.

У статті 16 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні вказано, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Частиною 5 статті 60 вказаного Закону визначено, що органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об'єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об'єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Вимога щодо попереднього повідомлення ОСОБА_1 районної ради Луганської області про намір звернутися до суду за захистом інтересів держави з заявленим позовом виконана заявником, що підтверджується листом №04/104-719вих-17 від 20.06.2017 (а.с.56).

За таких обставин господарський суд дійшов висновку, про наявність у даному випадку підстав для представництва прокурором інтересів держави у відповідності до ст.23 Закону України «Про прокуратуру» .

Вирішуючи питання щодо прийняття позовної заяви до розгляду, господарський суд, приходить до висновку про достатність поданих матеріалів та необхідність порушення провадження у справі.

Керуючись ст.23 Закону України «Про прокуратуру» , ст.ст.27, 29, 61, 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1 . Підтвердити підстави представництва заступника керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі позивача ОСОБА_1 районної ради Луганської області з заявленими вимогами.

2. Порушити провадження у справі та прийняти позовну заяву до розгляду.

3. Розгляд справи № 913/512/17 призначити на 15.08.2017 о 15 год. 20 хв .

4 . Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, пр. Науки, 5, 2-й поверх, зал судових засідань № 204 (суддя Іванов А.В.).

5. Зобов'язати прокурора та позивача надати до суду:

- заперечення на відзиви відповідачів, документальне підтвердження і нормативне обґрунтування заперечень;

- оригінали документів, доданих до позову в копіях - для огляду в засіданні.

6. Зобов'язати відповідачів надати до суду:

- письмові відзиви на позовну заяву, докази їх надсилання позивачу та прокурору, документальне підтвердження та нормативне обґрунтування викладених у відзивах доводів по суті спору;

- документи на підтвердження правового статусу (свідоцтво про державну реєстрацію, статут, довідку (виписку) про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб), належним чином засвідчені копії - до справи, оригінали - для огляду у судове засідання.

7. Попередити учасників судового процесу :

- усі документи адресовані суду повинні подаватись із зазначенням номеру справи, розкладені у відповідності до переліку додатків, прошиті та пронумеровані. Учасники судового процесу зобов'язані подавати докази завчасно: або за три дні до дати судового засідання через канцелярію суду, або поштою з урахуванням часу поштового перебігу та часу обробки кореспонденції службою діловодства суду;

- письмові докази подаються до суду в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (ст.36 ГПК України);

- у разі неявки їх представників у судове засідання та ненадання витребуваних судом документів, суд має право розглянути справу за наявними в ній матеріалами або залишити позов без розгляду.

Окремо попередити учасників судового процесу про відповідальність, передбачену п.5 ст.83 ГПК України за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом, зокрема за ненадання витребуваних судом документів у встановлений строк.

Явка повноважних та компетентних представників сторін у судове засідання є обов'язковою.

Інформація про час і місце судового засідання додатково розміщена на сторінці суду (у розділі «Новини та події суду» ) офіційного веб-порталу «Судова влада в Україні» в мережі Інтернет ( www.court.gov.ua/sudy/).

Суддя А.В. Іванов

Дата ухвалення рішення25.07.2017
Оприлюднено28.07.2017
Номер документу67959601
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/512/17

Рішення від 15.08.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Іванов А.В.

Ухвала від 25.07.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Іванов А.В.

Ухвала від 29.06.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Іванов А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні