Ухвала
від 02.08.2017 по справі 376/1317/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 376/1317/17 Головуючий у І інстанції Клочко В. М. Провадження № 22-ц/780/3932/17 Доповідач у 2 інстанції ОСОБА_1 Категорія 22 02.08.2017

УХВАЛА

Іменем України

02 серпня 2017 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Київської області у складі:

головуючого судді Голуб С.А.,

суддів Іванової І.В., Приходька К.П.,

за участі секретаря Дрозда Р.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Апеляційного суду Київської області цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2, який діє від імені та в інтересах ОСОБА_3, на ухвалу Сквирського районного суду Київської області від 25 травня 2017 року про відкриття провадження у справі за позовом заступника керівника Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області до Головного управління Держгеокадастру у Київській області, ОСОБА_3 про визнання недійсними та скасування наказів і договорів оренди земельних ділянок,

в с т а н о в и л а :

У травні 2017 року прокурор звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що відповідачеві ОСОБА_3 було передано в оренду спірну земельну ділянку з порушенням вимог чинного законодавства, а тому просив суд першої інстанції визнати недійсними та скасувати накази ГУ Держземагенства у Київській області та визнати недійсними договори оренди спірної земельної ділянки.

Ухвалою Сквирського районного суду Київської області від 25 травня 2017 року було відкрито провадження по справі .

Не погоджуючись з такою ухвалою суду, ОСОБА_3 подав апеляційну скаргу, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права.

В доводах апеляційної скарги зазначає, що суд першої інстанції не дотримався правил підсудності при вирішенні питання про відкриття провадження, оскільки у відповідності до ст. 109 ЦПК України позови до фізичних осіб пред'являються за їх зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування).

Окрім того, скаржник зазначає, що даний спір не підвідомчий судам загальної юрисдикції, оскільки даний спір є публічно-правовим та відноситься до юрисдикції адміністративних судів так як предметом оскарження є дії суб'єктів владних повноважень.

На підставі викладеного скаржник просив апеляційний суд скасувати ухвалу суду першої інстанції про відкриття провадження в даній справі та постановити нову ухвалу, якою позовну заяву повернути у зв'язку з непідсудністю Сквирському районному суду Київської області.

В судове засіданні ОСОБА_2 не з явився. Подав клопотання про відкладення розгляду справи посилаючись на те, що він не з явиться в судове засідання з розгляду його апеляційної скарги з поважних причин, оскільки в цей же час він бере участь у розгляді іншої справи в Білоцерківському районному суді Київської області в якій він є представником сторони.

Відповідно до ч.1 ст.. 305 ЦПК України апеляційний суд відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання особи, яка бере участь у справі, щодо якої немає відомостей про вручення їй судової повістки , або за її клопотанням коли повідомлені нею причини неявки буде визнано судом поважними.

Судова колегія не визнала таку причину неявки в судове засідання поважною, оскільки виклик в судове засідання по даній справі ОСОБА_2 отримав ще 26 липня 2017 року, а до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області на розгляд іншої справи лише 31 липня 2017 року. Крім того, в дане судове засідання міг з явитись ОСОБА_3 особисто, або він міг надати такі повноваження іншому представникові.

Відповідно до ч.2 ст. 305 ЦПК України неявка сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про час і місце розгляду справи, не перешкоджає розглядові справи.

Враховуючи те, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 повідомлені про час і місце розгляду справи належним чином, їх неявка не перешкоджає розглядові справи, а також обмежені статтею 303-1 ЦПК України строки розгляду апеляційної скарги на увалу суду, судова колегія вирішила розглядати справу без участі ОСОБА_2 та ОСОБА_3

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення прокурора, перевіривши законність та обґрунтованість ухвали суду в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення виходячи з такого.

Відкриваючи провадження по даній справі, суд першої інстанції виходив з того, що позови з приводу нерухомого майна пред'являються за місцезнаходження майна або його основної частини.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції виходячи з наступного.

У відповідності до ст.. 15 ЦПК України в порядку цивільного судочинства суди розглядають справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин. Разом з тим, законом може бути передбачено розгляд інших справ за правилами цивільного судочинства.

У відповідності до ст. 109 ЦПК України, позови до фізичної особи пред'являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її перебування.

Згідно із ч. 1 ст. 114 ЦПК України, позови що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

При цьому, вирішуючи питання про відкриття провадження суди повинні враховувати роз'яснення Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, що містяться в Постанові Пленуму Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ № 3 від 01 березня 2013 року.

Так, як зазначено п. 41 цієї Постанови Пленуму у разі конкуренції правил підсудності мають застосовуватися правила виключної підсудності.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спору є земельна ділянка, яка розташована на території Сквирської міської ради, відповідно прокурор звернувся з позовом до суду за місцем розташування спірної земельної ділянки.

При цьому, доводи апеляційної скарги щодо того, що справа взагалі не підвідомча Сквирському районному суду Київської області та має розглядатися в порядку адміністративного судочинства не приймаються до уваги апеляційним судом, оскільки ухвала про відкриття провадження у справі може бути оскаржена, у відповідності до ст. 293 ЦПК України, виключно з підстав недотримання правил підсудності.

Зазначені обставини дають підстави апеляційному суду вважати, що судом першої інстанції дотримано правила підсудності при вирішенні питання про відкриття провадження у даній справі.

Так, у відповідності до ст.. 312 ЦПК України, розглянувши скаргу на ухвалу суду першої інстанції апеляційний суд відхиляє скаргу і залишає ухвалу без змін, якщо судом першої інстанції постановлено ухвалу з додержанням вимог закону.

Таким чином, колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги є не обґрунтованими та не можуть бути підставою для скасування ухвали суду першої інстанції, яка постановлена з дотриманням норм процесуального права.

Керуючись ст. ст. 303, 312, 313, 314, 315, 317, 319 ЦПК України колегія суддів,

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2, який діє від імені та в інтересах ОСОБА_3 відхилити .

Ухвалу Сквирського районного суду Київської області від 25 травня 2017 року про відкриття провадження залишити без змін .

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, є остаточною та не підлягає касаційному оскарженню.

Головуючий

Судді

СудАпеляційний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.08.2017
Оприлюднено04.08.2017
Номер документу68086965
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —376/1317/17

Ухвала від 10.01.2018

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

Ухвала від 02.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Голуб С. А.

Ухвала від 21.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Голуб С. А.

Ухвала від 20.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Голуб С. А.

Ухвала від 10.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Голуб С. А.

Ухвала від 25.05.2017

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні