Ухвала
від 10.08.2017 по справі 802/1290/17-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

м. Вінниця

10 серпня 2017 р. Справа № 802/1290/17-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Вільчинського О.В.,

за участю:

секретаря судового засідання: Бондаренка І.В.,

представника третьої особи: ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: ОСОБА_2

до: державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ямпільської міської ради ОСОБА_3; третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "Агрокомплекс "Зелена долина"

про: визнання протиправним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

У проваджені Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_2 до державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ямпільської міської ради ОСОБА_3; третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "Агрокомплекс "Зелена долина" про визнання протиправним та скасування рішення.

Під час судового розгляду справи судом ініційовано питання про витребування додаткових доказів.

Позивач та відповідач в судове засідання не прибули, поряд із цим подали заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Представник третьої особи в судовому засіданні підтримав ініційоване судоми питання про витребування додаткових доказів. Крім того, заявив письмове клопотання про зупинення провадження у справі до находження витребуваних доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про необхідність витребування додаткових доказів з огляду на таке.

Особливість адміністративного судочинства полягає у більш активній ролі суду. Саме на суд покладено обов'язок вживати передбачені законом заходи, необхідні для всебічного і повного з'ясування обставин у справі. Тобто адміністративний суд має повністю встановити обставини справи, щоб ухвалити законне та обґрунтоване рішення.

Принцип офіційності реалізований, зокрема, у частині 4 статті 11 КАС України, якою встановлено обов'язок суду вжити визначені законом заходи для повного з'ясування усіх обставин у справі.

Предметом розгляду в даній справі є вимога про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки за ТОВ "Агрокомплекс" "Зелена долина" на підставі договору оренди землі за № 3/Р від 14.11.2016, укладеного з ОСОБА_2 Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на час проведення оскаржуваних реєстраційних дій право оренди спірної земельної ділянки вже було зареєстроване на підставі укладеного між батьком позивача ОСОБА_4 та ФГ "АГАТ Поділля" договору оренди від 01.03.2007. У підтвердження зазначеного позивач надає копію вказаного вище договору оренди землі.

Однак, в матеріалах справи відсутній оригінал договору оренди від 01.03.2007, належні докази, що підтверджують державну реєстрацію вказаного договору оренди спірної земельної ділянки та підставу такої реєстрації, які необхідно дослідити з метою з'ясування всіх обставин, що мають значення для вирішення спору по суті.

Крім того, ухвалою про відкриття провадження у справі від 02.08.2017 суд зобов'язав відповідача надати оригінал або належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи щодо державної реєстрації права оренди земельної ділянки, кадастровий номер 0823985200:01:000:0265, за ТОВ "Агрокомплекс "Зелена долина" на підставі укладеного з ОСОБА_2. договору оренди землі № 3/Р від 14.11.2016, а також всі матеріали, що були або мали бути взяті ним до уваги при прийнятті рішення, що є предметом оскарження у даній справі. Вказані документи станом на 10.08.20017 до суду не надходили.

За приписами ст. 69 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Докази суду надають особи, які беруть участь у справі. Суд може запропонувати надати додаткові докази або витребувати додаткові докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи.

Відповідно до ч.ч. 4, 5 ст. 71 КАС України суб'єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі. У разі невиконання цього обов'язку суд витребовує названі документи та матеріали.

Суд збирає докази з власної ініціативи.

З огляду на вищезазначені норми процесуального права, для забезпечення повного, всебічного та об'єктивного з'ясування істотних для справи обставин і постановлення законного та обґрунтованого рішення, суд вважає необхідним витребувати:

у державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ямпільської міської ради ОСОБА_3 - оригінал або належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи щодо державної реєстрації права оренди земельної ділянки, кадастровий номер 0823985200:01:000:0265, за ТОВ "Агрокомплекс "Зелена долина", на підставі укладеного з ОСОБА_2 договору оренди землі № 3/Р від 14.11.2016;

у відділу Держгеокадастру у Томашпільському районі Вінницької області - належним чином завірені витяги з:

Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування та договорів оренди, що стосуються реєстрації договору оренди землі, укладеного 01.03.2007 за участю ФГ "АГАТ Поділля" та ОСОБА_4, кадастровий номер земельної ділянки 0523985200:01:000:0265, яка розташована на території Рожнятівської сільської ради Томашпільського району Вінницької області;

Поземельної книги на земельну ділянку, кадастровий номер 0523985200:01:000:0265, яка розташована на території Рожнятівської сільської ради Томашпільського району Вінницької області, що стосуються реєстрації договору оренди землі, укладеного 01.03.2007 за участю ФГ "АГАТ Поділля" та ОСОБА_4;

у ОСОБА_2 - оригінал договору оренди землі, укладеного 01.03.2007 за участю ФГ "АГАТ Поділля" та ОСОБА_4

Визначаючись щодо клопотання представника третьої особи в частині зупинення провадження у справі до надходження до суду витребуваних доказів суд виходив з того, що стаття 122 КАС України обмежує судовий розгляд справи місячним терміном. Відповідно до положень пункту 4 частини 2 статті 156 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі наявності причин за обґрунтованим клопотанням сторони - до терміну, встановленого судом.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що отримання витребуваних судом доказів потребує певного періоду часу, а строк розгляду справи обмежений, суд дійшов висновку про наявність підстав для зупинення провадження у справі до надходження витребуваних цією ухвалою доказів.

Керуючись ст.ст. 11, 69, 71, 156, 165, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ:

Витребувати у державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ямпільської міської ради ОСОБА_3 та зобов'язати надати суду у термін до 01.09.2017 оригінал або належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи щодо державної реєстрації права оренди земельної ділянки, кадастровий номер 0823985200:01:000:0265, за ТОВ "Агрокомплекс "Зелена долина", на підставі укладеного з ОСОБА_2 договору оренди землі № 3/Р від 14.11.2016;

Витребувати у відділу Держгеокадастру у Томашпільському районі Вінницької області та зобов'язати надати суду у термін до 01.09.2017 належним чином завірені витяги з:

Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування та договорів оренди, що стосуються реєстрації договору оренди землі, укладеного 01.03.2007 за участю ФГ "АГАТ Поділля" та ОСОБА_4, кадастровий номер земельної ділянки 0523985200:01:000:0265, яка розташована на території Рожнятівської сільської ради Томашпільського району Вінницької області;

Поземельної книги на земельну ділянку, кадастровий номер 0523985200:01:000:0265, яка розташована на території Рожнятівської сільської ради Томашпільського району Вінницької області, що стосуються реєстрації договору оренди землі, укладеного 01.03.2007 за участю ФГ "АГАТ Поділля" та ОСОБА_4

Витребувати у ОСОБА_2 та зобов'язати надати суду у термін до 01.09.2017 оригінал договору оренди землі, укладеного 01.03.2007 за участю ФГ "АГАТ Поділля" та ОСОБА_4

Клопотання представника третьої особи про зупинення провадження у справі задовольнити.

Зупинити провадження у справі до надходження витребуваних доказів.

Узвала суду в частині витребування доказів оскарженню не підлягає. Відповідно до ч. 6 ст. 254 КАС України ухвали суду, які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з моменту постановлення.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України. Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає. Відповідно до ч. 6 ст. 254 КАС України ухвали суду , які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з моменту постановлення.

Суддя Вільчинський Олександр Ванадійович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.08.2017
Оприлюднено15.08.2017
Номер документу68271029
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/1290/17-а

Постанова від 31.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 25.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 22.02.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 29.01.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 08.12.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 17.11.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 17.11.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 30.10.2017

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Постанова від 05.10.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Ухвала від 12.09.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні