Ухвала
від 10.08.2017 по справі 617/433/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 617/433/17 Головуючий 1 інстанції Уханьова І.С.

Провадження № 22ц/790/4105/17 Доповідач: Коваленко І.П.

Категорія: стягнення аліментів

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2017 року судова колегія судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області в складі:

головуючого Коваленко І.П

суддів Овсяннікової А.І., Сащенко І.С.,

при секретарі Дмитренко А.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 в особі його представника ОСОБА_2 на рішення Вовчанського районного суду Харківської області від 17 травня 2017 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного-орендного малого підприємства Лиман-СІЧ про захист права власності на земельну ділянку, шляхом витребування земельної ділянки із незаконного користування,-

В С Т А Н О В И Л А :

У квітні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Приватного-орендного малого підприємства Лиман-СІЧ про захист права власності на земельну ділянку, шляхом витребування земельної ділянки із незаконного користування.

В обґрунтування позовних вимог посилався на те, що з 21 жовтня 2016 року на підставі договору купівлі-продажу він є власником земельної ділянки сільськогосподарського призначення, площею 5,4922 га, кадастровий номер НОМЕР_1, що розташована на території Білоколодязької селищної ради Вовчанського району Харківської області.

Після укладення договору купівлі-продажу вказаної земельної ділянки він дізнався, що наразі земля знаходиться в оренді у відповідача за договором оренди, укладеним між ОСОБА_3 та Приватним-орендним малим підприємством Лиман-СІЧ від липня 2009 року строком дії 15 років.

Після смерті ОСОБА_3 право власності на спірну земельну ділянку набув ОСОБА_4 в порядку спадкування. Договорів оренди земельної ділянки з наступними власниками земельної ділянки відповідач не укладав.

Тому, земельна ділянка площею 5,4922 га, кадастровий номер НОМЕР_1, що розташована на території Білоколодязької селищної ради Вовчанського району Харківської області використовується відповідачем безпідставно та порушує його права як власника.

У зв'язку з цим, просив суд зобов'язати відповідача повернути йому земельну ділянку сільськогосподарського призначення, площею 5,4922 га, кадастровий номер НОМЕР_1, що розташована на території Білоколодязької селищної ради Вовчанського району Харківської області, яка належить йому на праві приватної власності. Судові витрати покласти на Приватно-орендне мале підприємство Лиман-СІЧ .

У судовому засіданні представник Приватного-орендного малого підприємства Лиман-СІЧ заперечував проти позову, вказував, що 05 липня 2009 року між підприємством та ОСОБА_3 був укладений договір оренди спірної земельної ділянки строком на 15 років. Після смерті ОСОБА_3 право власності на землю набув ОСОБА_4 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Після набуття позивачем права власності на спірну земельну ділянку ОСОБА_1 став стороною договору оренди землі, тому підстав для повернення йому земельної ділянки не має.

Рішенням Вовчанського районного суду Харківської області від 17 травня 2017 року у задоволенні позову відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 в особі його представника ОСОБА_2 ставить питання про скасування рішення суду першої інстанції з ухваленням нового рішення, яким позовні вимоги задовольнити у повному обсязі, судові витрати покласти на відповідача.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги посилається на незаконність, необґрунтованість рішення, ухваленого з порушенням вимог матеріального та процесуального права, на невідповідність висновків суду фактичним обставинам по справі.

Колегія суддів, вислухавши суддю доповідача, пояснення з'явившихся осіб, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає.

При цьому колегія суддів виходить з наступного.

Спеціальним нормативно-правовим актом, який регулює правовідносини з оренди земельних ділянок, є Закон України Про оренду землі .

Згідно зі ст. 1 вказаного Закону, оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ч. 1ст. 27 Закону України Про оренду землі орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Положеннями ст. ст.30,31 Закону України Про оренду землі визначено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Договір оренди землі припиняється, зокрема, у разі: закінчення строку, на який його було укладено; договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Відповідно до змісту ст. 32 Закону України Про оренду землі , яка регулює питання щодо припинення договору оренди землі шляхом його розірвання, перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Судом встановлено, що 21.10.2016 року між ОСОБА_5, яка за довіреністю, посвідченою нотаріусом м. Москви Російської Федерації 13.09.2016 року Савченко Н.Б. за реєстровим № 2-2771 діє від імені ОСОБА_4 та ОСОБА_1 укладено договір купівлі продажу земельної ділянки, площею 5,4922 га, розташованої на території Білоколодязької селищної ради Вовчанського району, Харківської області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, яка належить ОСОБА_4 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 13.10.2016 року за реєстровим № 1670, зареєстрованого в реєстрі речових прав на нерухоме майно 13.10.2016 року за номером об'єкта нерухомого майна 1054527563216. Договір купівлі-продажу земельної ділянки зареєстрований в реєстрі за № 1455.(а.с.7-13).

Пунктом 3.1 Договору купівлі-продажу від 21.10.2016 року передбачено, що обов'язком продавця є повідомлення покупцю відомостей, щодо перебування предмету договору, а саме земельної ділянки у оренді. Тому посилання позивача на те, що обставини перебування придбаної ним земельної ділянки в оренді не були йому відомими не є підставою виникнення прав та обов'язків у орендаря ПОМП Лиман-СІЧ та не мають відношення до дострокового розірвання договору оренди.

Відповідно до договору оренди землі від 05 липня 2009 року, ОСОБА_3 передав земельну ділянку, що розташована на території Білоколодязької селищної ради Вовчанського району, Харківської області, площею 5,49 га та належить йому на підставі Державного акту серії НОМЕР_2, від 18.08.1999 року в оренду на 15 років ПОМП Лиман -СІЧ . 05.07.2009 року між сторонами договору оренди землі складено Акт прийому-передачі земельної ділянки. (а.с.14-18).

Договір оренди землі від 05.07.2009 року зареєстрований у Управлінні Держкомзему у Вовчанському районі 24.12.2012 року за № 6321655340018.

Земельна ділянка розміром 5,4922 га, розташована на території Білоколодязької селищної ради Вовчанського району, Харківської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, після смерті ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 13.10.2016 року № 1670 успадкована ОСОБА_4 Вказана обставина підтверджується сторонами та ними не оспорюється.

Встановлено, що після оформлення договору купівлі-продажу, 21.10.2016 року ОСОБА_1 звернувся до ПОМП Лимн-СІЧ із заявою про небажання продовжувати існуючий договір оренди землі з орендарем. (а.с.19-27).

У пункті 4.1 спірного договору оренди землі від 05.07.2009 року передбачено, що дія договору припиняється в разі: закінчення строку на який його було укладено, придбання орендарем земельної ділянки у власність, викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом. Договір також припиняється в інших випадках, передбачених законом.

Дія вказаного договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін, рішенням суду на вимогу однієї сторони внаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, що встановлено п. 4.2 договору оренди землі від 05.07.2009 року.

Разом з тим, згідно з п. 4,3 спірного договору, перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору (а. с. 16).

Враховуючи, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до позивача не є підставою для зміни умов або розірвання договору, розірвання вказаного договору в односторонньому порядку не передбачено та можливо лише за спільною домовленістю сторін договору.

Доказів на підтвердження наявності такої спільної згоди суду не надано.

З огляду на вищенаведене колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку стосовно того, що підстави для задоволення позовних вимог відсутні, оскільки Приватно-орендне мале підприємство Лиман-СІЧ на законних підставах використовує земельну ділянку сільськогосподарського призначення, площею 5,4922 га, кадастровий номер НОМЕР_1, що розташована на території Білоколодязької селищної ради Вовчанського району Харківської області.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що рішення суду законне і обґрунтоване, постановлено з дотриманням вимог матеріального в процесуального права і підстав для його скасування або зміни не вбачається.

Доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують.

На підставі наведеного та керуючись п.1ч.1 ст.307, 308, 313, п.1 ч.1 ст.314, 315, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 в особі його представника ОСОБА_2 - відхилити.

Рішення Вовчанського районного суду Харківської області від 17 травня 2017 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена до Вищого спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий -

Судді

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.08.2017
Оприлюднено19.08.2017
Номер документу68344453
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —617/433/17

Постанова від 11.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 07.09.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Ізмайлова Тетяна Леонідівна

Ухвала від 10.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Коваленко І.П. І. П.

Ухвала від 10.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Коваленко І.П. І. П.

Ухвала від 01.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Коваленко І.П. І. П.

Ухвала від 08.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Коваленко І.П. І. П.

Рішення від 17.05.2017

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Уханьова І. С.

Ухвала від 05.04.2017

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Уханьова І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні