Ухвала
від 31.08.2017 по справі 9/160-2646
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Справа № 9/160-2646

31 серпня 2017 року м. Тернопіль Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду, в складі: судді Мартиць О.І. розглянувши в порядку письмового провадження в місті Тернополі заяву ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з обмеженою відповідальністю "Житло" про стягнення адміністративно-господарських санкцій, -

ВСТАНОВИВ:

20.07.2017 року до господарського суду Тернопільської області звернулось Тернопільське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів із заявою про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з обмеженою відповідальністю "Житло" про стягнення адміністративно-господарських санкцій.

21.07.2017 року ухвалою господарського суду Тернопільської області вищевказану заяву разом з процесуальними документами, винесеними у справі № 9/160-2646 передано для розгляду до ОСОБА_1 окружного адміністративного суду.

Ухвалою ОСОБА_1 окружного адміністративного суду від 26 липня 2017 року заяву ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з обмеженою відповідальністю "Житло" про стягнення адміністративно-господарських санкцій залишено без руху та надано заявникові строк для усунення недоліків заяви до 04 серпня 2017 року.

Станом на 04 серпня 2017 року недоліки поданої заяви були не усунуті, з метою забезпечення належного права заявника на звернення до суду для захисту своїх прав Ухвалою судді Тернопільського окружного адміністративного суду від 04.08.2017 року продовжено процесуальний строк для усунення недоліків заяви до 21.08.2017 року.

15.08.2017 року до ОСОБА_1 окружного адміністративного суду поступила заява про долучення документів до матеріалів справи, а саме платіжного доручення № 233 від 09.08.2017 рок про сплату судового збору за заяву про видачу дубліката виконавчого листа в сумі 48,00 грн.

Ухвалою ОСОБА_1 окружного адміністративного суду від 21 серпня 2017 року призначено судове засідання на 31 серпня 2017 року о 16:00 год.

Представник позивача ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів в судове засідання не з'явилася, через канцелярію суду подала клопотання про розгляд заяви без її участі у порядку письмового провадження.

Представник відповідача у судове засідання не прибув з невідомих для суду причин, хоча про дату, час та місце судового розгляду заяви повідомлявся своєчасно та належним чином.

За нормами частин першої, другої статті 260 КАС України замість втраченого оригіналу виконавчого листа адміністративний суд, який видав виконавчий лист, за заявою стягувача або поданням державного виконавця може видати його дублікат. Суд розглядає заяву (подання) про видачу дубліката в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача або державного виконавця, що звернулися із заявою (поданням), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Частиною третьою статті 261 КАС України передбачено, що суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Таким чином, враховуючи положення частини другої статті 260 КАС України, частини третьої статті 261 КАС України та частини шостої статті 128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути подану заяву у письмовому провадженні.

Розглянувши матеріали справи, заяву та додані до неї документи, суд дійшов до переконання, що заяву слід задовольнити: видати дублікат виконавчого листа та поновити пропущений строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з обмеженою відповідальністю "Житло" про стягнення адміністративно-господарських санкцій з метою забезпечення виконання судового рішення, виходячи з наступного.

Постановою господарського суду Тернопільської області від 13.07.2006 року у задоволені адміністративного позову ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з обмеженою відповідальністю "Житло" про стягнення адміністративно-господарських санкцій відмовлено (а.с.2-3).

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 21.09.2006 року постанову господарського суду Тернопільської області від 13.07.2006 року скасовано; стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Житло", м. Тернопіль на користь ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів 5145,00 грн. штрафних санкцій за не створення робочих місць для інвалідів в 2005 році та 96,41 грн. пені за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій (а.с.6-11). 04.03.2009 року за судовим рішенням видано виконавчий лист (а.с.12).

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 13.07.2010 року видано Першому відділу державної виконавчої ОСОБА_1 міського управління юстиції, м. Тернопіль, вул. Лисенка, 1, дублікат виконавчого листа № 9/160-2646 від 04.03.2009 року про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Житло", м. Тернопіль на користь ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, м. Тернопіль, 5145,00 грн. штрафних санкцій за не створення робочих місць для інвалідів в 2005 році та 96,41 грн. пені за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій (а.с.16-17). На виконання вказаного рішення господарським судом видано дублікат виконавчого листа (а.с.8).

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 13.11.2014 року видано Першому відділу державної виконавчої ОСОБА_1 міського управління юстиції, м. Тернопіль, вул. Лисенка, 1, дублікат виконавчого листа № 9/160-2646 від 04.03.2009 року про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Житло", м. Тернопіль на користь ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, м. Тернопіль, 5145,00 грн. штрафних санкцій за не створення робочих місць для інвалідів в 2005 році та 96,41 грн. пені за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій (а.с.39-40). На виконання вказаного рішення господарським судом повторно видано дублікат виконавчого листа (а.с.44).

Поряд з цим, 13.11.2014 року господарським судом Тернопільської області постановлено окрему ухвалу та направлено управлінню Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Тернопільській області, вул. Грушевського, 8, м. Тернопіль, з метою усунення виявлених судом недоліків в діяльності посадових осіб Першого відділу державної виконавчої ОСОБА_1 міського управління юстиції щодо виконання виконавчого листа № 9/160-2646, виданого господарським судом Тернопільської області на примусове виконання постанови Львівського апеляційного господарського суду від 21.09.2006 року та вжиття заходів по запобіганню таких порушень вимог чинного законодавства в майбутньому (а.с.45-47).

Станом на день розгляду заяви рішення не суду не виконується через втрату виконавчого листа.

За приписами статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов'язковим до виконання.

Частинами 1-4 статті 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 року № 1402-VIII визначено, що судове рішення, яким закінчується розгляд справи в суді, ухвалюється іменем України. Судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Обов'язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається законом. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд у межах повноважень, наданих йому законом. Невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом.

Відповідно до частини першої статті 255 КАС України, постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Згідно частин другої та третьої статті 14 КАС України, постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання на всій території України; невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Питання виконання судових рішень неодноразово було предметом розгляду Європейського Суду з прав людини. Зокрема, у Рішенні від 20 липня 2004 року у справі "Шмалько проти України" зазначено: "... пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право на звернення до суду або арбітражу з позовом стосовно будь-яких його прав та обов'язків цивільного характеру. Таким чином, ця стаття проголошує "право на суд", одним з аспектів якого є право на доступ до суду, тобто право подати позов щодо цивільно-правових питань до суду. Однак це право було б примарним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов'язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін. Було б незрозуміло, якби ст.6 Конвенції, детально описуючи процесуальні гарантії, які надаються сторонам у спорі, а саме: справедливий, публічний і швидкий розгляд, водночас не передбачала виконання судових рішень. Якщо тлумачити ст. 6 як таку, що стосується виключно доступу до судового органу та судового провадження, то це могло б призводити до ситуацій, що суперечать принципу верховенства права, який договірні держави зобов'язалися поважати, ратифікуючи Конвенцію. Отже, для цілей ст. 6 виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як складова частина "судового розгляду".

Частиною першої статті 12 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 року № 1404-VIII (далі - Закон) встановлено, що виконавчі документи можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Відповідно до частини шостої статті 12 Закону стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Згідно з частиною першою статті 261 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Таким чином, враховуючи наведені обставини та той факт, що господарським судом Тернопільської області неодноразово видавався дублікат виконавчого листа № 9/160-2646 у зв'язку з примусовим виконанням постанови Львівського апеляційного господарського суду від 21.09.2006 року про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Житло" на користь ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів 5145,00 грн. штрафних санкцій за не створення робочих місць для інвалідів в 2005 році та 96,41 грн. пені за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій, який на даний час знову втрачений, а також з метою забезпечення виконання судового рішення, суд вважає за необхідне задовольнити заяву ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 160, 165,261 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі задовольнити.

Видати дублікат виконавчого листа № 9/160-2646, виданого 04.03.2009 року господарським судом Тернопільської області на примусове виконання постанови Львівського апеляційного господарського суду від 21.09.2006 року про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Житло" (юридична адреса: проспект Ст. Бандери, 33, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 30249887) на користь ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (юридична адреса: вул. Грушевського, 8, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 14032334) 5145,00 грн. штрафних санкцій за не створення робочих місць для інвалідів в 2005 році та 96,41 грн. пені за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій.

Поновити пропущений строк для пред'явлення виконавчого листа № 9/160-2646 в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з обмеженою відповідальністю "Житло" про стягнення адміністративно-господарських санкцій.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через ОСОБА_1 окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Головуючий суддя Мартиць О.І.

копія вірна:

Суддя Мартиць О.І.

Дата ухвалення рішення31.08.2017
Оприлюднено03.09.2017
Номер документу68586119
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій

Судовий реєстр по справі —9/160-2646

Ухвала від 31.08.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 21.08.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 04.08.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 26.07.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 21.07.2017

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 13.11.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 13.11.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 13.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 11.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні