Ухвала
від 11.09.2017 по справі 646/5712/17
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/5712/17

№ провадження 1-кс/646/4397/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.09.2017 року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого СВ Основ`янського ВПГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017220060001299 від 19.06.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 190 КК України, -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий СВ Основ`янського ВПГУНП в Харківській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку приміщення розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві власності належить ТОВ «Юність» ЄРДПОУ 23006287, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ТОВ «Юність ПЛЮС» ЄРДПОУ 32033152. та де здійснює підприємницьку діяльність ФОП « ОСОБА_7 »., з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна здобутого злочинним шляхом, отримання доказів та встановлення осіб причетних до скоєння протиправних дій, а саме: комп`ютерну техніку (електронні та магнітні носії інформації) та документацію у паперовому та електронному вигляді, на котрій може знаходитися інформація про незаконні операції щодо вчиненні шахрайських дій пов`язаних з наданням в оренду житла, грошового кредиту та надання роботи на дому, печаток, грошових коштів та інших цінностей, що були здобуті злочинним шляхом.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначила, що слідчим відділом Основ`янського відділу поліції ГУНП в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12017220060001299 від «19» червня 2017 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, за фактом

Так, в ході проведення досудового розслідування допитано в якості потерпілого ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який повідомив, що за допомогою газети «Харківський Кур`єр» він 20.03.2017 року знайшов об`яву щодо надання грошового кредиту так як йому терміново були необхідні грошові кошти він прийняв рішення зателефонувати за номером телефону НОМЕР_1 який було вказано в об`яві. Слухавку взяла жінка яка представилась як ОСОБА_9 та назначила останньому зустріч 20.03.2017 по переулку Армянському 1/3 в м. Харків, так у домовлений час ОСОБА_8 прибув до вищевказаної адреси де його зустріла жінка та попросила пройти з нею, вони прослідували до офісу № 338 по пер. Подольському в м. Харків, у якому ОСОБА_10 передав жінці 5000 гривень за предоплату за отримання кредитних коштів у сумі 50000 тисяч гривен, після чого ОСОБА_10 підписав договір та отримав чек про сплату грошових коштів, при цьому останньому було роз`яснено що для отримання 50000 тисяч гривен від Інвестора ОСОБА_11 йому буде необхідно прибути до ОТП банку, що розташований за адресою: м. Харків, Полтавський шлях, 146, де його зустріне ОСОБА_12 , після прибуття ОСОБА_10 за вищевказаною адресою та очікування у двохгодинний термін ОСОБА_13 , ОСОБА_8 зрозумів що відносно нього було вчинено шахрайство. Коли потерпілий повернувся у офіс він вже був зачинений.

В ході проведення досудового розслідування допитані в якості потерпілих ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_18 , які повідомили, що невстановлені особи, займаються шахрайськими діями на території Червонозаводського району та м. Харків, а саме за допомогою всесвітньої мережі Інтернет, об`яв у газеті та розміщення оголошень по вулицям міста Харкова щодо надання в оренду житла у всіх районнах м. Харків, надання роботи на дому та видачи грошового кредиту, та під оголошенням вказують контактні номери телефонів, а саме: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , при цьому два номери, а саме НОМЕР_3 та НОМЕР_11 вказані в актах які додаються до договорів про надання інформаційних послуг як, контактні, та зазначені як номери адміністратора ФОП « ОСОБА_7 », який надає начебто інформаційні послуги, при підписанні договору агент ФОП « ОСОБА_7 » на ім`я ОСОБА_19 зазначає що на вказані номери необхідно дзвонити під час виникнення проблем із заселенням до житла яке надається в оренду. Також потерпілі вказують номери операторів мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», а саме НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , НОМЕР_18 , НОМЕР_19 ,, які використовуються для розмов із людьми відносно яких невстановлені вчиняють шахрайські дії, також під час проведення досудового розслідування потерпілими повідомлено мобільні номери оператора мобільного зв`яку ТОВ «Лайфселл», які у своїй незаконній діяльності використовують невстановлені особи а саме; НОМЕР_11 , НОМЕР_20 , НОМЕР_21 , НОМЕР_11 , НОМЕР_22 , НОМЕР_23 .

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що чоловік який представляється потерпілим, як ОСОБА_19 або ОСОБА_20 , на справді є ОСОБА_21 , який повідомив, що він працює у ФОП ОСОБА_7 та знаходиться на іспитовому терміні, однак встановлено, що він на протязі тривалого часу здійснює співробітництво з особами, які займаються шахрайськими діями.

Також, під час проведення досудового розслідування допитано ОСОБА_11 , який повідомив, що в кінці 2015 року він за пропозицією приятеля по імені ОСОБА_22 познайомився із жінкою на ім`я ОСОБА_23 , яка оформила на ім`я ОСОБА_11 приватне підприємство за щомісячно сплачує йому 800 гривень, чим займається ФОП ОСОБА_7 , останній не знає, всіма діями керує ОСОБА_24 .

Також під час проведення досудового розслідування допитано в якості свідка ОСОБА_25 , яка повідомила, що офіційно працює на ФОП « ОСОБА_7 » близько місяця та на роботу її приймала ОСОБА_26 яка є представником ФОП « ОСОБА_7 » за довіреністю.

Також в ході виконання доручення встановлено осіб, які таким же чином, як і ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ,. здійснили передоплату за проживання у орендованих квартирах, однак так до них і не потратили, а грошові кошти їм поверненні не були.

Згідно виконання доручення наданого в рамках проведення досудового розслідування ВКП Основ`янського ВП ГУ НП в Харківській області вбачається, що ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , займається організацією незаконної шахрайської схеми, та являється представником фізичною особи підприємця « ОСОБА_11 » за довіреністю посвідченою 04.01.2016 приватним нотаріусом ОСОБА_27 , номер запису про проведення державної реєстрації ФО-П 0480000 0000 178316, код КВЕД 63.99.

Також, встановлено, що в ході результатів проведення,зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж згідно положень ст.. 263 КПК України у відношенні ОСОБА_26 , ОСОБА_21 та ОСОБА_25 , останні разом з ОСОБА_23 займаються шахрайськими діями, а саме шляхом обману, діючи умисно, за попередньою змовою, шляхом розміщення оголошень у Інтернет мережі газетах та на вулицях м. Харкова розміщають неправдиві оголошення щодо здачі в оренду приміщень, завдаючи потерпілим своїми діями матеріальні збитки.

Одночасно шахрайські дії вищезазначених осіб підтверджено результатами проведенням контролю за вчиненням злочину за формою спеціального слідчого експерименту згідно положень ст.. 271 КПК України у відношенні ОСОБА_21 .

Також, під час проведення досудового розслідування встановлено, що незаконна підприємницька діяльність яка містить у собі ознаки кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України фактично здійснюється за адресою: АДРЕСА_1 де ФОП « ОСОБА_7 » в особі ОСОБА_23 та ОСОБА_26 виймають приміщення що підтверджено негласними слідчими (розшуковими) діями.

Одночасно вищевикладені обставини підтверджуються проведеними під час досудового розслідування слідчим (розшуковими) діями, а саме протоколами допиту потерпілих , протоколами впізнання осіб за фотознімками, огляду договорів, результатами зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж.

Відповідно до інформаційної довідки Державного реєстру прав на нерухоме майно відомості про право власності на нежитлові приміщення розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , належать ТОВ «Юність» ЄРДПОУ 23006287, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ТОВ «Юність ПЛЮС» ЄРДПОУ 32033152.

Слідчий зазначила, що обшук у квартирі, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , де здійснює свою діяльність ФОП « ОСОБА_7 »., необхідно провести з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна здобутого злочинним шляхом, отримання доказів та встановлення осіб причетних до скоєння протиправних дій, а саме: комп`ютерну техніку (електронні та магнітні носії інформації) та документацію у паперовому та електронному вигляді, на котрій може знаходитися інформація про незаконні операції пов`язані з вчиненням шахрайства, печаток, грошових коштів та інших цінностей, що були здобуті злочинним шляхом.

Отримані під час досудового розслідування докази вказують на той факт, що ФОП « ОСОБА_7 » вчиняє шахрайські дії стосовно населення та зловживає довірою громадян України, шляхом введення в обману представляючи громадянам неправдиву інформацію щодо надання неіснуючого жила в оренду та надання грошового кредиту та роботи на дому.

Відшукуванні речі та документи, що перераховані вище, мають значення для досудового розслідування, оскільки несуть собою підтвердження неправомірних дій ФОП « ОСОБА_7 »., тобто вказані речі та документи будуть доказами по кримінальному провадженню.

При цьому, отримані під час досудового розслідування докази вказують на той факт, що відшукуванні речі та документи, знаходяться у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 оскільки ФОП « ОСОБА_7 » здійснює підприємницьку діяльність за вищевказаною адресою.

Досудове розслідування позбавлене можливості звернутися до суду з клопотанням про доступ до речей та документів, оскільки вказані в клопотанні про обшук комп`ютерна техніка (електронні та магнітні носії інформації) та документація у паперовому та електронному вигляді, на котрій може знаходитися інформація про незаконні операції пов`язані з вчиненням шахрайських дій, а значить, будуть знищені та до них будуть внесені неправдиві відомості, для приховання такої злочинної діяльності.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримала та просила задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши слідчого, вивчивши надані суду матеріали кримінального провадження, приходить до наступного.

Згідно до вимогст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимогст.235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Згідно витягу з кримінального провадження № 12017220060001299, 19.06.2017 до ЄРДР були внесені відомості за ч.3 ст.190 КК України за фактом того, що 19.06.2017 надійшов рапорт від працівників Основ`янського ВПГУНП в Харківській області про те, що невстановлені особи, шляхом незаконних операцій з використанням електро-обчислювальної техніки, вчиняють шахрайські дії на території Основ`янського району м. Харкова.

Клопотання слідчого обґрунтовується доданими до клопотання доказами, а саме: договорами інформаційного обслуговування, протоколом допиту потерпілого ОСОБА_18 від 06.09.2017, протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 06.09.2017, протоколом допиту потерпілого ОСОБА_8 від 20.06.2017, протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 12.08.2017, протоколом допиту потерпілої ОСОБА_16 від 20.06.2017, протоколами пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 11.08.2017, протоколом допиту потерпілої ОСОБА_17 від 04.08.2017, протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 04.08.2017, протоколом допиту потерпілого ОСОБА_14 від 08.08.2017, протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 08.08.2017, протоколом допиту потерпілого ОСОБА_28 від 04.09.2017, протоколом пред`явлення особи для впізнання від 04.09.2017, протоколом допиту потерпілого ОСОБА_15 у режимі відео конференції від 02.08.2017, протоколом допиту свідка ОСОБА_11 від 08.07.2017, протоколом допиту свідка ОСОБА_21 від 07.07.2017, протоколом огляду предмету від 08.07.2017, протоколом допиту свідка ОСОБА_29 від 11.08.2017, витягом з Єдиного реєстру довіреностей.

Також, як вбачається з рапорту старшого оперуповноваженого ВКП Основ`янського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_30 , в ході досудового розслідування було встановлено, що ФОП ОСОБА_11 здійснює свою господарську діяльність у вигляді надання послуг щодо здачі в оренду житла та надання інформаційних послуг за адресами: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 .

Таким чином, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено те, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, отримання доказів та встановлення осіб причетних до скоєння протиправних дій, необхідно провести обшук у приміщенні, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , яке знаходиться в оренді (суборенді) або іншому віданні ФОП « ОСОБА_11 ".

Щодо клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення комп`ютерної техніки, слідчий суддя приходить до висновку про відмову в даній частині клопотання, і вважає вірним надати дозвіл з метою вилучення інформації з комп`ютерної техніки.

Крім того, щодо клопотання в частині вилучення цінностей, що були здобуті злочинним шляхом, слідчий суддя приходить до висновку про відмову в даній частині клопотання.

Тому слідчий суддя приходить до висновку про часткове задоволення клопотання слідчого.

Фіксування процесу технічними засобами, відповідно до положень статті 107 КПК України, не здійснювалось.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст.234,235 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СВ Основ`янського ВПГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017220060001299 від 19.06.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 190 КК України - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СВ Основ`янського ВПГУНП в Харківській області ОСОБА_3 надати дозвіл на проведення обшуку приміщення, яке знаходиться в оренді або суборенді, та де здійснює підприємницьку діяльність ФОП « ОСОБА_11 », яке розташоване у нежитловій будівлі за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві власності належить ТОВ «Юність» ЄРДПОУ 23006287, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ТОВ «Юність ПЛЮС» ЄРДПОУ 32033152, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна здобутого злочинним шляхом, отримання доказів та встановлення осіб причетних до скоєння протиправних дій, а саме: інформації з комп`ютерної техніки та документацію у паперовому та електронному вигляді, на котрій може знаходитися інформація про незаконні операції щодо вчиненні шахрайських дій пов`язаних з наданням в оренду житла, грошового кредиту та надання роботи на дому, печаток, грошових коштів, що були здобуті злочинним шляхом у даному кримінальному провадженні.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення11.09.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68760181
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/5712/17

Ухвала від 12.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Бездітко В. М.

Ухвала від 12.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Цілюрик В. П.

Ухвала від 09.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Яковлева В. С.

Ухвала від 15.08.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 15.08.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 15.08.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 22.09.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 22.09.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 22.09.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 15.09.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні