Рішення
від 15.09.2017 по справі 292/597/17
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Номер провадження 2/292/360/17

Справа № 292/597/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2017 року смт.Пулини

Червоноармійський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої судді Рябенької Т.С.

секретаря судових засідань Володіної В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Пулини цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до відкритого акціонерного товариства "Червоноармійський льонозавод", третя особа Курненська сільська рада Пулинського району Житомирської області про визнання права користування земельною ділянкою,-

В С Т А Н О В И В :

У липні 2017 року позивач ОСОБА_2 звернувся до суду із зазначеним позовом до Червоноармійського кооперативно-державного міжгосподарського підприємства по виробництву та переробці льону "Червоноармійськагрольонопром", мотивуючи його тим, що є власником нежитлової будівлі газової будки в цілому, яка розташована в АДРЕСА_1, право власності на яку зареєстровано за ним у встановленому порядку.

Свідоцтво про право власності на нежитлову будівлю вищевказаної газової будки в цілому від 24.02.2008 року №5 було видано йому за наслідками відповідних торгів, організованих раніше щодо реалізації майна відповідача в рахунок погашення боргів перед бюджетом та іншими державними фондами та установами.

На підставі державного акту на право постійного користування землею від 16.11.1994 року відповідачу було надано у користування земельну ділянку у розмірі 43,3922 га для виробничих потреб, в тому числі і земельну ділянку під нежитловою будівлею газової будки в цілому, розташовану по АДРЕСА_2

Оскільки він у встановленому порядку набув право власності на нежитлову будівлю вищезазначеної газової будки в цілому і відповідно до норм цивільного та земельного права бажає оформити своє право користування земельною ділянкою, яка розташована за тією ж адресою, тому в своїй уточненій позовній заяві просить суд визнати за ним право користування земельною ділянкою площею 0,0692 га з кадастровим номером НОМЕР_1, яка розташована по АДРЕСА_3 Ухвалою суду від 09.08.2017 року за клопотанням представника позивача ОСОБА_3 первісного відповідача по справі в особі Червоноармійського кооперативно-державного міжгосподарського підприємства по виробництву та переробці льону "Червоноармійськагрольонопром" замінено належним відповідачем в особі відкритого акціонерного товариства "Червоноармійський льонозавод".

Позивач та його представник в судове засідання, призначене на 15.09.2017 року, не з"явилися, на адресу суду надійшли їх письмові заяви про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують повністю і просять суд їх задовольнити, проти винесення заочного рішення по справі не заперечують.

Представник відповідача в судові засідання, призначені на 26.07.2017 року, 09.08.2017 року, 23.08.2017 року та 15.09.2017 року, не з"явився, до суду повернулися судові повістки з відміткою про їх невручення у зв"язку із закінченням встановленого строку зберігання. Згідно ч.8 ст.74 ЦПК України судова повістка юридичній особі направляється за її місцезнаходженням або за місцезнаходженням її представництва, філії, якщо позов виник у зв'язку із їх діяльністю.

В клопотанні представника позивача про заміну первісного відповідача належним відповідачем вказано юридичну адресу останнього: АДРЕСА_1, за якою і направлялись судові повістки про виклик до суду. Таким чином, суд приходить до висновку про те, що зазначена вище адреса є постійним місцезнаходженням відповідача.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, про місце та час його проведення належним чином повідомлений. Від сільського голови Курненської сільської ради Пулинського району Житомирської області на адресу суду надійшла письмова заява, в якій просить розглядати справу без участі їх представника, при розгляді справи сплату судового збору покласти на позивача у зв"язку з відсутністю коштів у сільському бюджеті.

З викладених обставин, суд вирішує справу на підставі наявних у ній доказів, з ухваленням заочного рішення, оскільки позивач та його представник не заперечують проти такого вирішення справи.

У відповідності до ч.2 ст.197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, що були подані до суду, суд дійшов висновку, що пред'явлений позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 на праві приватної власності належить нежитлова будівля газової будки в цілому, яка розташована в АДРЕСА_1, що підтверджується свідоцтвом про право власності на нежитлову будівлю від 26.03.2006 року, виданим виконкомом Курненської сільської ради Пулинського району Житомирської області (а.с.5).

Згідно витягу №18351654 від 02.04.2008 року дане право власності ОСОБА_2 зареєстровано державним комунальним підприємством Новоград-Волинським міжміським бюро технічної інвентаризації 02.04.2008 року за реєстраційним номером 22761155 (а.с.6).

Як вбачається з витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №79169545 від 30.01.2017 року за ОСОБА_2 зареєстровано право приватної власності на нежитлову будівлю газової будки площею 48,6 кв.м., розташовану за адресою: АДРЕСА_1

Відповідно до акту приймання-передачі активів від 11.10.2002 року ОСОБА_2 прийняв від ВАТ "Червоноармійський льонзавод" приміщення газової будки, яке не відноситься до цілісного майнового комплексу (а.с.8-9). Згідно державного акту на право постійного користування землею серії НОМЕР_2 від 16.11.1994 року Червоноармійському кооперативно-державному міжгосподарському підприємству по виробництву та переробці льону "Червоноармійськагрольонопром" Курненською сільською радою Червоноармійського району Житомирської області надано у постійне користування для виробничих потреб 43.3922 га землі в межах згідно з планом землекористування (а.с.11-13).

Як вбачається з технічного паспорту на виробничий будинок АДРЕСА_1 загальна площа будівлі газової будки, розташованої за вищевказаною адресою, складає 48,6 кв.м.

Рішенням Курненської сільської ради Пулинського району Житомирської області від 05.08.2014 року ОСОБА_2 надано дозвіл на виготовлення проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди для обслуговування будівель із земель громадської забудови (нежитлової будівлі газової будки) орієнтовною площею 0,10 га, яка знаходиться в межах населеного пункту АДРЕСА_1 (а.с.23). Згідно рішення Курненської сільської ради Пулинського району Житомирської області від 07.10.2016 року ОСОБА_2 надано дозвіл на виготовлення проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди для обслуговування будівель із земель громадської забудови (нежитлової будівлі газової будки) орієнтовною площею 0,02 га, яка знаходиться в межах населеного пункту АДРЕСА_1 (а.с.24). З довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями станом на 01.01.2016 року від 23.03.2017 року №34-6-0.35-140/177-17 вбачається, що ОСОБА_2 надана земельна ділянка в межах с.Молодіжне на території Курненської сільської ради для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості площею 0,0200 га. На земельну ділянку виготовлений державний акт на право постійного користування землею серії НОМЕР_2, виданий Червоноармійському кооперативно-державному підприємству по виробництву та переробці льону "Червоноармійськльоноагропром" (а.с.25). Рішенням Курненської сільської ради Пулинського району Житомирської області від 07.10.2016 року ОСОБА_2 надано дозвіл на виготовлення проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в натурі (на місцевості) орієнтовною площею 0,08 га, в тому числі: 0,08 га для ведення особистого селянського господарства з послідуючою передачею в приватну власність, яка знаходиться в межах населеного пункту села Молодіжне в урочищі біля "Газової будки" (а.с.26). Згідно листа Держгеокадастру Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 28.04.2017 року №Р-2851/0-0.21-1861/6-17 припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки. Власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації (а.с.28-29). Відповідно до витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку №НВ-1804123002017 від 01.08.2017 року 27.01.2014 року за ВАТ "Червоноармійський льонозавод" зареєстровано земельну ділянку площею 0, 0692 га по АДРЕСА_6 кадастровий номер НОМЕР_1 (а.с.48-50). Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням юридичної особи ВАТ "Червоноармійський льонозавод" є: АДРЕСА_4

Згідно частини 2 ст.120 ЗК України якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Дана норма кореспондується із положеннями ч.1 ст.377 ЦК України, відповідно до якої до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Пунктом е ч.1 ст.141 ЗК України встановлено, що підставою припинення права користування земельною ділянкою є набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці. Згідно зі ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

На підставі викладеного, судом встановлено, що до позивача внаслідок придбання будівлі газової будки перейшло право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вона розміщена, та частиною ділянки, яка необхідна для її обслуговування відповідно до ч.2 ст. 377 ЦК України (в редакції, чинній на момент придбання нерухомого майна).

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на те, що позивачем правомірно набуто право власності на нежитлову будівлю газової будки, розташовану за адресою: АДРЕСА_1, і відповідно до ч.2 ст.130 ЗК України він має право користування земельною ділянкою, розміщеною під вказаною газовою будкою, права та інтереси відповідача при цьому не порушуються, тому суд вважає позовні вимоги позивача обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.120 ЗК України, ст.377 ЦК України, ст.ст.10, 11, 60, 209, 212-215, 218, 224-226, 233 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 до відкритого акціонерного товариства "Червоноармійський льонозавод", третя особа Курненська сільська рада Пулинського району Житомирської області про визнання права користування земельною ділянкою задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителем АДРЕСА_5 право користування земельною ділянкою площею 0,0692 га (ділянка АДРЕСА_1 знаходиться під нежитловою будівлею газової будки в цілому за тією ж адресою.

Заочне рішення може бути переглянуте Червоноармійським районним судом Житомирської області за письмовою заявою відповідача ВАТ "Червоноармійський льонозавод".

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Житомирської області через Червоноармійський районний суд Житомирської області шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час оголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Т. С. Рябенька

СудЧервоноармійський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення15.09.2017
Оприлюднено18.09.2017
Номер документу68906924
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —292/597/17

Ухвала від 12.02.2018

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 16.01.2018

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 05.12.2017

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 14.11.2017

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 20.10.2017

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Рішення від 15.09.2017

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 09.08.2017

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 17.07.2017

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 07.07.2017

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні