Ухвала
від 19.09.2017 по справі 388/2205/14-а
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Долинський районний суд Кіровоградської області

110 м. м. Долинська Долинський район Кіровоградська область Україна 28500

Справа № 388/2205/14-а

У Х В А Л А

19.09.2017 м. Долинська

Долинський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Степанова С.В.

при секретарі Лінській Л.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні , у приміщенні суду в м. Долинській подання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Кіровоградській області ОСОБА_1 про зміну способу і порядку виконання судового рішення у адміністративній справі за позовом ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України в Долинському районі Кіровоградської області про зобов'язання вчинити дії , -

ВСТАНОВИВ:

Головний державний виконавець відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Кіровоградській області ОСОБА_1 звернувся до суду з цим поданням, посилаючись на те, що на примусовому виконанні знаходиться виконавчий лист № 388/2205/14-а, виданий 12 лютого 2015 року Долинським районним судом Кіровоградської області про зобов'язання управління Пенсійного фонду України у Долинському районі Кіровоградської області здійснити з 22 квітня 2014 року по 2 серпня 2014 року перерахунок та виплату ОСОБА_2 державної та додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров'ю, як особі, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії, інваліду ІІІ групи у відповідності з вимогами, встановленими ст. 50, ч. 4 ст. 54, п. 3 ст. 67 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з розрахунку державної пенсії у розмірі шести мінімальних пенсій за віком для непрацездатних громадян та щомісячної додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров'ю з розрахунку 50 % мінімальної пенсії за віком, розрахованих з урахуванням ч. 1 ст. 28 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Постановою державного виконавця від 27 липня 2017 року з примусового виконання вищезазначеного виконавчого документу відкрито виконавче провадження.

Ухвалою Долинського районного суду Кіровоградської області від 30.05.2017 року в справі замінено боржника УПФУ в Долинському районі Кіровоградської області на його правонаступника ОСОБА_3 об'єднане управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області.

Відповідно до інформації боржника ОСОБА_3 об'єднане управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області № 1912/12-21 від 03.08.2017 року боржником частково виконано рішення суду в частині проведення нарахування коштів в сумі 16667,07грн., але здійснити їх виплату неможливо в зв'язку із відсутністю фінансування за відповідним напрямком для виплати коштів, нарахованих додатковими відомостями сформованими на виконання рішення суду.

Державний виконавець зазначає, що у разі невиконання боржником рішення суду, що зобов'язує вчинити певні дії, державний виконавець застосовує до боржника штрафні санкції та вносить подання до відповідних органів про притягнення боржника до юридичної відповідальності. Штрафні санкції застосовані державним виконавцем до боржника за невиконання рішення суду, що зобов'язує боржника вчинити певні дії у подальшому були скасовані судом за відсутності для їх застосування відповідних підстав, оскільки боржник є державною установою, що відповідає за своїми зобов'язаннями лише при наявності відповідних бюджетних призначень, виділених виключно на ці цілі, тобто для погашення певної заборгованості.

Вищезазначені обставини державний виконавець уважає такими, що роблять виконання рішення суду неможливим у визначений рішенням спосіб, а тому такий спосіб повинен бути змінений, а саме шляхом стягнення з боржника на користь стягувача нарахованих коштів в сумі 16667,07грн.

У судове засідання головний державний виконавець відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Кіровоградській області ОСОБА_1 не з'явився, однак відповідно до вимог, що містяться у поданні, просить справу розглянути за його відсутності.

Представник боржника ОСОБА_3 об'єднане управління пенсійного фонду України Кіровоградської області, в судове засідання не з'явився, про причини неявки не повідомив.

Стягувачка ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилась, про розгляд справи належним чином була повідомлена.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до такого висновку.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 263 КАС України за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), державний виконавець може звернутися до адміністративного суду першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий лист, що видав виконавчий лист, із поданням, а особа, яка бере участь у справі, та сторона виконавчого провадження - із заявою про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду. Суд розглядає питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або сторони виконавчого провадження, що звернулися із поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі, та у виняткових випадках може відстрочити або розстрочити виконання, змінити чи встановити спосіб і порядок виконання рішення. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду. У разі прийняття рішення про відстрочення чи розстрочення виконання постанови в адміністративній справі суд змінює строк подання суб'єктом владних повноважень звіту про виконання такої постанови.

Згідно ч. 1 ст. 36 Закону України Про виконавче провадження за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець за власною ініціативою чи за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання, а також про встановлення або зміну способу і порядку виконання.

Підставою для застосування правил цих норм є обставини, що перешкоджають належному виконанню судового рішення в адміністративній справі: ускладнюють його виконання або роблять неможливим. Для відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення такою обставиною може бути недостатність коштів на рахунку, стихійне лихо, для зміни способу чи порядку виконання судового рішення - неможливість виконання судового рішення внаслідок відсутності, пошкодження або знищення об'єкта стягнення або з інших причин.

Судом установлено, що постановою Долинського районного суду Кіровоградської області від 25 листопада 2014 року, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 10 лютого 2015 року, зобов'язано управління Пенсійного фонду України в Долинському районі Кіровоградської області здійснити з 22 квітня 2014 року по 2 серпня 2014 року перерахунок і виплату ОСОБА_2 державної пенсії та додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров'ю як особі, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії, інваліду ІІІ групи у відповідності вимогам, встановленим ст. 50, ч. 4 ст. 54, п. 3 ст. 67 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з розрахунку державної пенсії у розмірі шести мінімальних пенсій за віком для непрацездатних громадян та щомісячної додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров'ю з розрахунку 50 % мінімальної пенсії за віком, розрахованих з урахуванням ч. 1 ст. 28 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (а. с. 8-9).

На примусове виконання постанови Долинського районного суду Кіровоградської області від 25 листопада 2014 року, 12 лютого 2015 року судом було видано виконавчий документ (а. с. 29, 72).

Постановою державного виконавця від 27.07.2017 року з примусового виконання вищезазначеного виконавчого документу виданого на підставі постанови Долинського районного суду Кіровоградської області від 25 листопада 2014 року відкрито виконавче провадження (а. с. 73).

Звертаючись до суду про зміну способу і порядку виконання постанови Долинського районного суду Кіровоградської області від 25 листопада 2014 року під обставинами, що ускладнюють виконання цього рішення державним виконавцем зазначено, зокрема неможливість застосування до боржника штрафних санкцій, оскільки боржником є державна установа, що фінансується державою та відповідає за зобов'язаннями лише при наявності бюджетних призначень виділених на ці цілі, а за відсутності таких призначень у боржника відсутній умисел на невиконання рішення суду.

За приписами п. 2 ч. 4 ст. 105 КАС України адміністративний позов може містити вимоги про зобов'язання відповідача - суб'єкта владних повноважень прийняти рішення або вчинити певні дії. У разі задоволення адміністративного позову суд може прийняти постанову про зобов'язання відповідача вчинити певні дії (п. 2 ч. 2 ст. 162 КАС України).

Аналізуючи винесену постанову Долинського районного суду Кіровоградської області від 25 листопада 2014 року та подане подання головного державного виконавця ВПВР УДВС ГТУЮ у Кіровоградській області можна зробити висновок, що державний виконавець просить змінити не спосіб виконання постанови суду, а судове рішення по суті позовних вимог і вирішити додаткову позовну вимогу про стягнення коштів, яка не була предметом розгляду та дослідження адміністративного суду під час прийняття цієї постанови. В адміністративному судочинстві повноваження щодо зміни постанови суду в частині задоволення позовних вимог мають тільки адміністративні суди апеляційної та касаційної інстанцій (ст. ст. 198, 223 КАС України).

Змінивши спосіб виконання постанови із зобов'язання виплатити пенсію на її стягнення, суд змінить постанову по суті, вийшовши при цьому за межі позовних вимог та вирішивши питання, що не були предметом дослідження судами конкретних інстанцій при розгляді справи. Саме до такого висновку дійшов Верховний Суд України у своїй постанові № 21-394а14 від 11 листопада 2014 року.

Згідно викладеного, подання державного виконавця про заміну способу і порядку виконання судового рішення є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 160, 165, 167, 263 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні подання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Кіровоградській області ОСОБА_1 про зміну способу і порядку виконання судового рішення у адміністративній справі за позовом ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України в Долинському районі Кіровоградської області про зобов'язання вчинити дії.

Апеляційна скарга подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Долинський районний суд Кіровоградської області. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя ОСОБА_4

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення19.09.2017
Оприлюднено28.09.2017
Номер документу69070792
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —388/2205/14-а

Ухвала від 06.12.2021

Адміністративне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 24.03.2021

Адміністративне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 19.09.2017

Адміністративне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 30.05.2017

Адміністративне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Постанова від 25.11.2014

Адміністративне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 24.10.2014

Адміністративне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні