Ухвала
від 26.09.2017 по справі 172/286/17
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 172/286/17

Провадження № 1-кп/172/74/17

"26" вересня 2017 р. Васильківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді - ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

за участі прокурора ОСОБА_3

захисника адвоката ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка справу за кримінальним провадженням №12015040000000298 від 16 березня 2015року за обвинуваченням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4,5 ст.27,ч.1 ст.358, ч.4ст.358, ч.2ст.190, ч.1ст.209 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

В підготовчій частині судового засідання прокурор ОСОБА_3 надав суду на підтвердження його повноважень для участі у розгляді справи Постанову про визначення (заміну) групи прокурорів (процесуальних керівників) у кримінальному провадженні від 25.09.2017року заступника прокурора області - начальника управління старшого радника юстиції ОСОБА_7 , з якої вбачається, що старшим групи прокурорів (процесуальних керівників) у кримінальному провадженні призначено прокурора ОСОБА_3 , до складу групи прокурорів призначено прокурора ОСОБА_8 , прокурорів Васильківського відділу Синельниківської місцевої прокуратури ОСОБА_9 , ОСОБА_10 .

У зв"язку з переведенням ОСОБА_11 до прокуратури Запорізької області, а також у зв"язку із віддаленістю місця судового розгляду від обласного центру та неможливістю через це працівників апарату прокуратури області належним чином виконувати функції прокурора , виникла необхідність у заміні групи прокурорів з метою недопущення порушення розумних строків судового розгляду. В зв"язку з чим визначено групу прокурорів , що здійснюватимуть повноваження прокурорів у цьому провадженні, у складі прокурорів відділу процесуального керівництва при проведенні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури області - ОСОБА_3 ,(старший групи прокурорів), ОСОБА_12 , начальника відділу Синельниківської місцевої прокуратури ОСОБА_9 , прокурора цього відділу ОСОБА_10 .

Пояснював , що прокурор ОСОБА_12 не може приймати участь у розгляді справи щодо ОСОБА_5 , так як приймає участь у розгляді інших кримінальних проваджень. Він призначений старшим групи прокурорів і не вбачає підстав для відкладення розгляду справи.

Адвокат ОСОБА_4 заявила, що в попередніх судових засіданнях вже було предметом розгляду участь прокурорів, які не були включені в групу прокурорів на досудовому розслідуванні кримінального провадження. Щодо неможливості участі прокурора ОСОБА_11 в зв"язку з переведенням на іншу роботу заперечень не має, але є прокурор ОСОБА_12 , відносно якої не вказана в постанові причина неможливості участі у розгляді справи. Отже, розгляд справи підлягає відкладенню для забезпечення належного прокурора у розгляді кримінального провадження .

Обвинувачена ОСОБА_5 підтримала позицію адвоката.

Суд вислухав сторони, вивчив постанову та приходить до наступного.

Повноваження прокурора у кримінальному провадженні визначені ст.36КПК України.

Відповідно ст.37КПК України " Призначення та заміна прокурора" прокурор, який здійснюватиме повноваження прокурора у конкретному кримінальному провадженні , визначається керівником відповідного органу прокуратури після початку досудового розслідування. У разі необхідності керівник органу прокуратури може визначити групу прокурорів, які здійснюватимуть повноваження прокурорів у конкретному кримінальному провадженні, а також старшого прокурора такої групи, який керуватиме діями інших прокурорів.

Прокурор здійснює повноваження прокурора у кримінальному провадженні з його початку до завершення. Здійснення повноважень прокурора в цьому самому кримінальному провадженні іншим прокрором можливе лише у випадках, передбачених частинами четвертою та п"ятою ст.36,частиною третьою статті 313, частиною другою ст.341 цього Кодексу та частиною третьою цієї статті.

Якщо прокурор, який у відповідному кримінальному провадженні здійснює повноваження прокурора, не може їх здійснювати через задоволення заяви про його відвід, тяжку хворобу, звільнення з органу прокуратури або з іншої поважної причини, що унеможливлює його участь у кримінальному провадженні, повноваження прокурора покладаються на іншого прокурора керівником відповідного органу прокуратури. У виняткових випадках повноваження прокурора можуть бути покладені керівником органу прокуратури на іншого прокурора цього органу прокуратури через неефективне здійснення прокурором нагляду за дотриманням законів під час проведення досудового розслідування.

З матеріалів обвинувального акту та доданих до нього матеріалів вбачається, що процесуальними керівниками виступали прокурори прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_13 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 .

З постанови про заміну групи прокурорів від 05.квітня 2017 року відомо, що прокрор ОСОБА_13 відряджений до Генеральної прокуратури України (а.с.71).

Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 31 травня 2017 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою прокурора ОСОБА_11 на ухвалу суду від 17.05.2017року про відкладення розгляду справи в зв"язку з заміною групи прокурорів(а.с.103).

З постанови про заміну групи прокурорів (процесуальних керівників) у кримінальному провадженні від 25.09.2017 року відомо, що до складу групи прокурорів у справі за обвинуваченням ОСОБА_5 включені два прокурори Васильківського відділу Синельниківської місцевої прокуратури ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , які не приймали участь у досудовому розслідуванні та підготовчому судовому засіданні по справі.

Поважність причин неможливості участі у розгляді справи прокурором ОСОБА_12 в постанові не вказані, пояснення прокурора ОСОБА_3 щодо участі нею у розгляді інших кримінальних проваджень відповідними доказами не підтверджені.

Віддаленість місця судового розгляду справи від обласного центру як обставина, що унеможливлює належним чином виконувати функції прокурора працівниками апарату прокуратури області, не віднесена чинними нормами Кримінального процесуального Кодексу України до підстав, що дають право заміни прокурора в кримінальному провадженні.

Відповідно до приписів ст.9 КПК України:

Під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

У випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу.

В постанові не вказані причини не можливості участі в судовому засіданні прокурора ОСОБА_12 , яка приймала участь в досудовому розслідуванні по даній справі.

За таких обставин суд вважає неможливим розгляд справи за участю прокурора ОСОБА_3 , а тому судове засідання у справі за обвинуваченням ОСОБА_5 слід відкласти.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.7-9, 36-37,344,369-372КПК України, суд-

П О С Т А Н О В И В

Відкласти розгляд справи за кримінальним провадженням №12015040000000298 від 16 березня 2015року за обвинуваченням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4,5 ст.27,ч.1 ст.358, ч.4ст.358, ч.2ст.190, ч.1ст.209 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.09.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69099376
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —172/286/17

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 10.02.2020

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 06.06.2018

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 29.03.2018

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 10.11.2017

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 31.10.2017

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні