Ухвала
від 25.09.2017 по справі 520/9262/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/9262/17

Провадження № 1-кс/520/2368/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.09.2017 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в м. Одесі клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про проведення обшуку у кримінальному провадженні за № 42017160000000335 від 07.03.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

25.09.2017 року в провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора про проведення обшуку.

Як вбачається з клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що Одеською місцевою прокуратурою № 1 та прокуратурою Одеської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42017160000000335 від 07.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що службовими особами ПАТ «ЗОРЯ» (код ЄДРПОУ 05414717) у порушення вимог ст. 489 Цивільного кодексу України створено власну юридичну особу з аналогічним комерційним найменуванням, а саме ТОВ «ЗОРЯ1» (код ЄДРПОУ 40983361), чим позбавлено можливості селян-акціонерів, споживачів продукції вирізнення юридичних осіб.

У порушення вимог ч. 1 ст. 75 Закону України «Про акціонерні товариства», річна фінансова звітність публічного акціонерного товариства в обов`язковому порядку щорічно не перевіряється незалежним аудитором.

У порушення вимог Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» аудиторські перевірки результатів господарської діяльності та збори акціонерів з 2013 року не проводяться. Аудиторська звітність до Комісії по цінним паперам не подається.

Разом з цим, за результатами проведених слідчих дій - обшуків, під час яких виявлено та вилучено первинну бухгалтерську звітність ПАТ «ЗОРЯ», у тому числі журналів обліку та прийняття товаро-матеріальних цінностей на склад, товаро-транспортні документи, головну книгу та інші, у тому числі договори оренди землі укладені ТОВ «ЗОРЯ1» та ПАТ «ЗОРЯ» встановлено, що відповідно до бухгалтерської звітності, а саме: за «Журналом-ордером рахунком 27 (Готова продукція) за 2016 рік» ПАТ «ЗОРЯ» у жовтні на «Саратське КХП» передано для зберігання наступну продукцію, а саме:

-пшеницю врожаю 2016 року 205816 кг;

-ячмінь врожаю 2016 року 67375 кг;

-кукурудзу врожаю 2016 року 46178 кг.

Відповідно до відомостей книги складського обліку ПАТ «ЗОРЯ» у жовтні 2016 року вивезено пшениці «на Саратське КХП» 127950 кг.

Утім, на підприємстві договори зберігання, переробки зерна відсутні. Головним бухгалтером надані пояснення, що вказані примірники договорів залишенні у контрагента на елеваторі (Саратське КХП - ДП «Сантрейд»).

У відділі бухгалтерії ПАТ «ЗОРЯ» відсутні також і квитанції про приймання та вибуття продукції, товарно-транспортні накладні та путьові листи, які мають підтверджувати перевезення зернових для зберігання.

Згідно з «Журналом-ордерів по рахунку 27 (Готова продукція)» вказаного товаровиробника перенесені залишки по вказаній продукції та 30.05.2017 здійснена реалізація продукції з «Саратського КХП» на користь фізичної особи ОСОБА_4 по НК №2459, а саме ячмінь у кількості 61603 кг, кукурудзи у кількості 46178 кг. У червні 2017 року реалізовано пшениці фізичним особам у кількості 463580 кг та ячмінь у кількості 5772 кг.

За даними бухгалтерського обліку ПАТ «ЗОРЯ» станом на 21.06.2017 «залишки на Саратському КХП» зернових складають 82232 кг.

У бухгалтерській звітності ПАТ «ЗОРЯ» наявні записи і про неприпинені правовідносини за урожаями попередніх років, за відсутності товаро-транспортних та первинних бухгалтерських, складських документів.

Відповідно до листа від 04.07.2017 № 51 ТОВ «Саратський комбінат хлібопродуктів» спростував існування правовідносин з ПАТ «ЗОРЯ» та ТОВ «ЗОРЯ1», утім сповістив, що є власником елеватору лише з 16.05.2017, прийняття якого відбулось з нульовими залишками зерна на елеваторі.

Згідно з інформацією наведеною ДП «Сантрейд» у листі від 20.07.2017 № 10-515 господарських відносини підприємство з ПАТ «ЗОРЯ» та ТОВ «ЗОРЯ1» не мало, у тому числі відносин з надання послуг зберігання зерна у смт Сарата Одеської області.

Крім того, встановлено, що з грудня 2016 року усі земель ділянки сільськогосподарського призначення, які задіяні у виробничому циклі ПАТ «ЗОРЯ», що належать акціонерам підприємства фізичним особам, за зареєстрованими договорами оренди землі передані у користування ТОВ «ЗОРЯ1», у якому відсутні наймані працівники окрім директора та бухгалтера, які за сумісництвом обіймають ті самі посади у ПАТ «ЗОРЯ».

За наявною оперативною інформацією, наданою співробітниками УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НП України встановлено, що фактично продаж більшої частини врожаю службовими особами ПАТ «ЗОРЯ» здійснюється за заниженими цінами, через їх спільників учасників (засновників) та керівників ТОВ «Югрейн Агро» (код ЄДРПОУ 40383088) - ОСОБА_5 та його родича ОСОБА_6 .

Вказане підприємство зареєстроване та здійснює діяльність за адресою: Одеська область, Тарутінський район, смт Тарутине, вул. Красна 3, де на території земельної ділянки з кадастровим номером 5124755100:02:002:0293, тип власності комунальна, знаходяться офісне приміщення, некапітальні та капітальні споруди ангарного типу, в яких здійснюється приймання та збереження зернових культур та здійснюють діяльність з оптової купівлі-продажу зернових. За рапортом співробітників оперативного підрозділу операції з поставки зернових проводяться з частковим оформленням первинної бухгалтерської документації або без такої. Закупівлі здійснюється у ОСОБА_7 та інших керівників сільгоспвиробників району, а потім забезпечується оформлення документів про безпосереднє збирання врожаю (на підставі «підробних» документів на землю, поставку врожаю) та його експорт або продаж компаніям експортерам, а також оформлення товарно-транспортних накладних від останніх, у незаповнені бланки з відтисками печаток, яких зберігаються у ТОВ «Югрейн Агро».

Своє клопотання прокурор обґрунтовує необхідністю виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання в повному обсязі.

Вивчивши клопотання та матеріали які обґрунтовують доводи клопотання, а також вислухавши думку прокурора, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно ч. 1 ст. 223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

- було вчинено кримінальне правопорушення;

- відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування;

- відомості, які містяться у відшукуванних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

- відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Згідно відомостей з державного реєстру речових права на нерухоме майно, підприємство, в якому прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку перебуває в комунальній власності, та розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі вищевикладеного, в цілях забезпечення повноти, всебічності та неупередженості досудового розслідування, відшукання та вилучення речей та документів, що мають значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, зокрема з метою підтвердження існування відносин з фактичної реалізації товару службовими особами ПАТ «ЗОРЯ» без належного оформлення та розрахунків з очолюваним ним підприємством із застосуванням тіньових схем з ухилення від сплати податків, заниження фактичного товарообороту та незаконного збагачення, у тому числі шляхом отримання готівкових коштів без оприбуткування у бухгалтерії акціонерного товариства та таким чином виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, беручи до уваги правове обґрунтування клопотання прокурора, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 223, 233, 234, 369 ч.2, 370, 372 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в м. Одесі клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про проведення обшуку у кримінальному провадженні за № 42017160000000335 від 07.03.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України задовольнити.

Надати дозвіл прокурору Одеської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_8 та прокурору відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , ОСОБА_9 та за їх дорученням о/у УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НП України на проведення обшуку території та споруд, які використовуються ТОВ «Югрейн Агро» та розташовані за адресою: Одеська область, Тарутінський район, смт Тарутине, вул. Красна 3, де на території земельної ділянки з кадастровим номером 5124755100:02:002:0293, тип власності комунальна, знаходяться офісне приміщення, некапітальні та капітальні споруди ангарного типу, в яких здійснюється приймання та збереження зернових культур, з метою відшукання та вилучення наступних речей та документів:

- документів щодо землекористування та податкову звітність з плати за землю та інші види податкових зобов`язань ТОВ «Югрейн Агро»;

- документів щодо обліку зернових культур, у тому числі пшениці, ячменю, соняшника, кукурудзи, рапсу;

- первинних бухгалтерських документів, що не обліковувались у бухгалтерії ПАТ «ЗОРЯ» та інших підприємств сільгоспвиробників Тарутинського району Одеської області, договорів, товаро-транспортних документів, чорнових записів про фактичні поставки зернових, придбання зернових, фактичні розрахунки, оформлені документи про поставку та вирощування зернових, товаро-транспортних накладних (супровідних документів), у тому числі незаповнених бланків інших компаній;

- оформлені документи з вирощування, зберігання, переробки, поставки зернових компаніями ТОВ «Югрейн Агро»,а також проведені розрахунки, подану статистичну та податкову звітність;

- готівкові грошові кошти, зберігання яких не відображено у первинній бухгалтерській документації вказаних підприємств, прибуткових касових ордерах про отримання коштів у банківській установі;

- комп`ютерну техніку, флеш-носії інформації, інші електронно-цифрові накопичувачі інформації, засоби зв`язку (телефони, планшети), які підтримують функції збереження цифрової інформації.

Визначити строк дії ухвали тривалістю в тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.09.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69130190
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні за № 42017160000000335 від 07.03.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —520/9262/17

Ухвала від 09.10.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 25.09.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 29.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 29.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 14.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 07.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 07.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 07.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 07.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні