Ухвала
від 09.10.2017 по справі 520/9262/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/9262/17

Провадження № 1-кс/520/2512/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.10.2017 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в м. Одесі клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 42017160000000335 від 07.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

06.10.2017 року в провадження слідчого судді надійшло клопотання про арешт тимчасово вилученого майна.

Як вбачається з клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами ПАТ «ЗОРЯ» (код ЄДРПОУ 05414717) у порушення вимог ст. 489 Цивільного кодексу України створено власну юридичну особу з аналогічним комерційним найменуванням, а саме ТОВ «ЗОРЯ1» (код ЄДРПОУ 40983361), чим позбавлено можливості селян-акціонерів, споживачів продукції вирізнення юридичних осіб.

У порушення вимог ч. 1 ст. 75 Закону України «Про акціонерні товариства», річна фінансова звітність публічного акціонерного товариства в обов`язковому порядку щорічно не перевіряється незалежним аудитором.

У порушення вимог Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» аудиторські перевірки результатів господарської діяльності та збори акціонерів з 2013 року не проводяться. Аудиторська звітність до Комісії по цінним паперам не подається.

Разом з цим, за результатами проведених слідчих дій - обшуків, під час яких виявлено та вилучено первинну бухгалтерську звітність ПАТ «ЗОРЯ», у тому числі журналів обліку та прийняття товаро-матеріальних цінностей на склад, товаро-транспортні документи, головну книгу та інші, у тому числі договори оренди землі укладені ТОВ «ЗОРЯ1» та ПАТ «ЗОРЯ» встановлено, що відповідно до бухгалтерської звітності, а саме: за «Журналом-ордером рахунком 27 (Готова продукція) за 2016 рік» ПАТ «ЗОРЯ» у жовтні на «Саратське КХП» передано для зберігання наступну продукцію, а саме:

-пшеницю врожаю 2016 року 205816 кг;

-ячмінь врожаю 2016 року 67375 кг;

-кукурудзу врожаю 2016 року 46178 кг.

Відповідно до відомостей книги складського обліку ПАТ «ЗОРЯ» у жовтні 2016 року вивезено пшениці «на Саратське КХП» 127950 кг.

Утім, на підприємстві договори зберігання, переробки зерна відсутні. Головним бухгалтером надані пояснення, що вказані примірники договорів залишенні у контрагента на елеваторі (Саратське КХП - ДП «Сантрейд»).

У відділі бухгалтерії ПАТ «ЗОРЯ» відсутні також і квитанції про приймання та вибуття продукції, товарно-транспортні накладні та путьові листи, які мають підтверджувати перевезення зернових для зберігання.

Згідно з «Журналом-ордерів по рахунку 27 (Готова продукція)» вказаного товаровиробника перенесені залишки по вказаній продукції та 30.05.2017 здійснена реалізація продукції з «Саратського КХП» на користь фізичної особи ОСОБА_4 по НК №2459, а саме ячмінь у кількості 61603 кг, кукурудзи у кількості 46178 кг. У червні 2017 року реалізовано пшениці фізичним особам у кількості 463580 кг та ячмінь у кількості 5772 кг.

За даними бухгалтерського обліку ПАТ «ЗОРЯ» станом на 21.06.2017 «залишки на Саратському КХП» зернових складають 82232 кг.

У бухгалтерській звітності ПАТ «ЗОРЯ» наявні записи і про неприпинені правовідносини за урожаями попередніх років, за відсутності товаро-транспортних та первинних бухгалтерських, складських документів.

Відповідно до листа від 04.07.2017 № 51 ТОВ «Саратський комбінат хлібопродуктів» спростував існування правовідносин з ПАТ «ЗОРЯ» та ТОВ «ЗОРЯ1», утім сповістив, що є власником елеватору лише з 16.05.2017, прийняття якого відбулось з нульовими залишками зерна на елеваторі.

Згідно з інформацією наведеною ДП «Сантрейд» у листі від 20.07.2017 № 10-515 господарських відносини підприємство з ПАТ «ЗОРЯ» та ТОВ «ЗОРЯ1» не мало, у тому числі відносин з надання послуг зберігання зерна у смт Сарата Одеської області.

Крім того, встановлено, що з грудня 2016 року усі земель ділянки сільськогосподарського призначення, які задіяні у виробничому циклі ПАТ «ЗОРЯ», що належать акціонерам підприємства фізичним особам, за зареєстрованими договорами оренди землі передані у користування ТОВ «ЗОРЯ1», у якому відсутні наймані працівники окрім директора та бухгалтера, які за сумісництвом обіймають ті самі посади у ПАТ «ЗОРЯ».

За наявною оперативною інформацією, наданою співробітниками УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НП України встановлено, що фактично продаж більшої частини врожаю службовими особами ПАТ «ЗОРЯ» здійснюється за заниженими цінами, через їх спільників учасників (засновників) та керівників ТОВ «Югрейн Агро» (код ЄДРПОУ 40383088).

Вказане підприємство зареєстроване та здійснює діяльність за адресою: Одеська область, Тарутинський район, смт Тарутине, вул. Красна 3, де на території земельної ділянки з кадастровим номером 5124755100:02:002:0293, тип власності комунальна, знаходяться офісне приміщення, некапітальні та капітальні споруди ангарного типу, в яких здійснюється приймання та збереження зернових культур та здійснюють діяльність з оптової купівлі-продажу зернових. За рапортом співробітників оперативного підрозділу операції з поставки зернових проводяться з частковим оформленням первинної бухгалтерської документації або без такої. Закупівлі здійснюється у ОСОБА_5 та інших керівників сільгоспвиробників району, а потім забезпечується оформлення документів про безпосереднє збирання врожаю (на підставі «підробних» документів на землю, поставку врожаю) та його експорт або продаж компаніям експортерам, а також оформлення товарно-транспортних накладних від останніх, у незаповнені бланки з відтисками печаток, яких зберігаються у ТОВ «Югрейн Агро».

На підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 25.09.2017 проведено 04.10.2017 обшуки у офісному приміщенні ТОВ «Югрейн Агро», яке знаходиться на промисловій території за адресою: Одеська область, Тарутинський район, смт Тарутине, вул. Красна 3, в ході яких було виявлено та вилучено зазначені у клопотанні речі та документи.

Прокурор звертається з клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, обґрунтовуючи клопотання тим, що вилучені вищевказані документи та предмети мають доказове значення по кримінальному провадженню, у зв`язку з чим доцільним є накладення на них арешту, з метою подальшого вивчення та використання в якості доказів в ході проведення досудового розслідування.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання в повному обсязі та просив слідчого суддю клопотання про арешт тимчасово вилученого майна задовольнити.

Власник майна до судового засідання не з`явився, про дату та час судового засідання був повідомлений.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, вислухавши думку прокурора, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання прокурорапідлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 1, 2 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходом забезпечення кримінального провадження є, зокрема, арешт майна.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи.

При цьому, у відповідності до ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України, у разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Як вбачається з долучених до клопотання копій протоколів обшуку, вилучення майна в ході проведення слідчої (розшукової) дії у вигляді обшуку на підставі ухвали слідчого судді здійснювалося 04.10.2017 року, а з самим клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна прокурор звернувся 06.10.2017 року, що вказує на те, що строки звернення з таким клопотанням пропущені не були.

В судовому засіданні встановлено наявність обґрунтованої підозри щодо можливого вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КПК України, а також можливого використання в якості доказів речей та документів, які були тимчасово вилучені під час проведення обшуку, оскільки відомості які містяться в них, мають суттєве значення для встановлення обставин можливого вчинення кримінального правопорушення.

З урахуванням викладеного, в цілях забезпечення повноти, всебічності та неупередженості досудового розслідування, проведення в рамках кримінального провадження необхідних процесуальних дій, запобігання можливості приховування вилучених в ході проведення обшуку речей та документів, їх пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження, враховуючи, що тимчасово вилучені речі та документи можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні для встановлення важливих обставин, які підлягають доказуванню, слідчий суддя, беручи до уваги правове обґрунтування клопотання прокурора, приходить до переконання про необхідність задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на тимчасово вилучене майно.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 172, 173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 42017160000000335 від 07.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України задовольнити.

Накласти арешт на вилучені 05.10.2017 в ході проведення обшуку за місцем знаходження офісного приміщення ТОВ «Югрейн Агро» (код ЄДРПОУ 40383088) за адресою: Одеська область, Тарутінський район, смт Тарутине, вул. Красна 3, а саме на наступні речі та документи:

- зошит формату А-4 у картонній обкладинці з назвою «Office book» із чорновими записами;

- зошит формату А-4 у картонній обкладинці з назвою «Notre Dame De Paris» із чорновими записами;

- шість скріплених між собою аркушів паперу із чорновими записами;

- журнал реєстрації лабораторних аналізів з назвою «Отгрузка» із записами;

- журнал реєстрації лабораторних аналізів з назвою «Приёмка» із записами;

- картки із записами про кількість перевезених зернових культур, їх якість, вагу у кількості 662 (шістсот шістдесят два) штук;

- флеш накопичувач марки «Apacer» чорного кольору 1 штука;

- зошит формату А-4 з назвою записаною від руки «Ячмень вывоз черновик»;

- журнал прийому зерна по культурам формату А-4 із записами від руки про вагу та клієнтів;

- журнал вхідної кореспонденції з назвою від руки записаною «машини на порт подсолнух» у якому здійснені записи від руки;

- журнал прийому зерна по культурам з назвою «Кукурудза»;

- журнал відвантаження зерна по культурам з надписом «Пшениця»;

- журнал відвантаження зерна по культурам з надписом «Семка»;

- журнал прийому зерна по культурам «Пшениця»;

- журнал прийому зерна по культурам «Ячмень»;

- журнал відвантаження зерна по культурам «Ячмень»;

- зошит формату А4 у картонній обкладинці чорного кольору із записами чорновими від руки;

- зошит у картонній обкладинці голубого кольору із наклеєним надписом «Горох» із чорновими записами;

- зошит у картонній обкладинці формату А4 із чорновими записами про погрузну та відвантаження зернових культур;

- накладні товарно-транспортні заповнені від руки у кількості 901 (дев`ятсот одна);

- чек про здійснення валютно-обмінної операції купівлі іноземної валюти від клієнта ОСОБА_6 з «Приват Банк» 1 одна штука;

- аркуш формату А4 із записами від руки з призвіщами частина з яких викреслена з скобкою та записом «117297 у.е»;

- аркуш паперу формату А4 із записами від руки «тонаж семка» та іншими;

- аркуш формату А4 із записами від руки та табличкою;

- специфікація №1 від 03.08.2017 до договору №62/08 від 03.08.2017 укладеного між ТОВ «Югрейн Агро» та СВК «Колос» на 4 арк.;

- цивільно-правовий договір №07/05 від 10.05.2017 на 3 арк між ОСОБА_7 та ТОВ «Югрейн Агро»;

- цивільно-правовий договір №11/06к від 01.06.2017 на між ФОП ОСОБА_8 та ТОВ «Югрейн Агро» на 3 арк;

- цивільно-правовий договір №10/06к від 01.06.2017 на між ОСОБА_9 та ТОВ «Югрейн Агро» на 3 арк;

- цивільно-правовий договір №08/05к від 10.05.2017 на між ОСОБА_10 та ТОВ «Югрейн Агро» на 3 арк;

- цивільно-правовий договір №12/07 к від 01.07.2017 на між ОСОБА_11 та ТОВ «Югрейн Агро» на 3 арк;

- цивільно-правовий договір №13/07 к від 01.07.2017 на між ОСОБА_12 та ТОВ «Югрейн Агро» на 3 арк;

- грошові кошти у валюті доларів США, а саме: номіналом 100 доларів США (сто доларів США) 241 купюр 24100 доларів США; номіналом 50 доларів США (п`ятдесят доларів США) 64, купюр 3200 доларів США. Усього 27300 доларів США (двадцять сім тисяч триста доларів США);

- грошові кошти у валюті гривня України: номіналом 500 (п`ятсот) 11 купюр 5500 грн.; номіналом 200 (двісті) 24 купюри 4800 грн.; номіналом 100 (сто) 72 купюри 7200 грн.; номіналом 50 (п`ятдесят) 25 купюр 1250 грн.; номіналом 20 (двадцять) 13 купюр 260 грн.; номіналом 10 (десять) 300 купюр 300 грн.; номіналом 5 (п`ять) 1 купюра 5 грн.; номіналом 2 (дві) 14 купюр 28 грн.; номіналом 1 (одна) 20 купюр 20 грн. Усього 19363 (дев`ятнадцять тисяч триста шістдесят три гривні) грн.

- посвідчення водія на ім`я ОСОБА_6 від 30.06.2017 та завірена копія посвідчення водія ім`я ОСОБА_6 від 06.09.2017;

- відеореєстратор модель: MHK 7208H №2013081300089 (одна штука).

Виконання ухвали покласти на слідчого або прокурора.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти діб з дня її проголошення до апеляційного суду Одеської області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.10.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69449917
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні № 42017160000000335 від 07.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —520/9262/17

Ухвала від 09.10.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 25.09.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 29.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 29.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 14.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 07.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 07.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 07.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 07.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні