Постанова
від 28.09.2017 по справі 904/2796/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.09.2017 року Справа № 904/2796/17

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

головуючого судді Чередка А.Є. (доповідач)

суддів: Верхогляд Т.А. , Білецької Л.М.

при секретарі судового засідання: Дон О.Я.

за участі представників сторін:

від позивача: Керечанин Є.В., представник, довіреність б/н від 20.04.2017р., Вдовін М.М., представник, довіреність б/н від 20.01.2017р.

від відповідача-1: Носова В.І., представник, довіреність б/н від 01.03.2017р.

представник відповідача-2 до судового засідання не з'явився, про час та місце судового засідання повідомлений належним чином

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка"

на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 31.05.2017р. у справі № 904/2796/17

за позовом Обслуговуючого кооперативу "Мандриківська 127", м. Дніпро

до Відповідача-1: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка", м. Дніпро

Відповідача-2: Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур дніпровської міської ради, м. Дніпро в особі відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління у сфері державної реєстрації, м. Дніпро

про визнання недійсними рішення установчих зборів та скасування державної реєстрації, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 31.05.2017р. у справі № 904/2796/17 (суддя Петрова В.І.) позов задоволено повністю; визнано недійсними рішення установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка" (код 41092281), яке оформлене у вигляді протоколу № 1 установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 від 15 грудня 2016 року; скасовано державну реєстрацію (дата запису 20.01.2017; номер запису 1224102000079815 в ЄДР) Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка" (ідентифікаційний код: 41092281).

Не погодившись із зазначеним рішенням, Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка" звернулося до апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на невідповідність висновків суду обставинам справи, неповне з'ясування судом обставин справи, недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд визнав встановленими та порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення господарського суду Дніпропетровської області від 31.05.2017р. у справі № 904/2796/17 та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог позивача відмовити повністю.

Так, в обґрунтування апеляційної скарги скаржник посилається на невідповідність, обраного позивачем способу захисту права, вимогам чинного законодавства, яке передбачає лише ліквідацію юридичної особи у встановлених законом випадках, та про відсутність порушення прав та інтересів позивача внаслідок прийняття спірних рішень, виходячи з відсутності в нього права власності на об'єкти нерухомості у багатоквартирному будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_3, тобто відсутність права на участь у зборах співвласників цього будинку.

Також, скаржник вказує на дотримання процедури створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка" вимогам чинного законодавства, зокрема щодо повідомлення усіх власників квартир та нежитлових приміщень у будинку про проведення установчих зборів, участь більш ніж 50% власників квартир та нежитлових приміщень в установчих зборах та голосування ними за створення ОСББ "Дніпровська зірка", як безпосередньо на зборах, так і шляхом опитування та наявність усіх, передбачених законом документів, які є підставою для створення та державної реєстрації ОСББ.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 21.06.2017 року апеляційну скаргу прийнято до провадження, розгляд скарги призначено у судовому засіданні на 11.07.2017 року.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.07.2017р. розгляд апеляційної скарги відкладений на 05.09.2017р.

У судовому засіданні по справі оголошувалась перерва з 05.09.2017р. по 28.09.2017р.

У судових засіданнях по справі представник скаржника доводи апеляційної скарги підтримав у повному обсягу та додатково посилався на непідвідомчість даного спору, який не є корпоративним та виник не внаслідок здійснення його сторонами підприємницької діяльності, господарському суду.

Окрім цього, скаржник вказував про відсутність у позивача права на обслуговування багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 у зв'язку з відсутністю відповідного рішення співвласників будинку та про відсутність у голови правління Обслуговуючого кооперативу "Мандриківська 127" повноважень на пред'явлення даного позову в інтересах членів кооперативу та взагалі закінчення повноважень голови правління кооперативу ще у лютому 2017р.

Представником скаржника, також подано апеляційному суду клопотання про розподіл судових витрат на правову допомогу адвоката під час розгляду даної справи та стягнення їх вартості у сумі 10000,00грн. з позивача.

Позивач проти апеляційної скарги заперечує, вважає оскаржуване рішення законним та обгрунтованим, прийнятим у відповідності до фактичних обставин справи та з правильним застосуванням норм матеріального і процесуального права, посилаючись при цьому на встановлення судом обставин порушення вимог чинного законодавства під час створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка", які останнім належними доказами не спростовані.

Зокрема позивач зазначає, що відповідачем-1 не доведено належними доказами належного повідомлення усіх власників квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_3 про проведення установчих зборів ОСББ "Дніпровська зірка". Натомість матеріалами справи підтверджується, що за адресою вказаною у повідомленні установчі збори не проводились. Відсутні у справі і докази створення ініціативної групи, якою і має здійснюватися скликання установчих зборів та наявність відповідних повноважень у представників власників, що брали участь у зборах.

Оформлення прийнятих на установчих зборах рішень, також не відповідає чинному законодавству, оскільки до складеного протоколу про проведення установчих зборів ОСББ "Дніпровська зірка" не підшито листки письмового опитування співвласнків, а саме письмове опитування було проведено лише щодо двох питань порядку деннього.

Вказує позивач і про відповідність його позовних вимог способам захисту порушеного права, встановленим чинним законодавством та про порушення спірним рішенням його прав та законних інтересів, як власника багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_3, в цілому, так і не проданих квартир у будинку, а також як управителя цього багатоквартирного будинку.

Представник відповідача-2 надав у судовому засіданні 05.09.2017р. усні пояснення по справі, згідно з якими підтримав апеляційну скаргу відповідача-1, вказував про правомірність дій державного реєстратора з реєстрації Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка" та просив апеляційну скаргу задовольнити, а у позові до відповідача-2 відмовити.

Відповідач-2 не забезпечив явку представника до судового засідання, але звернувся до апеляційного суду з клопотанням про відкладення розгляду справи у зв'язку із зайнятістю представника в іншому судовому засіданні.

Беручи до уваги участь представника відповідача-2 у судовому засіданні 05.09.2017р. та надання ним пояснень по справі і витребуваних судом документів для огляду, а також те, що неявка представника відповідача-2 не перешкоджає перегляду справи по суті, а матеріали справи є достатніми для розгляду апеляційної скарги, колегія суддів вважає за можливе розглянути справу по суті у відсутності представника відповідача-2, а тому клопотання останнього про відкладення розгляду справи задоволенню не підлягає.

Перевіривши доводи апеляційної скарги та повноту з'ясування і доведеність всіх обставин, що мають значення для справи, правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті ним рішення, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, судова колегія дійшла до висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, 20.01.2017р. Департаментом адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради було проведено державну реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "'Дніпровська зірка" за місцезнаходженням АДРЕСА_3

Підставою для проведення державної реєстрації цього об'єднання стало рішення установчих зборів оформлене у вигляді протоколу № 1 установчих зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку від 15 грудня 2016 року.

Так, відповідно до протоколу № 1 установчих зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою АДРЕСА_3 (т.1 а.с.56-60), загальна чисельність співвласників будинку (загальна кількість власників квартир та нежитлових приміщень) становить 113 (сто тринадцять) співвласників.

У зборах взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 34 (тридцять чотири) осіб з правом голосу, яким належить квартири та/або нежтилові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 2 297,9 м.кв.

У письмовому опитуванні взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 36 (тридцят шість) осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 2 403,1 м.кв.

Загальна кількість співвласників, які взали участь у голосуванні: 70 (сімдесят) осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку загальною площею 4 701,0 м.кв.

На зборах слухались питання щодо створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), затверження його назви та затвердження Статуту ОСББ, надання повноважень голові установчих зборів щодо підписання Протоколу установчих зборів, Статуту ОСББ та інших документів, а також щодо проведення всіх необхідних дій для державної реєстрації ОСББ; виборів членів правління та голови правління ОСББ.

За створення ОСББ, затвердження його назви та затвердження Статуту ОСББ проголосувало 68 співвласників, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 4 608,9 к.в., 2 співвласника, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 92,1 кв.м., проголосувало проти.

За надання повноважень голові установчих зборів щодо підписання Протоколу установчих зборів, Статуту ОСББ та інших документів, а також щодо проведення всіх необхідних дій для державної реєстрації ОСББ проголосувало 67 співвласників, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 4 560,7 к.в., 3 співвласника, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 140,3 кв.м., проголосувало проти.

За обрання членів правління ОСББ "Дніпровська зірка" власнків квартир: №27 - ОСОБА_4, №2 - ОСОБА_3., №56 - ОСОБА_5, №59 - ОСОБА_6, №16 - ОСОБА_7, №22 - ОСОБА_8, №62 - ОСОБА_9, №44 - ОСОБА_10, головою правління ОСББ "Дніпровська зірка" обрати власника квартири №16 - ОСОБА_7, проголосувало 68 співвласників, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 4 608,9 к.в., 2 співвласника, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 92,1 кв.м., проголосувало проти.

Позивач - Обслуговуючий кооператив "Мандриківська 127" вважає, що під час створення та державної реєстрації Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ''Дніпровська зірка" не було дотримано вимог чинного законодавства щодо процедури створення такого роду об'єднань, чим порушені права та законні інтереси, як ОК "Мандриківська 127", так і членів кооперативу, що і є причиною виникнення спору.

Так, згідно наявної в матеріалах справи копії Статуту (т.1 а.с.141-152), Обслуговуючий кооператив "Мандриківська 127" створено громадянами України, мешканцями житлового будинку АДРЕСА_1, постраждалих внаслідок вибуху природного газу та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2.

В той же час, як вбачається з матеріалів справи та не заперечується ОСББ "Дніпровська зірка", фактичним розміщенням житлового будинку, замовником будівництва, якого був Обслуговуючий кооператив "Мандриківська 127", та який на даний час здійснює обслуговування будинку, є АДРЕСА_3

Отже, ОСББ "Дніпровська зірка" створено в тому самому багатоквартирному житловому будинку, в якому створений та діє Обслуговуючий кооператив "Мандриківська 127".

Згідно з п. 1.8. Статуту Обслуговуючого кооперативу "Мандриківська 127", за частиною 2 ст. 6 Закону України "Про кооперацію" даний кооператив за типом є обслуговуючим, а за напрямом діяльності є житлово-будівельним.

Відповідно до п. 2.1. Статуту, кооператив створено внаслідок об'єднання фізичних осіб для спільної господарської некомерційної діяльності з метою задоволення потреб громадян-членів кооперативу, що постраждали в результаті техногенних катастроф та інших заінтересованих осіб в будівництві багатоквартирного житлового будинку за рахунок їх власних грошових коштів для забезпечення житлом членів кооперативу, а також у наступній експлуатації та управлінні цим будинком.

Крім головної мети, визначеної в пункті 2.1. цього Статуту, метою кооперативу є створення належних умов проживання членів кооперативу у багатоквартирному будинку шляхом надання членам кооперативу та іншим особам житлово-комунальних та інших послуг, зокрема: електропостачання; водопостачання та водовідведення; газопостачання; опалення квартир та приміщень загального користування; прибирання приміщень загального користування будинку кооперативу та прибудинкової території у визначених межах; здійснення благоустрою житлового будинку та прибудинкової території; вивозу сміття; виконання ремонту та інше.

За п. 2.4. Статуту Обслуговуючого кооперативу "Мандриківська 127" до основних видів діяльності кооперативу, також віднесено: організація будівництва багатоквартирного житлового будинку для забезпечення житлом переважно членів кооперативу та інших осіб; управління житловим будинком та будівельним комплексом, їх комплексне обслуговування; надання мешканцям будинку житлово-комунальних та інших послуг; представництво та захист інтересів кооперативу, житлових прав і інтересів членів кооперативу у відносинах з органами державної влади та управління, органами місцевого самоврядування, посадовими особами, юридичними і фізичними особами.

Для досягнення, визначеної Статутом мети та здійснення видів діяльності кооператив, зокрема має право: здійснювати утримання житлового будинку на балансі та управління житловим комплексом; здійснювати увесь комплекс заходів по утриманню житлового будинку, житлового комплексу та прибудинкової території кооперативу відповідно до законодавства та діючих в Україні норм і правил; здійснювати захист прав та інтересів кооперативу, прав та інтересів членів кооперативу від порушень, у тому числі звертатися із заявами, скаргами, претензіями, клопотаннями, подавати позови, самостійно діяти у суді з усіма правами учасника процесу (п. 2.5. Статуту).

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань станом на 21.02.2017р. членами кооперативу є 63 фізичні особи (т. 1, а.с. 43-47).

З виписки з облікової книги про реєстрацію багатоквартирного будинку, виданої 24.10.2013 КП "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації" ДОР, копія якої міститься в матеріалах справи (т.1 а.с.172), вбачається, що житловий будинок літ. А-18, розташований у м. Дніпропетровську на вул. Мандриківській за №51м зареєстрований за Обслуговуючим кооперативом "Мандриківська 127", код ЄДРПОУ 35542792.

Відповідно до Закону України "Про кооперацію", який визначає правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні, метою кооперації є задоволення економічних, соціальних та інших потреб членів кооперативних організацій на основі поєднання їх особистих та колективних інтересів, поділу між ними ризиків, витрат і доходів, розвитку їх самоорганізації, самоуправління та самоконтролю.

За ст. 6 Закону України "Про кооперацію", кооператив є первинною ланкою системи кооперації і створюється внаслідок об'єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану. Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо. Кооператив є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків та може мати печатки.

Частиною 3 ст. 16 Закону України "Про кооперацію", також встановлено, що виконавчий орган кооперативу: здійснює управління кооперативом у період між загальними зборами членів кооперативу, забезпечує виконання їх рішень; представляє кооператив у відносинах з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, міжнародними організаціями, юридичними та фізичними особами; укладає угоди між кооперативом та іншими особами; діє від імені кооперативу в межах, передбачених статутом кооперативу.

В силу ст. 384 ЦК України, будинок, споруджений або придбаний житлово-будівельним (житловим) кооперативом, є його власністю.

Член житлово-будівельного (житлового) кооперативу має право володіння і користування, а за згодою кооперативу - і розпоряджання квартирою, яку він займає в будинку кооперативу, якщо він не викупив її.

У разі викупу квартири член житлово-будівельного (житлового) кооперативу стає її власником.

Згідно ж зі ст. 385 ЦК України, власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Таке об'єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Так, згідно з ст. 4 вищенаведеного Закону, об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

В одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об'єднання. Власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об'єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне об'єднання.

Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Об'єднання є юридичною особою, що створюється відповідно до закону.

За ч. 1, 2 ст. 5 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", житлово-будівельні кооперативи можуть бути реорганізовані в об'єднання.

Реорганізація відбувається за рішенням загальних зборів. Відповідно до статуту (положення) кооперативу збори можуть прийняти рішення про реорганізацію кооперативу в об'єднання. З моменту прийняття цього рішення зазначені збори вважаються установчими зборами об'єднання і далі проводяться відповідно до вимог цього Закону.

Окрім цього, відповідно до абз. 5 п. 5 ст. 13 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", співвласники багатоквартирних будинків, утримання яких до дня набрання чинності цим Законом здійснювали житлово-будівельні (житлові) кооперативи, продовжують відшкодовувати витрати на утримання відповідних будинків і споруд та прибудинкових територій таким кооперативам до моменту створення в багатоквартирному будинку об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (у тому числі шляхом реорганізації кооперативу) або прийняття співвласниками рішення про форму управління багатоквартирним будинком.

Таким чином, як вірно вказав місцевий господарський суд, чинне законодавство України не виключає можливості створення у багатоквартирному житловому будинку, в якому існує обслуговуючий житлово-будівельний кооператив, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, а ст. 5 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачає лише можливість реорганізації кооперативу в об'єднання, як один з можливих правових механізмів його створення.

З огляду на вищенаведені мету, види і характер діяльності кооперативу, правовий статус майна кооперативу, встановлений чинним законодавством, а також здійснення будівництва житлового будинку за адресою: АДРЕСА_3 на замовлення кооперативу та його обслуговування останнім, вірним є і висновок місцевого господарського суду про наявність в Обслуговуючого кооперативу "Мандриківська 127" права на пред'явлення даного позову про визнання недійсним рішення установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка", яке оформлене у вигляді протоколу № 1 установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 від 15 грудня 2016 року та про скасування державної реєстрації Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка", внаслідок допущених порушень під час створення останнього.

Обставини ж не дотримання вимог чинного законодавства під час створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ''Дніпровська зірка" підтверджуються матеріалами справи, встановлені судом першої інстанції та не спростовані скаржником належними доказами під час апеляційного перегляду справи.

Так, згідно з ст. 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", об'єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об'єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

Для створення об'єднання скликаються установчі збори.

Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень.

Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Час і місце проведення обираються зручними для більшості можливих учасників зборів.

Установчі збори веде голова зборів, який обирається більшістю голосів присутніх співвласників або їх представників.

Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Якщо в результаті проведення установчих зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої частиною дев'ятою цієї статті, проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборів. Якщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважається неприйнятим.

Письмове опитування під час установчих зборів об'єднання проводиться в порядку, передбаченому Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Установчі збори приймають рішення про створення об'єднання і затверджують його статут.

Державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об'єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації.

Установчі документи об'єднання підписує голова установчих зборів або інша уповноважена зборами особа.

Проте, з матеріалів справи не вбачається повідомлення усіх власників житлових та нежитлових приміщень житлового будинку за адресою: АДРЕСА_3 про призначення на 15.12.2016р. установчих зборів для створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та про місце проведення таких установчих зборів.

Так, Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка" не надано до матеріалів справи у суді першої інстанції примірника повідомлення про призначення на 15.12.2016р. установчих зборів, які направлялися власниками приміщень поштою, а згідно з розписками про отримання повідомлення про призначення установчих зборів, які вручалися власникам особисто, збори мали проводитися в аудиторії № 226 Учбово-лабораторного корпусу механічного факультету Українського державного хіміко-технологічного університету, що розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд. 40, 15.12.2016 о 20:00 (т. 2, а.с.99-128).

Натомість протокол № 1 установчих зборів від 15.12.2016 не містить жодної інформації про місце їх проведення, а згідно з листом Державного вищого навчального закладу "Український державний хіміко-технологічний університет" від 25.05.2017 в приміщенні аудиторії № 226 учбового корпусу механічного факультету ДВНЗ УДХТУ 15.12.2016 о 20:00 не проводились ніякі установчі збори ОСББ "Дніпровська зірка" багатоквартирного будинку АДРЕСА_3.

Доказів належного повідомлення власників квартир та/або нежитлових приміщень будинку АДРЕСА_3 про фактичне місце проведення установчих зборів матеріали справи не містять.

Отже, власники нежитлових та житлових приміщень у багатоквартирному будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_3, які навіть і одержали повідомлення про призначення установчих зборів об'єднання, були позбавлені права взяти участь у зборах через їх не проведення за вказаним у повідомленні місцезнаходженням.

Також, всупереч вимогам ч. 4 ст. 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" у наданих до матеріалів справи розписках про отримання повідомлення про проведення установчих зборів об'єднання не зазначено з чиєї ініціативи скликаються збори.

Відповідачем-1 взагалі не надано місцевому господарському суду інформації та/або будь-яких підтвержуючих документів , якою ініціативною групою, яка мала би складатися не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень, були скликані на 15.12.2016 установчі збори ОСББ.

Такі матеріали були подані до справи лише під час її апеляційного перегляду (т. 3, а.с. 205-209), але скаржником не обґрунтована неможливість їх подання суду першої інстанції, тому в силу ч. 1 ст. 101 ГПК України вони не підлягають прийняттю до розгляду апеляційним судом.

В протоколі № 1 установчих зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою АДРЕСА_3 від 15.12.2016 зазначено, що у зборах взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 34 осіб з правом голосу, яким належить квартири та/або нежтилові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 2 297,9 м.кв., що є меншим, ніж половина загальної кількості усіх співвласників (загальна кількість - 113, загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень - 8 199,4 м.кв.).

Отже, у відповідності до ч. 10 ст. 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" решта співвласників багатоквартирного будинку брала участь у голосуванні (особисто та/або через представників) шляхом письмового опитування, а саме було опитано 36 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 2 403,1 м.кв.

Як вже вище зазначалось, письмове опитування під час установчих зборів об'єднання проводиться в порядку, передбаченому Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Частиною 8 статті 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" встановлено, що письмове опитування співвласників проводиться шляхом власноручного заповнення ними листків опитування, в яких зазначаються день опитування, прізвище, ім'я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представників), відповідь співвласника на питання "так", "ні" або "утримався", особистий підпис співвласника та особи, яка проводила опитування.

За результатами підрахунку результатів письмового опитування співвласників особи, які проводили письмове опитування, вносять його результати до протоколу зборів та підводять загальні підсумки голосування щодо всіх питань. Під час проведення підрахунку голосів враховуються і голоси, подані на зборах співвласників, і голоси співвласників, отримані під час проведення письмового опитування.

Листки письмового опитування співвласнків пронумеровуються, прошнуровуються та додаються до відповідного протоколу зборів.

З наданих відповідачем-1 листків письмового опитування співвласника (т. 2, а.с. 165-200) та протоколу № 1 установчих зборів від 15.12.2016 вбачається, що у письмовому опитуванні взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 36 осіб, яким належать квартири та/або нежтилові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 2 403,1 кв.м. Результати письмового опитування були відповідно відображені у протоколі № 1 установчих зборів від 15.12.2016.

Однак, всупереч вимог ч. 8 ст. 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" листки письмового опитування 36 співвласників не були пронумеровані, прошнуровані та додані до протоколу № 1 установчих зборів від 15.12.2017.

Вищенаведене підтверджується, як матеріалами даної справи, так і матеріалами реєстраційної справи ОСББ "Дніпровська зірка", які були оглянуті апеляційним судом в судовому засіданні 05.09.2017р., та в якій міститься лише протокол № 1 установчих зборів об'єднання від 15.12.2016, підписаний головою установчих зборів.

Згідно з ч. 12 ст. 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Проте, матеріали справи містять лише оформлення прийнятих на установчих зборах рішень особистими підписами співвласників щодо питань № 2 (створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), затвердження його назви та затвердження Статуту ОСББ) та № 3 (надання повноважень голові установчих зборів щодо підписання Протоколу установчих зборів, Статуту ОСББ та інших документів, а також щодо проведення всіх необхідних дій для державної реєстрації ОСББ) порядку денного (т. 2, а.с. 129-164).

Доказів голосування на установчих зборах 15.12.2016, присутніх на них співвласників з питань порядку денного № 1 (вибори голови установчих зборів для ведення зборів) та № 4 (вибори членів правління та голови правління ОСББ), по яких зборами приймались рішення згідно з протоколом № 1 установчих зборів від 15.12.2016, матеріали справи не містять. Відсутні такі матеріали у в реєстраційній справі ОСББ "Дніпровська зірка".

За наведених обставин апеляційний суд погоджується з висновком суду першої інстанції про порушення вимог ст. 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та ч. 8 ст. 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" під час створення ОСББ "Дніпровська зірка", чим також порушені права та законні інтереси, як Обслуговуючого кооперативу "Мандриківська 127", так і його членів, представництво інтересів та захист, яких є одним з статутних завдань та видів діяльності кооперативу.

Отже, позовні вимоги позивача у справі про визнання недійсними рішень установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка", яке оформлене у вигляді протоколу № 1 установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 від 15 грудня 2016 року та про скасування державної реєстрації Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка", які є похідними від вимоги про визнання недійсними рішень, є обґрунтованими, правомірними та вірно задоволені місцевим господарським судом.

При цьому, апеляційний суд враховує, що обраний позивачем спосіб захисту порушеного права та інтересу не суперечить вимогам ст.ст. 15, 16 ЦК України, ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , спрямований та забезпечує реальний захист порушеного права, отже доводи скаржника щодо відсутності порушеного права позивача та обрання неналежного способу захисту є безпідставними.

Виходячи з суб'єктного складу сторін та приписів ст.ст. 1, 12, 18, 21 ГПК України відхиляються колегією суддів і доводи скаржника про непідвідомчість даного спору господарському суду.

З огляду на предмет спору у справі та встановлені апеляційним судом обставини щодо створення та діяльності Обслуговуючого кооперативу "Мандриківська 127", а також наявні у справі докази, безпідставними є і доводи скаржника щодо відсутності у позивача права на обслуговування багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 у зв'язку з відсутністю відповідного рішення співвласників будинку та про закінчення у голови правління Обслуговуючого кооперативу "Мандриківська 127" повноважень голови кооперативу.

Враховуючи усе вищевикладене, колегія суддів апеляційного суду вважає, що доводи апеляційної скарги є необґрунтованими, оскаржуване рішення господарського суду відповідає чинному законодавству, отже підстави передбачені ст. 104 ГПК України для задоволення апеляційної скарги та скасування рішення господарського суду Дніпропетровської області від 31.05.2017р. у справі № 904/2796/17 - відсутні.

Згідно з ст.ст. 49, 99 ГПК України, судові витрати з оплати судового збору за подання апеляційної скарги та з оплати послуг адвоката слід віднести на скаржника.

З підстав наведеного та керуючись ст.ст. 49, 99, 101-106 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Дніпровська зірка" на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 31.05.2017р. у справі № 904/2796/17 - залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 31.05.2017р. у справі № 904/2796/17 - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Вищого господарського суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий суддя А.Є. Чередко

Суддя Т.А. Верхогляд

Суддя Л.М. Білецька

Повний текст постанови виготовлено та підписано 03.10.2017 року.

Дата ухвалення рішення28.09.2017
Оприлюднено04.10.2017
Номер документу69292157
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2796/17

Судовий наказ від 18.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Постанова від 18.04.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Уркевич Віталій Юрійович

Постанова від 18.04.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Уркевич Віталій Юрійович

Ухвала від 22.02.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Уркевич Віталій Юрійович

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Ухвала від 11.01.2018

Господарське

Верховний Суд

Селіваненко В.П.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Кролевець O.A.

Ухвала від 08.11.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Кролевець O.A.

Постанова від 28.09.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 11.07.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні