Ухвала
від 02.10.2017 по справі 522/11231/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

02.10.2017

№ 522/11231/17

№ 1-«кс»/522/18334/17

УХВАЛА

Іменем України

02 жовтня 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

за участю слідчого - ОСОБА_3

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про арешт майна, в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017160000000017 від 08.02.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_5 , звернувся до слідчого судді із клопотанням погдженим з прокурором, про арешт речей та документів, які були вилучені у ході проведеного 26.09.2017 обшуку в житловому будинку з господарськими спорудами за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування поданого клопотання стороною кримінального провадження зазначено, що СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32017160000000017 від 08.02.2017 щодо службових осіб ТОВ «ЛК Енерголюкс» (код ЄДРПОУ 35049537) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що службові особи ТОВ «ЛК Енерголюкс» (код 35049537), у період 2014-2017 років, на виконання договірних зобов`язань перед КП ЕМЗО «Одеськміськсвітло», Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області, інших підприємств, установ, організацій, відобразили у бухгалтерському та податковому обліку проведення недійсних (фіктивних) операцій з ТОВ «Азіяфорест» (код 33386284), ТОВ «Базіс Торг» (код 39717475), ТОВ «Глобалстройбуд» (код 39187871), ТОВ «Дейлар» (код 39869724), ТОВ «Домус Альянс» (код 39815354), ТОВ «Легобуд» (код 34601542), ТОВ «Оптімастандарт К» (код 39868652), ТОВ «Ост Плюс» (код 38977977), ТОВ «Тех Інвест Буд» (код 39565169), ТОВ «Фербус» (код 39613421), ТОВ «Грін Буд Лайн» (код 40605639), ТОВ «Велитон» (код 40851432), ТОВ «Союз Прайд» (код 40695350), ТОВ «Мітра Торг» (код 40534720), ухилились від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток у розмірі понад 3445 000 грн., що є особливо великим розміром.

Таким чином, в діях службових осіб ТОВ «ЛК Енерголюкс» вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, а саме: умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов`язується їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах.

Одним з доказів протиправних дій службових осіб ТОВ «ЛК Енерголюкс» являються первинні бухгалтерські, облікові та інші документи, чорнові записи, носії електронної інформації, які відображають об`єми, хронологію та інші дані про фактичні фінансово - господарські операції, що є об`єктами оподаткування.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом;

4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Доказами ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах посадовими особами підприємства ТОВ «ЛК Енерголюкс» являються первинні документи бухгалтерського та податкового обліку, чорнові записи, що характеризують фактичну діяльність підприємства ТОВ «ЛК Енерголюкс», комп`ютерну техніку з носіями інформації про фактичну діяльність вказаного підприємства.

З метою відшукання доказів, що вказують на факти ухилення від сплати податків посадовими особами підприємства ТОВ «ЛК Енерголюкс» 26.09.2017 проведено обшук в житловому будинку з господарськими спорудами за адресою: м. Одеса, вул. Олександра Тимошенка, 14/1, за результатами проведення якого виявлено та вилучено первинні господарські документи ТОВ «ЛК Енерголюкс», предмети, чорнові записи та технічні засоби (комп`ютерна техніка), які містять інформацію (відомості) що стосуються ТОВ «ЛК Енерголюкс» та мають значення для кримінального провадження, та які необхідні для проведення судово-економічних і судово-технічних експертиз і можуть бути доказами під час судового розгляду, а саме:

?системний блок до комп`ютера, бежевого кольору марки ASUS;

?чорнові записи виконані рукописним та друкований способом на 34 аркушах;

?фірмові бланки ТОВ «ЛК Енерголюкс» на аркушах паперу формату А-4 з відбитком печатки ТОВ «ЛК Енерголюкс» на 10 аркушах;

?контракт № 1 від 16.05.2017 між ТОВ «ЛК Енерголюкс» та EL VELMA GROUP D.O.O. на 4 аркушах;

?контракт № 2 від 08.06.2017 між ТОВ «ЛК Енерголюкс» та EL VELMA GROUP D.O.O. на 4 аркушах;

?копію документу на іноземній мові з логотипом фірми «Шредер» з назвою «CERTIFIED DEALER» на 1 аркуші;

?копію документу на українській і іноземній мові «Звичайний витяг з судового/комерційного реєстру» з перекладом, стосовно підприємства К-енерджи груп електромонтажа на 7 аркушах;

?копію документу на іноземній мові стосовно EL VELMA GROUP D.O.O. на 1 аркуші;

?копію документу на іноземній мові стосовно К-енерджи груп електромонтажа на 1 аркуші;

?копію довіреності на ОСОБА_6 серія НВХ № 722357 з апостилем та перекладом на іноземну мову на 7 аркушах;

?копію довіреності на ОСОБА_7 серія НВХ № 722356 з апостилем та перекладом на іноземну мову на 6 аркушах;

?копію довіреності на ОСОБА_7 серія НВА № 317356 на 1 аркуші;

?копію розписки ОСОБА_8 про позичання у ОСОБА_9 коштів у розмірі 500000 грн. на 1 арк.;

?документи на іноземній мові щодо ОСОБА_10 та UniCreditBank, банківські конверти, пластикову картку НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_6 , запечатаний конверт, на яких міститься аркуш жовтого паперу (наліпка) з рукописним написом «Банк ОСОБА_11 », пристрій (предмет) чорного кольору з міні екраном та кнопками;

?документи на іноземній мові щодо ОСОБА_7 та UniCreditBank, банківські конверти, пластикову картку НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_12 , запечатаний конверт, на яких міститься аркуш жовтого паперу (наліпка) з рукописним написом «Банк Крук», пристрій (предмет) чорного кольору з міні екраном та кнопками;

?флеш-накопичувач «Apacher» чорного з червоним кольору;

?флеш-накопичувач «Toshiba» 4GB білого кольору з бірюзовим ковпачком;

?мобільний телефон «DOOGEE» чорного кольору з металевою кайомкою та чорним шкіряним чохлом та розбитим захисним склом та екраном;

?копію технічного паспорту на житловий будинок по АДРЕСА_1 .

Зазначені документи оглянуто та проведеним оглядом встановлено, що вилучені в ході обшуку предмети, документи, чорнові записи та технічні засоби (комп`ютерна техніка) мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, оскільки зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення та можуть бути використані як доказ протиправної діяльності службових осіб ТОВ «ЛК Енерголюк» спрямованої на умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Таким чином, виявлені та вилучені в ході обшуку по кримінальному провадженню первинні господарські документи ТОВ «ЛК Енерголюкс», предмети, чорнові записи та технічні засоби (комп`ютерна техніка), згідно положень ст.ст. 98, 99 КПК України є речовими доказами, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій.

Крім того, вилучені речі, документи, підпадають під визначення ч. 2 ст. 167 КПК України виготовлені як засіб вчинення кримінального правопорушення та зберегли на собі його сліди.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав повністю, посилаючись на викладене в ньому, просив задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя надходить до наступних висновків.

Як визначено ч. 1ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Частиною 2ст. 170 КПК Українивизначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно ч. 3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України, визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10ст. 170 КПК Україниарешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Враховуючи що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані предмети, документи, чорнові записи, технічні засоби (комп`ютерну техніку) вилучені у ході проведеного 26.09.2017 обшуку в житловому будинку з господарськими спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , відповідають критеріям, зазначеним уст. 98 КПК України, зокрема використані як засоби вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, тобто є доказом злочину, та можють бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, слідчий суддя з огляду на конкретні обставини справи та враховуючи що необхідно виконати ряд слідчих дій, спрямованих на всебічне, повне та об`єктивне розслідування всіх обставин кримінального правопорушення, вважає наявними підстави для накладення арешту на тимчасово вилучене майно з метою збереження речових доказів, оскільки прокурором доведено, що у разі незастосування такого заходу забезпечення існують ризики зникнення, втрати речових доказів.

Також слідчий суддя вважає, що в даному випадку таке обмеження права власності є розумним та співмірним завданням кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170-173,309 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про арешт майна, в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017160000000017 від 08.02.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України,- задовольнити.

Накласти арешт, шляхом заборони розпорядження та користування, на предмети, документи, чорнові записи, технічні засоби (комп`ютерну техніку), які були вилучені у ході проведеного 26.09.2017 обшуку в житловому будинку з господарськими спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на:

?системний блок до комп`ютера, бежевого кольору марки ASUS;

?чорнові записи виконані рукописним та друкований способом на 34 аркушах;

?фірмові бланки ТОВ «ЛК Енерголюкс» на аркушах паперу формату А-4 з відбитком печатки ТОВ «ЛК Енерголюкс» на 10 аркушах;

?контракт № 1 від 16.05.2017 між ТОВ «ЛК Енерголюкс» та EL VELMA GROUP D.O.O. на 4 аркушах;

?контракт № 2 від 08.06.2017 між ТОВ «ЛК Енерголюкс» та EL VELMA GROUP D.O.O. на 4 аркушах;

?копію документу на іноземній мові з логотипом фірми «Шредер» з назвою «CERTIFIED DEALER» на 1 аркуші;

?копію документу на українській і іноземній мові «Звичайний витяг з судового/комерційного реєстру» з перекладом, стосовно підприємства К-енерджи груп електромонтажа на 7 аркушах;

?копію документу на іноземній мові стосовно EL VELMA GROUP D.O.O. на 1 аркуші;

?копію документу на іноземній мові стосовно К-енерджи груп електромонтажа на 1 аркуші;

?копію довіреності на ОСОБА_6 серія НВХ № 722357 з апостилем та перекладом на іноземну мову на 7 аркушах;

?копію довіреності на ОСОБА_7 серія НВХ № 722356 з апостилем та перекладом на іноземну мову на 6 аркушах;

?копію довіреності на ОСОБА_7 серія НВА № 317356 на 1 аркуші;

?копію розписки ОСОБА_8 про позичання у ОСОБА_9 коштів у розмірі 500000 грн. на 1 арк.;

?документи на іноземній мові щодо ОСОБА_10 та UniCreditBank, банківські конверти, пластикову картку НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_6 , запечатаний конверт, на яких міститься аркуш жовтого паперу (наліпка) з рукописним написом «Банк ОСОБА_11 », пристрій (предмет) чорного кольору з міні екраном та кнопками;

?документи на іноземній мові щодо ОСОБА_7 та UniCreditBank, банківські конверти, пластикову картку НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_12 , запечатаний конверт, на яких міститься аркуш жовтого паперу (наліпка) з рукописним написом «Банк Крук», пристрій (предмет) чорного кольору з міні екраном та кнопками;

?флеш-накопичувач «Apacher» чорного з червоним кольору;

?флеш-накопичувач «Toshiba» 4GB білого кольору з бірюзовим ковпачком;

?мобільний телефон «DOOGEE» чорного кольору з металевою кайомкою та чорним шкіряним чохлом та розбитим захисним склом та екраном;

?копію технічного паспорту на житловий будинок по АДРЕСА_1 .

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення02.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69303595
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна, в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017160000000017 від 08.02.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —522/11231/17

Ухвала від 08.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Ухвала від 30.01.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 22.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Гончаров О. О.

Ухвала від 20.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Гончаров О. О.

Ухвала від 13.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грідіна Н. В.

Постанова від 01.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 01.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 01.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 01.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 01.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні