Ухвала
від 02.10.2017 по справі 905/1932/17
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

пр. Науки, 5, м. Харків, 61022, тел. (057) 702-00-72

Е-mail: inbox@dna.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

02.10.2017 справа № 905/1932/17

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Сгара Е.В.

суддів: Склярук О.І., Дучал Н.М.

розглянувши апеляційну скаргу Фермерського господарства Агроленд-Павлівка , с. Павлівка Донецької області на рішення господарського суду Донецької області від 11.09.2017 у справі № 905/1932/17(суддя Бойко І.А.) за позовом до третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:ОСОБА_1, с. Павлівка Донецької області Фермерського господарства Агроленд-Павлівка , с. Павлівка Донецької області Відділ державної реєстрації Мар`їнської районної державної адміністрації Донецької області, м. Курахове Донецької області про визнання недійсним рішення голови ФГ Агроленд-Павлівка , оформлене наказом №2 від 16.12.2016р. Про виключення з членів та зобов'язання вчинити певні дії

Рішенням господарського суду Донецької області від 11.09.2017р. частково задоволено позовні вимоги ОСОБА_1, с. Павлівка Донецької області до Фермерського господарства Агроленд-Павлівка , с. Павлівка Донецької області за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Відділ державної реєстрації Мар`їнської районної державної адміністрації Донецької області, м. Курахове Донецької області про визнання недійсним рішення голови ФГ Агроленд-Павлівка , оформлене наказом №2 від 16.12.2016р. Про виключення з членів та зобов'язання вчинити певні дії.

На вказане рішення господарського суду надійшла апеляційна скарга Фермерського господарства Агроленд-Павлівка , с. Павлівка Донецької області, яка не відповідає вимогам розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір". Відповідно до ст. 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.. Ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду - 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, за подання апеляційної скарги на ухвалу суду - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Разом з цим, до апеляційної скарги Фермерського господарства Агроленд-Павлівка , с. Павлівка Донецької області не додано доказів сплати судового збору у встановленому законом порядку та розмірі.

В той же час, скаржник під час звернення до суду заявив клопотання, яким просив відстрочити сплату судового збору до ухвалення судового рішення. З цього приводу, скаржник зазначив, що єдиною посадовою особою, яка може представляти інтереси та вести справи Фермерського господарства Агроленд-Павлівка є Голова. Наразі, він не має фізичної та фінансової спроможності сплатити судовий збір, оскільки є пенсіонером, інвалідом ІІ групи, знаходиться на лікуванні, а єдиним джерелом коштів є його пенсія.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Згідно п.3.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013р. №7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін .

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Колегія суддів апеляційного суду зазначає, що скаржник безпідставно ототожнює майновий стан юридичної особи зі своїм. Відповідно до ст. 19 Закону України Про фермерське господарство фермерське господарство як юридична особа має у складі свого майна в тому числі грошові кошти, які можуть бути направлені на сплату судового збору за подання апеляційної скарги. В той же час, апелянтом не надано жодних належних доказів, в розумінняі ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, які б свідчили про неможливість сплати судового збору саме Фермерським господарством Агроленд-Павлівка , с. Павлівка Донецької області.

Крім того, скаржник не надав будь-яких доказів в обґрунтування заявленого клопотання, які б свідчили про вжиття скаржником усіх необхідних заходів для своєчасної сплати судового збору та які б підтверджували можливість сплати судового збору протягом визначеного законом строку розгляду апеляційної скарги до прийняття постанови у справі .

З огляду на зазначене вище, клопотання скаржника щодо відстрочення сплати судового збору залишено апеляційним судом без задоволення.

Таким чином, скаржник фактично не сплатив судовий збір у встановленому порядку та розмірі, що є підставою для повернення апеляційної скарги без розгляду на підставі п.3 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України.

Під час звернення з апеляційною скаргою скаржник надав клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, при цьому, враховуючи виявлені недоліки в поданій апеляційній скарзі, після усунення яких апеляційна скарга може бути подана повторно, заява скаржника про відновлення строку апеляційного оскарження судом не розглядається та на даний момент не вирішується по суті.

За наведених вище обставин, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга та додані до неї документи підлягають поверненню скаржнику без розгляду.

Керуючись ст.86, п. 3 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Фермерського господарства Агроленд-Павлівка , с. Павлівка Донецької області про відстрочення сплати судового збору - залишити без задоволення.

Повернути апеляційну скаргу Фермерського господарства Агроленд-Павлівка , с. Павлівка Донецької області на рішення господарського суду Донецької області від 11.09.2017р. по справі №905/1932/17.

Справу №905/1932/17 повернути господарському суду Донецької області.

Додаток на адресу скаржника: апеляційна скарга б/н б/д з додатками згідно з переліком.

Головуючий Е.В. Сгара

Судді: Н.М. Дучал

О.І. Склярук

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.10.2017
Оприлюднено06.10.2017
Номер документу69348005
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1932/17

Ухвала від 11.05.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Судовий наказ від 28.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Постанова від 11.12.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Сгара Е.В.

Ухвала від 03.11.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Сгара Е.В.

Ухвала від 02.10.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Сгара Е.В.

Рішення від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 19.08.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні