Ухвала
від 03.10.2017 по справі 905/1087/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

У Х В А Л А

по справі про банкрутство

03.10.2017р. Справа № 905/1087/16

за заявою кредитора (заявника) Товариства з обмеженою відповідальністю "ТИТАН-ГЛАСС", м.Черкаси

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС", м.Маріуполь Донецької області

про банкрутство

керуючий санацією- арбітражний керуючий Козловська Д.В.

Суддя Попов О.В.

Представники:

від кредиторів: Плаха А.В. - за довіреностями від ТОВ ТИТАН-ГЛАСС , м. Черкаси, Процідило О.В., Плаха А.В. - директор ТОВ "Юридична фірма "УНІВЕСІТАС"; Дьоміна С.С. - за довіреностями ТОВ РАДІОПОБУТСЕРВІС , м.Черкаси, ТОВ ОРІОН-ГЛАСС СК , м.Черкаси

від боржника: не з'явився

керуючий санацією: Козловська Д.В.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 16.03.16р. прийнято до розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ТИТАН-ГЛАСС", м.Черкаси про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС", м.Маріуполь Донецької області; вжито заходи до забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника та боржнику приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби.

Ухвалою господарського суду Донецької області за результатами підготовчого засідання 12.04.16р. порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС", м.Маріуполь Донецької області; введена процедура розпорядження майном боржника та розпорядником майна призначений арбітражний керуючий Козловська Діана Валеріївна.

13.04.16р. на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України за №30407 оприлюднено оголошення про порушення справи №905/1087/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС" м.Маріуполь Донецької області.

Ухвалою суду від 26.07.16р. за результатами попереднього засідання затверджено реєстр вимог кредиторів; підсумкове засідання суду для вирішення питання щодо подальшої процедури банкрутства призначено на 07.09.16р. (з урахуванням ухвали суду від 09.08.16р.).

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 22.08.16р. ухвалу господарського суду Донецької області від 26.07.16р. - залишено без змін, апеляційні скарги без задоволення.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 15.09.16р. зупинено провадження у справі №905/1087/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС", м.Маріуполь до розгляду Вищим господарським судом України касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Юнайтед Кемікалс", м.Житомир на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 22.08.2016р. та повернення матеріалів справи до господарського суду Донецької області.

Постановою Вищого господарського суду України від 13.12.16р. ухвалу господарського суду Донецької області від 26.07.16р. та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 22.08.16р. залишено без змін, касаційні скарги - без задоволення.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 16.01.17р. поновлено провадження у справі №905/1087/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС", м.Маріуполь; засідання суду для вирішення питання щодо подальшої процедури банкрутства по справі №905/1087/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС" призначено на 25.01.17р.

Ухвалою господарського суду Донецької області 25.01.17р. продовжено строк процедури розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС", м.Маріуполь Донецької області до 06.02.17р. та підсумкове засідання суду відкладено на 22.02.17р.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 22.02.17р. припинено процедуру розпорядження майном та повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Козловської Д.В. по справі №905/1087/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС"; введено процедуру санації Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС" у справі №905/1087/16 строком на 6 місяців; призначено керуючим санацією арбітражного керуючого Козловську Діану Валеріївну.

23.02.17р. на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України за №40615 оприлюднено повідомлення про введення процедури санації Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС" м.Маріуполь Донецької області.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 22.02.17р. визнані вимоги Маріупольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Донецькій області в сумі 8713,14грн. - грошові зобов'язання другої черги; відмовлено у визнанні кредитором на стадії процедури розпорядження майном боржника в сумі вимог 3653,32грн., які є поточними.

Ухвалою господарського суду від 09.08.17р. замінено кредитора Публічне акціонерне товариство "СБЕРБАНК" на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС СК", окрім вимог Публічного акціонерного товариство "СБЕРБАНК" в розмірі 2756,00грн. (судовий збір).

31.08.2017р. до господарського суду надійшла заява керуючого санацією №01-34/379 від 16.08.17р. про затвердження мирової угоди у справі №905/1087/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС", порушеної господарським судом Донецької області 12.04.16р. До заяви додані: текст мирової угоди; протокол засідання комітету кредиторів №3 від 16.08.16р., на якому прийнято рішення про укладання мирової угоди; перелік кредиторів, зобов'язання боржника щодо відшкодування всіх витрат, відшкодування яких передбачено у першу чергу, крім вимог кредиторів, забезпечених заставою, та інші документи.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 11.09.17р. розгляд заяви керуючого санацією про затвердження мирової угоди призначено на 03.10.17р.; кредиторів зобов'язано надати суду (за наявності) заперечення щодо заяви ліквідатора про затвердження мирової угоди. Явка керуючого санацією та кредиторів у судове засідання визнана обов'язковою.

На визначену дату 03.10.17р. в судове засідання з'явилися керуючий санацією та представники кредиторів ТОВ ТИТАН-ГЛАСС , ТОВ "Юридична фірма "УНІВЕСІТАС", Процідило О.В., ТОВ РАДІОПОБУТСЕРВІС , ТОВ ОРІОН-ГЛАСС СК .

Представники інших кредиторів в судове засідання не з'явилися; про місце, час та дату слухання справи кредитори були повідомлені належним чином. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

У судовому засіданні керуючий санацією підтримала подану заяву про затвердження мирової угоди. Присутні представники кредиторів щодо затвердження відповідної мирової угоди не заперечували.

Розглянувши в судовому засіданні 03.10.17р. заяву керуючого санацією про затвердження мирової угоди у справі №905/1087/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС", текст мирової угоди, заслухавши пояснення та доводи керуючого санацією і представників кредиторів, господарський суд встановив:

Згідно ч.1 ст.77 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом під мировою угодою у справі про банкрутство розуміється домовленість між боржником і кредиторами стосовно відстрочки та/або розстрочки, а також прощення (списання) кредиторами боргів боржника, яка оформляється шляхом укладення угоди між сторонами.

Отже, за своєю суттю мирова угода фіксує умови врегулювання обов'язків неплатоспроможного підприємства щодо погашення заборгованості його кредиторам будь-якими законними способами, наслідком чого має стати припинення провадження у справі про банкрутство.

Згідно ч.2 ст.77 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом мирова угода може бути укладена на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство. У процедурі розпорядження майном боржника мирову угоду може бути укладено лише після виявлення всіх кредиторів і затвердження господарським судом реєстру вимог кредиторів.

Відповідно до ч.3 вказаної статті Закону, рішення про укладення мирової угоди від імені кредиторів приймається комітетом кредиторів більшістю голосів кредиторів - членів комітету та вважається прийнятим за умови, що всі кредитори, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника, висловили письмову згоду на укладення мирової угоди.

Рішення про укладення мирової угоди приймається від імені боржника керівником боржника чи арбітражним керуючим (керуючим санацією, ліквідатором), які виконують повноваження органів управління та керівника боржника і підписують її (ч.4 ст.77 Закону).

Від імені кредиторів мирову угоду підписує голова комітету кредиторів (ч.5 ст.77 Закону).

Згідно ч.8 ст.77 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , з прийняттям рішення про укладення мирової угоди припиняється дія процедур розпорядження майном боржника, санації та ліквідації.

За правилами ст.79 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , мирова угода укладається у письмовій формі та підлягає затвердженню господарським судом, про що зазначається в ухвалі господарського суду про припинення провадження у справі про банкрутство.

Мирова угода повинна містити положення про: розміри, порядок і строки виконання зобов'язань боржника; відстрочку чи розстрочку або прощення (списання) боргів чи їх частини.

Крім того, мирова угода може містити умови щодо: виконання зобов'язань боржника третіми особами; задоволення вимог кредиторів іншими способами, що не суперечать закону.

Відповідно до ч.1 ст.80 Закону мирова угода протягом семи днів від дня прийняття комітетом кредиторів рішення про її укладення схвалюється забезпеченими кредиторами. Для схвалення мирової угоди потрібна згода всіх забезпечених кредиторів.

Виходячи зі змісту ч.3 ст.81 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , господарський суд при розгляді мирової угоди зобов'язаний перевірити встановлений цим Законом порядок укладення мирової угоди та дослідити умови мирової угоди на предмет їх відповідності чинному законодавству.

Разом з тим, умови укладення мирової угоди також передбачені ст.78 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Частиною 1 статті 78 Закону визначено, що мирова угода може бути укладена тільки щодо вимог, забезпечених заставою, вимог другої та наступних черг задоволення вимог кредиторів, визначених цим Законом.

Частина 2 даної статті Закону передбачає, що у разі якщо умови мирової угоди передбачають розстрочку чи відстрочку або прощення (списання) боргів чи їх частини, орган стягнення зобов'язаний погодитися із задоволенням частини вимог з податків, зборів (обов'язкових платежів) на умовах такої мирової угоди з метою забезпечення відновлення платоспроможності підприємства. При цьому податковий борг, який виник у строк, що передував трьом повним календарним рокам до дня подання заяви про порушення справи про банкрутство до господарського суду, визнається безнадійним та списується, а податкові зобов'язання чи податковий борг, які виникли у строк протягом трьох останніх перед днем подання заяви про порушення справи про банкрутство до господарського суду календарних років, розстрочується (відстрочується) або списується на умовах мирової угоди. Зазначену мирову угоду підписує керівник відповідного органу доходів і зборів за місцезнаходженням боржника.

Погашення вимог кредиторів за умовами мирової угоди здійснюється з дотриманням черговості, встановленої цим Законом.

З матеріалів справи вбачається, що 16.08.17р. на засіданні комітету кредиторів боржника у справі №905/1087/16 за участю представників ТОВ РАДІОПОБУТСЕРВІС (33368гол.), ТОВ ОРІОН-ГЛАСС СК (19669гол.), фізичної особи Процідило О.В. (768грн.), керуючого санацією - арбітражного керуючого Козловської Д.В. з правом дорадчого голосу, за результатами обговорення питань порядку денного, кредиторами одноголосно прийняті наступні рішення, зокрема:

- схвалити звіт керуючого санацією за період проведення процедури санації боржника - ТОВ ОРІОН-ГЛАСС ;

- укласти між кредиторами та боржником ТОВ ОРІОН-ГЛАСС мирову угоду у справі №905/1087/16;

- керуючому санацією Козловській Д.В. від імені боржника ТОВ ОРІОН-ГЛАСС підготувати до господарського суду Донецької області заяву в порядку п.1 ст.81 Закону та подати її разом з необхідними документами у встановлений Законом строк.

Вказане рішення комітету кредиторів оформлено протоколом №3 засідання комітету кредиторів від 16.08.17р.

Надана суду мирова угода в редакції від 16.08.17р. укладена стосовно кредиторських вимог ТОВ ОРІОН-ГЛАСС , включених до реєстру вимог кредиторів на підставі ухвали господарського суду Донецької області від 26.07.16р. у справі про банкрутство №905/1087/16 за результатами попереднього засідання та з урахуванням ухвал господарського суду Донецької області від 22.02.2017р. про визнання вимог кредитора та від 09.08.17р. про заміну кредитора; підписана від імені боржника керуючим санацією Козловською Д.В. та від імені кредиторів - комітетом кредиторів в особі голови комітету кредиторів ТОВ РАДІОПОБУТСЕРВІС (представник - Процідило О.В.).

За умовами мирової угоди (розділ III Порядок і строки виконання зобов'язань боржника ) передбачено:

- погашення вимог кредиторів другої черги в повному обсязі протягом 10-х банківських днів з моменту затвердження мирової угоди господарським судом;

- погашення вимог кредиторів, вимоги яких забезпечені заставою та кредиторів четвертої черги на умовах відстрочення платежів на 5 років з моменту укладання даної мирової угоди та наступної розстрочки погашення заборгованості кредиторів, починаючи з 1 жовтня 2022 року до 1 жовтня 2042 року з оплатою протягом року рівними платежами щодо кожного кредитора четвертої черги та забезпеченого кредитора, згідно з Додатком №1 до мирової угоди;

- списання вимог шостої черги задоволення в повному обсязі.

До тексту мирової угоди додані: графік погашення вимог кредиторів ТОВ ОРІОН-ГЛАСС - Додаток №1 до мирової угоди; письмові згоди забезпечених кредиторів ТОВ РАДІОПОБУТСЕРВІС вих. №1608/01 від 16.08.17р. та ТОВ ОРІОН-ГЛАСС СК вих. №16/08-1 від 16.08.2017р. на укладання мирової угоди; протокол №3 засідання комітету кредиторів від 16.08.17р., на якому прийнято відповідне рішення про укладання мирової угоди у справі №905/1087/16 про банкрутство ТОВ ОРІОН-ГЛАСС .

Окремо з податковим органом - Смілянською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління ДФС у Черкаській області мирова угода не погоджувалась та її керівником не підписувалась, оскільки приписами Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом не передбачено такого погодження з кредиторами, вимоги яких включені до шостої черги реєстру вимог кредиторів.

За матеріалами справи вимоги даного кредитора включені до шостої черги реєстру вимог кредиторів, як такі, що заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання та погашаються в ліквідаційній процедурі у відповідності до ч.4 ст.23 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Сторонами визначено, що дана угода набирає чинності з дня її затвердження господарським судом і є обов'язковою для боржника, кредиторів, вимоги яких забезпечені заставою, кредиторів другої черги та наступних черг. Одностороння відмова від мирової угоди не допускається. З дня затвердження мирової угоди боржник приступає до погашення вимог кредиторів згідно з умовами цієї мирової угоди.

Дослідивши матеріали справи, в тому числі протокол засідання комітету кредиторів №3 від 16.08.17р., безпосередньо зміст поданої суду мирової угоди від 16.08.17р., суд зазначає, що засідання комітету кредиторів, на якому прийнято рішення про затвердження мирової угоди відбулось правомірно, рішення про укладення мирової угоди прийнято правомірно.

Мирова угода укладається з метою відновлення платоспроможності боржника, у відповідності до вимог Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , умови мирової угоди не суперечать чинному законодавству, а тому підстави для відмови в затвердженні мирової угоди відсутні.

Крім того, до заяви про затвердження мирової угоди дадане зобов'язання боржника щодо відшкодування всіх витрат, відшкодування яких передбачено у першу чергу, крім вимог кредиторів, забезпечених заставою

Заперечень проти укладення мирової угоди від учасників провадження до суду не надходило.

Згідно ч.6 ст.81 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , затвердження господарським судом мирової угоди є підставою для припинення провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до п.5 ч.1, ч.ч.2-4 ст.83 Закону господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо затверджена мирова угода в порядку, передбаченому цим Законом; провадження у справі про банкрутство може бути припинено у випадках, передбачених пунктами 1, 2, 5, 9 і 10 частини першої цієї статті, на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство (до та після визнання боржника банкрутом). Про припинення провадження у справі про банкрутство виноситься ухвала.

У випадках, передбачених п.п.4-7 ч.1 ст.83 Закону господарський суд в ухвалі про припинення провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про затвердження мирової угоди від 16.08.17р. та припинення провадження у справі №905/1087/16 про банкрутство ТОВ ОРІОН-ГЛАСС , м.Маріуполь.

Згідно ч.7 ст.19 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , дія мораторію припиняється з дня припинення провадження у справі про банкрутство.

Керуючись ст.2, ч.7 ст.19, ст.ст.77, 78, 79, 80, 81, п.5 ч.1, ч.ч.2-4 ст.83 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , ст.ст.4 -1 , 33, 43, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Задовольнити заяву керуючого санацією №01-34/379 від 16.08.17р. про затвердження мирової угоди у справі №905/1087/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРІОН-ГЛАСС", порушеної господарським судом Донецької області 12.04.16р.

2.Затвердити, схвалену комітетом кредиторів (протокол №3 від 16.08.16р.) мирову угоду від 16.08.17р. у справі №905/1087/16 про банкрутство ТОВ ОРІОН-ГЛАСС у наданій суду редакції.

3.Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

4.Припинити провадження у справі №905/1087/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю ОРІОН-ГЛАСС (код ЄДРПОУ 31476297; адреса: буд. 28, вул. Архітектора Нільсена (Енгельса), м.Маріуполь, Донецька область, 87151).

5.Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття - 03.10.2017р.

Суддя О.В. Попов

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення03.10.2017
Оприлюднено10.10.2017
Номер документу69384188
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1087/16

Ухвала від 03.10.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 09.08.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 08.08.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 04.08.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 22.02.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 22.02.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 31.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 25.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні