Ухвала
від 10.10.2017 по справі 922/3425/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"10" жовтня 2017 р.Справа № 922/3425/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Новікової Н.А.

розглянувши матеріали

за позовом публічного акціонерного товариства Банк Національні інвестиції в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ Банк Національні інвестиції ОСОБА_1, юридична адреса: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 54, поштова адреса: 01054, м. Київ, вул. О. Гончара, 35, код ЄДРПОУ 20017340;

до товариства з обмеженою відповідальністю Агросіті , 61009, м. Харків, вул. Достоєвського, 22-Б, оф. 44, код ЄДРПОУ 33406185;

про стягнення заборгованості у розмірі 1548204,19 доларів США,

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство Банк Національні інвестиції в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ Банк Національні інвестиції ОСОБА_1 (позивач) звернулося до господарського суду Харківської області із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Агросіті (відповідач) про стягнення заборгованості за кредитним договором №402-13 від 23 грудня 2013 року в розмірі 1548204,19 доларів США, з яких 1314358,00 доларів США - сума непогашеної кредитної заборгованості; 233846,19 доларів США - сума заборгованості по сплаті процентів.

Позивач разом із позовною заявою подав до суду клопотання про відстрочення сплати судового збору, звільнення від його сплати, в якому просив звільнити його від сплати судового збору або відстрочити йому сплату судового збору до прийняття судом рішення по справі. Клопотання мотивував тим, що відповідно до постанови Правління НБУ від 01 грудня 2015 року №853 Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію публічного акціонерного товариства Банк Національні інвестиції виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 02 грудня 2015 року №214 Про початок процедури ліквідації АТ Банк Національні інвестиції та делегування повноважень ліквідатора банку . Відповідно до вказаного рішення розпочато процедуру ліквідації ПАТ Банк Національні інвестиції , призначено особу Фонду гарантування та визначено строк ліквідації з 03 грудня 2015 року до 02 грудня 2017 року включно. В обґрунтування скрутного матеріального становища надав довідку Операційного департаменту Національного банку України від 02.10.2017 №55-0007/67273 про те, що на накопичувальному рахунку ПАТ Банк Національні інвестиції залишок коштів станом на кінець дня 29.09.2017 складає 3,82 грн.

Розглянувши вищевказане клопотання позивача, суд виходить з наступного.

Приписами ст. 1 Закону України Про судовий збір передбачено, що судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Статтею 2 цього Закону встановлено, що платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Згідно із п.2 ч.2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до приписів ч.1 ст.4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України Про державний бюджет України на 2017 рік передбачено, що для працездатних осіб з 1 січня 2017 року встановлено прожитковий мінімум у розмірі 1600,00 гривень.

Таким чином, за подання до суду вказаної позовної заяви позивач мав сплатити судовий збір у розмірі 240 000,00 грн.

Відповідно до ч.1 ст. 8 Закону України Про судовий збір , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Отже, за приписами зазначеної норми, відстрочення сплати судового збору може мати місце за наявності виключних обставин. До того ж вказаною статтею передбачено право суду, а не обов'язок щодо відстрочки, розстрочки або звільнення від сплати судового збору.

Пунктом 3.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України передбачено, що єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

При цьому оскільки статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, отже, в тому числі й органів державної влади, то самі лише обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

У п. 3 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 12.11.2015 № 01-06/2093/15 "Про деякі питання практики застосування Закону України "Про судовий збір" (зі змінами та доповненнями, внесеними згідно із Законом України від 22.05.2015 № 484 - VIII"визначено, що за змістом положень статті 8 Закону питання про відстрочення та розстрочення судом сплати судового збору, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати з підстав майнового стану сторони вирішується судом в кожному конкретному випадку залежно від обставин справи та обґрунтованості доводів сторони належними і допустимими доказами на підтвердження того, що майновий стан сторони перешкоджає сплаті нею судового збору в установленому порядку і розмірі, а також на засадах рівності всіх учасників судового процесу (в тому числі й органів державної влади) перед законом і судом; при цьому сплата судового збору може бути відстрочена чи розстрочена на строк не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Тобто, обов'язковою умовою для відстрочення сплати судового збору є наявність обґрунтованих обставин, що свідчать про неможливість сплати судового збору. При цьому, обов'язок по доведенню наявності таких обставин покладається на заявника.

Заява ПАТ Банк Національні інвестиції мотивована відсутністю у останнього достатніх коштів для сплати судового збору на момент звернення з позовною заявою до суду та процедурою ліквідації юридичної особи.

З огляду на викладене, беручи до уваги, що вирішення питання щодо відстрочення сплати судового збору чи звільнення від його сплати є правом, а не обов'язком суду, всі учасники судового процесу є рівними перед законом і судом, суд дійшов висновку про необґрунтованість зазначеного клопотання, оскільки вказані позивачем в обґрунтування клопотання обставини не означають про його неплатоспроможність та про те, що майновий стан позивача є таким, що перешкоджає (унеможливлює) сплату ним судового збору у встановлених порядку і розмірі, крім того, лише відсутність у юридичної особи коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для відстрочення сплати судового збору чи звільнення від такої сплати, до того ж позивачем не наведено та не подано доказів на підтвердження того, що він зможе сплатити судовий збір у встановленому розмірі протягом визначеного процесуальним законом строку розгляду спору, а відтак, правові підстави для задоволення клопотання позивача ПАТ Банк Національні інвестиції в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ Банк Національні інвестиції ОСОБА_1, про відстрочення сплати судового збору чи звільнення від його сплати відсутні.

Судом встановлено, що матеріали, надані позивачем до суду, є недостатніми для порушення провадження з огляду на наступне.

Згідно із п. 4 ч.1 ст.63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.

У п.3 ч.1 ст. 57 ГПК України закріплено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Із приписів ст. 4 Закону України Про судовий збір вбачається, що за подання до суду вказаної позовної заяви позивач мав сплатити судовий збір у розмірі 240 000, 00 грн.

Беручи до уваги вищезазначене та відмову суду в задоволенні клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору, звільнення від його сплати позивачем не сплачено судовий збір в порушення вимог п.3 ч.1 ст. 57 ГПК України.

Враховуючи вищевикладене, позовна заява не може бути прийнята до розгляду та підлягає поверненню для усунення допущених порушень, після чого заявник не позбавлений права повторно звернутись з позовною заявою до господарського суду в загальному порядку (ч. 3 ст. 63 ГПК України).

За таких обставин позовна заява та додані до неї документи підлягають поверненню без розгляду на підставі п. 4 ч.1 ст. 63 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 54 - 57, п. 4 ч.1 ст.63, ст.86 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Повернути позовну заяву та додані до неї документи публічному акціонерному товариству Банк Національні інвестиції в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ Банк Національні інвестиції ОСОБА_1, без розгляду.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення10.10.2017
Оприлюднено11.10.2017
Номер документу69436931
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3425/17

Рішення від 07.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 10.01.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 18.12.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 12.12.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 27.11.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Постанова від 14.11.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Терещенко О.І.

Окрема ухвала від 14.11.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Терещенко О.І.

Ухвала від 01.11.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Терещенко О.І.

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні